Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alfred North Whitehead

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Feb 1861

Ramsgate, Isle of Thanet, Kent, England

30 Dec 1947

Cambridge, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alfred North Whitehead 's babai, i quajtur edhe Alfred Whitehead, ishte një klerik anglikan nga Ramsgate. Ai thuhet të ketë qenë një njeri i drejtë me miqtë e panumërt dhe djali i Alfred North Whitehead së, North Whitehead, shkruante e gjyshit të tij:

Ai kurrë nuk kërkoi një favor të askujt dhe nuk shirked atë që konsiderohet të jetë një detyrë, por ai nuk mund të thuhet se ai ka kaluar më shumë kohë për thithjen mësimet e Dhiatës së Re sesa u bë e nevojshme duke telefonuar e tij.

Canon Alfred Whitehead, babai matematikan së, u martua me Maria Sara Buckmaster, të cilët kishin ardhur nga Londra, më 20 dhjetor 1851. Ajo përshkruhet si (shih); --

... një pa fantazi, të vogla me mendje grua me disa mendje, por nuk ka sens të humorit.

Whitehead Alfred dhe Maria kishte katër fëmijë, me Alfred North Whitehead si më i ri i familjes. Ai kishte dy vëlla që ishin shtatë dhe tetë vjet më të vjetër se ai ishte dhe një motër që ishte dy vjet më të vjetër. Whitehead u trajtua gjithmonë nga prindërit e tij si fëmijë i familjes dhe jo çuditërisht, ata konsideruar atë një fëmijë i neveritshëm dhe i dobët, kur duket se ky nuk ishte rasti. Whitehead nuk u dërgua në shkollë fillore, sepse prindërit e tij mendonte se ai ishte tepër delikat, kështu që ai ishte mësuar në shtëpi nga babai i tij deri sa ai ishte 14. Për më tepër sëmundjeve të zakonshme të fëmijërisë ai ishte, pavarësisht nga pikëpamjet e prindërve të tij, një fëmijë të shëndetshëm. Ai mori shumë dashuri nga babai dhe vëllezërit e tij (por fatkeqësisht pak nga nëna e tij) dhe ai duket të ketë patur një fëmijëri e cila nuk ishte e pakënaqur, edhe pse ai ishte në marrëveshje e vet të madh dhe duhet të ketë qenë disi të vetmuar.

Babai Whitehead e mësoi atë Latine nga mosha dhjetë dhe greke nga mosha dymbëdhjetë. Aftësinë e tij në këto lëndë mund me siguri të klasifikuar si kompetent, por kjo sigurisht nuk ishte e jashtëzakonshme, nuk kishte asnjë shenjë të gjeniu që ai tregoi më vonë në jetë. Ai ka mësuar një matematikë pak nga babai i tij, por mjaft sa ai zhvilloi një interes në subjekt është një mister. Në shtator 1875 ai u largua famulli të babait të tij dhe hyri Sherbourne Pavarur Shkolla. Vëllai i tij më i vjetër u bë një mësues në shkollë në 1876, kur u hyjnë Whitehead vitin e dytë të studimit.

Sigurisht ai pasoi në Sherbourne ishte një standard për mjaft kohë. Nuk ishte zgjedhje pak e subjekteve dhe të gjithë djemtë studiuar si lëndë kryesore e tyre latinisht, greqisht dhe anglisht, me subjektet e vogla e matematikës, shkencat fizike, histori, gjeografi dhe gjuhë moderne të marrin më pak vëmendje. Whitehead tregoi një dhuratë të veçantë për matematikën dhe u lejohet të kushtojnë kohë shtesë për këtë lëndë në vitin e fundit e tij shkollore, duke rënë përbërjen dhe leximi i poezisë latine për të bërë rrugën për matematikën shtesë.

Në 1879 mori Whitehead provimeve hyrje për Trinity College, Cambridge, dhe ai fitoi një bursë. Pas kësaj ai kaloi vitin e tij të fundit në Sherbourne si Shef Boy dhe kapiteni e Lojrave të para se ai hyri në universitet në tetor 1880. Si mbajtës i një bursë, Whitehead jetuar në Kolegjin. Ai mori pjesë vetëm matematikë ligjërata dhe u mësoi nga JWL Glaisher, HM Taylor, dhe WD Niven. Ai gjithashtu mori pjesë në ligjërata nga Stokes dhe Cayley ndërsa trajneri i tij ishte i njohur EJ Routh. Ndër miqtë e tij të ngushtë në Cambridge u D'Arcy Thompson.

Whitehead fitoi një bursë dytë, një Foundation College, dhe kështu me kohë ai hyri në vitin e tij të dytë të studimeve ai ishte mjaft mirë off. Ai mori provimeve Tripos matematike në 1883 dhe ishte vendosur grindavec i katërt, grindavec i lartë se viti ishte GB Mathews (grindavec Lartë u rendit e para, grindavec e katërt u rendit i katërti në listën e nxënësve dhënë një shkallë të klasit të parë). Në vitin e ardhshëm ai u vu edhe në klasa e parë e pjesës III të Tripos matematike. Ai paraqiti një disertacion mbi Maxwell 's teorinë e energjisë elektrike dhe magnetizëm në konkursin për një të Bursës në 1884. Thomson dhe Forsyth ishin emëruar për të shqyrtuar Whitehead, dhe shumë të papritur e tij, ai fitoi një nga pesë bursa në dispozicion të atij viti.

Pas fitores Fellowship, Whitehead ishte emëruar në një lectureship asistent. Ai mësoi matematikën aplikuar kryesisht, por, çuditërisht, ai nuk botoi gazeta gjatë pesë viteve të para të qëndrimit të tij të Bursës. Nuk është e njohur nëse ai ka punuar në hulumtimet matematikore gjatë kësaj periudhe. Sigurisht ai ishte shumë i një njeri i vetëm dhe nuk ka folur shumë me Matematikanë tjera. Në dymbëdhjetë vitet e ardhshme duke marrë pozicionin e mësimit deri në Kembrixh ai botoi vetëm dy gazetave, si në 1889 në mocionin e lëngjeve trashë. Arsye se tema e tij ishte e interesuar pothuajse me siguri për shkak se ai kishte marrë pjesë në leksione nga Stokes më i trashë lëngjeve.

Pavarësisht rekordin e varfër e tij publikim, Whitehead u gradua në një Lectureship në Kembrixh në 1888. Ai mori detyra të tjera të mësimdhënies duke pranuar një pozicion të jepte mësim në Kolegjin Girton. Të gjitha shenjat në këtë kohë do të tregojnë për atë që ka vendosur se forca e tij ishte në mësimdhënie dhe jo në botuese. Një ndryshim tepër të shquar erdhi, megjithatë, kur ai u martua me Evelyn Wade në Londër më 16 dhjetor 1890:

Ndërsa ai ishte i qetë dhe i përmbajtur, ajo ishte aktive dhe dalëse.

Ai ishte bërë i interesuar në matematikë të pastër dhe ai filloi punën në traktat mbi Universale Algjebra në janar 1891, vetëm disa javë pas martesës së tij. Punës do të marrë atë shtatë vjet për të përfunduar, nuk më në fund po publikohen deri në 1898. Gruaja e Whitehead, Evelyn Uejd, ishte bija e kapiten Një Uejd, dhe ata kishin tre fëmijë, dy djem dhe një vajzë. Ri të dy djem, Eric Alfred Whitehead, u bë një lejtnant i dytë në Trupat Flying Royal (e cila u themelua në 1912 dhe më vonë u bë pjesë e Forcave Ajrore Mbretërore) dhe vdiq ndërsa në një patrullë fluturues në Francë në vitin 1918.

Ndryshime të tjera në jetën Whitehead mori vendin rreth kohën e martesës së tij. Ne kemi treguar tashmë se babai Whitehead ishte një famullitar Anglikane dhe, natyrisht, Whitehead u ngritën si një Anglikane. Megjithatë rreth 1889-90 ai filloi të lëvizë drejt Kishës Katolike Romake. Ai debatuar me veten e tij për shtatë vjet në se do të mbetet një Anglikane ose bashkohet Kisha Katolike Romake. Në fund ai zgjodhi as dhe u bë një agnostik rreth mesit Vitet 1890. Ai vetë ka deklaruar se faktori më i madh në e tij duke u bërë një agnostik ishte zhvillimet e shpejta në shkencë; veçanërisht pikëpamjen e tij se Njutonit 's fizika ishte e rreme. Kjo mund të duket e habitshme që shumë se korrektësinë e Newton 's fizike mund të jetë një faktor kryesor në marrjen e vendimeve pikëpamjet fetare askujt. Megjithatë e ka të kuptojë personin komplekse që u Whitehead, dhe në veçanti interes të cilën ai ishte duke u zhvilluar në filozofinë dhe metafizikën.

Ne duhet të kthehen në historinë e traktat mbi Universale Algjebra e cila Whitehead punuar për më shumë Vitet 1890. Ndoshta komenti i parë që duhet të bëni është që puna nuk është më temë e algjebër moderne universale për algjebër universale termi 'kishin një kuptim krejt të ndryshme për të Whitehead. Në fakt emri është marrë nga një letër të botuar nga Silvester katërmbëdhjetë vjet më parë. Në Parathënie për traktat ai shkruan se qëllimi i tij është:

... për të paraqitur një hetim të plotë të sistemeve të ndryshme e arsyetimit simbolike aleate në algjebër e zakonshme ... . Shembujt kryesore e sistemeve të tilla janë Hamilton 's Quaternions, Grassmann' s gur e Extension, dhe Boole 's simbolike Algjebra.

Gjithashtu në Whitehead Parathënie jep edhe pikëpamjet e tij mbi natyrën në matematikë dhe filozofinë e matematikës:

Matematika në kuptim më të gjerë të saj është zhvillimi i të gjitha llojet e formale, arsyetimit e nevojshme, deduktiv. Arsyetimi zyrtar është në kuptimin se kuptimin e propozimet e formave asnjë pjesë e hetimit. Shqetësimi i vetëm i matematikes është konkluzion i propozim nga propozim. ... Ideale e matematikës duhet të jetë për të ngritur një gur për të lehtësuar arsyetim në lidhje me çdo sigurimin e mendimit, ose përvojë të jashtëm, në të cilën suksesion e mendimeve, apo të ngjarjeve mund të konstatohet pa dyshim dhe deklaroi saktësisht. Kështu që të gjitha mendim serioz i cili nuk është filozofi, apo arsyetimi induktiv, ose literaturë imagjinar, do të matematika zhvilluar me anë të një gur.

Edhe pse u bë shumë produktiv Whitehead pas martesës së tij, ai nuk e konsideronte veten një krijues i zonave të reja të matematikës, por më tepër si një zhvillues i ideve të paraqitura nga të tjerët. Kjo nuk do të thotë që kontributi i tij duhet të konsiderohet më pak e rëndësishme për shkak të kësaj, por sigurisht Kembrixh duket se ka nënvlerësuan kontributin e tij. Whitehead Në 1894 u bë një pedagog për Tripos matematike. Në 1903 ai u gradua Ligjërues të lartë, një pozitë që kishte vetëm sapo është ngritur në Kembrixh.

Whitehead është ndoshta më i njohur për bashkëpunimin e tij me Bertrand Russell. Ne do të japim detaje të këtij bashkëpunimi më poshtë, por të parë ne do të përfunduar detajet e karrierës së Whitehead. Ai ka mbetur në Kembrixh deri 1910 por, në një kuptim, duke mos bërë nota në matematikë dhe perspektivat që ka pak të matematikës në një karrige në Kembrixh, ai shkoi në Universitetin e Londrës. Ky shpjegim i masës së tij është pothuajse me siguri në thelb i saktë dhe kjo me të vërtetë ishte motivimi pas të menduarit Whitehead-së; ngjarjet në vështrimin e parë, megjithatë, në vend të ndryshme dhe shoqata e tij dramatike përfundoi me Kembrixh.

Në 1910 Andrew Forsyth, i cili kishte qenë një mik i ngushtë i Whitehead që nga ditët e tij studentore, kishte një çështje dashuri me Marion Boys Amelia, gruaja e Boys CV, dhe skandalin e detyruar atë të japë dorëheqjen karrige e tij në Kembrixh. Whitehead bëri çdo gjë që ai mund të sigurojë që Forsyth mbajtur Fellowship tij. Vendim mbi atë se nëse ai mund të mbajë Fellowship është marrë nga Këshilli i Trinitetit dhe Whitehead, si një anëtar i Këshillit, argumentoi fuqishëm se Forsyth duhet të lejohet të mbetet një tjetër, e Trinitetit. Whitehead ishte mbivotuar në Këshillin e, megjithatë, dhe menjëherë pas kësaj ai dha dorëheqjen Lectureship lartë të tij dhe Fellowship tij.

Këshilli pastaj votoi që Whitehead kishte shërbyer si një Lektor për mbi 25 vjet (periudha maksimale) kështu që duhet të lërë postin e tij. Emërimin Whitehead si Lektor i lartë ende kishte tre vjet për të kandiduar, por ai nuk ka qëndrim të paraqesë rastin e tij. Ai u zhvendos në Londër në verën e vitit 1910 me asnjë punë për të shkuar në. Në 1914, pas katër vjet pa një pozitë të duhur, ai u bë profesor i matematikës të Aplikuara në Kolegjin Perandorak të Shkencës dhe Teknologjisë në Londër. Ai pranoi një karrige në filozofi në Universitetin e Harvardit në vitin 1924, dhe ai mësonte në Harvard deri në pensionimin e tij në 1937.

Bertrand Russell hyrë në Kembrixh në 1890 dhe menjëherë Whitehead, si pedagog për provimet e hyrjes, i njollosur Russell 's madhështi në letrat e tij provim. Russell Whitehead argumentuar se duhet të jepet një bursë më prestigjioze se shenjat e tij do të merituar dhe të vërtetë kjo ishte rënë dakord. Kur Russell ishte në vitin e tij të dytë si një universitare ai u mësoi nga Whitehead. Bashkëpunimin e tyre në Principia Mathematica duket se kanë filluar pranë fund të 1900, edhe pse të dy burrat dështuar për të kujtuar kohën e saktë kur filloi bashkëpunimin e tyre të intervistuar në fund të jetës së tyre. Në fakt ata kishin marrë pjesë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Paris në vitin 1900 dhe atje ata kishin mësuar rreth Peano 's punojnë në bazat e matematikës. Kjo çoi në ato studim Peano 's letrat dhe kjo duhet të ketë qenë një faktor kryesor në marrjen e bashkëpunimin e tyre filluar.

Në kohën që ata filluan të bashkëpunonin, Whitehead ishte duke punuar në kujtime të tij nen për algjebër e logjikës simbolike, ndërsa Rasëll ishte afër për të përfunduar draftin e parë të Parimeve të tij të matematikës. Whitehead ishte planifikuar një vëllim të dytë të traktat mbi Universale Algjebra por edhe planet e tyre u ndërprenë deri diku në 1901 kur Russell zbuloi teorinë e tij të famshëm paradoks caktuar. Pas merak fillestar mbi paradoks ata bashkuan forcat më Vëllimi 2 e Russell 's punë kështu, nga 1903, Whitehead ishte duke punuar në të njëjtën kohë në dy vëllime të ndryshme të dytë. Kuptuar se kjo nuk ishte optimale për kursin, ai braktisur vëllimin e dytë të punës së tij për t'u përqëndruar në bashkëpunimin e tij me Russell. Puna e tyre të përbashkët tentuar për të ndërtuar themelet e matematikës në një bazë të rreptë logjik dhe se është kryer me Russell si filozof të projektit dhe Whitehead si matematikan.

Duke punuar me Russell Whitehead nuk zënë plotësisht, sepse ai ka vazhduar të prodhojë punën e tij. Në 1906 ai botoi aksiomat e gjeometrise projektive dhe, në vitin e ardhshëm, aksiomat e gjeometrisë deskriptive. Vëllimi i parë i Principia Mathematica u botua në vitin 1910, të dytë në 1912, dhe i treti në 1913. Ai gjithashtu shkroi librin popullor matematikë Një hyrje në matematikë i cili u botua ne vitin 1911, në mes Vëllimi 1 dhe 2 të Principia.

Si Principia Mathematica neared përfundimit, Whitehead kthyer vëmendjen e tij në filozofinë e shkencës. Ky interesim u ngrit nga përpjekje për të shpjeguar lidhur me të teorive zyrtare të fizikës matematikore në bazën e tyre në përvojë, dhe u nxit nga revolucioni sjellë nga Ajnshtajni 's teoria e përgjithshme e relativitetit. Në Parimi i relativitetit (1922), Whitehead paraqitur një alternativë për të Ajnshtajnit 's shikime.

Shkencë dhe Moderne Botërore (1925), një seri leksionesh dhënë në Shtetet e Bashkuara, shërbeu si një hyrje në metafizikën e tij më vonë. Libri më i rëndësishëm i Whitehead, Procesi dhe Reality (1929), mori këtë teori në një nivel edhe më të madhe të parim i përgjithshëm.

Whitehead marrë nderon shumë gjatë karrierës së tij. Zgjedhur për të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1903, ai u dha Medaljen Silvester Shoqërisë së në 1925 për shkak të punës së tij mbi themelet e matematikës dhe studimet e tij për konceptet fizike. Shoqëria Mbretërore e Edinburg i dha atij James tyre Scott Çmimi në 1922 (ai ishte përfituesi i parë). Universitetit Columbia Batler i dha atij Medaljen e tyre në vitin 1930 dhe në vitin e ardhshëm ai u zgjodh në Akademinë Britanike. Ai u dha Urdhërin e Meritës në vitin 1945. Shumë universitete i dha atij një diplomë nderi duke përfshirë Manchester, St Andrews, Wisconsin, Harvard, Yale dhe Montreal.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland