Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry Seely White

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 May 1861

Cazenovia, New York, USA

20 May 1943

Poughkeepsie, New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Bardhë 's prindërit ishin Isadore Maria Haight dhe Aaronit së Bardhë. Henri mori pjesë në Seminarin Cazenovia ku babai i tij ishte një mësues i matematikës elementare dhe vrojtimin. Nga atje e Bardhë ka hyrë Universiteti Wesleyan, në Middletown, Connecticut, e cila u themelua në vitin 1831 nga një grup Methodists. Në Universitetin e Bardhë Wesleyan ishte mësuar matematikë dhe astronomi nga Van Vleck 's babai, John Monroe Van Vleck. Ajo ishte John Monroe Van Vleck i cili bindi të Bardhë që ai duhet të vazhdojnë të studiojnë matematikën në nivel universitar. John Monroe Van Vleck ishte vetë një i diplomuar i Universitetit Wesleyan, mësohet aty nga 1853 ka dalë në pension deri në 1912, dhe ishte i përfshirë në mënyrë aktive në zhvillimin e Shoqërisë American Mathematical.

Pas diplomimit me një AB në 1882, White, u emërua si asistent i Xhon Van Vleck Monroe në observator astronomik në Universitetin Wesleyan, pastaj ai u transferua në Institutin e njëqindvjeçar studentor, Hackettstown, New Jersey, ku ai mësoi matematikës dhe kimisë për një vit para se u kthyer në Universitetin Wesleyan për t'u bërë një mësues privat. Në 1887, këshilla e mëposhtme nga John Van Vleck Monroe, ai vendosi të studimit për doktoraturë e tij në Gjermani dhe udhëtoi për në Lajpcig për të filluar punën me Studimi dhe gënjej. Megjithatë, ai kaloi vetëm një semestër në Leipzig dhe gjatë kësaj kohe ai u mor kryesisht me përmirësimin e njohurive të tij të gjermanisht. Mik Bardhë, Uilliam J James, kishte studiuar nën Klein në Göttingen dhe gjithashtu nën Kronecker dhe Fuchs në Berlin. James White dha atë që ai e përshkroi si:

... këshilla shumë të vlefshme.

James:

... mbajtur deri Klein si jo vetëm matematikan kërkimit kryesor, por edhe si një revistë të fuqisë lëvizëse, whoses studentët pranuar vëmendje personale dhe nxitje, dhe në shumicën e rasteve u bë vetë hetuesit produktiv.

Duke marrë këshilla James ', White, shkoi për të studiuar në Universitetin e Göttingen për doktoraturë e tij midis 1887 dhe 1890 nën Klein' s mbikëqyrje. Kur ai arriti ai zbuloi se ai ishte një nga gjashtë studentëve amerikanë ndërmarrje kërkimit matematikës në Göttingen. Që ai e kishte humbur gjashtëmujorin e parë të kursit të avancuar Klein s 'më funksionet hyperelliptic, ai vendosi të mos marrë pjesë në gjysmën e dytë të kursit, por në vend që të presë për fillimin e një kurs të avancuar në vitin e ardhshëm akademik. Bardhë ishte i pranishëm një nga Klein 's kurse nga koha ai arriti, megjithatë, duke marrë sigurisht më pak të përparuara në teorinë e mundshme. Detyra të tjera të bardhë ishte për të përdorur këtë semestër për të mësuar më funksionet sfond abelian kështu që ai mund të fillojë Klein 's tre kurs semestër në këtë temë në vitin e ardhshëm akademik. Ai më vonë ka shkruajtur:

Klein marrë me mirësi dhe pranoi me të kursin e tij seminari ... në funksionet abelian [në verën e vitit 1888], ... Klain pritet punë e vështirë, dhe shumë shpejt e kishte në suksesion Haskell, Tyler, Osgood, dhe mua pune deri peshë zyrtare apo rekordin e tij të leksioneve, mbajtur gjithmonë për referencë në matematikore Lesezimmer. Kjo i dha studenti fat mesimin ekstra, që nga ajo gjeometër Göttingen dha leksion në një ditë të (dy orë) duhet të redaktohet dhe të përpunohen dhe paraqiten për Klein 's korrigjim vet dhe revizion brenda 48 orëve.

Doktoraturës e Bardhë u dha për singularitätenfreien tezën Abelsche auf Integrale, einfach überdeckten, vollständigen Schnittkurven Gjuhësore beliebig Raumes ausgedehnten në vitin 1891.

Në fakt e Bardhë u kthye në Shtetet e Bashkuara mars 1890, para përfundimit të doktoraturës së tij, për të marrë një qëndrim të përkohshëm në një shkollë bashkangjitur Northwestern University në Evanston, Illinois. Më vonë atë vit ai u martua me Maria Willard Gleason, ata kanë tre fëmijë. Ai u emërua në Clark University, e cila u hap në Worcester, Massachusetts, me 1887, dhe filloi mësimi atje në fillim të sezonit 1890-91. Klark Universiteti u themelua nga Jonas Gilman Klark, lindur ne Worcester dhe tregtar i suksesshëm, dhe G Stanley Hall, një psikolog dhe presidenti i parë i universitetit. Universitet filloi si një institucion i diplomuar, studentë e parë të hyjnë vetëm në vitin 1902. Universiteti punësuar disa matematikanë të shkëlqyer, dhe nuk e Bardhë u bë një koleg i tregimit dhe Bolza. Bardhë filloi mësimin kurse të avancuara në fushën e tij me interes të kërkimit, në veçanti në gjeometrinë algjebrike, gjeometrise projektive, dhe teoria invariant. Mirëpo një situatë serioze politike u ngrit në Clark University dhe një votë mosbesimi u miratua në Sallën presidenti G Stanley. Nëntë nga njëmbëdhjetë anëtarë të fakultetit majtë Klark duke përfshirë të dy Bardhë dhe Bolza.

Eliakimi Moore u përpoq që të organizojmë një takim për të Bardhë në Universitetin e Çikagos, por kjo nuk keni punuar jashtë. Në vend të kësaj ai u bë profesor i matematikës i pastër në Northwestern University në 1892 duke u graduar profesor i plotë ka dy vjet më vonë. Parshall shkruan:

Trembëdhjetë vjet e Bardhë kaluar në Evanston, Illinois, e kanë dëshmuar të frytshëm për të dyja matematikisht dhe në lidhje me fushën më të gjerë të komunitetit në zhvillim American matematikore kërkimore. Në vitin 1893 ai, së bashku me Eliakimi Moore, Oskar Bolza, dhe Heinrich Maschke i Universitetit të Çikagos, organizuar Kongresin kolumbian matematike te Ekspozita Botërore në Çikago, takimi i parë i madh matematikor të mbajtur në brigjet amerikane.

Klain ndoqi Ekspozita kolumbian dhe pastaj shkoi në Evanston për të shpenzuar dy javë atje në ftesën e Bardhë për të dhënë një seri leksionesh në hulumtimet bashkëkohore matematikore. Rezultati ishte Colloquium Evanston leksionet të cilat janë botuar nga Macmillan Co dhe në vitin 1894. Suksesi i bardhë e këtu e udhëhequr atë në qasjen American Mathematical Society sugjeron se Colloquium tilla leksione duhet të bëhet një tipar. Bardhë i shkroi Fiske në 1896:

Takimi ynë verën e vitit të kaluar është fitimprurës në mënyra të ndryshme, por nuk posaçërisht, ndoshta, si një stimul për të menduar matematikore. Një avantazh ka gjasa të dalin më të drejtpërdrejtë nga një orë në çdo një nga dhomat disa leksion në këtë vend. Por secili gjetur dy apo tre gazeta jashtë programit të interesit të lartë. Tani, pse nuk do të jetë e mundur të kombinohet me këtë program ndryshme (e cila duhet me të gjitha mjetet për të mbajtur lart) diçka më shumë e ngjashme me modelet e universitetit? A nuk do një seri prej tre apo gjashtë leksione mbi tema në lidhje gati, nëse zgjedhur mirë, të provojnë tërheqëse dhe të dobishme për një numër të madh?

Propozimin e Bardhë u marrë me të vërtetë nga Shoqëria Amerikane matematike dhe rezultati ishte American Mathematical Society Colloquium leksione të cilat janë të publikuara si seri American Mathematical Society Colloquium e publikimit.

Në 1905 është emëruar si e Bardhë profesor në Kolegjin Vassar në Poughkeepsie, Nju Jork. Kjo mund të duket si një veprim tepër starnge karrierë, por ishte një arsye personale, gjegjësisht sëmundje e nënës së tij. Vassar Kolegji ishte atëherë një kolegj për gratë, e themeluar për të siguruar gratë me një cilësi të arsimit të parë në dispozicion vetëm për burrat. Grace Hopper ishte një nga të cilët përfituan nga arsim cilësor me kusht atje. Bardhë në pension nga Vassar College në vitin 1936.

Bardhë ishte një matematikan i shkëlqyer kërkimi. Ai ka punuar në teorinë e invariant, gjeometrinë e kthesa dhe sipërfaqet e tokave, kthesa algjebrike dhe kthesa përdredhur. Shembuj të dokumenteve ai shkroi janë: Dy kërkesat elementare gjeometrike përcaktues të (1899), Conics dhe cubics lidhur me një avion kub nga marrëdhënie të caktuara kovariant (1900), avionit cubics dhe cubics paarsyeshme kovariant (1900), Në kthesa kub shtrembëruar që kanë një directrix (1903), trekëndëshat dhe quadrilaterals gdhendur në një kubik dhe i kufizuar në një prerje konike (1906), Triple-sistemeve të transformimeve, dhe shtigjet e tyre midis triads (1913), dhe turma e sistemeve të dobësive në 31 shkronja (1915). Në Archibald përshkruan në detaje një teoremë vërtetohet nga Bardhë në 1915:

Në qoftë se shtatë pikë në një kub të përdredhur u bashkuan, dy dhe dy, një nga njëzet-vija, pastaj çdo shtatë aeroplanë që përmbajnë këto 21 linja do të ngjitem një kurbë të dytë kub. Kjo teoremë është më themelore se sa saktësisht nga Staudt 's ... [e cila] mund të konkludohet nga Bardhë.

Pavarësisht nga kontributet e Bardhë mbresëlënëse matematikore, ai mund të jetë më e rëndësishme për punën e tij për Shoqëri American Mathematical. Duke nxitur Ligjeratat Colloquium, si ato që përshkruam më lart, ai ishte një Ligjërues Colloquium veten e tij ne vitin 1903 kur ai ligjëruar në sistemet lineare e kthesa të sipërfaqeve algjebrike. Bardhë ishte zëvendës-kryetar i Shoqërisë American Mathematical në 1901 dhe pastaj presidenti i 1907-1908 . Ai ishte një redaktor i analet e matematikës (1899-1905) dhe redaktor i transaksioneve të American Mathematical Society (1907-1914). Gazeta ne përmendur më lart gjithë ata të paraqiten në një nga këto dy gazeta. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në 1915.

Në Archibald vë në dukje dashurinë e tij të muzikës dhe fakti se gruaja e Bardhë ishte kompozitori Maria Gleason. Bardhë është përshkruar si:

I urtë, natyrë, shpirtin e mirësjellje.

Coble shkruan në parathënie të:

Bardhë ishte një e ndoshta një duzinë burra që mobiluar frymëzim dhe vendosur model për zhvillimin e shkollës aktuale të matematikës amerikane.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland