Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Heinrich Martin Weber

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 May 1842

Heidelberg, Germany

17 May 1913

Strasbourg, Germany (now France)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Heinrich Ueber ka lindur në Heidelberg, bir i G Veber i cili ishte një historian. Ai hyri në Universitetin e Heidelberg në 1860, por, siç ishte praktikë e zakonshme e studentëve gjermanë në këtë kohë, ai kaloi një pjesë të kohës së tij duke studiuar në një universitet të ndryshme. Për Ueber ishte Universitetit të Leipzig që ai kaloi në mes të studimeve të tij, shpenzimet e një vit atje para se të kthehej në Heidelberg të përfunduar shkollimin e tij. Ai u dha nga një doktoraturë në Universitetin e Heidelberg 1863.

Në mënyrë që të bëhet një mësues universitet, Ueber të nevojshme për të shkruar një tezë më tej, teza e tij habilitation. Ai shkoi në Königsberg ku ai studioi nën Franz Neumann dhe Friedrich Richelot, i cili kishte qenë një student i Jacobi. Edhe pse Jacobi kishte vdekur gjatë dhjetë viteve të para Ueber filloi studimet e tij në Königsberg, ndikimi i tij u ndje fuqimisht dhe akoma nuk do të ishte e paarsyeshme të thuhet se Ueber, me mësuesit e tij në Königsberg, u ndikua fort nga Jacobi 's stilin e matematikës. Ka qenë nxënës të tjera në Königsberg në këtë kohë që do të bëhet i rëndësishëm në zhvillimin e matematikës, në veçanti Wangerin studiuar për doktoraturë e tij rreth të njëjtën kohë si Ueber ka punuar për habilitation e tij.

Në 1866 Ueber tezës së habilitation u pranua dhe ai u bë një Privatdozent në Heidelberg në atë vit. Tre vjet më vonë ai u emërua si profesor i jashtëzakonshëm në Heidelberg. Gjatë njëzet e pesë vitet e ardhshme, Ueber mësohet në një numër të institucioneve të ndryshme. Ai mësoi në Cyrih në Polytechnikum Eidgenössische, në Universitetin e Königsberg, dhe në Technische Hochschule në Charlottenburg. Postin e tij përfundimtar ishte në Strasburg, ku ai u emërua në vitin 1895.

Qyteti i Strasburgut u gjerman në këtë kohë (dhe i bëri thirrje Strassburg) dhe kishte qenë që ai ishte aneksuar nga Gjermania gjatë luftës franko-gjerman të 1870-71. Ueber ka mbetur në Strasburg për pjesën tjetër të jetës së tij dhe gjatë kësaj kohe ai mbeti një qytet gjerman, vetëm në fund të Luftës së Parë Botërore në 1918 u rikthyer qytetit në Francë

Puna kryesore Ueber ishte në algjebër, numri teori, analiza dhe aplikimeve të analizave të fizikës matematikore. Kjo duket një kontradiktë për sa i përket, sepse ne kemi thënë se tani pothuajse përfshin kryesore Ueber në punë spektrin e matematikës. Në fakt kjo nuk është larg së vërtetës për punë Ueber u karakterizua nga gjerësia e tij nëpër një gamë të gjerë temash.

Deri në një masë të caktuar kjo shkallë e lartë mund t'i atribuohet të ndikimeve të ndryshme në Ueber nga kolegët e rreth tij. Aplikacioneve të fizikës matematikore sigurisht u rrit nga pune me Franz Neumann në Königsberg. Por në Königsberg ka pasur gjithashtu ndikimin Jacobi, veçanërisht që vjen përmes një mësues të tij Richelot tjera Friedrich, që pa Ueber bërë punë të rëndësishme në funksionet algjebrike.

Ndoshta Ueber është i njohur mirë për të shquar të tij tekst Algjebra Lehrbuch der botuar në vitin 1895 dhe kjo është puna e tij në algjebër dhe teori numri për të cilat ai është i njohur mirë. Nëse ai u ndikua nga kolegët e tij për të punuar në fusha të ndryshme të matematikës atëherë kjo është një pyetje shumë e drejtë të kërkoj ku ndikimi i erdhi nga i cili e bëri Ueber për të punuar në algjebër dhe teoria e numrave. Përgjigja duhet të jetë Dedekind. Ai shkroi një letër të rëndësishme me Dedekind në 1882 në të cilën ata kontrollohen funksione algjebrike nga një algjebrike me më tepër se pika e parë analitik.

Lehrbuch Ueber e der Algjebra është një punë e jashtëzakonshme, por, edhe pse ai u përpoq shumë për të lidhur teori të ndryshme algjebrike, edhe konceptet themelore të tilla si një fushë dhe një grup janë parë vetëm si mjete dhe jo si teori e zhvilluar si duhet në të drejtën e tyre. Kjo ishte, megjithatë, një libër i shquar që ishte në fuqi gjatë shumë vite si një mjet mësimi. Në fakt

Ueber ishte një mësues entuziast dhe frymëzues i cili mori interes të madh në çështjet arsimore.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland