Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Friedrich Heinrich Albert Wangerin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Nov 1844

Greiffenberg, Pomerania, Germany

25 Oct 1933

Halle, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Albert Wangerin 's prindërit ishin Heinrich Wangerin, i cili ishte një hidraulik master, dhe Emilie Bathke. Familjes ishin anëtarë të kishës luterane Ungjillore. Albert mori pjesë në gjimnaz në Greiffenberg 1853-1862, marrja e klasës "të shkëlqyera" ne provimet e tij të fundit në 1862.

Ai hyri në Universitetin e Halle në pranverën e vitit 1862 dhe atje ai studioi matematikë dhe fizikë. Në Halle ai u mësoi matematikën nga Eduard Heine, gusht Rosenberger dhe Carl Neumann, dhe fizikë nga H Knobloch. Nga Halle Wangerin lëvizi në Universitetin e Königsberg në 1864 ku ai ndërmori kërkime nën Franz Neumann 's mbikëqyrje. Ai u dha të doktoraturës së tij më 16 mars 1866 për tezën e tij Newtonianis De annulis. Ajo është e qartë, dy nga të mëvonshme të karrierës Wangerin, dhe nga shkrimet e tij, se ai u ndikua shumë nga Neumann. Wangerin vazhdoi të ndërmarrë kërkime për pjesën tjetër të jetës së tij mbi tema të sugjeruara nga Neumann. Gjithashtu Wangerin:

... më vonë shkroi një libër (1907) dhe një artikull shumë mirënjohës për ish-mësuesin e tij.

Në fakt libri kishte të drejtë, Franz Neumann und als sein Wirken Forscher und Lehrer ndërsa në të vërtetë Wangerin botuar tre artikuj mbi ish-mësuesi i tij, një në Jahresberichte Vereinigung der deutschen Mathematiker (1894-95), një në Leopoldina (1896), dhe neni Franc als Neumann MathematikerZeitschrift für Physik (1910).

Edhe pse Jacobi kishte vdekur gjatë dhjetë viteve të para Wangerin filloi studimet e tij në Königsberg, ndikimi i tij u ndje fuqimisht dhe akoma nuk do të ishte e paarsyeshme të thuhet se Wangerin, me mësuesit e tij në Königsberg, u ndikua fort nga Jacobi 's stilin e matematikës. Pasi u dha doktoratë e tij, ai mori provimet për t'u bërë një mësuesi i shkollës dhe trajnuar në gjimnaz Friedrichswerdersche në Berlin gjatë vitit 1866-67. Ai atëherë mësoi për një vit në një shkollë tjetër të Berlinit, të quajtur më vonë Andreasrealgymnasium. Ai u emërua si mësues i matematikës në një gjimnaz në Posen më 1 tetor 1868. Wangerin lëvizur nga Posen mbrapa në Berlin, ku sërish ai mësoi matematikës në një gjimnaz nga 1 prill 1869 deri më 31 mars 1876.

Përveç aktiviteteve të tij të mësimdhënies, Wangerin gjithashtu mori rolin e coeditor të vjetar Jahrbuches über die Fortschritte der Mathematik në vitin 1869. Ai e mbajti këtë rol editorial deri në 1878, por ai gjithashtu kishte një rol këshillues që ai vazhdoi deri në 1924. Wangerin martuar Johanna Thorn më 14 prill 1871, ata kishin pesë fëmijë, tre djem dhe dy vajza. E tyre e parë djalin, Ernst (i lindur më 6 maj 1872) vazhdoi të marrë një doktoraturë në histori, një bir të dytë, Albert (i lindur më 19 qershor 1873) vazhdoi të marrë një doktoraturë në kimi, një vajzë Ella (i lindur më 21 shtator 1874) u bë një piano mësues, një vajzë Kaethe (i lindur më 5 gusht 1878) u bë një draftswoman, dhe Walter bir (i lindur më 15 prill 1884) u bë një profesor i ekologji bimore në Technische Hochschule në Danzig.

Në pranverën e vitit 1876 Wangerin ishte emëruar si një profesor të jashtëzakonshëm në Universitetin e Berlinit. Emërimi i tij ishte në mënyrë specifike për të dhënë mësim studentëve të vitit të parë, për as Kronecker as Weierstrass leksione në këtë nivel. Wangerin mbetur në Berlin deri 1882 kur ai iu ofrua pozicioni i profesorit të zakonshëm në Universitetin e Halle-Wittenberg. Kishte rënë karrige bosh kur Heine vdiq në tetor 1881, dhe Wangerin u emërua për të pasuar ish-mësuesin e tij.

Kthehu në universitet në të cilin ai e kishte studiuar si një universitare, Wangerin mbajtur rang profesori i tij atje derisa në pension në 1919. Posti i tij më prestigjioze e ka mbajtur gjatë kësaj periudhe është rektor i Universitetit për vitin akademik 1910-11. Vazhdoi ai për të jetuar në Halle pas daljes në pension të tij dhe ishte aktiv në kërkimet matematikore pothuajse deri në vdekjen e tij në moshën pothuajse 89.

Hulumtim Wangerin ishte në teorinë e mundshme, funksionet dhe gjeometrinë sferike diferenciale. Një vepër madhore Potentialgleichung ishte Reduktimi der für gewisse Rotationskörper auf gewöhnliche eine Differentialgleichung publikuar në 1875. Ai shkroi një traktat të rëndësishëm në teorinë e dy vëllimit e mundshme dhe funksionet sferike Theorie des Potencialet und der Kugelfunktionen (1909, 1921). Pavarësisht ekspertizë e madhe në të gjitha kërkesat për të fizikës matematikore, hulumtim nuk ishte më e rëndësishme e kontributeve Wangerin për zhvillimin e matematikës. Kontributi kryesor Wangerin ishte shkrimet e tij e teksteve, shkrime për enciklopedi dhe shkrimet e tij historike. Si shembuj e shkrimit historik Wangerin së, përveç artikuj mbi mësuesin e tij, Franz Neumann i cili kemi përmendur më lart, ne duhet pikë në veçanti për artikullin që ai shkroi për Eduard Heine në vitin 1928, si dhe për kontributin e tij redaktimi për veprat e Gausit, Euler, Lambert, dhe Lagranzhit. Dy enciklopedi e tij kryesore ishin dy artikuj të shkruar për Encyklopädie mathematischen der Wissenschaften, e parë në vitin 1904 duke u Theorie der verwandten Kugelfunktionen und der Funktionen, insbesondere der Laméschen und Besselschen (spezieller Theorie, durch lineare definierter Differentialgleichungen Funktionen) në funksione të tilla si Lame dhe Bessel funksioneve, ndërsa e tij të dytë i shkruar në 1909 u Optik ältere Theorie një erticle në optikë për volumin fizike e enciklopedi.

Ai gjithashtu ka luajtur një rol të madh në shqyrtimin e një dokumenti matematikore. Ne kemi përmendur më lart se ai ishte coeditor e Fortschritte der Mathematik 1869-1921 dhe në këtë rol ai pati një ndikim të madh në politikën e revistës vetëm shqyrtimin për matematikën që ka pasur në kohë. Ndikimin e tij si mësues u ndje fuqishëm edhe:

Ndërsa në Berlin ai drejtuar leksionet e tij në një audiencë mjaft të gjerë, madje edhe në Halle ai vazhdoi të jetë shumë i interesuar në trajnimin e mësuesve të shkollave të larta.

Ai mësoi shumë kurse në Universitetin e Halle duke përfshirë: ekuacionet lineare diferenciale pjesore, gur e variacioneve, teorisë së funksioneve eliptike; gjeometri sintetike; hydrostatics dhe teoria capillarity, teorinë e kthesa hapësirë dhe sipërfaqet e tokave, mekanika analitike; teori të mundshëm dhe harmoni sferike; qiellor mekanikë, teoria e parashikimeve hartë; hidrodinamikë dhe ekuacione pjesore diferenciale të fizikës matematikore.

Wangerin u nderua me zgjedhje të Akademisë gjermane të Shkencëtarët Leopoldina në 1883. Ai shërbeu si President i Akademisë nga 1906 deri në 1921 ai dha dorëheqjen. Ai mori një diplomë nderi nga Universiteti i Upsala në Suedi më 1907, dhe disa medalje, duke përfshirë medaljen Cothenius nga Akademia gjermane e Shkencëtarët Leopoldina në 1922.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland