Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hassler Whitney

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 March 1907

New York, USA

10 May 1989

Mount Dents Blanches, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hassler Whitney 's babai ishte Eduard Baldwin Whitney, një gjyqtar, dhe nëna e tij ishte një Njukomb Josepha. Babai ishte Eduard Uilliam Dwight Whitney i cili ishte një gjuhëtar dhe një nga dijetarët Sanskrit shquar të kohës së tij, vuri në dukje sidomos për punën e tij klasik, Sanskrit Grammar (1879). Babai Josepha ishte Simon Newcomb i cili ka një biografi në këtë arkivë. Sigurisht Hassler kishte dy gjyshërit shumë i famshëm.

Whitney mori pjesë në Yale University, ku ai ka marrë shkallën e tij të parë në vitin 1928, vazhdoi pastaj të ndërmarrë kërkime matematike në Universitetin e Harvardit nga ku doktoratura e tij është dhënë në 1932. Doktoraturës e tij u dha për një disertacion për t'u ngjyrosur e grafikët shkruar nën Birkhoff 's mbikëqyrje. Whitney ishte një malësor i mprehtë gjithë jetën e tij dhe ai bëri një ngjit veçanërisht i famshëm ndërsa një universitare. James nipin e tij shkruan:

[Whitney] bërë ardhja e parë të kreshtë Gilman Whitney mbi shkëmb karambol, New Hampshire në vitin 1929 me kushëririn e tij Gilman Bradley. Kjo fije të perit kreshtë është 700 metra e lartë dhe është një nga më të bukur ngjitet në bregun lindor. ... Whitney regjistruar për të "shpejtë dhe të lehta" Shkolla e alpinizëm (dhe rock ngjitje). ... Hassler lëvizur shpejt me mbrojtjen më pak se sa që është konsideruar e zakonshme sot. Në kurriz Gilman Whitney, ai u rrit pa pitons (apo ndonjë gjë tjetër) për mbrojtje. Ai nuk bëri edhe të mbrojë belays, në vend të kësaj duke përdorur një qëndrim të rehatshëm dhe të sigurt. Në disa ngjitet, veçanërisht në ngjitet në Alpet zvicerane, ai bëri pitons përdorim për mbrojtje dhe / ose belays.

Whitney u martua me Margaret R Howell më 30 maj 1930, ata kanë tre fëmijë, James Njukomb Whitney, Carol Whitney, dhe Marian Whitney. Ai vazhdoi të punonte në Harvard, duke caktuar një instruktor në matematikë nga 1930 deri në 1935, edhe pse vitet 1931-33 janë shpenzuar si një Studim tjetër, Këshilli Kombëtar studimit në Harvard dhe Princeton. Nga 1935 ai u gradua profesor asistent, pastaj prej 1940 profesor i asociuar. Nga 1943-1945 ai ishte anëtar i Panelit Matematikë Aplikuara të Komitetit të Mbrojtjes Kombëtare të Kërkimit. John McCleary shkruan në artikullin e tij Hassler Whitney, Matematikë aplikuara Panelit, dhe Airbourne Armëve Saktësia:

Matematikë e zbatuar Paneli ishte themeluar në fund të 1942 për të siguruar ekspertizë matematikore për ndarjet e Komitetit të Mbrojtjes Kombëtare të Kërkimit. Është punësuar Matematikanë akademik në disa vende. Hassler Whitney, pastaj në Harvard, iu bashkua grupit në Columbia duke punuar në pyetje në lidhje me sistemet e kontrollit të zjarrit, që është, sistemet e kontrollit me qëllim që të armatimit, sidomos në avionët dhe raketat. Përfshirjen e tij ishte tipike e problemeve të trajtohen nga Paneli Matematikë e zbatuar.

Harvard bërë Whitney një profesor të plotë në vitin 1946 dhe e ka mbajtur këtë rang profesori derisa ai pranoi një ofertë nga Instituti për Advanced Study at Princeton e një rang profesori në 1952. Pas Whitney dhe gruaja e tij u divorcuan ai u martua me Maria Barnett Garfield më 16 janar 1955, ata kishin dy fëmijë, Sara Njukomb Whitney dhe Emily Baldwin Whitney.

Banchoff, shqyrtimin, shkruan:

Në dokumentet e mbledhura të Hassler Whitney, dy gjëra janë të dukshme - gamë të gjerë të interesave të tij dhe risitë dhe natyrën e vetmuar të hulumtimit të tij. Ai punoi pothuajse tërësisht i vetëm, edhe pse ai e mbajti deri me zhvillimet në fushat në të cilat ai nisi ide të reja. Puna e tij përmban bërë me kujdes dhe hollësi të plota, duke përfshirë përshkrimet e shembujve kyçe që motivuar kërkimore.

Ai pastaj vazhdon për të dhënë detajet e temave për të cilat ka punuar Whitney:

Si rëndësishëm sa çdo individ është letër, kjo është edhe më mbresëlënëse për të parë ata grupohen së bashku në dy vëllime, letra e parë përfshirë në grafikët dhe Kombinatorika, funksionet differentiable dhe singularities, dhe hapësirat analitike, dhe kontributet e dytë që përmbajnë të manifolds, tufa dhe klasa karakteristike, topologji dhe topologji algjebrike, dhe teoria gjeometrike e integrimit. Një seksion përfundimtar mbi tema të tjera përfshin nëntë dokumente në logjikë, gjeometri, matematikë dhe e sasive fizike, për të fundit në të cilën ai mori një Ford Lester Award.

Teza e doktoraturës Whitney ishte në teorinë grafik, në veçanti duke bërë një kontribut të madh për problemin e katër ngjyra. Pas kësaj ai ka publikuar një numër të letrave në teorinë grafik si Një teoremë mbi grafikët (1931), Non-grafikët ndashëm dhe planare (1932), grafikët në harmoni dhe lidhjen e grafikët (1932), ngjyrosje e grafikët (1932), Një ekuivalent numerik të problemit katër hartën ngjyra (1937).

Puna e tij kryesore, megjithatë, ishte në topologji, sidomos në teorinë e manifolds. Vazhdimi i punës e filluara nga Veblen dhe Henry Whitehead, Whitney prodhuar punë themelore në topologji diferencial në 1935. Në veçanti ai provoi Teorema për embedding e një n-dimensionale manifold differentiable në hapësirë Euklidiane dhe ai i zbuluar në klasa karakteristike të njëjtën kohë si Stiefel. Stiefel afat-Whitney klasa karakteristikë është përdorur shpesh sot. Ai shkroi një letër sondazh pronat Topological e manifolds differentiable në vitin 1937 e cila përfshin shumë e kontributeve të fundit ai e kishte bërë. Në 1939 ai dha dual e tij të famshme dhe teorema produktit: dual Whitney termi përdoret tani.

Punë të tjera të varieteteve algjebrike dhe teoria e integrimit ishte e rëndësishme. Ai botoi librin e integrimit teori gjeometrik Në 1957 i cili përshkruan punën e tij në bashkëveprimet mes topologji algjebrike dhe teorinë e integrimit. Pas një hyrje, kapitujt e librit janë:

Algjebër Grassmann; formave të diferencuar; teori Riemann të integrimit; manifolds Smooth; teori Abstract të integrimit; Disa marrëdhëniet midis zinxhirë dhe funksioneve, pronave të Përgjithshëm të pranga dhe cochains; Chains dhe cochains në grupe të hapur; cochains Flat dhe format diferenciale; mappings Lipschitz; Chains dhe shtues funksionet e caktuara.

Kjo temë ka qenë objekt i ligjërimit që Whitney i dha Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve, të mbajtur në Kembrixh, Masaçusets në vitin 1950. Libri i tij i dytë varieteteve të Kompleksit analitik u botua në vitin 1972.

Përveç kërkimeve në kufijtë e kërkimit matematikore, Whitney ishte i interesuar gjithashtu edhe në mësimet e matematikës në shkolla. Zund shkruan:

Whitney u përfshi aktivisht në edukimin matematik në nivelin e shkollës fillore. Ai dha një numër leksionesh për këtë temë, i kryer kurse verore për mësuesit, dhe në një rast kaluar katër muaj para mësimit të matematikës algjebër një klasë e shtatë nota e nxënësit.

Jashtë hulumtim matematikore dhe matematikë të mësimdhënies Whitney kontribuar në mënyra shumë të subjektit të tij. Ai ishte kryetar i panelit të Shkencave matematikë Fondacioni Kombëtar nga 1953 deri 1956. Ai ishte redaktor i Journal Amerikane të Matematika 1944-1949, atëherë redaktor i Shqyrtime matematike nga 1949 deri 1954. Ai u nderua duke u zgjedhur për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në 1945, dhe ai u zgjodh edhe Akademia e Shkencave (Paris) dhe Shoqëria zvicerane matematike. Ai u American Mathematical Society Colloquium Ligjërues në vitin 1946 dhe ai ishte zëvendës-kryetar i Shoqërisë American Mathematical 1948-1950.

Shkrim Ulam rreth Whitney tha:

Ai ishte miqësore, por i heshtur - psikologjikisht e një lloji e takimeve në këtë vend më shpesh sesa në Evropën qendrore - me humor i sforcuar, por drojë vetëbesim, një ndershmëri e cila shndrit nëpër, dhe një gjeni të caktuar për të vazhdueshëm dhe të thellë pas - përmes në matematikë.

Princeton u të mbetet bazë Whitney nga 1952 deri në vitin 1977 ka dalë në pension. Vit më parë ka dalë në pension ai dha Medaljen Kombëtare të Shkencës. Pastaj në vitin 1983 ai mori Çmimin Wolf:

... për punën e tij themelore në topologji algjebrike, gjeometrinë diferenciale dhe topologji diferenciale.

Dy vjet më vonë ai u nderua me Çmimin Steele.

Pas Whitney ishte divorcuar nga gruaja e tij të dytë ai u martua me Barbara Floyd Osterman më 8 shkurt 1986. Ai ishte gati 79 vjeç në kohën e martesës së tij të tretë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland