Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Walter Frank Raphael Weldon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 March 1860

Highgate, London, England

13 April 1906

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Raphael Weldon 's nënë ishte Anne pambuku dhe babai i tij ishte Valter Weldon. Walter ishte një gazetar dhe farmaci, dhe ai shkoi rreth vendit kaq shpesh se nuk ishte e mundur për Raphael të shkojnë në shkollë deri sa ai arriti në trembëdhjetë vjeç. Walter dhe Anne kishte tre fëmijë, fëmija i tyre i parë ishte një vajzë, me Raphael lindur e ardhshme e ndjekur nga të rinj Dante vëllai i tij.

Raphael ka marrë disa tutoring nga një klerik lokal para se ai ishte trembëdhjetë vjet më pas, në 1873, ai hyri në shkollë me konvikt Z. Watson së në lexim Caversham pranë. Pas tre vjet në shkollë, i pasuar nga disa muaj studimi privat, ai hyri në University College, Londër, 1876. Atje ai ka studiuar një gamë të gjerë të subjekteve të cilat ai mori në përgatitje për të studiuar mjekësi. Ai u mësoi matematikën nga Henrici që i impresionuar Weldon më shumë se çdo e lektorëve të tjera të tij, ai më vonë shkroi se Henrici ishte mësuesi i parë natyrisht talentuar ai kishte studiuar në.

Weldon Në 1877 shkoi në King's College, Londër, qëllimi i tij ende për të hyrë në profesionin mjekësor. Ai shkoi në Kolegjin St John's në Kembrixh, matriculating më 6 prill 1878, dhe, e influencuar edhe nga Francis Maitland Balfour, interesat e tij u kthye drejt zoologji. Ai fitoi bursa dhe rezultate të papaguar pavarësisht nga periudha e shëndetit të sëmurë. Para se ai ishte ulur Shkenca Natyrore Tripos në 1881 ai pësoi një tragjedi kur Dante vëllai i tij vdiq papritmas. Përkundër rrethanave jashtëzakonisht të vështira nën të cilat ai mori provimeve, ai fitoi një shkallë Klasa e parë atë vit.

Pas diplomimit ai filloi kërkimin shkencor, do të Napolit ku ai ka punuar në Stacionin zoologjik. Ai u emërua asistent në zoologji në Kembrixh në 1882, duke u bërë një shoku të Kolegjin St John's dhe një lektor universitar në morfologji invertebrore në 1884. Mësimin e tij është përshkruar në këto kushte i skuqur:

Rrallë është dhënë një njeri për të mësuar si Weldon mësuar. Ai leksione pothuajse si një frymëzuar. Earnestness tij ekstrem u barabartë vetëm me kthjelltësi e tij. Ai u zgjua entuziazëm edhe në dullest, dhe kishte dhuratë hyjnore e interes imponues.

Weldon martuar Firence Tebb, nga Burstow ne Surrey, në 13 mars 1883. Ajo luajti një rol të madh në punën shkencore Weldon së, të ndihmuar atë për shumë nga projektet e tij. Pasi ai ishte i martuar Weldon mori të gjitha festat e tij me gruan e tij në vendet ku ata mund të studiuar biologjinë detare. Në veçanti ata vizituan Bahamas në 1886 për një vizitë që shkencërisht ishte shumë fitimprurës. Biologjike Detare Shoqata ngritur një laborator në Plymouth dhe Weldon dhe gruaja e tij filloi të shpenzimeve të gjitha pushimet e tyre atje ndërmarrje kërkimore. Me 1888 ata ishin të shpenzimeve aq kohë sa ka si detyrat Weldon së në Kembrixh do të lejojnë, dhe vetëm ai shkoi në universitet për të dhënë leksionet e tij. Ai ndërmori kërkime qershor-janar, mësim në Kembrixh për dy terma çdo vit.

Pse është kjo zoolog në historinë tonë të Matematika Arkiv? Puna e tij së shpejti filloi të përfshijë analiza statistikore. Ai u udhëhequr në këtë drejtim nga puna e Galton të trashëgimisë natyrore. Ai shprehu analiza statistikore që Galton dhe Quetelet kishin aplikuar për njerëzit në specie të tjera zoologjik. Kuptuar se aftësitë e tij matematikore ishin disi më pak se ai dëshironte, Weldon lexuar gjerësisht studimi, në veçanti, vepra kryesore nga matematikanet frëngjisht në gur e probabilitetit. Puna e tij përfshirë studimin Koeficientët korrelacion për lidhje midis matjeve të organeve të kafshëve dhe është e rëndësishme për fillimet e Biometry.

Ai studioi karkaleca deti duke bërë matjet e karakteristika të ndryshme në karkaleca deti nga vende të ndryshme. Ai gjeti se së shpejti matjeve ai mori vë në një shpërndarje normale. Ai botoi dy gazeta për këtë temë, duke hetuar e dytë korrelacion midis matjeve të organeve të caktuara në karkaleca deti. Shumë mendojnë se këto dy gazeta vë themelet e "biometrike".

Weldon u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore maj 1890 dhe më vonë atë vit ai u emërua profesor në Universitetin Jodrell College, Londër, duke marrë detyrat e tij në vitin 1891. Ky ishte një takim me fat, sepse ajo solli atë në kontakt të ngushtë me Pearson i cili kishte qenë i emëruar ka pesë vjet më parë. Walker shkruan (shih Pearson 's Biografia):

Rëndësi për shkencën e miqësisë intensiv personal, i cili doli më shpejt deri në mes Pearson dhe Weldon, atëherë të dy rreth të tridhjetave e tyre në fillim, zor se mund të ekzagjeruar. Weldon kërkoi pyetjet që çuan Pearson në disa nga kontributet e tij më të rëndësishme.

Cilat ishin pyetjet që i kërkoi Weldon Pearson? Si e përshkruajnë asimetrike, double-gungaç, dhe të tjera jo-shpërndarjet Gaussian frekuencave? Si nuk e nxjerrin vlerat më të mira për parametrat e shpërndarjeve të tillë? Cilat janë gabimet e mundshme e vlerësimeve të tilla? Cili është efekti i zgjedhjes në një ose më shumë variablave lidhen?

Nga 1893 Weldon shërbente në një Komiteti të Shoqërisë mbretërore së bashku me Galton dhe Pearson "Për Qëllimi i kryerjes së Statistikës Hetimi në ndryshueshmëri e organizmave". Në një letër që ai i botuar në 1894 Disa vërejtje për ndryshim në bimët dhe kafshët që u ngrit nga puna e Komitetit të Shoqërisë Mbretërore, Weldon ka shkruajtur:

... pyetjet e parashtruara nga hipoteza darvinist janë thjesht statistikor, dhe metoda statistikore është e vetmja aktualisht qartë nga të cilët ajo hipoteza mund të kontrollohen eksperimentalisht.

Weldon propozoi një ditar për biometrike në një letër të shkruar për të Pearson datës 16 nëntor 1899. Ajo u shkrua pas William Bateson, një pionier në gjenetikë, ka qenë shumë kritik e një prej dokumenteve Pearson paraqiti të Royal Society. Weldon ka shkruajtur:

Pretendim 'që numrat të thotë asgjë dhe nuk ekziston në natyrë "është një gjë shumë serioze, të cilat do të duhet të luftohet. Shumica e njerëzve të tjerë kanë marrë më tej atë, por shumica prej tyre nuk kanë biologėt. A mendoni se do të jetë shumë mendje të shtrenjtë për të filluar një revistë e disa lloj? ...

Biometrika revistë u emërua brenda javëve dhe Weldon dhe Pearson u bë redaktorët të përbashkët. Ata ishin të mrekullueshëm të shpejtë në marrjen e ditarit dhe drejtimin, për çështje të parë doli në tetor 1901. Editoriale, shkruar nga Weldon dhe Pearson, të caktuar nga fusha:

Biometrika do të përfshijnë (a) kujtimet për variacion, trashëgiminë, dhe zgjedhjen e kafshëve dhe bimëve, të bazuar mbi shqyrtimin e statistikisht numri i madh i mostrave (kjo sigurisht do të përfshijnë hetimet statistikore të anthropometry), (b) ato zhvillimet e teori statistikore që janë të zbatueshme për problemet biologjike; (c) tabelave numerike dhe grafike të zgjidhjeve duke tentuar të zvogëlojë punës së aritmetike statistikore; (d)përmbajtjes së kujtimeve, që kanë të bëjnë me këto subjekte, të cilat janë botuar gjetkë, dhe (d) shënime mbi punën aktuale biometrike dhe probleme të pazgjidhura.

Weldon u emërua në një karrige në Oksford në vitin 1900 dhe ai e mbajti këtë post deri në vdekjen e tij në vitin 1906. Në vitin 1898 ai kishte dhënë adresën e presidentit të nenit D, seksioni zoologji, i Shoqatës britanike, dhe gjatë takimit të 1904 në Kembrixh ai u përfshi në një argument mbi punën e Mendel mbi hybridisation bimore:

Z. William Bateson, si kryetar i Seksionit D për këtë vit, i ishte kushtur me fjalën e tij në një provë të parimeve Mendelian në lidhje me trashëgim dhe ndryshim, dhe diskutimit të mëvonshëm mbi të njëjtin subjekt provokuar nga profesor Weldon dhe Profesor Karl Pearson kritikat e disa më tepër të rënda, të cilën Z. Bateson përgjigj. Debati, i cili u zhvillua para një të mëdha dhe shqetësuar disi audiencë, të zgjidhet vetë në një duel dialektik midis president i seksioni dhe profesor Weldon, dhe mjaft e zhvilluar një sasi të konsiderueshme të ngrohjes.

Në pushimet e Pashkëve të 1906 Weldon kishte qëndruar me gruan e tij në një hotel në Woolstone kur ai e kontraktuar pneumoni. Është e mundshme që u bë sëmundje serioze për shkak të refuzimit Weldon punë jashtë orarit dhe për të ndaluar punën kur ai u sëmur. Duke refuzuar të heqin dorë nga punë, ai u kthye në Londër në të cilën kohë pneumoni ishte bërë akute. Ai u pranua në një shtëpi pleqsh, por vdiq atje. Ai u varros në Holywell në Oksford.

Në Pearson jep këtë përshkrim mjaft prekëse e Weldon:

Ai ishte nga natyra e një poeti, dhe këto japin më të mirë të shkencës, sepse ata japin ide.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland