Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Emil Weyr

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 July 1848

Prague, Bohemia (now Czech Republic)

25 Jan 1894

Vienna, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emil Weyr 's babai Frantisek Weyr ka lindur në Náchod në 1820. Frantisek ishte një profesor i matematikës në një shkollë reale (e mesme) në Pragë nga 1855. Emil ishte katër vjet më i vjetër se vëllai i tij Eduard Weyr i cili u bë gjithashtu një matematikan i njohur. Emil mori pjesë reale në Pragë, ku babai i tij mësoi dhe studioi më pas në Politeknik Pragës 1865-1868 gjeometri, ku ai ishte i mësuar nga Vilém Fiedler. Ai u bë një asistent i Jindrich Durége dhe pas marrjes së doktoraturës së tij, u bë një Privatdozent në Universitetin e Charles-Ferdinand në Pragë më 1870.

Ai ka studiuar në Itali me Kremones dhe Casorati gjatë vitit akademik 1870-71 kthehet në Pragë ku ai vazhdoi të mësojë. Në 1872 ai u zgjodh në jetë Kryetari i Bashkimit të matematikanëve dhe fizikanëve Çeke. Në 1875 ai u emërua si profesor i matematikës në Universitetin e Vjenës. Ai, së bashku me vëllain e tij Eduard Weyr, ishin anëtarët kryesorë të shkollës austriake gjeometrike. Ata ishin të interesuar në gjeometri deskriptive, pastaj në gjeometria projektive dhe interesat e tyre u kthye drejt metodave algjebrike dhe sintetike në gjeometri. Në mesin e shumë veprave Emil Weyr publikuara u projectivischen Die Elemente der Geometrie dhe Uber die Geometrie der alten Aegypter.

Emil Weyr udhëhequr shkollën gjeometria në Vjenë gjatë 1880 e deri në vdekjen e tij. Frantisek Weyr, babai i dy vëllezërve Emil dhe Eduard, vdiq në Predmerice në 1889. Së bashku me von Gustav Escherich, Emil Weyr themeluar rëndësishme matematikore ditar Monatshefte fuer Mathematik und Physik në 1890. Vëllime e parë të revistës përmbajnë letrat shkruar nga Eduard vëllai i tij. Emil Weyr Në 1891 u bë një nga 19 anëtarët themelues i parë i Akademisë Mbretërore të Shkencave Çeke.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland