Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Julius Weingarten

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 March 1836

Berlin, Germany

16 June 1910

Freiburg im Breisgau, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Julius Weingarten ka lindur në Gjermani, por familja e tij ishin polakë dhe kishte emigruar në Gjermani. Ai sigurisht nuk ka ardhur nga një familje akademik për babai i tij ishte një weaver, dhe familja nuk ishin edhe jashtë që do të kishte një efekt serioz mbi gjithë të karrierës së Weingarten.

Weingarten ndoqi shkollën Tregtare të komunës në Berlin. Ai përfundoi studimet e tij atje në 1852 dhe në të njëjtin vit, ai hyri në Universitetin e Berlinit që të fillojë një kurs studimi që përfshinte kryesisht matematikës dhe fizikës. Në Universitetin e Berlinit Weingarten ndjekur leksione mbi teorinë e mundshme dhënë nga Dirichlet. Këto leksione janë veçanërisht frymëzues dhe, edhe pse kjo nuk do të jenë zona kryesore Weingarten e kërkimit, ai vazhdoi të punojë, kohë pas kohe, për probleme që lidhen me këtë temë gjatë gjithë karrierës së tij. Ai gjithashtu studioi kimi në Gewerbeinstitut Berlin (Instituti për Mjeshtëri) gjatë këtyre viteve.

Vjen nga një familje e varfër Weingarten nuk kanë mbështetje financiare për të lejuar atë për të përfunduar doktoratën e tij në Berlin pa fituar tij, në mënyrë jetese, në vitin 1858, ai filloi të jepte mësim në një shkollë në Berlin. Pavarësisht që ka për të punuar si mësues në shkolla të ndryshme, ndërsa ai ndërmori kërkimore, puna e tij në teorinë e sipërfaqeve të përparuar mrekullueshëm mirë. Në fakt puna është e cilësisë së tillë që Weingarten marrë një çmim për punën në linjat e grafik të një sipërfaqe në 1857.

Në 1864 ai mori një doktoraturë nga Universiteti i Halle për të njëjtën punë që kishin fituar atë çmim nga Universiteti i Berlinit, por ai ishte larg nga boshe gjatë viteve sepse ai e kishte publikuar punë të tjera të rëndësishme në teorinë e sipërfaqeve. Teoria e sipërfaqeve të ishte çështja më e rëndësishme në gjeometrinë diferenciale dhe:

... një nga problemet e saj kryesore ishte ajo e deklaruar të gjitha sipërfaqet e isometric në një sipërfaqe të dhënë. Klasë e vetme e tillë sipërfaqeve të njohur para Weingarten përbëhej developable sipërfaqet isometric në aeroplan.

Në 1863 Weingarten ishte në gjendje të bëjë një hap të madh përpara në temë, kur ai dha një klasë të sipërfaqeve isometric në një sipërfaqe të caktuar e revolucionit. Sipërfaqeve të lakim të vazhdueshme të thotë ose lakim të vazhdueshme Gaussian quhen tani Weingarten sipërfaqet.

Duke prodhuar punë të cilësisë shquar, ndërsa duhet kujtuar se ai po mësonte në shkollat, do të ishte e arsyeshme të pritet që Weingarten do të gjeni një post të mirë akademike. Megjithatë, kjo nuk ishte e lehtë në atë kohë, përveç për ata që kishin fondet e nevojshme për të lejuar atyre luksoze të filluar një karrierë akademike me pak të ardhura. Weingarten kishte për të marrë opsionin i cili do të sigurojë atë me një të ardhur kështu që ai pranoi një pozitë mjaft e kënaqshme në Bauakademie në Berlin.

Weingarten ishte graduar profesor në Bauakademie në vitin 1871, por la pas jo e kënaqshme për të marrë atë që është një pozicion tepër të pakënaqshme në Technische Hochschule në Berlin. Nga 1902, në moshën 66 vjeç, shëndeti i tij filloi të dështojë dhe për këtë arsye ai u transferua në Friburg im Breisgau ku ai u emërua si profesor nderi. Ai mësoi atje deri 1908 në atë që është në shumë mënyra më të kënaqshëm të pozitave të tij të mësimdhënies.

Punës Weingarten për deformim vogël të sipërfaqeve, të ndërmarra rreth 1886, u vlerësuan nga Darboux i cili është përfshirë në katër traktat të tij vëllim mbi teorinë e sipërfaqeve. Në fakt Darboux tha se puna Weingarten ishte i denjë i Gausit, një kompliment të vërtetë. Darboux tregoi interes që në punën e tij, inkurajoi Weingarten për të nxitur më tej rezultatet e tij dhe ai i shkroi një letër të gjatë e cila fitoi Çmimin e Madh të Académie des Sciences në Paris në vitin 1894. Punë u botua në Acta Mathematica në 1897 dhe ishte një hap i madh përpara në zgjidhjen e problemeve në të cilën Weingarten kishte punuar gjithë jetën e tij. Në këtë punë ai reduktuar problemin e gjetjes së të gjitha sipërfaqet isometric në një sipërfaqe të caktuar për problemin e përcaktimit të gjitha zgjidhjet në një ekuacion diferencial pjesor i Monge - tipi Amperi.

Darboux nuk ishte vetëm matematikan udhëheqës në kohën Weingarten i cili ishte gjithashtu e interesuar në teorinë e sipërfaqeve. Një tjetër ishte Bianchi dhe një korrespondencë të mëdha u rrit deri në mes Weingarten dhe Bianchi. Në fakt, në, i cili është një libër 304 faqe që përmbajnë të gjitha Bianchi 's korrespondencë, korrespondencën më të gjerë të të gjitha është një me Weingarten.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland