Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Wallace

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Sept 1768

Dysart, Scotland

28 April 1843

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Wallace 's prindërit ishin Janet Simson dhe Aleksandër Wallace i cili ishte një prodhues lëkure. Alexander mësoi biri Uilliam aritmetike e tij bazë, por nuk kishte William shkollimit formal pas moshës së njëmbëdhjetë. Ai u solli në Dysart deri sa ai ishte 16 vjeç, duke punuar atje si një libralidhës nxënës, pastaj në 1784 familja e tij u zhvendos në Edinburg. Atje ai vetë mësohet matematika, duke fituar gjallë e tij të punës për një libërshitësit dhe gjithashtu tutoring matematikë privatisht. Edhe pse ai nuk ishte një student, Wallace ka marrë pjesë në klasat e matematikës në Universitetin e Edinburgut dhe si Robison dhe Playfair inkurajoi burrë i ri e kuptoi që ata kishin talente shumë të konsiderueshme matematikore.

Wallace u bë një mësues matematike në Perth Akademia në 1794 dhe ai u martua në të njëjtin vit, martesa e prodhuar tre vajza dhe një djalë. Në këtë kohë filloi të publikojë Wallace matematikë dhe gazeta e tij të parë u shfaq në Procedura e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut në 1796. Ai gjithashtu filloi të shkruar artikuj për Encyclopaedia Britannica me të parë në Porisms të botuar në 1801. Një letër dërguar më tej për të Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1802 e bëri të qartë se ky mësuesi i shkollës së matematikës kishte një talent të shquar hulumtimit (edhe pse më vonë se transpired Lazhandrian kishte zbuluar rezultatet e gjashtë vjet më parë).

Playfair këshilloi Wallace për të aplikuar për postin e profesor në Kolegjin Ushtarake Mbretërore të Madhe Marlow vakant i cili u bë në 1803, dhe një vit pasi ai ishte emëruar atje ai u bashkua nga Fildishtë. Depo matematike Thomas Leybourn ishte prodhuar nga stafi në Kolegjin Ushtarak Mbretëror dhe Wallace shpejt u bashkuan në të kontribuojnë artikuj. Ai u afrua edhe për të shkruar artikuj të mëtejshme për Encyclopaedia Britannica dhe për Enciklopedia Edinburg kohë, përveç kësaj, ai vendosur rreth shkrim tekstet për studentët e tij në Kolegjin Ushtarak.

Pastaj, në 1819, ai u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Edinburgut. Leslie kishte qenë profesor i matematikës në Edinburg që nga viti 1805, por ai dha dorëheqjen kryetari kur emëruar në postin më prestigjioze të profesor i filozofisë natyrore. Kandidatët për karrige bosh përfshirë Wallace, Haldane (i cili ishte profesor në St Andrews) dhe Charles Babbage. Karrige Edinburg ishte konsiderohet të jetë karrige kryesor matematika për një skocez për të mbajtur, dhe me siguri Babbage anglez nuk ishte konsideruar seriozisht edhe pse ai u mbështet nga i Fildishtë. Wallace u mbështet nga Leslie, banuesi e mëparshme e karrige, ndërsa Haldane kishte qenë i suksesshëm në marrjen e karrige St Andrews mbi baza politike në preferencë më të talentuar në mënyrë të konsiderueshme Matematikanë (duke përfshirë Wallace dhe i Fildishtë) dhe shpresuar për të përsëritur suksesin e njëjtë përsëri.

Wallace kishte një koleksion mbresëlënëse Testimonials duke përfshirë edhe ato të shkruara nga Playfair, Dugald Stewart, Maskelyne, Charles Hutton, William Herschel dhe Maseres. Leslie gjithashtu shkroi një letër të mbështetjes. Në një votim të drejtë mes Wallace dhe Haldane, Wallace u emërua nga 18 vota ndaj 10. Ai së shpejti bërë një ndikim në mësimdhënie në Edinburg, duke vendosur të ndryshojë nga përdorimi i Leslie 's libër për të mësuar në vend nga Playfair' s në edicionin e Euklidit 's Elemente. Leslie Kjo vërtet i mërzitur që tani i vjen keq se ai kishte mbështetur mbi Haldane Wallace dhe madje keq dha dorëheqjen kryetari i matematikës vetë. Carlyle shkroi në një letër për një mik (shih për shembull):

Wallace, që unë shkova në këtë ditë të parë, është një person me rreth pesëdhjetë vjet të vjetër - të shkurtër, tullac në kokë me një fytyrë të zymtë dhe inteligjente. mënyrën e tij është e hapur, ai flet me një theks shtyp, - dhe nëse sjelljen e tij i sinqertë dhe pacienti është i shoqëruar me një ekran të reflektimit filozofik - të cilin unë nuk mund ta pohojnë ose mohojnë - ai me siguri duhet të jetë një favorit i madh me publikun. Leslie dhe ai thuhet se kanë qenë në prag të betejës - për "Elemente të Gjeometria" dhe kthesa të rendit të dytë janë të hedhur poshtë për Playfair 's Euklidi! Love me, love qeni im - pa thotë; ende më duhet të them: love mua, dashuri librin tim. Shkencë, ju shihni, është edhe feja, është në kohë të shqetësuar nga grindjet e profesorëve të saj. Çfarë kemi për të thënë, por uroj këto worthies një fushë të drejtë dhe asnjë favor?

Punës Wallace ishte në gjeometri dhe Simson 's linjë (e cila është definitivisht nuk do të Simson!) Duket të parë në një letër të Wallace në 1799. Një Teorema Wallace's:

... në qoftë se 4 linja ndërpritet njëri-tjetrin për të formuar 4 trekëndëshat (heq një rresht nga ana e tij) atëherë circumcircles e trekëndëshat kanë një pikë të përbashkët ...

është përgjithësuar për të n 2 rreshta nga Kliford.

Ndoshta kontributi i tij më i rëndësishëm, megjithatë, ishte fakti se ai mbrojti qasje kontinental për të ishte një gur dhe e parë në Britani për të bërë këtë. Në artikull Fluxions e tij e cila u shfaq në Encyclopaedia Britannica në vitin 1810 ai tregon se qëllimet e tij në parathënie (shih për shembull):

... në shpjegimin themelet e metodës, ne kemi endeavoured të tregojë se ai bazohet thjesht analitike, domethënë teoria e normave të kufizuar, dhe ky është rasti, mund të jetë subjekt trajtohet si një degë e matematikës të pastër, pa pasur rastin për të prezantuar ndonjë ide të huaj në gjeometri ...

Në këtë artikull Encyclopaedia Britannica Wallace përdor Njutonit 's simbol, por në Fluxions e tij nen për Enciklopedia Edinburg cili u botua në vitin 1815 ai përdori Leibniz' s simbol diferenciale dhe prandaj ishte e parë për të shkruar një traktat anglisht në simbol gur diferenciale duke perdorur. Në Panteki diskuton një letër të shkruar nga Wallace të Pallua në 1833, në të cilën ai nxjerr në pah kontributin e tij në prezantimin simbol diferencial në Britani që Pallua duket se kanë zgjedhur të injorohej. Ngjyrë u prirur të pretendojnë se futja e simbol diferencial në Britani ishte për shkak të Matematikanë Kembrixh, veçanërisht Shoqëria analitike.

Wallace edhe shpiku pantograf, një instrument për dublikuar një formë gjeometrike në një shkallë të reduktuar ose zgjeruar. Përveç artikujve matematikore, ai shkroi artikuj mbi astronomi që ai publikoi në transaksionet e Royal Astronomical Society.

Në të thuhet se:

Ai mori një interes aktiv në ngritjen e Observatori mbi Hill Carlton dhe monument të Napier. Si një profesor, Wallace ishte konsideruar si një mësues i aftë, ai ishte popullor ashtu me nxënësit dhe kolegët e tyre. Në njohjen e shërbimet e tij ndaj të mësuarit dhe të Universitetit, ai u bë një doktor nderi i Ligjeve.

Wallace pension nga kryetari i tij në Edinburg në 1838 për shkak të shëndetit të sëmurë. Ai kishte mbajtur karrige për gati 20 vjet, por këto nuk e kishte provuar një në të cilën ai prodhuar shumë në rrugën e kërkimit origjinal. Në të vërtetë shëndetin e tij kishin thyer poshtë në 1835 dhe për tre vitet e fundit e tij në karrige në Edinburg ai nuk ka as mësim. Në maj 1835 ai kishte shkruar për të shkruar të Zotit Kancelari kërkuar një pension dhe duke i dhënë vlerësimin e tij për arritjet e tij. Pas daljes në pension të tij, megjithatë, shëndetin e tij përmirësuar dukshëm si ai raportuar në një letër të shkruar në 1839 (shih për shembull):

... pas më shumë se tre vjet izolim, të ngujuar një pjesë e madhe e kohës në shtratin tim, i kanë shfaqur përsëri ... në fazë të ekzistencës njerëzore. Edhe pse në gjendje të ecin, dhe pothuajse për të qëndruar, nuk kam pushuar të mendojë [dhe shkruaj libra në gjeometri dhe seksionet konik]. ... Rimëkëmbjes ime është një fenomen mjaft këtu. ... Unë këtë ditë e shoqëruar nga zoti Kelland suksesin tim në rang profesori i matematikës këtu ngjit Arthurs vend që është lart 800 metra të lartë i ...

Ai botuar dy libra, pasi ka dalë në pension, një traktat gjeometrike në nenet konike me një formulë Containing Shtojca për kuadraturë e tyre (1838) dhe teorema gjeometrike dhe formula analitike me kërkesën e tyre për të Zgjidhja e Problemeve Disa Geodetical dhe Shtojcën (1839). Ai gjithashtu ka botuar katër gazeta më tej, edhe pse duket e mundshme që për këto hulumtime janë bërë shumë vite më parë.

Kthimin e tij të shquar për shëndetin e fundit nuk ka shumë të gjatë, sepse ai vdiq pesë vjet pas ka dalë në pension.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland