Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

André Weil

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 May 1906

Paris, France

6 Aug 1998

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

André Weil ka lindur në Paris, bir i prindërve hebre. Selma nëna e tij vjen nga një familje e hebrenjve austriak, ndërsa babai i tij, Bernard Weil, ishte një mjek. André ra në dashuri me të matematikës në një moshë të re, dhe ai shkruan që nga mosha e dhjetë ai ishte varur me pasion për të. Ka pasur gjëra të tjera me rëndësi në jetën e tij si dhe matematika, megjithatë, sepse ai e deshi për të udhëtuar. Nga mosha gjashtëmbëdhjetë vjeç ai e kishte lexuar në Bhagavad Gita Sanskrit origjinal.

Weil studiuar në Ecole Normale në Paris, dhe pas diplomimit ai kaloi pushimet verore duke ecur në Alpe frëngjisht, gjithmonë duke marrë me vete një fletore në të cilën ai bëri llogaritjet e tij matematikore. Në këtë kohë ai ishte i magjepsur veçanërisht duke zgjidhur ekuacionet Diophantine. Pas pushimeve të verës ai shkoi në Romë dhe pastaj për në Göttingen ku prodhohen të parë pjesë e tij të konsiderueshme të kërkimit matematikore në teorinë e kthesa algjebrike. Ai pastaj ndërmori kërkimore për doktoratë e tij në Universitetin e Parisit, të mbikqyrur nga Hadamard. Ai zhvilluar për tezën e tij ide mbi teorinë e kthesa algjebrike që ai kishte filluar të studiojnë në Göttingen. Megjithatë, Hadamard kërkuar nxënësve të tij të shkëlqyer për qëllim të lartë dhe të përpiqet të provojë hamendje Mordell. Weil nuk zgjodhi të ndjekin këshilla të mbikëqyrësit të tij. Ai shkroi më vonë:

Vendimi im ishte një i mençur: ai ishte për të marrë më shumë se gjysmë shekulli për të provuar Mordell 's hamendje.

Ai mori D.Sc. e tij nga Parisi në vitin 1928. Pas, ai dha mësim në universitete të ndryshme, për shembull musliman Aligarh Universitetit në Indi 1930-1932. Ai kishte diskutuar së pari me Seid Masood, Ministri i Arsimit për Hyderabad, marrja e një takim në një karrige në qytetërimit frëngjisht në Universitetin Aligarh por, pavarësisht nga premtimi, ai mori një telegram nga Seid Masood:

Pamundur për të krijuar kryetar i qytetërimit frëngjisht. Matematikë karrige hapur.

Ai gjithashtu ka punuar në Universitetin e Strasburgut, Francë, nga 1933 deri në shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore. Ishte këtu se ai u përfshi me grupin e famshme e Matematikanë shkrim nën emrin Nicolas Bourbaki. Japim më shumë detaje të këtij bashkëpunimi më poshtë.

Luftës ishte një katastrofë për Weil i cili ishte një kundërshtar i ndërgjegjshëm dhe kështu dëshironte të shmangur shërbimit ushtarak. Ai iku në Finlandë, për vizitë Rolf Nevanlinna, sa më shpejt që të luftës ishte shpallur. Kjo ishte një përpjekje për të shmangur të detyruar në ushtri, por ajo nuk ishte një çështje e thjeshtë për të ikur nga lufta në Evropë në këtë kohë. Weil u arrestua në Finlandë dhe kur letra në rusisht u gjetur në dhomën e tij (ata ishin në fakt nga Pontryagin përshkruan hulumtimet matematikore) u dukej goxha e zezë. Një ditë Nevanlinna u tha se ata ishin gati për të ekzekutuar Weil si një spiun, dhe ai ishte në gjendje të bindë autoritetet për të dëbuar Weil vend.

Nga Finlanda ai u kthye në Francë, ku ai ishte vënë në burg. Weil ka qenë sigurisht në rrezik të madh në këtë kohë, pjesërisht sepse ai ishte hebre, pjesërisht sepse ai kishte një motër Simone Weil i cili ishte një filozof mistik dhe një figurë udhëheqëse në Rezistenca frëngjisht. Rreziqet e vështirë të tij bërë Weil të vendosë se të jesh në ushtri ishte një bast të mirë dhe ai ishte në gjendje të argumentojnë me sukses për lirimin e tij me kusht që me të vërtetë ai nuk bashkohet ushtrisë.

Duke përdorur ushtria, si një arsye për të dal nga burgu, Weil nuk kishte ndërmend të shërbejnë më gjatë se ai ndoshta mund të. Sa më shpejt të jetë shans për t'i shpëtuar në Shtetet e Bashkuara erdhi, ai e mori atë përsëri. Në Shtetet e Bashkuara ai shkoi në Pensilvani, ku ai mësonte nga 1941 në Haverford College dhe në Kolegjin Swarthmore. Në 1945 ai pranoi një pozicion në Universitetin e Sao Paulo, Brazil, ku ai qëndroi deri në 1947. Weil Në 1947 u kthye në Shtetet e Bashkuara dhe ai u emërua në fakultetin e Universitetit të Çikagos, një pozicion ai ka vazhduar të mbajë deri në 1958. Nga 1958 ka punuar në Institutin për Advanced Study at Princeton University. Ai në pension në vitin 1976, duke u bërë Profesor Emeritus në atë kohë.

Hulumtim Weil ka qenë në teori numër, gjeometrinë algjebrike dhe teoria e grupit. Puna e tij është përmbledhur në:

Duke filluar nga 1.940 s, Weil filluar përpara të shpejtë të gjeometrisë algjebrike dhe teoria numri, duke vendosur themelet e gjeometrisë algjebrike dhe abstrakte, teoria moderne e varieteteve abelian. Puna e tij në kthesa algjebrike ka ndikuar në një gamë të gjerë fushash, duke përfshirë disa matematikë jashtë, të tilla si fizika thermije elementare dhe teoria e fijes.

Në fakt puna Weil në këtë zonë ishte themelor për të punuar nga matematicienë si Yau i cili u shpërblye me një medalje Fushat në vitin 1982 për të punuar në tre dimensionale Gjeometria algjebrike e cila ka aplikacione të mëdha në fushën e teorisë kuantike.

Yau nuk është vetëm matematikan që ka marrë një Medalje Fushat për punë të cilat vazhduan se nisur nga Weil. Në vitin 1978 ishte dhënë një Deligne Medaljen e Fushat për zgjidhjen Conjectures Weil. Përsëri ne kuotë për një përshkrim të Weil kontribut themelor për:

Një nga arritjet kryesore Weil ishte provë e tij e hipotezes Riemann për funksionet Zeta harmoni të fushave të funksion algjebrik. Në vitin 1949 ai ngriti conjectures të caktuara për funksionin e Zetës harmoni e varieteteve algjebrike mbi fushat e fundme. Këto Weil conjectures, pasi ata erdhën të quhet, u krijua prej tij depërtim të thellë në topologji e varieteteve algjebrike dhe siguruar parimet udhëzuese për zhvillimet e mëvonshme në këtë fushë.

Weil punës për të sjellë së bashku teoria numrin dhe gjeometria algjebrike ishte mjaft i frytshëm. Themelet e shumë tema të studiuar në thellësi sot u vendosën nga Weil në këtë punë, të tilla si themelet e teorisë së formave modulare, funksionet automorphic dhe përfaqësitë automorphic.

Megjithatë, puna Weil ishte e një rëndësie të madhe në një numër temash të tjera të reja matematikore. Ai kontribuoi ndjeshëm në topologji, gjeometrinë diferenciale dhe gjeometri analitike komplekse. Ajo nuk ishte vetëm për këto zona që ai ka kontribuar, por, edhe më e rëndësishmja, puna e tij, solli nga raportet themelore midis zonave, kur ai ka studiuar analizë harmonikgrupe dhe klasa topological karakteristike. Gjithashtu duke sjellë së bashku këto fusha ishte puna e tij në teori gjeometrike e funksionit theta dhe gjeometri Kahler.

Së bashku me Dieudonné dhe të tjerët, Weil ka shkruajtur nën emrin Nicolas Bourbaki, një projekt që filloi në vitin 1930, në të cilën ata u përpoqën për të dhënë një përshkrim të unifikuar të matematikës. Qëllimi ishte që të kthejë një tendencë që ata urrenin, dmth që për një mungesë të ashpërsi në matematikë. Ndikimi i Bourbaki ka qenë e madhe gjatë viteve të shumë, por tani është më pak i rëndësishëm që ajo ka arritur në parim në qëllimin e saj të promovimit të ashpërsi dhe abstraksionit.

Librat më të famshme përfshijnë Weil Parimet e algjebrike Gjeometria (1946) dhe funksionet eliptik Sipas Eisenstein dhe Kronecker (1976).

Weil marrë nderon shumë për matematikën e tij të pazgjidhura. Ndër këto anëtarësimit ka qenë nderi i Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1959 dhe zgjedhjeve në një Fellowship of Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1966. Përveç kësaj ai është zgjedhur në Akademinë e Shkencave në Paris dhe për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në Shtetet e Bashkuara.

Weil ka qenë një drejtues i ftuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në vitin 1950 në Harvard dhe përsëri në Kongresin e mëposhtme Ndërkombëtar në vitin 1954. Në 1979 Weil u dha Çmimin Wolf dhe, në vitin e ardhshëm, American Mathematical Society dha atij Çmimin Steele e tyre. Në vitin 1994 ai mori Çmimin Kiotos nga Fondacioni Inamori e Japonisë:

... për arritje të shquara dhe të krijimtarisë.

Citim për Çmimin Kiotos thotë:

Rezultatet e arritura dhe problemet e ngritura nga André Weil përmes të kuptuarit e tij të thellë dhe depërtim i mprehtë në shkencat matematikore në përgjithësi do të vazhdojë të ketë ndikim të pamatshëm në zhvillimin e shkencave matematikore, dhe të kontribuojnë shumë në zhvillimin e shkencës, si dhe thellimit të dhe uplifting e shpirtit të njeriut.

Ai është përshkruar si më poshtë në:

Andre Weil do të mbahet mend për punën e tij themelore mbi kufijtë e matematikës, dhe për të kultivuar me kujdes imazhin e tij si një karakter grindavec - përgënjeshtruan me ndjenjën e tij të thatë të humorit. Nder vetëm shënuar në biografinë e tij zyrtare është "anëtare, Poldavian Akademia e Shkencave dhe Letra".

(Poldavia u shpik atdheun e Bourbaki imagjinar.)

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland