Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mary Wynne Warner

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 June 1932

Carmarthen, Wales

1 April 1998

Spain

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mary Warner 's emrit para se ajo u martua me Maria Wynne Davies. Prindërit e saj ishin të Sidneit dhe Esther Davies dhe Maria ishte më i madh i dy fëmijëve të tyre, të paturit e një motër më të rinj. Sydney Davies po mësonte në Shkollën Mbretëreshës Elizabeta Grammar në Carmarthen në jug Uells kur Maria kishte lindur, por, kur ajo ishte gjashtë vjeç, familja u vendos në Llandovery. Ishte në këtë qytet në treg bujqësor se Sidneit ishte emëruar si drejtor shkolle i shkollës gramatikore, dhe ky ishte qyteti në të cilën Maria kaloi dhjetë vitet e ardhshme të jetës së saj. Ajo nuk e kishte filluar shkollimin e saj, para familjes u shpërngul në Llandovery por, një herë atje, ajo filloi edukimin e saj në vazhdim e sipër për të studiuar në shkollën e atit të saj.

Para se të vazhdojmë të shpjeguar se si është zhvilluar karrierën e Merjemes, ne duhet të themi diçka më shumë për babain e saj që, në rrugën e tij, ishte një njeri i shquar dhe një ndikim të madh në bijat e tij. Sydney Davies:

... ishte një njeri i shquar ndikim të cilit mbi familjen e tij ishte e thellë dhe të qëndrueshme. Një modës së vjetër Uellsit shkollë drejtor shkolle e ciklit të lartë, një nga të fundit të llojit, standardet e tij ishin shumë të larta. Ai ishte një mësues shumë i mirë, i durueshëm, por më e vështirë.

Maria mori certifikatën e saj shkolle provimeve ndërsa në shkollën e atit të saj, arritjen e rezultateve më të mira të askujt në vitin e saj në Uells. Në këtë kohë interesat e saj ishin shumë të vendosur në fushën e matematikës, por ajo kishte për të kaluar në një shkollë të re në mënyrë që të studiojnë fizikën që ajo dëshironte të marrë për të plotësuar studimet e saj matematike. Pas ulur provimeve Certifikata Shkolla ka hyrë Shkolla Konvikti Howell në Denbigh e cila është në Uells Veriut, dhe në vitin 1948 i ati i saj e pranoi pozicionin e drejtor shkolle në shkollën e ciklit të lartë në Holywell, i cili është rreth 12 milje në veri lindje të afërt Denbigh në brigjet e veri Uells. Kjo është sigurisht një hap për të Sidneit deri Davies, për këtë veprim çoi në një shkollë me ndikim më të madh dhe u nis për të arritur pozitën e drejtor shkolle kryesore në shkollat e mesme Uellsit.

Në 1951 Maria Davies hyri në Universitetin e Oksfordit për të lexuar matematikë. Ajo kishte kryer outstandingly edhe në Shkollën e Konvikti Howell në Denbigh dhe fitoi një Bursave hapur për të studiuar në Kolegjin Somerville, si dhe një Draper e kompanisë Exhibition. Një nga studentët e shokët e saj dha këtë përshkrim të saj si një universitare (shih):

Fustan Vetëm dijetar sugjeroi aftësi të larta akademike e cila do të sjellë dallimin e madh. Miq të ngushtë, megjithatë, dinin e saj të shpejtë, vetë-deprecating, domethënë ironical dhe kuptuar se largimi i fshehur prapa mënyrë interes të thellë intelektuale në lëndë të saj, si edhe dallim e pazakontë në të.

Edhe pse ajo e arritur dallim në vitet e saj si një universitare, duke u dhënë edhe shpërblime kolegj dhe universitet, ajo vetëm ka marrë një diplomë në matematikë Klasa e dytë, kur ajo u diplomua në vitin 1953. Pavarësisht nga ky potencial i saj kërkimore ka qenë i qartë dhe ajo u dha një bursë për të mundësuar e saj kërkimore për të ndërmarrë punën e doktoraturës në Oksford. Mbikqyrësi i saj ishte Henry Whitehead i cili kishte qenë emëruar në Kryetari Waynflete e pastër Matematika në Oksford rreth gjashtë vjet më parë. Gjatë kësaj kohe ai kishte ndërtuar deri një grup jashtëzakonisht aktiv kërkimore në topologji algjebrike dhe Maria bërë përparim të shkëlqyer në kërkimin e saj në këto kushte stimuluese. Ajo të parë publikohet letra e saj kërkimore Një shënim mbi Borsuk 's Teorema antipodal pikëOxford Journal Tremujor e matematikës në 1956.

Mary kryer doktoratura e saj kurrë nën Henri Whitehead 's mbikëqyrje. Ajo ishte bërë mik me një student histori në Oksford, Gerald Warner, i cili u diplomua në vitin 1954 dhe u bashkua me Shërbimin Diplomatik në Degën e Inteligjencës. Kur ai mësuar se ai ishte për të postuar në Kinë, Maria dhe Gerry vendosi të martohet. Ata e bënë këtë në 1956 dhe pak më pas vendosur jashtë në udhëtim shtatë javë në Pekin. Mary Warner tani pajisur në rolin e gruas së diplomatit, një rol të cilin ajo me siguri ka gëzuar, por ajo mbeti një matematikan kryer duke marrë çdo mundësi që të vazhdojnë të ndjekin studimet e saj. Në Pekin ajo u takua me topologist kineze Chen Chang-Su që kishte qenë edhe një student i Henri Whitehead.

Periudha që qortimet e kaluara në Kinë ishte një ndryshim. Vendi kishte ndjekur një linjë të bashkëjetesës paqësore, por filloi të marrë një linjë ushtarake në fillim të vitit 1957. Një politikë e ndërtimit socialist u miratua bazuar kryesisht në parimet ideologjike. Shkencëtarëve dhe intelektualëve të tjerë janë parë si të rrezikshme nëse ato do të mund të konvertohet në pikëpamjet e miratuar ideologjike. Kushtet u bë më e tensionuar për qortimet dhe përfundimisht Chen Chang Su-Maria i tha se në mbledhje për të diskutuar matematikë ata ishin krijuar dyshime të cilat do të shkaktojnë vështirësi:

[Su-Chen Chang] erdhi [qortimet] banesë një ditë, pranë crouched divan për të shmangur çdo mikrofona përgjimi, dhe i tha asaj se, edhe pse ai ishte një liberal, fillimi i madh përpara Kryetarit Mao e brishtë do të thotë se ai mund të shohë saj nuk është më.

Diskutime matematik i erdhi fundi në vitin 1958, por në atë të fëmijës vitin e parë Mari Sian ka lindur në Pekin pastaj, pak më pas, qortimet u kthye në Angli.

Warner tani jetuar në Londër, ku ajo u emërua në një kohë të pjesshme lectureship në matematikë në Bedford College. Në 1959 fëmijën e saj të dytë Jonathani u lindur në Londër por, nuk qenë në Shërbimin Diplomatik, Gerry qortues u do të jetë të gjatë në një vend dhe së shpejti familjes ishin në të Burma. E treta e fëmijëve të qortues, Rachel, ka lindur në Rangoon në vitin 1961, ku, pavarësisht që gruan e një diplomat dhe nënë e tre fëmijët e vegjël, ajo vazhdoi të ndjekë karrierën e saj matematike me një emërim si Ligjërues i lartë në matematikë në Universitetin Rangoon. Një nga detyrat e saj kryesore ishte për të ngritur një M.Sc. kurs atje.

Një jetë në masën pa Warner mbrapa në Londër për një kohë, ku ajo slotted kthehet në Kolegjin Bedford pas ajo kishte mbajtur më parë. Pastaj në vitin 1964 ka pasur një magji në Poloni, ku ajo u bashkua me Borsuk 's shkollore në Varshavë. Borsuk udhëhequr një seminar në të cilin ai ka zhvilluar një atmosferë të veçantë të bashkëpunimit të suksesshëm ndërkombëtar dhe qortues u përshëndet si një Visiting Research Fellow. Efekti i këtij grupi ishte aktiv në qortues për të bërë atë të fillojë punë në një tezë e doktoraturës nën mbikqyrjen e një prej Borsuk 's kolegët. Pas dy vjet në Varshavë, Warner kaloi dy vjet të tjera në Gjenevë gjatë së cilës kohë ajo përfunduar disertacion i doktoratës e saj homology e hapësirave produkt Kartezian që ajo paraqitet në polonisht Akademia e Shkencave. Një mbrojtje të suksesshme të tezës së magjistraturës, i cili u shqyrtua nga Borsuk dhe Kuratowski, pa Warner plotë, pesëmbëdhjetë vjet pas ajo u bë një hulumtim student në Oksford, detyrë ajo ka vendosur të. Është shquar që ajo kishte këmbëngulje për të mbajtur deri interesat e saj matematike gjithë jetën e saj në masën shpesh sipas më të vështirë të rrethanave.

Në 1968 Warner ishte kthyer në Londër, ku ajo u emërua si lektor në Matematikë në Universitetin e qytetit. Vit pas letër e saj e dytë u duk homology e produkteve tensori dhe të ardhshëm të saj dy gazetave, botuar në vitin 1975 dhe 1976, ishin rezultatet e veprës që ajo ndërmori ndërsa në Malajzi, e fundit jashtë pune burri i saj ishte që të ketë, gjatë vitit 1974-76. Universiteti i qytetit kishin rënë dakord të japë leje të mungesës së saj për dy vjet deri në kthimin e saj në Londër Warner përsëri mori postin e saj. Me 1976 ajo ishte 44 vjeç, një moshë në të cilën shumë (në qoftë se nuk më) Matematikanë kanë bërë punën e tyre më të mirë. Në rast Warner, megjithatë, ai vetëm u bë e mundur për të që të koncentrohen plotësisht në matematikë nga kjo kohë në dhe rezultati ishte një ngjit shpejtë të bëhet:

... një nga studiuesit më kryesorja në matematikë fuzzy, respektohej shumë nga të gjithë kolegët e saj në këtë fushë.

Ndërmjet 1980 dhe 1985 Warner ka shkruajtur 20 letra për hapësirat tolerancë dhe automata. Ajo pastaj i përgjithësuar dy koncepte me futjen e nocionit të një rrjetë teli-vlerësuar në raport me 1984. Ndoshta mënyra më e mirë për të përshkruar idetë e hapësirës tolerancës dhe grilë-lidhje është vlerësuar për të cituar nga gazeta Warner paraqitjen e disa mendimeve në grilë me vlerë funksionet dhe marrëdhëniet e botuar në vitin 1985:

Një grilë-vlerësuar funksion është një funksion f: XL nga X vendosur një grilë L. X dhe L Si mund të kenë strukturë të mëtejshme. Në fakt, çdo e vërtetë-vlerësuar funksion është grilë-virtyt i çmuar nga max zakonshme, grilë min më urdhëroi set reals. Ne përqendrohen në disa fusha ku struktura aktuale grilë e L luan një pjesë të madhe në një teori topological. Funksioneve të vazhdueshëm reale vlerësuar nga një hapësirë topological janë përjashtuar nga ky rregull në vetvete, por tipar brenda kontekstit të hapësirave fuzzy topological. Disa nga tranzicioni formal nga zakonshëm në hapësirat fuzzy është kryesisht mekanik. Më shumë interesante janë vështirësitë e hasura, dhe në disa nga këto ne do të përqëndrohemi.

Termi "msgid" është përdorur nga Poston në tezën e tij dhe CTJ Dodson [në 1.974] për të përshkruar një grup me një lidhje folje vetvetore, simetrik, vende të tjera [në KE Zeeman 's letër "Topologji e 3-manifolds dhe tema në lidhje me" të 1962] quajtur një hapësirë e tolerancës. Ne të shmangur konfuzionin duke miratuar afat i fundit. Zgjerimi i tolerancës lidhje me një marrëdhënie fuzzy, ne shqyrtim analoge topological që mund të futet, me referencë të veçantë për homogjenitet. Diskutimit kryesor, pra, është në dy tema, përkatësisht hapësira fuzzy topological dhe vendos me marrëdhëniet fuzzy. Ne përfundim me disa vërejtje të përgjithshme në rrjetë teli-vlerësuar funksionet, topologji dhe homology.

Kontributet kryesore Warner, pa e saj të bëhet një lexues në Universitetin e qytetit në vitin 1983, atëherë një profesor në vitin 1996. Arritjet e madhe e saj matematike sjellë kënaqësinë e saj e madhe, por pjesa e fundit e jetës së saj ishte i mbushur edhe me tragjedi. Dy djalin e saj Jonathani dhe vajzën e saj Sian pasur probleme me shëndetin mendor dhe të dy morën jetën e tyre gjatë viteve 1990. Warner për shëndetin e tyre është përkeqësuar dhe ajo në pension, një vit në fillim të 1996, por mbeti aktive në mbikëqyrjen Ph.D. studentët dhe punojnë në hulumtim. Niveli i aktivitetit të saj në këtë fazë mund të shihet nga fakti se ajo botuar tre letrat në vitin 1996 dhe tre më shumë në vitin 1997. Ndërsa ende planifikimin e projekteve të shumta matematikore ajo vdiq papritmas në gjumë ndërsa vizituar miqtë e saj në Spanjë.

Ky tregim simpatik, tregoi në, na tregon shumë e shumë për karakterin e saj:

Pavarësisht nga udhëtimet e saj, nuk Maria Warner humbur Welshness e saj. Ajo është gjithmonë e drejtpërdrejtë, duke thënë se atë që ajo e menduar me një mendje kaustike, edhe pse në mënyrë që të kursejë burrin e saj ajo ka vështirësi profesionale të saj më të mira për të mbajtur emocionet e saj të fortë nën kontroll.

Pasi, kur ata ishin duke i dhënë një parti diplomatike darkë në një restorant Gjenevë saj vuri në dukje për tartes a la creme, një mysafir ishte tallur poezi Uellsit, e cila Maria ishte shumë qortues naiv. Duke u bërë gjithnjë e më të zemëruar, por ndalohet nga luftimet mbrapa, ajo më në fund u kthye illogically por efektivisht mbi burrin e saj, duke hedhur në atë një nga specialitetet e shtëpisë dhe duke e çuar bisedën për një ndalesë të plotë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland