Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Terence Clegg Wall

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Dec 1936

Bristol, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Terry Wall 's babait Charles Murit të ishte një mësues. Terry Wall pranishëm Marlborough College. Ai pastaj hyri në Trinity College, Cambridge nga ku ai u dha një BA dhe, në vitin 1960, një Ph.D.

Wall tashmë ishte dhënë një bursë në Trinity College në vitin 1959 para dhënien e doktoraturës së tij dhe ai e mbajti këtë shoqëri deri në 1964. Ai nuk bëri të qëndrojë në Kembrixh për të gjithë këtë periudhë, për shembull ai u dha një Fellowship Harkness që e lejuan atë të kaloni vitin akademik 1960-61 në Institutin për Advanced Study at Princeton. Përveç shoqëri e tij, Wall u emërua një Ligjërues College në Kembrixh, kur ai u kthye nga Shtetet e Bashkuara në vitin 1961.

Në vitin 1964 Muri i lëvizur nga Kembrixh në Oksford, ku ai u emërua Reader në Matematikë dhe një shoku i Kolegjit St Catherine's. Pas një viti ai ishte emëruar në karrige e pastër Matematikë në Universitetin e Liverpulit, duke marrë deri rang profesori në Liverpool në vitin 1965. Gjatë vitit 1967 ishte një profesor i Shoqërisë Mbretërore Leverhulme vizitues në Meksikë. Një zyrtar i lartë shoqëri SERC kërkimore 1983-1988 e lejoi atë të përqëndrohet në hulumtim mbi këtë periudhë.

Muri i hulumtimit është kryesisht në fushën e topologji gjeometrike dhe algjebër lidhur. Në veçanti ai ka bërë kontribute të rëndësishme në studimin e singularities, singularities izoluar sidomos, të hartave dhe varieteteve differentiable algjebrike. Ai ka shkruar një numër librash shumë ndikim duke përfshirë Kirurgjisë në manifolds kompakt (1970) dhe Një hyrje gjeometrike të topologji (1972). Kjo punë e fundit është një hyrje në topologji algjebrike për një lexues pa sfond në topologji përgjithësi. Libri është ndërtuar deri në një provë të teorema dual Aleksandër në aeroplan, një rezultat që generalises teorema kurbë Jordanit.

Në vitin 1995 botoi Wall gjeometri e stabilitetit topological shkruar së bashku me AA du Plessis. Hulumtimi i tij i tanishëm vazhdon studimet e aplikimeve të teknikave të zhvilluar në këtë libër i cili është duke spin-offs rezultateve rreth hypersurfaces në hapësirë projektive. Deri tani ai ka botuar mbi 160 artikuj mbi tema kërkimore matematikore.

Muri i punës ka çuar në atë marrë shumë çmime. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1969 dhe të Shoqërisë Mbretërore ka nderuar atë më tej me dhënien e Medaljes Silvester saj në 1988. Ai ishte anëtar i Këshillit të Shoqërisë Mbretërore 1974-1976.

Ai ka shërbyer matematike Londër Shoqërisë në shumë mënyra në lidhje me një numër të madh të viteve që në Këshillin e 1972-1980 dhe pastaj për një magji e dytë 1992-1996. Ai shërbeu si Presidenti i 59-të e Shoqërisë matematike në Londër 1978-80. Shoqëria ka bërë atë një numër çmimesh për të shënuar arritjet e mirë e tij matematikore, duke përfshirë dhënien e Rinj Çmimin e tyre Berwick, Çmimi Whitehead e tyre në vitin 1976 dhe Çmimin Pólya e tyre në vitin 1988. Çmimi Whitehead dhe Çmimin Pólya Janë dhënë për punën e tij në kirurgji në manifolds dhe L-teori. Në Wall 1990 u zgjodh anëtar i jashtëm i Akademisë Mbretërore Daneze e Shkencave.

Matematikë Jashtë Wall ka interesa shumë të verë në shtëpi duke përfshirë dhe një interes në politikë e cila e ka parë atë si arkëtar i SDP-së Zonës Wirral 1985-1988 dhe pastaj të bëhet një anëtar i Partisë Perëndimi Wirral Liberal Demokrat.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland