Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Henry Constantine Whitehead

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Nov 1904

Madras, India

8 May 1960

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Whitehead 's ati ishte Rev drejta Henry Whitehead, peshkopi i Madras të Indisë. Nëna e tij, Isobel Duncan, ishte bija e rektorit të Calne, Wiltshire, kështu që Henry vjen nga një familje përfshirë thellësisht me Kishën. Megjithatë, familja e Henry Whitehead gjithashtu kishte lidhje të forta akademike, në veçanti kishte një traditë të fortë e përsosmërisë matematikore. Nëna e tij kishte studiuar matematikë në Universitetin e Oksfordit, duke qenë një prej studentëve gratë e hershme, ndërsa matematikan dhe filozof i njohur, Alfred North Whitehead, ishte ungji i tij.

Edhe pse Henry lindi në Indi ai ka jetuar në Angli nga mosha e rreth tetëmbëdhjetë muaj. Ishte në atë moshë që prindërit e tij e çuan përsëri nga India dhe e la atë në kujdesin e gjyshes së tij të nënës të cilët jetonin në Oksford. Prindërit e tij pastaj u kthye në Indi dhe Henri pa pak prej tyre, ndërsa ai ishte rritur. Kjo nuk do të jetë derisa babai i tij në pension, kur Henry ishte gjashtëmbëdhjetë vite të vjetër që u kthyen në Angli.

Fëmijërisë Henry në Oksford ishte e qetë që nga:

... ishte një vend shumë i qetë dhe ai do të kujtohet shkon për disqet me gjyshen e tij në karrocën e saj dhe duke parë autobusët horsedrawn në qytet.

Henri bëri mjaft mirë në shkollë fillore, dy akademike, shoqërore dhe në sport. Ai ishte:

... e lartë të inteligjencës mesatare, në lojëra të mirë, të prirur të jetë i pakujdesshëm në punën e tij, por me një kapacitet të madh për të gëzuar jetën. Nëse ai kishte punuar më shumë se ai mund të kishte fituar një bursë në kolegj Etoni ...

Përkundër mungesës së një bursë për të kolegj Etoni, Whitehead ishte i suksesshëm në provimin pranues dhe filloi një periudhë të lumtur në kolegj Etoni ku ai të specializuara në matematikë, por asnjëherë nuk tregoi veten si një gjeni matematike. Një arsye pse kjo matematikan i shquar vetëm u shfaq "të mirë" në shkollë ishte një gamë të tërë të interesave të tjera të cilat zënë atë:

Bollëk e tij, hare dhe inteligjencën e bëri atë shumë miq dhe shpirtrat e tij të lartë dhe i papërmbajtshëm mospërfillje për autoritetin tendosura ndonjëherë durimin e kujdestarit tolerante dhe vuajtjet e tij të gjatë. Popullariteti i tij personale mori ai të zgjidhet me tinguj, dhe aftësitë e tij sportive i dhanë atij një vend në kriket e dytë njëmbëdhjetë, ngjyrat pesë vjeç e tij dhe një filxhan të argjendtë në boks.

Një tjetër arsye pse ai nuk arriti të shkëlqejë në shkollë mund të ketë qenë për shkak të një brengë e brendshme në të ndarë nga prindërit e tij. Çfarëdo arsye që ka bërë përparim i tij të dëshiruara vështirë se mund të ketë qenë ndryshe. Whitehead kërkuar për të shkuar në Balliol College, Oxford, për të studiuar matematikë, por mësuesi i tij matematikës në kolegj Etoni nuk mendoj se ai ishte një shans për të fituar një bursë. Ai ka shkruajtur:

Në gjeometri pastër ai nuk ka qenë tejet të zellshëm ... ai do të kishte qenë më i suksesshëm në matematikë, nëse ai kishte qenë më pak në kriket.

Mësues matematike ishte e gabuar, megjithatë, dhe Whitehead mars 1923 fitoi një bursë për të studiuar në Kolegjin Balliol. Në Balliol Whitehead u tutored nga JW Nikolson, i cili kishte qenë një student i ungji i AN Whitehead Whitehead. Megjithatë, Nikolson shëndetësor ishte e varfër dhe Whitehead u tutored shpesh nga H Newboult at Merton College.

Si kolegj Etoni kishte bërë, megjithatë, Oxford gjithashtu siguroi një gamë të tërë të distractions Whitehead. Ai ka luajtur shumë përfshirë sportive kriket, kungull, tenis, dhe boks. Interesin e tij në fron solli atë në kontakt me GH çartur, kështu interesat sportive kishte disa përfitime akademik. Në Oksford Whitehead zhvilluar një tjetër pasion, domethënë duke luajtur poker. Ai pretendonte se nëna e tij, mësoi atë se si të luajë lojë kur ai ishte një fëmijë i ri po shërohet nga një sëmundje. Whitehead luajtur poker mjaft për shuma të mëdha parash, ndërsa në Oksford, edhe pse miqtë e tij nuk e paguajnë gjithmonë atë që ata i detyrohej.

Në Oksford Whitehead tregoi veten të jetë më mirë se sa "të mirë" në matematikë që ai kishte shfaqur në kolegj Etoni. Megjithë suksesin e tij, dhe dhënien e një shkallë Klasa e parë, ai nuk e konsideronte veten mjaft të talentuar për një karrierë akademike kështu, në vitin 1927, ai u bashkua me firmë e stockbrokers Buckmaster dhe Moore. Në këtë kohë prindërit e tij ishin kthyer nga India dhe jetonin në fshatin Sulham në Berkshire dhe Whitehead jetuar atje dhe shkoi në punën e tij në qytetin e Londrës çdo ditë.

Ajo nuk mori më shumë se një viti pune në stockbrokers për të bindur Whitehead se qytetit nuk ishte e jetës për atë mënyrë, në vitin 1928, ai u kthye në Universitetin e Oksfordit. Ndërsa në Oksford Whitehead u takua Veblen, i cili ishte në pushim nga Princeton. Ai mori pjesë në një seminar që Veblen dha në gjeometrinë diferenciale dhe ajo duhet të ketë qenë një bisedë shumë të mirë për të bindi Whitehead se ai do të ndërmarrë kërkime në këtë temë. Veblen mbështetur kërkesën Whitehead për një Fellowship Commonwealth për të mundësuar atij të studiojnë për një Ph.D. në Princeton.

Whitehead mbërriti në Princeton në verën e vitit 1929 për të filluar kërkimin e tij. Ai punoi kryesisht në gjeometrinë diferenciale, edhe pse drejt përfundimit të tre viteve të tij atje, ai u bë i interesuar në topologji. Ai u dha të doktoraturës së tij nga Princeton në 1932 për një disertacion me titull Përfaqësimi i Spaces projektive. Punën e përbashkët Whitehead me doktorature Veblen mbikëqyrësit e tij çoi në Parimet e Diferenciale Gjeometri (1932), konsiderohet tani një klasik. Ai përmban përkufizimi i parë i duhur i një manifold differentiable.

Siç kemi përmendur interesat Whitehead u kthyen më shumë drejt topologji pranë përfundimit të tre viteve të tij në Princeton kur ai bashkëpunoi me Lefschetz për të provuar se të gjitha manifolds analitik mund të triangulated. Në këtë fushë ai është i kujtohet mirë për punën e tij në homotopy ekuivalencë. Tre vjet në Princeton janë ato të lumtur për Whitehead dhe ai:

... kishte gjatë gjithë jetës së tij të vërtetë një dashuri të thellë për [Princeton] dhe banorëve të tij, duke filluar nga Dekani i Kolegjit të diplomuar barman në "Andy's".

Whitehead u kthye në Oksford, pasi u dha doktoratë e tij dhe ai u zgjodh për një të Bursës në Balliol College në vitin 1933. Në vijim vitin Whitehead martuar Barbara Sheila Carew Smyth (një prej autorëve të) i cili ishte një pianist koncerti:

Ata ndanë oreks të madh për jetën dhe gëzonte një martesë të tejkaluar lumturi.

Ata jetonin në fillim në St Giles, Oksford, por më vonë u shpërngul në Oksford Veriut pas të parë të tyre të dy djemve të tyre ishte lindur. Shtëpinë e tyre atje:

... u bë një vend takimi për Matematikanë, ku atje ishte në përgjithësi një gotë e madhe e birrë ose një filxhan çaj dhe gjithmonë një pritje të ngrohtë, dhe një laps dhe një bllok prej letre secili për të presë dhe të ftuar që të shkruani mendimet e tyre. Shumë u shkëmbyen ide dhe shumë seminareve informale u zhvillua në studimin e tij.

Menjëherë pas kthimit të tij në Angli, Whitehead shkruan një tjetër vepër madhore për Gjeometria diferenciale Në mbuluese të një Hapësirë komplet nga Geodesics Përmes një Point (1935). Whitehead gjithashtu studioi manifolds Stiefel dhe ngriti një shkollë e topologji në Oksford. Megjithatë, ngjarjet e së shpejti do të shkaktojë një ndërprerje në karrierën e Whitehead.

Lëviz nazist kundër Matematikanë çifut i dha Whitehead ankth i madh, dhe ai në mënyrë aktive ka ndihmuar shumë për të shpëtuar të sigurisë. Në veçanti ai ndihmoi Eilenberg dhe Dehn, ndërsa Shrodingerit erdhi për të jetuar në shtëpinë e tij pasi u arratis nga Austria. Whitehead majtë Oxford në 1940 për të ndërmarrë punë të luftës në Londër, të shpenzimeve:

... natën e sulmoj rrufeshëm të keq në Londër, i ulur në bodrumin e mikut të tij verën me gjakftohtësi duke punuar në matematikë. Ai më pas uroi veten e tij në standarde të larta të moralit që nuk shishe nuk u [hapur].

Pas punës në Bordin e Tregtisë, në Admiralty, dhe më në fund në Zyra e Jashtme, gjatë luftës, Whitehead u kthye në shtëpinë e tij në Veri Oksfordit kur i dha fund Luftës së Dytë Botërore. Në 1947 ai u emërua Kryetar Waynflete e pastër Matematikë në Oksford. Në atë kohë Whitehead lëvizur nga Balliol College në Magdalen College.

Whitehead babai vdiq në vitin 1947 dhe vdiq nëna e tij gjashtë vjet më vonë në vitin 1953. Ajo kishte në pronësi një fermë të vogël dhe kur Whitehead trashëguar kafshë ai dhe gruaja e tij vendosi për të blerë Manor Farm në Noke, në veri të Oksfordit. Fermë ishte e drejtuar kryesisht nga gruaja Whitehead, por ai mori një interes të madh në fermë, ku çifti ka jetuar deri në vdekje Whitehead së. Vdekja e tij, ndërsa për një vizitë në Institutin për Advanced Study at Princeton gjatë një viti dielave ai ishte duke shpenzuar në Shtetet e Bashkuara, ishte krejtësisht i papritur:

Në maj 1960, pa asnjë simptomë e mëparshme paralajmërim ose sëmundje, ai vdiq nga një atak në zemër në Princeton, ku jeta e tij matematikore ka filluar.

Personalitet Whitehead është përshkruar qartë në:

Ai ishte në gjendje të arrijë në të gjithë barrierat e moshës, klasës dhe kombësia për të folur në kushte të barabarta me të gjithë ata që pasionin e tij të përbashkët për matematikën. Seri e gjatë e dokumenteve bashkëpunuese të shkruar midis 1950 dhe 1960 reflekton lakmi e tij për të shkëmbyer idetë e tij dhe në interes veten në rezultatet e të tjerëve, që mbeti undiminished në fund të jetës së tij. Ai ishte në biseda të gjata matematikore, në të cilat ndonjëherë kishte detaje të sajohet derisa ai e kishte atë mjaft të saktë dhe të sigurtë se ai më i kënaqur dhe kjo është nga këto biseda, homoseksual dhe joformale, në të cilën ai e ndërtuar për të bërë të gjithë të barabartë e vet, se ai do të jetë mirë mend nga ata që e njihnin atë.

Karriera e tij dhënë rezultate matematikore të cilat do të ketë një ndikim të madh në drejtimet e kërkimit matematikore. Megjithatë, si autorët e bëjnë, ndikimi i tij shtrihet përtej kësaj:

Ndikimin e tij mbi zhvillimin e matematikës aktiv gjatë jetës së tij mund të matet pjesërisht nga referenca të panumërta, të nënkuptuar dhe të qartë, në letërsinë aktuale në topologji matematike algjebrike dhe gjeometrike, por ai nuk mund të ketë qenë aq e madhe pa bujarinë dhe entuziazmin që ai derdhi në çdo ndërmarrje matematikore dhe qe frymëzuar dashuri i tillë thellë në të gjithë ata që e njihnin mirë.

Whitehead pranuar nderon disa arritje të rëndësishme matematike, por ai vdiq në moshën 55 kur në kulmin e fuqive të tij, kështu që nuk jetojnë t marrin çmime të cilat normalisht vijnë më vonë në jetë. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1944. Ai shërbeu në Londër matematike Shoqëria në një numër mënyrash, më veçanërisht si president gjatë 1953-55.

Max Newman, i cili ishte një mik i Henri Whitehead nga 1929 deri në fund të jetës së tij, shkruan:

Atraktivitetin e menjëhershme e tij shpirtërore të jashtëzakonshme të lartë dhe sjellje miqësore nuk do të ketë sufficed për ta sjellë atë dashuri të qëndrueshme e miqve matematikore të gjithë botën, nëse ajo nuk do të ishin mbështetur, nga ditët e tij më të hershme, nga një perceptim më delikate të mendimeve dhe ndjenjave e personit ai fliste për të, dhe një përjetim të thellë dhe tolerancës e të gjitha llojet e sjelljeve të njeriut. Ai kishte antipati të formalitet që nuk është e pazakontë midis njerëzve të shkencës dhe të mësuarit, por ajo ishte një rehatshme, jo një informaliteti të pakëndshme, të cilat ia ka mundësuar të zbutur të lartë dhe lartësuar aq lehtë sa ai mund të lejojnë rimarrjen e të rinj dhe të turpshëm. Ata pa ngut, duke kërkuar bisedave, ka gëzuar më saktësisht të njëjtën kushte nga të gjithë ardhurve, në një shëtitje për fermë, me armë e tij jo shumë të bindur-qen, ose i ulur në karrige krah me blloqe e lapsa dhe letër për këto detaje, ishin si freskuese dhe gjallërues pas 30 vjet si në ditën e parë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland