Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Julius Lugwig Weisbach

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Aug 1806

Mittelschmiedeberg (near Annaberg), Germany

24 Feb 1871

Freiberg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Julius Weisbach 's babai ishte krishterë Gottlieb Weisbach dhe nëna e tij ishte Rebekka Stephan Christina. Julius babai ishte kryetar i jurisë në një minierë, kështu që familja nuk ishin edhe jashtë, veçanërisht pasi kishte nëntë fëmijë. Nga fëmijët, Julius ishte më i ri i dytë.

Weisbach u arsimua në sallë leksionesh në Annaberg afër qytetin e tij në shtëpi, pastaj në Bergschule në Freiberg. Duke përfunduar kurse në këto shkolla me 1822, Weisbach kërkuar për të vazhduar shkollimin e tij. Megjithatë, prindërit e tij nuk mund të përballojë të financojë atë kështu që ai huazuar të holla për të mundësuar atij që të marrë pjesë në Bergakademie Freiberg.

Në 1827 Weisbach u këshilluar nga Friedrich Mohs për të studiuar në Göttingen. Mohs ishte mineralogjist njohur gjerman i cili, në 1812, sajoi një shkallë, njohur tani si shkallë Mohs, për të përcaktuar ngurtësinë e një mineral nga vëzhguese nëse sipërfaqja e saj është gërvishtem nga substancat e ndryshme të ngurtësinë e njohur. Weisbach ndjekur këshillën Mohs dhe kaloi dy vjet në Göttingen para se të vendosej në Universitetin e Vjenës. Arsyeja për këtë veprim ishte se Mohs kishte shkuar në Vjenë. Në Vjenë, Weisbach studiuar matematikë, fizikë dhe mekanikë.

Gjatë vitit 1830 Weisbach udhëtoi në këmbë për gjashtë muaj me Hungarinë, Tirol, Bavaria, dhe Bohemi. Nga 1831 ai mësoi matematikës në Gjimnazin Freiberg dhe, duke filluar në 1832, ai gjithashtu mësoi matematikën në Bergakademie në Freiberg. Në këtë vit të 1832, u martua me Marie Weisbach Winkler dhe ata do të ketë një djalë i cili ishte për të u bë Profesor i mineralogji në Bergakademie në Freiberg.

Në vitin 1836 u gradua Weisbach profesor, dhe ekspertizën e tij tani ishte i tillë që përveç matematikës ai ishte profesor i makinerisë minave dhe të anketimit. Ai kishte, në këtë fazë botim vetëm një, por kjo do të ndryshojë shpejt. Nga rreth 1839 ai u bë i interesuar në hidraulikë dhe disa të punës së tij më të rëndësishme do të bëhet në këtë temë. Ky interes në hidraulikë duket të ketë qenë si rezultat i Weisbach vizituar Industriale Paris Ekspozita në 1839.

Interesat e tij ishin gjithmonë të gjerë dhe kjo është reflektuar në varg e kurseve që Weisbach mësonte rreth kësaj kohe: gjeometri deskriptive, kristalografi, optikë, mekanikë dhe design makinë.

Në 1855 Zürich Polytechnikum u hap, dhe në vitin para se ata bënë një përpjekje serioze për të emëruar personelin cilësisë. Për shembull ata Clausius emëruar si profesor i fizikës, por Weisbach nuk u tundua nga oferta që ishte bërë atij dhe i preferuar për të qëndruar në Freiberg. Në 1855 Weisbach ishte kthyer në Paris, këtë herë duke vizituar Ekspozita Botërore që u mbajt atje.

Ne kemi treguar gamë të interesave Weisbach dhe kjo mund të shihet nga temat e katërmbëdhjetë librat dhe 59 letra që ai shkroi në mekanikë, hidraulikë, Topografi, dhe matematikë. Është në hidraulikë se puna e tij ishte më me ndikim, me librat e tij në temë të vazhdueshme të jetë me rëndësi edhe në shekullin e 20-të.

Midis nderon Weisbach marra për kontributin e tij në shkencë u diploma nderi nga Leipzig, dhe zgjedhjeve të anëtarësimit të shoqërive të ndryshme të mësuar si Shën Petersburg, Akademia e Shkencave, Akademia Mbretërore suedeze e Shkencave dhe Accademia dei Lincei.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland