Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Joseph Henry Maclagen Wedderburn

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Feb 1882

Forfar, Angus, Scotland

9 Oct 1948

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Joseph Wedderburn 's ati, Aleksandër Stormonth Maclagen Wedderburn, ishte një mjek. Alexander Wedderburn erdhi nga një familje e Ministrave të Kishës me babain e tij duke u Ministri Qarku i Kinfauns dhe gjyshit të tij (Jusufit e gjyshit të madh) që Qarku Ministri i Atholl Bler. Nëna e Jozefit u Anne Ogilvie dhe ajo erdhi nga një familje e avokatëve; babai Anne kishte qenë një avokat në Dundee. Anne dhe Aleksandër Wedderburn kishte një familje të madhe, Jozefi është një nga katërmbëdhjetë fëmijë, tetë djem dhe gjashtë vajza. Në fakt Jozefi ishte fëmija i dhjetë i familjes.

Jozefi ishte sjellë deri në Forfar, në veri të Dundee, dhe ai mori pjesë në Akademinë Forfar nga mosha pesë vjeçare deri sa ai ishte trembëdhjetë. Ai pastaj shkoi në Kolegjin Xhorxh Watson, një shkollë e pavarur në Edinburg, për tre vjet. Në 1898 mbaroi shkollimin e tij shkollore dhe fitoi një bursë për të studiuar në Universitetin e Edinburgut. Ai hyri në Edinburgh University në 1898, në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç dhe një e gjysmë.

Ishte një kohë kur Wedderburn bërë përparim të shquar me matematikë e tij dhe përveç gjatë 1902-03 ai punoi si asistent në Laborator fizike të Universitetit. Ai filloi hulumtimet matematikore ndërsa ende universitare dhe një letër e tij të parë, Në vijat isoclinal e një ekuacion diferencial të rendit të parë është publikuar në Proceedings of Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut në 1903. Dy gazeta të tjera që ai i botuar në të njëjtin vit në botimet e Shoqërisë Mbretërore të Edinburg ishin në funksionet skalare të një vektori dhe një kërkesë e quaternions në ekuacione diferenciale. Ai mori një diplomë master në nderon Klasa e parë në matematikë nga Universiteti i Edinburgut në 1903.

Wedderburn pastaj ndoqi studimet pasuniversitare në Gjermani seancë shpenzimeve 1903-1904 në Universitetin e Leipzig dhe pastaj semestrin veror të 1904 në Universitetin e Berlinit. Already interesat e matematike Wedderburn ishin në algjebër dhe udhëtimin e tij gjerman lejuar atë për të bashkëvepruar me Frobenius dhe Schur. Ai u dha një Carnegie bursa për të studiuar në Shtetet e Bashkuara dhe ai kaloi 1904-1905 në Universitetin e Çikagos, ku ai bëri punë të përbashkët me Veblen. Chicago ishte, natyrisht, një vend i shkëlqyer për të vazhduar interesin e tij për thellimin në algjebër, përveç Veblen, Eliakimi Moore dhe LE Dikson ishin atje në këtë kohë. Përcaktimin e ndarjes së fundme algebras ishte një problem shumë i natyrshëm në dritën e punës së kryer në Çikago, dhe, sapo ai mbërriti në Çikago, Wedderburn filluar të punojë në të, në kontakt të ngushtë me Dikson.

Pas kthimit në Skoci në vitin 1905, Wedderburn punuar për katër vjet në Universitetin e Edinburgut si asistent George Chrystal. Thellësi e kontributit Wedderburn në algjebër gjatë këtyre viteve në Edinburg ishte i shquar. Në 1905 ai tregoi se një jo-fushë commutative fundme nuk mund të ekzistojnë. Në letër ai i botuar në atë vit ai dha tre argumente të këtij teoremë të cilat ishin të bazuara të gjitha në një përdorim i zgjuar e bashkëveprim ndërmjet grupit shtesë e një algjebër fundme Një ndarje, dhe grupi multiplicative A * = A - (0).

Në Parshall diskuton këtë teoremë. Ajo vë në dukje se të parë të tre provat ka një hendek në të cilat nuk u vu re në kohë. Kjo është në fakt i rëndësishëm që nga Dikson gjeti gjithashtu një provë për këtë rezultat, por, që nga Wedderburn kishin gjetur tashmë provën e parë të tij "" (i cili Dikson besohet të jetë e saktë), Dickson prioritet Wedderburn pranoi në një letër ai shkruante temë. Dikson vuri në dukje në letër se ai është vetëm pasi ka parë prova e tij se Wedderburn ndërtuar argumente e tij të dytë dhe të tretë. Parshall e punës këtu tregon se me të vërtetë Dikson duhet të kreditohet me ka gjetur prova e parë të saktë.

Kjo teoremë dha, si konkluzion, strukturën e plotë të të gjitha geometries fundme projektive. Këto geometries përbëhej nga një grup i "pikë", një grup i "linja" dhe një "lidhje incidenca" midis pikave dhe vijave, i nënshtrohen vetëm për kushtet që dy pika të dallueshme janë në një linjë të vetme, dy linja të dallueshme kanë një të përbashkët pikë dhe një linjë përmban të paktën tre pika. Wedderburn dhe Veblen tregoi se në të gjitha këto geometries Pascal 's teoremë është një pasojë e teorema Desargues'. Ata të botuar jo letër-Desarguesian dhe jo-geometries Pascaliantransaksionet e Shoqërisë American Mathematical në 1907, në të cilin ato të ndërtuara geometries fundme projektive të cilat nuk janë as "Desarguesian" dhe as "Pascalian" (ky është Hilbertit 's terminologjia).

Në 1907 Wedderburn botuar atë që është ndoshta letra e tij më të famshme në klasifikimin e algebras semisimple. Në këtë letër Në numrat e hypercomplex cila u shfaq në Proceedings of Mathematical Society në Londër, ai tregoi se çdo algjebër semisimple është shumë i drejtpërdrejtë i algebras thjeshtë dhe se një algjebër të thjeshtë ishte një algjebër matricë mbi një unazë ndarje. Nga 1906-1908 ai shërbeu si editor i Proceedings of Mathematical Society Edinburg.

Wedderburn Në 1909 u kthye në Shtetet e Bashkuara të emëruar një Preceptor në Matematikë në Princeton, ku ai u bashkua me Veblen. Ne duhet të thonë një fjalë rreth Preceptors në Princeton. Ata ishin idenë e Woodrow Wilson (i cili ishte për t'u bërë Presidenti i 28-të i Shteteve të Bashkuara në 1913). Woodrow Wilson ishte Profesor i Shkencave Politike në Princeton dhe, në vitin 1902, ai u emërua President i Princeton. Ai e përcaktuar për të ndryshuar natyrën e Princeton, duke e bërë atë një universitet hulumtimi kryesor aktiv. Për ta bërë këtë, Wilson tha:

... kërkohet një shkallë të madhe infuzion i gjakut të reja, të dijetarëve të cilët do të marrin një lidhje intime personale me grupet e vogla të studentëve dhe kujtoj atyre diçka të entuziazmin e tyre për gjërat e mendjes.

Pesëdhjetë Preceptors janë të emëruar për të arritur këtë në universitet të gjithë dhe Henri Bukura, Dekan i matematikës, u vu në krye të gjetur Matematikanë rinj për të plotësuar postimet e matematikës. Midis 1905 dhe 1909 Eisenhart, Veblen, begatshme, Xhorxh Birkhoff, dhe Wedderburn ishin caktuar. Pesë vitet e ardhshme janë veçanërisht të lumtur ato për Wedderburn dhe Preceptors shokët e tij e përshkroi atë gjatë kësaj kohe:

Ata kujtojnë pasionin e tij për të luajtur si dhe për punën, dëshirën e tij për shoqërinë dhe shoqërimit me njerëz. Ai e donte jashtë dyerve, gjetur kënaqësinë e thellë në shkretëtirë, në pyje, Janjić përgjatë lumenjve dhe rrjedhave në shoqërimin e meshkujve në mendime. Ashtu si në punën e tij shkencore, ai solli në ndërtimin e kampit-site, ngritjen e tendë, paddling e kanoe lart dhe poshtë-përrua, cilësitë e një perfectionist plotë. Në wilds Veriore Kanada, me njerëz të ngjashëm, ai gjeti lumturi të plotë. ... Shije e tij në literaturë u në librat e udhëtimit dhe ai akumuluar një bibliotekë të madhe të udhëtimit.

Megjithatë pesë viteve të lumtur erdhi në një fund me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore. Menjëherë Wedderburn vullnetarë për të ushtrisë britanike, por, duke qenë një njeri jashtëzakonisht modeste, ai thjeshtë vetëm në rolin e privat. Regjistrimet tregojnë se ai ishte personi i parë në Princeton për të shërbimit të vullnetarëve për luftë dhe se ai kishte shërbimin më të gjatë luftës të gjithë në stafin. Ai shërbeu në Francë ndërmjet janar 1918 dhe mars 1919, duke përdorur aftësitë e tij shkencore. Në Francë, si një kapiten në fushën e katërt Batalionit Survey, ai shpikur tinguj-variojnë pajisje për të identifikuar pozicionet e armëve armikut.

Me t'u kthyer në Princeton ai mori postin e tij si Preceptor në Matematikë, por ai u gradua shpejt për Asistent Profesor në vitin 1920, marrjen e qëndrimit të përhershëm si Asistent Profesor në 1921. Ai shërbeu si Redaktor i analet e matematikës 1912-1928. Nga rreth fund të kësaj periudhe Wedderburn duket të vuajnë një ndarje të butë nervor dhe u bë një figurë e gjithnjë e më i vetmuar. Ajo duket sikur nga kjo kohë më ka vuajtur nga depresioni. Sigurisht ai u ndal duke parë shokët e tij dhe edhe pse ai dukej për të njohur se problemet e tij erdhi nga vetmia, në vend se të kërkojë të jetë me njerëz me qëllim prerë ai vetë off. Disa nga miqtë e tij bëri një përpjekje të fuqishme për të depërtojnë pengesë ai ishte i ngritjes dhe gjeti se ishte ende nën miqësore, duke menduar thellë, matematikan shkëlqyer.

Një koment në mësimin e tij nga Robert Hooke

Stil pedagog Wedderburn ishte unik, për të thënë aspak. Ai dukej të ishte një njeri shumë i turpshëm dhe shumë e preferuar në kërkim në dërrasë e zezë për të shikuar studentët. Ai kishte prova galerë nga libri i tij "Leksione mbi matricat" ngjit në kartoni për qëndrueshmëri, dhe pedagog "e tij përbëhej nga e lexuar këtë me zë të lartë, ndërsa në të njëjtën kohë ajo kopjimi mbi dërrasë e zezë. Ernst gocë, i cili pretendoi të jetë vetëm i katërti person gjithnjë e me guxim për të shkruar një disertacion nën Wedderburn (dhe një nga tri të tjera e kishte humbur mendjen e tij) tha mua kjo histori duke shpjeguar pse Wedderburn ishte një beqar. Duket se një traditë të vjetër skocez kërkonte që një njeri, para se të martoheshin, të grumbulluar kursimet e barabartë me një përqindje të caktuar të ardhurat e tij vjetore. Në rast Wedderburn të ardhurat e tij kishte shkuar deri kaq shpejt se ai nuk kishte qenë në gjendje për ta arritur këtë.

Nga 1945 Princeton i dha atij në pension të parakohshëm në interesat e tij personale më të mirë. Nga kjo kohë të izolimit të tij u bë pothuajse i përgjithshëm. Edhe pse ne kemi dhënë 9 tetor 1948 si data e vdekjes së tij, në fakt ai ndoshta vdiq disa ditë më parë se sa kjo. Njerëz të cilët shqyrtuan pas shtëpisë dhe bazat në Princeton, sikur ai ka jetuar e gjeti atë në atë ditë, por provimi pasuese mjekësor zbuloi se ai kishte vdekur nga një atak në zemër disa ditë më parë.

Parshall shkruan në:

Sipas zyrtarëve në bankë që vendosën pasuri Wedderburn së ..., letrat e mbetura në vdekjen e tij u shkatërruan më pas, duke kufizuar studim historik i jetës dhe punës Wedderburn pothuajse ekskluzivisht në burime të botuar.

Wedderburn bërë përparime të rëndësishme në teorinë e unaza, algebras dhe teoria matricës. Punë e mirë e tij matematikore ishte bërë para se të shërbimit të tij të luftës dhe ne duhet referuar disa prej tij më sipër. Në total ai botoi rreth 40 vepra kryesisht në unaza dhe matricat. Libri i tij i famshëm është Ligjeratat mbi matricat (1934). Kjo punë u përshkrua nga Jacobson, i cili ishte një student i Wedderburn, në. Jacobson shkruan:

Se kjo ishte rezultat i një numri të viteve të punës i saktë është evidentuar nga Bibliografia e 661 items (në shtypjen e rishikuar) që mbulon periudhën 1853-1936. Punës është, megjithatë, nuk është një përmbledhje e letërsisë, por një sintezë që është Wedderburn e vet. Ajo përmban një numër i kontributet origjinale të subjektit. Ndonëse ai nuk i kanë ndjekur pikë abstrakte të mendimit se sapo kishte bërë mbizotëruese, as nuk ka kryer gabim të bërë nga të tjerët e trajtojnë si teori matricës një art të ballafaqohen me elemente në një rrjet. Ide e rëndësishme e transformimeve lineare, hapësirat vektoriale, format bilinear, ndonëse nuk është caktuar jashtë, siç është e zakonshme në trajtimet më moderne, nuk paraqiten në librin e Wedderburn. gjithashtu, si në punën e tij më të mirë, e gjen këtu disa pajisje të rregullta e të kujton algjebrike që e bëjnë librin e një libri shumë me vlerë referimi ...

Ndër nderimet që ishin marrë Wedderburn MacDougall-Brisbane Medalja e artë dhe çmimin nga Shoqëria Mbretërore e Edinburg në 1921, dhe zgjedhjeve të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1933.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland