Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Anna Johnson Pell Wheeler

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 May 1883

Calliope (now Hawarden), Iowa, USA

26 March 1966

Bryn Mawr, Pennsylvania, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Anna Johnson ishte vajza e emigrantëve suedez që erdhën në Shtetet e Bashkuara rreth 10 vjet para se Ana ishte lindur. Kur ajo ishte nëntë vjeç, familja u vendos në Akron, Iowa ku Anna ndoqi shkollë private. Në 1899 ajo hyri në University of South Dakota ku ajo tregoi premtim i madh në matematikë. Profesor i matematikës, Aleksandër lesh, e njohur talentin e saj dhe Anna Johnson ndihmoi të bindur se ajo duhet të ndjekë një karrierë në matematikë. Ajo mori një diplomë AB në 1903.

Pas fitimit të një bursë për të studiuar për gradë master saj në Universitetin e Iowa, ajo u shpërblye me shkallë për një tezë zgjatje të teorisë Galoisekuacioneve lineare diferenciale në vitin 1904. Një diplomë master i dytë nga Radcliffe ishte dhënë në vitin 1905 dhe ajo ka mbetur aty për të studiuar nën Bôcher dhe Osgood.

Anna Johnson ishte dhënë Alice Freeman Palmer Bursës nga Wellesley College të studiuar për një vit në Göttingen University. Atje ajo ndoqi leksione me Hilbert, Klein, Minkowski, Herglotz dhe Schwarzschild. Ajo punoi për doktoraturë e saj në Göttingen. Ndërsa ka Alexander lesh, ish profesor i matematikës e saj erdhi në Göttingen në mënyrë që ato mund të martohen.

Pas kthimit në Shtetet e Bashkuara, ku burri i saj ishte deri tani dekani i Inxhinierisë, ajo dhënë mësim në teorinë e funksioneve dhe ekuacione diferenciale. Në 1908 u kthye në mbarë Anna Göttingen ku ajo përfunduar punën për doktoratë e saj, por, pas një mosmarrëveshje me Hilbert, ajo u kthye në Çikago, ku burri i saj tani ishte në stafin e universitetit, pa shkallë të dhënë.

Në Çikago ajo u bë studente e Eliakimi Moore dhe mori Ph.D. e saj në 1909, teza e saj Biorthogonal Sistemet e Funksionet me Aplikime në Teoria e Ekuacione Integrale qenë e shkruar në origjinal në Göttingen. Nga 1911 Anna lesh mësohen në malin Holyoke College dhe më pas, në Bryn Mawr nga viti 1918. Anna lesh burri i Aleksandrit, i cili ishte 25 vjet më i vjetër se ajo ishte, vdiq në vitin 1920. Në 1924 u bë kryetar Anna lesh e matematikës kur Skot në pension, duke u bërë një profesor të plotë në 1925.

Pas një martese të shkurtër të dytë të Arthur Wheeler, gjatë së cilës kohë kanë jetuar në Princeton dhe ajo mësoi vetëm me kohë të pjesshme, burri i saj i dytë vdiq në vitin 1932. Pas kësaj Wheeler Anna u kthye në kohë të plotë pune në Bryn Mawr ku Emmy Noether e saj u bashkua në vitin 1933. Megjithatë Emmy Noether vdiq në vitin 1935. Periudhën prej 1920 deri 1935 me siguri duhet të ketë qenë një me shumë pakënaqësi për Anna Wheeler që gjatë atyre viteve babai i saj, nëna, dy burrat dhe mik i ngushtë dhe koleg Emmy Noether vdiq. Anna Wheeler mbetur në Bryn Mawr e saj deri në pension në vitin 1948.

Drejtimin e punës Anna Wheeler u ndikuar shumë nga Hilbert. Nën drejtimin e tij ka punuar në ekuacionet integrale studiuar hapesirë dimensionale të pafundme lineare. Kjo punë ishte bërë në ditët kur ishte analiza funksionale në foshnjërinë e saj dhe shumica e punës së saj ka pakėsuar rëndësi pasi ajo u bë pjesë e teori më të përgjithshme.

Ndoshta nderi më të rëndësishme ajo mori ishte duke u bërë gruaja e parë që jap Ligjeratat Colloquium në takimet American Mathematical Society in 1927.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland