Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Wallis

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Nov 1616

Ashford, Kent, England

28 Oct 1703

Oxford, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Wallis 's babai ishte Reverend John Wallis që ishte bërë një ministër në Ashford në vitin 1602. Ai ishte një njeri mjaft i respektuar i njohur gjerësisht në zonë. Reverend Wallis martuar Joanna Chapman, që ishte gruaja e tij të dytë, në vitin 1612 dhe Gjoni ishte e treta e fëmijëve pesë tyre. Kur Gjoni i ri ishte rreth gjashtë vjeç i vdiq i ati.

Gjoni shkoi në shkollë në Ashford por një shpërthim i plaga në zonën e çoi nënës së tij për të vendosur se do të ishte mirë që ai të shkojë larg. Ai shkoi në shkollë, Xhejms Movat e ciklit të lartë në Tenterden, Kent, në vitin 1625 ku ai të parë tregoi potencialin e madh si një dijetar. Duke shkruar në autobiografinë e tij, komente Wallis:

Ishte gjithmonë dashuri im, madje edhe nga një fëmijë, jo vetëm për të mësuar përmendsh, por të dijë arsye apo arsye të asaj që kam mësuar, që të informojnë gjykimin tim si dhe të sigurojë kujtesën time.

Në vitin 1630, ende vetëm 13 vjeç, ai e konsideronte veten të gatshme për universitet:

Unë kam qenë si pjekur për universitet si disa që kanë dërguar atje.

Megjithatë ai kaloi 1631-32 në shkollën e Martin Holbeach në Felsted, Essex, ku ai u bë ekspert në latinisht, greqisht dhe hebraisht. Ai gjithashtu studioi logjikë në këtë shkollë, por matematika nuk është konsideruar i rëndësishëm në shkollat më të mirë të kohës, kështu Wallis nuk vijnë në kontakt me këtë temë në shkollë. Ishte gjatë festave të Krishtlindjeve 1631 që Wallis e parë erdhi në kontakt me matematike kur vëllai i tij mësoi atë rregullat aritmetike. Wallis gjetur se matematikë:

... përshtatshëm humorit tim aq mirë që kam bërë andej e tutje të ndjekur penalisht atë jo si një studim formal, por si një devijim i kënaqshëm në orët këmbimi ...

Libra matematike lexoi ishin ato ai erdhi nga rastësia:

Sepse unë kishte asnjë të drejtpërdrejtë, çfarë libra për të lexuar, apo çfarë të kërkojnë, ose në metodën kapelë për të vazhduar. Për matematikës, në atë kohë me ne, ishin të pakta shikuar në studimet si akademik, por jo mekanik - si biznesi i tregtarëve, tregtarët, detarë, Karpentjerët, surveyors e tokave dhe si.

Nga shkolla në Felsted ai shkoi në Kolegjin Emmanual Kembrixh, duke hyrë rreth Krishtlindjeve 1632. Ai u diplomuar standardin e artit shkallë dhe, pasi askush në Kembrixh në këtë kohë mund të drejtpërdrejtë studimet e tij matematikore, ai mori një sërë temash të tilla si etika, metafizika, gjeografi, astronomi, mjekësi dhe anatomi. Edhe pse nuk synojnë të ndjekin një karrierë në mjekësi, ai e mbrojti teorinë revolucionare mësuesin e tij Francis Glisson të qarkullimit të gjakut në një debat publik, duke qenë personi i parë për ta bërë këtë.

Në 1637 mori Wallis BA e tij dhe vazhdoi studimet e tij merr diplomë masteri e tij në vitin 1640. Në të njëjtin vit ai u shugurua nga peshkopi i Winchester dhe emëruar prift në Sër Riçard Darley në Butterworth në Yorkshire. Midis 1642 dhe 1644 ai ishte kapelan në Hedingham, Essex dhe në Londër. Ishte gjatë kësaj kohe që të parë e dy ngjarje të cilat në formë të ardhmen Wallis mori vendi:

... një mbrëmje në darkë, një letër në shifër u soll në, lidhur me kapjen e Chichester më 27 dhjetor 1642, e cila Wallis në dy orë sukses në dëshifrimin. Feat bërë pasurinë e tij. Ai u bë i aftë në artin cryptologic, deri atëherë pothuajse i panjohur, dhe ushtruar atë në emër të partisë parlamentare.

Kjo ishte koha e luftës civile mes Royalists dhe parlamentarët dhe Wallis përdorur aftësitë e tij në cryptography në deshifrim mesazhet monarkist për parlamentarët. Për shkak të përpjekjeve të tij në emër të parlamentarëve ai ishte dhënë përgjegjës për kishën e Shën Gabrieli në Fenchurch Street, Londër në vitin 1643. Në këtë vit nëna e tij vdiq dhe kjo la Wallis si një njeri i pavarur do të thotë që ai trashëgoi një pasuri të mëdha në Kent.

Në 1644 u bë sekretar Wallis për klerin në Westminster dhe përmes kësaj ai ishte dhënë një bursë në Kolegjin e mbretëreshës së, Cambridge. Studimin e tij të zot nuk ka kaluar kohë që ai u martua me Suzana Glyde më 14 mars 1645, kështu që nuk ishte më në gjendje të zhvillojë miqësi (miqtë nuk mund të jetë i martuar). Ai u kthye në Londër ku ai filloi të takohet javore me një grup shkencëtarësh të interesuar në shkencë natyrore dhe eksperimentale. Ky grup entuziast përfundimisht do të bëhet Shoqërisë Mbretërore të Londrës, por edhe në këtë fazë të hershme ata evoluar rregulla strikte. Wallis ka shkruajtur:

[Ne] u takua javore, (nganjëherë me Dr Goddard's strehim, nganjëherë në Mitre në Wood Street-nga afër) në një orë të caktuar, sipas një dënim të caktuar, dhe një kontribut javore për të ngarkuar me eksperimente, me rregulla të caktuara rënë dakord mes nesh . Atje, për të shmangur të shmangen në diskurse të tjera dhe për disa arsye të tjera, kemi të ndaluar të gjitha diskutimet e hyjnisë, i Punëve të Shtetit, dhe të lajmeve (të tjera se çfarë i shqetësuar biznesit tonë të filozofisë) confining veten pyetjeve filozofike, dhe temat përkatëse; si mjekësi, anatomisë, gjeometri, astronomi, navigacion, zhurma, mekanikë, dhe eksperimente natyrore.

Në këtë pasazh kemi modernizuar Wallis e anglisht pak për ta bërë atë më të lehtë kuptohet.

Ne biseduam më lart në lidhje me dy ngjarje të cilat në formë të ardhmen Wallis së, cryptography parë tani. Dytë, i lidhur ngushtë me fillimet e Shoqërisë Mbretërore dhe pothuajse me siguri që dalin nga këto mbledhje, ishte se ai lexuar Oughtred 's Clavis Mathematicae në vitin 1647. Shpejt dashurinë e tij të matematikës, të cilën ai e kishte si student, por që kurrë nuk kishte gjetur mundësi për të lulëzuar, tani erdhi derdhi. Ai shkruan në autobiografinë e tij se ai zotëruar Oughtred 's libër në dy javë dhe vazhdoi të prodhuar matematika e tij.

Wallis shkroi një traktat të librin Seksionet këndor që mbeti i pabotuar për dyzet vjet. Ai zbuloi gjithashtu metodat e zgjidhjes se ekuacionet e shkallës katër që ishin të ngjashme me ato që kishte gjetur, por Harriot Wallis pretenduar se ai ka bërë zbulimet e vetë, nuk qenë të vetëdijshëm për Harriot 's kontributeve deri vonë.

Ai u emërua në Kryetari Savilian të gjeometrisë në Oksford në vitin 1649 nga Cromwell kryesisht për shkak të mbështetjes së tij për parlamentarët. Sigurisht bartësit e mëparshme e karrige, Peter Turner, u shkarkua për pikëpamjet e tij monarkist. Cromwell mbajtur Wallis në lidhje me të lartë, jo vetëm për pikëpamjet e tij politike, por edhe për bursë e tij. Wallis mbajtur Kryetari Savilian për mbi 50 vjet deri në vdekjen e tij dhe, edhe nëse ai ishte emëruar për arsye të gabuar, ai me siguri më të merituar për të mbajtur karrige.

Kjo nuk ishte vetëm që Wallis pozicioni do të mbajë në Oksford. Në 1657 ai u emërua si mbajtës i arkivave Universitetit. Kishte kundërshti të konsiderueshme gjatë zgjedhjes së tij në këtë post. Aubrey shkruante jetën e tij të shquar Men:

1657 ai mori vetë zgjedhur (me mjete të padrejta) të Archivorum Custos i Universitetit të Oksfordit ... Tani, për Profesor Savilian të mbajë një vend tjetër përveç kësaj, është aq e çiltër kundër Sir Henry Savile 's Statutet se asgjë nuk mund të jenë imagjinuar më shumë, dhe nëse ai e bën ai është perjured çiltër. Megjithatë Dr lejohet të mbajë vendin e të tjera akoma.

Sigurisht kundërshtarët Wallis e besonte se ai u bë mbajtës i Universitetit arkivave për shkak të mbështetjes së tij për Cromwell. Edhe nëse ky ishte rast, si me Kryesuesi Savilian, Wallis kryer detyrat e tij jashtëzakonisht mirë dhe plotësisht të merituar këtë post.

Edhe pse ishte një Wallis Parlamentar ai sigurisht u shpreh kundër ekzekutimit të Charles I dhe, në vitin 1648, kishte nënshkruar një dokument të kundërta ekzekutimit. Kjo është bërë në besim të mirë për të, edhe pse Wallis përdorur aftësitë e padyshimtë e tij politike për të fituar atë që dëshironte në kohë, ende nuk ka ndonjë sugjerim që ai ishte asgjë tjetër pos një njeri i ndershëm. Wallis, megjithatë, fitoi duke nënshkruar një peticion kundër ekzekutimit mbreti për, në vitin 1660 kur u rivendos monarkia dhe Charles II erdhi në fron, Wallis kishte emërimit të tij në Kryetari Savilian konfirmuar nga Mbreti. Charles II shkoi edhe më tej, sepse ai emëruar Wallis si kapelan i mbretit dhe, në 1661, e emëroi atë si një anëtar i një komisioni i ngritur për të rishikojë libër lutjesh.

Wallis kontribuar qenësisht për origjinën e gur dhe ishte matematikan më me ndikim në anglisht përpara Njutonit. Ai studioi veprat e Keplerit, Cavalieri, Roberval, Torricelli dhe Dekarti, dhe futi pastaj idetë e gur do përtej që të këtyre autorëve.

Punë më të famshme Wallis ishte infinitorum Arithmetica që ai botoi në vitin 1656. Në këtë punë Wallis krijuar formula

π / 2 = (2.2.4.4.6.6.8.8.10 ..)/( 1.3.3.5.5.7.7.9.9 ...)

Huygens i cili refuzoi të besojnë derisa ai ishte treguar se ai çoi në përafërta numerikisht saktë të π. Wallis zbuluar këtë rezultat, kur ai ishte përpjekur për të llogaritur integrale e (1 - x 2) 1 / 2 0-1 dhe prandaj për të gjetur një zonë të rrethit të njësisë rreze. Ai zgjidhur problemin e integrimit (1 - x 2) n të fuqitë numër i plotë i n, ndërtimi i të Cavalieri 's metodën e indivisibles, por, nuk mund të merret me kompetencat e pjesshëm, ai përdori interpolation, një fjalë që ai futi në këtë punë. Interpolation tij përdorur Kepler 's konceptin e vazhdimësisë, dhe me të ai i zbuluar metoda të vlerësuar integrals që u përdorën më vonë nga Njutoni në punën e tij në teorema binom. Njutoni ka shkruajtur:

Për fillimin e studimeve të mia matematikore, sa më shpejt si veprat e tona fshatar njohur, Dr Wallis, ra në duart e mia, duke marrë në konsideratë Seria, me shtojcë e së cilës, ai ekspozitave Zona e Rrethi dhe hiperbolë ... .

traktin e tij në nenet konike (1655) Wallis e përshkroi kthesa që janë të marra si seksione kryq duke i prerë një koni me një avion si pronat e algjebrike koordinatat:

... pa embranglings e kon.

Në Hyrje ai deklaroi se ajo ishte:

... jo më e nevojshme ... në lidhje me parabolë si një pjesë e kon nga një paralele aeroplan në një gjenerator se sa i përket një rreth si një pjesë e kon nga një paralele aeroplan për bazë, apo edhe një trekëndësh si një aeroplan me tepe.

Wallis zhvilluar metoda në stilin e trajtimit Descartes analitike dhe ai ishte matematikan i parë në anglisht për të përdorur këto teknika të reja. Kjo punë është e njohur edhe për përdorimin e parë të ∞ simbol i cili u zgjodh nga Wallis për të përfaqësuar një kurbë që një mund të gjurmohen nga pafundësisht shumë herë. Ai përdori simbolin përsëri në infinitorum të punojë më shumë me ndikim Arithmetica i cili u botua disa muaj më vonë.

Wallis ishte gjithashtu nje historian i rëndësishëm e hershme të matematikës dhe në traktat të tij në Algjebra ai jep një pasuri materiale me vlerë historike. Megjithatë tipar më i rëndësishëm i kësaj pune, e cila u shfaq në vitin 1685, është që ajo solli në Matematikanë punën e Harriot në një ekspozitë të qartë, të paraqitur për herë të parë nga dikush i cili me të vërtetë e kuptuan rëndësinë e kontributin e tij.

atise Tre të Algjebra Wallis pranon rrënjët negativ dhe rrënjët e komplekse. Ai tregon se një 3-7 a = 6 ka saktësisht tre rrënjë dhe se ata janë të gjithë të vërtetë. Ai gjithashtu kritikon Rregulla Descartes 'nga argumentet e deklaruar, mjaft të saktë, se rregulli që përcakton numrin e pozitive dhe numri i rrënjëve negative me anë të inspektimit, është e vlefshme vetëm nëse të gjitha rrënjët e ekuacionit janë reale. Një pjesë shumë të diskutueshëm në këtë punë është epokë në të cilën pretendon se njohuritë Wallis Descartes 'e algjebër u fituar drejtpërdrejt nga Harriot. Wallis marrë kritika për këto pretendime menjëherë libri u botua, por është ende subjekt me interes për historianët e matematikes sot. Pretendimet e bëra nga Wallis mbi këtë temë nuk janë treguar të rreme për të kënaqur plotësisht të gjithëve. Nuk është vetëm një shenjë paralajmëruese se nuk mund të ketë ndonjë të vërtetë në pretendimet e tij e cila mban diskutim gjallë.

Wallis bërë kontribute të tjera në historinë e matematikës me rivendosjen e disa prej teksteve të lashta greke si Ptolemeu 's harmoni, Aristarkun' s Në madhësive dhe distanca e diellin dhe hënën dhe Sand Arkimedi-listë.

Jo-veprat e tij matematikore të përfshijë shumë vepra fetare, një libër mbi etimologjinë dhe gramatikën Grammatica shkarje Anglicanae (Oxford, 1653) dhe një libër logjikës logicae Institutio (Oxford, 1687).

Wallis u përfshinë në një grindje të ashpër me Hobbes, i cili edhe pse një dijetar gjobë, ishte shumë më poshtë klasës Wallis si një matematikan. Në 1655 Hobbes pretenduar se kanë zbuluar një metodë për të rrethit katror. Libri Wallis e infinitorum Arithmetica me metodat e tij ishte në shtyp në kohë dhe ai hodhi poshtë pretendimet e Hobbes. Hobbes përgjigjur:

... gjuha e pafytyrë, dëmtues, si klloun ...

i Wallis me gjashtë mësime broshurë të Profesorët e matematikës në Institutin e Sir Henry Savile. Wallis përgjigj me korrigjimin e pamflet shkak për z. Hobbes, ose Shkolla Disiplina për të mos thënë Mësime vërtetën e tij në të cilën shkruante Hobbes pamflet i shënon Gjeometri Absurd, etj rural Gjuha e Doktor Wallis.

Pas një periudhe kur polemikë duket se kanë përfunduar, Hobbes hapur deri argumentin përsëri me një punë të re. Në Parathënie ai ka shkruajtur:

Nga ata që me mua kanë shkruar diçka në lidhje me këto çështje, as unë vetëm jam i çmendur, apo unë vetë nuk jam i çmendur. Nuk ka mundësi e tretë mund të mbahet, nëse (siç ndofta kjo mund të duket në disa) u janë çmendur të gjithë.

Wallis u përgjigj:

Nëse ai është i çmendur, ai nuk ka të ngjarë të jetë i bindur nga arsye, në anën tjetër, në qoftë se jemi të çmendur, ne nuk jemi në gjendje të përpjekje atë.

Mosmarrëveshje të vazhdueshme për mbi 20 vjet, duke u bërë zgjeruar për të përfshirë Boyle, dhe duke përfunduar vetëm me Hobbes 's vdekjes.

Një aspekt i aftësive matematikore Wallis nuk ka qenë ende përmendur, përkatësisht aftësia e tij e madhe për të bërë llogaritjet mendore. Ai fjetur keq dhe shpesh nuk llogaritjet mendore si ai vë zgjuar në shtratin e tij. Një natë ai llogaritur rrënjën katrore e një numri me 53 shifra në kokën e tij. Në mëngjes ai diktohet 27 shifror rrënjë katrore e numrit, ende krejtësisht nga kujtesa. Kjo ishte një feat cila u konsiderua me të drejtë e shquar, dhe Oldenburg, Sekretari i Shoqërisë Mbretërore, i dërgoi një koleg të hetuar se si Wallis e bëri atë. Ky është konsideruar aq i rëndësishëm sa për meritë diskutim në transaksionet Filozofik të Shoqërisë Mbretërore të 1685.

Hearne, shkrim i Wallis në 1885, përshkruan atij në vijim:

... ai ishte një njeri i pjesëve më të mirë të admirueshme, dhe industri të mëdha, ku në disa vite ai vuri në dukje se u bë kështu për aftësitë e tij të thellë në matematikë që ai ishte i meritave personit të llogariteshin më të madh në atë profesion e çdo në kohën e tij. Ai ishte veç kësaj një hyjnor të mirë, dhe asnjë kritik të thotë në gjuhët greke dhe latine.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland