Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward Waring

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1736

Old Heath (near Shrewsbury), Shropshire, England

15 Aug 1798

Pontesbury, Shropshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward Waring 's i ati, Gjoni Waring, ishte një bujk. Disa breza të familjes së tij ka jetuar në Mytton në Shropshire. John Elizabeth Waring Edward martuar dhe djali i tyre ishte i edukuar në shkollë Shrewsbury.

Waring hyri në Kolegjin Magdalena, Cambridge më 24 mars 1753. Ai fitoi një bursë Milbridge dhe ai u pranua si një sizar, do të thotë se ai bëri një tarifë të reduktuar, por në thelb ka punuar si shërbëtor për të bërë mirë reduktim tarifë. Ai menjëherë i impresionuar mësuesit e tij me aftësinë e tij matematikore dhe ai u diplomua BA në 1757 si grindavec të lartë.

Më 24 prill 1754 u zgjodh Waring shokët e Kolegjin Magdalena. Punë më të famshëm Waring ishte Meditationes Algebraicae të cilat ai ka punuar gjatë viteve të ardhshme. Ai paraqiti kapitullin e parë të kësaj pune për të Shoqërisë Mbretërore por pas kësaj asgjë nuk ka ndodhur për dy vjet. Kur Waring u propozua për Kryetar Lucasian e matematikës në Kembrixh në 1759, puna është shpërndarë si përmbledhje Analytica të provojë se ai ishte i kualifikuar për postin pavarësisht nga rinia e tij.

William Powell e Kembrixhit Kolegjin St John's kishte idetë e tij se kush duhet ta plotësoni Kryetari Lucasian e Matematika dhe tentim për të parandaluar Waring të emëruar. Ai vendos një broshurë me titull Vëzhgimet e cila kritikoi Waring dhe dyshim aftësitë e tij matematikore. Waring përgjigj në këtë kritikave më 25 janar 1760 me broshurë Një përgjigje për vërejtjet. Tani Pauell, ende pas axhendën e tij, nuk ishte e do të heqë dorë lehtë dhe që u përgjigj menjëherë me ministrin e mbrojtjes të vëzhgimeve. John Wilson tani ka shkruajtur një letër për të mbështetur Waring dhe kjo ishte e mjaftueshme për të parë atë konfirmuar si profesor Lucasian më 28 janar 1760 në moshën 23.

Kur Analytica përmbledhje u botua si një punë të plotë në 1762, Waring zgjodhi të thërrasë atë një botim të dytë. Përkundrazi cuditerisht, pavarësisht nga ajo që edicionin e dytë, ajo ishte dhënë një titull të ri Meditationes Algebraicae. Ne do të komentojë më tej më poshtë në këtë punë të rëndësishme, duke mbuluar tema në teorinë e ekuacioneve, teoria e numrit dhe gjeometri. Më 2 qershor 1763 Waring u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Në 1764 botoi Lalande Jeta e Condorcet. Në këtë punë ai u deklaroi se nuk kishte asnjë analistë të klasit të parë në Angli. Waring përgjigj shpejt në këtë koment duke shkruar një letër të Nevil Maskelyne, Royal astronom. Në letër Waring vuri në dukje se Alembert d', Ojler dhe Lagranzhit 1762 kishte të gjitha vlerësoi punën e tij. Waring shkruan se në libër ai i kishte dhënë:

... propozimet somewhare mes tre e katërqind e re të një lloji ose një tjetër, në mënyrë të konsiderueshme më shumë sesa janë dhënë nga ndonjë shkrimtar tjetër në anglisht.

Megjithatë, Waring e dinte se puna e tij nuk kishte qenë gjerësisht lexuar ai shtoi se ai:

... nuk mund të dëgjohet të flitet për ndonjë lexuesi në Angli, nga e Kembrixhit, i cili mori dhimbje për të lexuar dhe kuptuar ajo ...

Arsye se deri pak kishte lexuar librin ishte pjesërisht për shkak se lënda ishte e vështirë, pjesërisht sepse ishte një Waring komunikator varfër, dhe pjesërisht për shkak se ai nuk kishte një shënim të mirë algjebrike. Ajo do të jetë e arsyeshme për të krahasuar Waring me Ruffini të cilët, rreth 150 vjet më vonë, pësuan fatin e njëjtë me punën e tij në algjebër për shumë arsye të njëjta.

Një nuk do të presin Lucasian profesor i matematikës për të marrë një diplomë mjekësore, por që është pikërisht ajo që bëri Waring, diplomohen me MD tij në 1767. Për një kohë të shkurtër ai praktikohet mjekësi në spitale të ndryshme Londër, pastaj në spital Addenbroke në Kembrixh dhe në fund në një spital në St Ives, Huntingtonshire. Megjithatë, ai hoqi dorë nga mjekësi ushtrimin e 1770:

... ai ishte shumë i shkurtër-kthjellët dhe shumë i trembur në mënyrë, që ai shpejt braktisur profesionin e tij.

Një mund të pyesin se si mund të praktikoni Waring mjekësi dhe të mbajë Kryetari Lucasian në të njëjtën kohë. E pra, ai kurrë nuk leksione si pjesë e detyrave të tij. Disa pohojnë se ai ishte sepse idetë e tij ishin aq të thella se ata nuk mund të komunikohen në leksione, por nëse vërtetë të jetë thënë se është më e mundshme që arsyeja ishte sepse ai ishte një komunikator varfër me shkrim dore e cila ishte pothuajse e pamundur për të lexuar. [Unë do të pajtohem se problemet e tilla nuk kanë ndaluar të tjerët pedagog!]

Në 1776 Waring Maria Oswell martuar. Ata jetuan për një kohë në Shrewsbury por qyteti nuk ishte në pëlqim Mary dhe çifti kaloi në pasuri Waring së në Plealey në Pontesbury.

Analytica Miscellane Waring të ... të 1762 formuan bazën, siç kemi vërejtur, e librave të mëtejshme. Curvarum Proprietates algebraicarum, që mbulon gjeometri, u botua në 1772. Një përmbledhje më tej punën e Analytica u shfaq në vitin 1776 me një botim të ri të zgjeruar në 1785. Meditationes Algebraicae, që mbulojnë teorinë e ekuacioneve dhe teoria numër, u botua në 1770 me një version të zgjeruar në 1782.

Meditationes Algebraicae Waring dëshmon se të gjitha funksioneve racionale simetrike e rrënjët e një ekuacion mund të shprehet si funksionet racional të koeficientët. Ai rrjedh një metodë për të shprehur polynomials simetrike dhe ai hetohet ekuacion cyclotomic x n - 1 = 0. Kjo punë e bën Waring një nga kontribuesit më të hershme për teori Galois. Në veçanti, për të diskutuar Problemi 22 të Kapitullit 3, Weeks shkruan:

Aspekti më i rëndësishëm i trajtimit Waring të ky shembull është lidhje simetrike mes rrënjët e ekuacionit quartic dhe kub saj tretës. Kjo është, në thelb, rezultat i parë në teorinë e funksioneve simetrike (përtej blloqet themelore të ndërtimit i cili u shfaq në kapitullin 1), një teori zhvillimi sistematik i të cilit nuk ishte për të dalë deri në shekullin e 19-të ( Lagranzhit, i Gausit, dhe të tjerët) dhe u pasua përfundimisht nga teoria e grupeve ndërrim ( Galois, Jordania, ...).

Kapitulli 4 i Meditationes Algebraicae përmban rezultatet e tilla si:

Ekuacionet e panjohura k k mund të reduktohet në një ekuacion me një të panjohur.

Rezultat e tij se produkt i diplomave të ekuacioneve origjinal është shkalla e ekuacionit të reduktohet vetëm njihet si teorema e përgjithësuar të Bézout.

Pjesa tjetër e librit merret me teori numër, një temë në të cilën Waring bërë disa përparime interesante. Ai deklaroi se çdo numër i plotë edhe mund të shkruhet si shuma e dy primes dhe çdo numër i plotë i rastësishëm është ose një kryeministër apo shuma e tre primes. Ky rezultat, i njohur tani si supozim Goldbach, është një nga problemet më të famshme të pazgjidhura të matematikës. Edhe pse Goldbach propozuar pyetjen e tij në një letër të Euler gjatë para se të Waring botuar Meditationes Algebraicae është ende duke vënë në dukje se ky variant vlen Waring ishte i parë që do të publikohet.

Waring gjithashtu deklaroi, pa i dhënë një provë, çka është e njohur tani si "Teorema e Waring e ':

Çdo numër i plotë është e barabartë me shumën e jo më shumë se 9 cubes. Gjithashtu çdo numër i plotë është shuma e jo më shumë se 19 fuqitë e katërt, e kështu me radhë ....

Në 1909 Hilbertit vërtetuar që i është dhënë ndonjë n është një numër i plotë ka m numër të plotë (në varësi të n) e tillë që çdo numër i plotë është një shumë e kompetencave n m th. Kjo është e arsyeshme të supozohet se Waring kishte këtë lloj të rezultojë në mendje kur ai deklaroi "Teorema e Waring's '. Provë s Hilbertit 'çoi në teorema të reja në teorinë e numrave.

Waring gjithashtu shkroi mbi kthesa algjebrike, duke e klasifikuar kthesa quartic në 12 ndarje kryesore me 84.551 ndarjeve.

Disa Waring përshkrimet e dhëna nga autorë nga periudha e tij nuk janë shumë të ka hije. Një shkruan se ai ishte:

... një nga komponimet më të fortë të pavërtetën dhe modesti që ekspozon karakterin e njeriut. Ish, megjithatë, është tipar mbizotërues i tij.

Një tjetër thotë se ai është:

... një nga analistët më të mëdha se në Angli ka prodhuar ... [pranë fund të jetës së tij duke u] zhytur në një dëshpërim të thellë fetar i afrohet për sëmundje mendore.

Kjo deklaratë e fundit mund të shpjegojë pjesërisht faktit Waring e çuditshme që edhe pse u zgjodh një anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1763 dhe kishte dallim të madh për të qenë i dha Medaljen Copley e saj në 1784, ai dha dorëheqjen nga shoqëria në 1795 duke pretenduar se varfërisë. Ai ishte dhënë nderimet e tjera, megjithatë, të tilla si zgjedhjet për të Shoqërisë Mbretërore të Göttingen dhe Shoqëria Mbretërore e Bolonjës. Ndoshta vlerësim më të saktë të Waring është bërë nga Thomas Thomson:

Waring ishte një nga matematikanët profoundest të shekullit të tetëmbëdhjetë, por mungesë elegance dhe errësirë e shkrimet e tij nuk lejoi që ai të siguronte që reputacion të cilën ai kishte të drejtë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland