Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Whiston

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Dec 1667

Norton, Leicestershire, England

22 Aug 1752

Lyndon Hall, Rutland, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Whiston 's babai ishte Josia Whiston i cili ishte një ministër prezbiterian në Norton. Nëna William ishte Katherine Rosse, babai i të cilit Gabriel Rosse ka qenë ministër i Norton famullisë menjëherë para Josia Whiston. William, e katërta e prindërve të tij nëntë fëmijë, ka lindur në famullirit në Norton. William u mësoi nga i ati i tij deri sa ai ishte 17, por ai gjithashtu ka vepruar në një rol sekretarisë nga dorëshkrime të kopjimit për babain e tij. Në 1684 ai shkoi në shkollën e ciklit të lartë në Tamworth pastaj, në vitin 1686, pas dy vjet të shkollës, ai hyri Clare College, Cambridge. Ai ishte shumë i varfër që nga babai i tij vdiq pak para se të shkoi në universitet. Megjithatë Whiston trashëguar bibliotekën e familjes dhe ishte duke ndjekur dëshirat e babait të tij se ai tren për t'u bërë një ministër prezbiterian.

William Njutoni ndoqi 's leksione ndërsa në Kembrixh dhe ai tregoi premtim i madh në matematikë. Ai mori BA e tij në vitin 1690, pastaj mori një bursë në Clare College në 1691. Dy vjet më vonë ai u dha një MA dhe u shugurua në të njëjtin vit. Ai ishte i inkurajuar nga David Gregory në këtë kohë për të studiuar Njutonit 's Principia. Ai u kthye në Kembrixh, me qëllim që të marrin nxënësit matematikë, por sëmundjeje e bëri atë të heqë dorë nga posti i tij si mësues privat në Clare College.

Nga 1694-1698 ai ishte kapelan në peshkop i Norwich. Gjatë kësaj periudhe ai shkroi një teori e re e Tokës (1696), në të cilën ai pohoi se histori biblike të krijimit, përmbytje etj mund të shpjegohet shkencërisht si përshkrimet e ngjarjeve me baza historike. Ai u mbështet kryesisht në aplikimin Njutonit 's fizike (në fakt ishte libër dedikuar të Njutonit) dhe ide të reja për gjeologji të cilat janë duke u zhvilluar më pas, për të mbështetur llogari biblik. Për shembull, ai pohoi se përmbytjet biblike ishte për shkak të një kometë goditur tokën, një teori interesante dhënë interes aktual në teoritë e këtij lloji. Sigurisht puna shkenca dhe feja të përzier sa që Whiston pohoi se kometë u udhëzuar hyjnore. Një teori e re e Tokës provuar shumë popullor me përkthime frëngjisht dhe gjermanisht shfaqeshin. Edhe ato si Buffon i cili kritikoi Whiston librin e pranuar disa nga idetë e tij të cilat ata përfshihen në teoritë e tyre.

Në 1698 Whiston marrë një famulli në Suffolk në Lowestoft-me-Kissingland. Deri në këtë kohë ai kishte vazhduar të zhvillojë miqësi të tij në Clare College, por ai dha dorëheqjen në qershor 1699 të cilin ai u detyrua të bëjë në mënyrë që të martohen. Ai u martua me Ruth Antrobus që ishte bija e drejtor shkolle e ciklit të lartë në shkollë Tamworth që ai kishte marrë pjesë. Ata kishin tetë fëmijë, prej të cilëve katër (Sara, Uilliam, Xhorxh, dhe Gjoni) arriti moshën e rritur. I ati i tij-in-law, Xhorxh Antrobus, i dha çift i sapo martuar një fermë pranë Dullingham në Cambridgeshire e cila ka dhënë atyre me të ardhura vjetore. Ai u emërua asistent i Njutonit në Kembrixh nga shkurt 1701. Megjithatë Whiston ra me Njutonit mbi Kronologjia e Biblës për të, ndryshe nga Njutoni 's, kozmologji përfshirë ndërhyrjen e tij të drejtpërdrejtë nga Perëndia. Pavarësisht nga kjo shumë e besimeve fetare Whiston të duket afër me ato të Njutonit.

Në maj 1702 Whiston sukses Newton si profesor Lucasian dhe, në vitin e ardhshëm, ai botoi një botim të Euklidit për përdorim të studentëve në Cambridge. Me Njutoni 's marrëveshje, Whiston botuar Newton' s algjebër leksione në 1707 nën titullin universalis Arithmetica dhe, tre vjet më vonë, astronomi leksionet e tij si astronomicae Praelectiones. Versioni në gjuhën angleze është botuar në 1715 si Ligjeratat astronomike. Ai leksione në Kembrixh në matematikë dhe filozofinë natyrore dhe, pas Roger Cotes u emërua në rang profesori Plumian në 1706, duke marrë rekomandimet e fortë nga Whiston, ata ndërmorën kërkime të përbashkëta. Së bashku ata futur kurse parë në fizikë eksperimentale në Kembrixh.

Whiston botuar edhe vepra fetare si Ese mbi Zbulesa (1706). Ai erdhi për të besuar se doktrina e Trinitetit është i gabuar (ashtu si edhe Njutonit) dhe, edhe pse në fillim nuk i kujdesshëm për të kundërshtuar publikisht pikëpamjet e kisha vendosur, ai më vonë u bë më të guximshme dhe publikuar mendimet e tij në Predikime dhe Ese (1709). Këto pikëpamje nuk ishin popullore dhe, pasi ai refuzoi të pranojnë se ai ishte në gabim, ai u soll para krerëve të kolegjeve Kembrixh ngarkuar me herezi. Ai ishte i privuar nga kryetari i tij më 30 tetor 1710 dhe shkarkohet nga Cambridge University. Ai shkoi në Londër ku një gjykatë u ngrit nga kancelari zoti ta provoni atë për herezi, por, pas vdekjes së mbretëreshës Anne, procedura kundër tij u hoqën. Një vizitor gjerman në Londër, të cilët u takuan atë në 1710 e përshkroi atë si:

... e shpirtit shumë të shpejtë dhe të zjarrtë, i gjatë dhe rezervë, me një mjekër dhe vuri në vesh flokët e tij. Në duket, ai i ngjan shumë Calvin. Ai është shumë i dashur e të folurit dhe argumenton me vrull të madh.

Whiston tani ishte tepër e varfër dhe jetonin jashtë ardhurat e një fermë të vogël pranë Newmarket. Për të bërë para ai formoi një partneritet me Francis Hauksbee, i cili ishte njëzet vjet optikë të tij i vogël, dhe nga 1713 ata i dhanë një kurs që mbulon mekanika, hydrostatics, pneumatikë, dhe. Në vitin e ardhshëm ata prodhuan një kurs manual i cili është përdorur gjerësisht dhe më vonë formuan bazën e disa kurseve në Oksford. Ai leksione në kafe-shtëpitë e Londrës, duke qenë një nga eksperimentet e para për të demonstruar shkenca gjatë ligjëratave. Sa kohë vazhdoi të përmirësuar pozitën e tij financiar si klientët të ndryshme të siguruar të ardhura për të. Si rezultat, pa nevojë për të fituar para, ai më pak leksione.

Në vitin 1714, së bashku me Humphrey Ditton, Whiston afrua parlamenti i këshilluar ata për të inkurajuar të punojnë në zgjidhjen e problemit gjatësi duke ofruar shpërblime të mëdha financiare. Ide u mbështet nga Njutoni, Clarke, Cotes, dhe Halley dhe rezultati ishte Akti Longitude kaluar nga parlamenti më vonë në 1714. Duke qenë një nga entuziastë kryesore për ligjin Longitude, Whiston tani propozuar një numër i metodave të gjetur gjatesine në det, nuk ishte një shumë parash për një zgjidhje të mirë, por ai kurrë sukses. Metodat ai propozoi që ka përfshirë anijet e vendosur në pika të caktuar nëpër Atlantik, duke pasur secili zjarri një predhë yll në një kohë të caktuar çdo ditë. Anijet do të jenë në gjendje të llogarisë distancën e tyre nga një anije e tillë duke llogaritur kohën e marra për tingujt e shell për të arritur ato afer flash u vënë re. Një nga propozimet e tij në fjalë prirje magnetik dhe sigurisht jo pa interes. Kjo është diskutuar në detaje në. Howarth shkruan se Whiston:

... bërë hartat e parë e njohur tregon drejtimin e prirjen magnetik (për jug-lindore Angli) në 1719 dhe 1720. Ai gjithashtu e parashikuar 1.723 matje Graham të raportit të intensities horizontal dhe vertikal magnetik, dhe ai e kuptoi se marrëdhëniet e tyre me prirje magnetike.

Howarth pastaj përpiqet për të kuptuar se si Whiston pajisur isoclinic planare sipërfaqet e:

Kjo është me interes sepse studimet e tij i paraprin publikimit të "metodës Meyer's 'nga tridhjetė e njė vjet dhe Lazhandrit - Metoda Gauss' e shesheve pak 'nga Tetëdhjetë e gjashtë vjet. Është sugjeruar se Whiston pajisur sipërfaqet duke përdorur vrojtimet e prirje në një zgjedhur trefishimin e lokaliteteve, dhe se ai e bëri këtë në mënyrë që të përdorin të dhëna nga jo-lokalitete të përfshira si një kontroll mbi modelin e tij.

Whiston botuar Longitude dhe Latitude Found nga Inclinatory ose zhytje gjilpërash në 1721.

Ndërsa ai ishte duke u nënshtruar ndaj akuzave për herezi ai ishte i guximshëm e mjaftueshme për të caktuar nga bindjet e tij fetare në një seri e pamflete primitive Krishterimit ringjalli (1711-12). Dëshirojnë të kthehen në një formë të hershme të krishterimit, ai themeloi Shoqërinë për nxitjen e primitive Krishtërimi në 1715 i cili zhvilloi takime në Londër shtëpi Whiston së. Vazhdimi me tema e tij e shkencës dhe fesë, ai botoi Astronomical Parimet e fesë në 1717. Ai u largua nga Kisha e Anglisë në 1747 për shkak të kundërshtimit të tij për kredo Athanasian, dhe u bashkua me Baptists.

Lyndon Hall, ku Whiston vdiq, ishte qëndrimi i Samuelit Barker, burri i vajzës së Whiston Sarah. Ruth Whiston vdiq në 1751, dhe Whiston vdiq në vitin e ardhshëm, pasi u sëmurë për një javë. Ai u varros në varrezë Lyndon.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland