Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abraham Wald

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 Oct 1902

Kolozsvár, Hungary (now Cluj, Romania)

13 Dec 1950

Travancore, India

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ibrahimi Uolld ishte lindur në një familje hebraike në Hungari. Kjo ishte një familje intelektualësh, por, duke qenë hebrenj, ata u detyruan të fituar në degën e tyre jetojnë edhe më poshtë aftësitë e tyre. Në këtë kohë të dy shkollat fillore dhe të mesme në Hungari kërkohet nxënësve që të marrin pjesë në të shtunave dhe familjes Uolld nuk mund të lejojë djalin e tyre që të shkojnë në shkollë në shtunë hebre. Si rezultat Ibrahimi nuk ishte i pranishëm ose të shkollës fillore të mesme dhe u edukua në shtëpi nga anëtarët e familjes së tij. Mësuesit Kjo sigurisht nuk e vë atë në një disavantazh nga një pikë arsimore të parë për familjen e tij ishin shumë të ditur dhe kompetente.

Pas Luftës së Parë Botërore shumë të tokës që kishte qenë pjesë e Hungarisë është dhënë në vendet fqinje dhe në atë kohë u bë pjesë Cluj të Rumanisë. Uolld u lejua të marrë pjesë në Universitetin e Kluzhit, por duket se kjo nuk është bërë e lehtë për atë sepse ai ishte hebre. Megjithatë aftësitë e jashtëzakonshme të tij në matematikë e çuan atë në dëshirën për të vazhduar që të ndërmarrë kërkime matematikore dhe në vitin 1927 ai hyri në Universitetin e Vjenës për të studiuar me Karl Menger. Ai ka punuar nën Menger 's mbikëqyrjes në gjeometri dhe u dha doktoraturës e tij në 1931.

Vjenë në vitin 1930 nuk kishte vend për një djalë të ri hebre për të marrë një pozicion akademik, pa marrë parasysh sa e talentuar. Pozicionet Në fakt ka pasur pak akademike të hapur në të gjitha. Mënyra e vetme që mund të mbështesë Uolld veten në mënyrë që të jetë në gjendje për të vazhduar me kërkimin e tij ishte për të marrë punë. Këtë ai e bëri duke marrë pozicionin e mësues matematike të Karl Schlesinger, një bankier udhëheqës austriak dhe ekonomist. Midis 1931 dhe 1937 Uolld botuar 21 gazeta në gjeometri që Menger përshkruan si:

... thellë, të bukur dhe të një rëndësie themelore.

Megjithatë puna e tij me Schlesinger kishte jo vetëm t'i japë atij të sigurisë financiare dhe kështu mundësinë për të ndërmarrë kërkime në gjeometri. Ai gjithashtu i dha atij një interes në aplikim aftësitë e tij matematikore të problemeve në ekonomi dhe Ekonometria që interesuar Schlesinger. Gjatë kësaj periudhe Uolld botuar 10 gazeta në ekonomi dhe Ekonometria, dhe ai gjithashtu publikoi një monografi të rëndësishëm në 1936 në lëvizjet sezonale në seri kohë. Qëllimi kryesor ishte që të japin metodat për të eliminuar këtë ndryshim sezonale. Në Morgenstern shkruan se në këtë monografi Uolld:

... zhvilluar teknika superiore ndaj të gjithë të tjerët.

Një tregues i problemeve që Uolld kishte në Vjenë në këtë kohë, sepse ai ishte çifut tregohet me fatin e Menger 's seminar. Uolld ishte një anëtar i këtij seminari i cili përfshiu leksionet nga dy anëtarë të seminarit dhe mysafirë të ftuar gjithashtu. Folësit ngritur problemet e hapura, dhe raportohen në botime të kohëve të fundit dhe hulumtim. Uolld raportohet seminar mbi punën e tij në Ekonometria, në mënyrë të veçantë ai i shkroi një letër për seminar për ekzistencën e një zgjidhje për model konkurrues ekonomik. Megjithatë, seminar u detyrua të mos punojnë në 1936 pasi ishte kritikuar për kontribuesit e saj hebreje, një prej të cilëve natyrisht ishte Wald. Në qoftë se jeta ishte e vështirë për një çifut në Vjenë në 1936, se së shpejti do të bëhet shumë më keq.

Në vitin 1938 forcat naziste pushtuan Austri. Për një person çifut si kushtet Uolld nën nazistët ishin në të mirë jashtëzakonisht e vështirë dhe në të keqe shumë të rrezikshme. Komisioni Cowles ftoi atë të Shteteve të Bashkuara për të bërë kërkime ekonometrike në Shtetet e Bashkuara dhe ai u largua nga Austria, në verën e vitit 1938. Masa në Shtetet e Bashkuara thuajse me siguri ruajtur jetën e tij për të gjithë, por një nga nëntë anëtarët e familjes së tij vdiq la pas në dhomat e gazit të kampit nazist të përqëndrimit Auschwitz. Nga shtator 1938 Uolld ishte një anëtar i Korporatës Carnegie studiuar statistikave në Columbia University në Nju Jork nën Hotelling.

Uolld mbeti një anëtar i Korporatës Carnegie deri 1941, por deri në atë kohë ai kishte filluar tashmë pedagog në Universitetin Kolumbia të cilën ai filloi në vitin akademik 1939-40. Ai u emërua në Fakultetin e Universitetit Columbia në vitin 1941 dhe ai mbeti në staf atje deri në vdekjen e tij. Përveç mësimit të tij dhe kërkimit në Columbia, ai ndërmori punën e luftës pas Shtetet e Bashkuara ka hyrë Luftës së Dytë Botërore, që punojnë në projekte ushtarake me Grupin Kërkimit Statistikave në Kolumbia. Ai përdorur ekspertizën e tij statistikore për të zhvilluar një metodë për të vlerësim dobësi aeroplan.

Siç kemi përmendur më lart, në Vjenë Uolld punuar në matematikë të pastër, kryesisht gjeometri, dhe në Ekonometria. Puna e parë e tij të pastër matematik ishte në hapësirat metrikë, një shtrirje të Steinitz 's punën në hapësirat e pafund dimensionale vektoriale, dhe disa rezultate të mrekullueshme mbi Gjeometria diferenciale.

Punë më të rëndësishme Uolld, megjithatë, ishte në statistika. Në Wolfowitz, i cili ishte i pari student i tij, atëherë kolegu i tij dhe bashkëpunëtori, përshkroi një Uolld letër të botuar në kronikë të Statistikave matematike në 1939 si:

... ndoshta më i rëndësishëm Uolld letër të vetme.

Në këtë letër 1939 Uolld:

... vë në dukje se dy problemet kryesore të teorisë statistikore në atë kohë, testimin e hipotezave dhe vlerësim, mund të jenë të konsiderohet si raste të veçanta e thjeshtë e një problemi më të përgjithshme - e njohur sot si një problem "Vendimi i statistikore". ... Ai përcakton funksionet humbje, funksionet e rrezikut, një shpërndarës priori, vendim Bayes rregullat, rregullat e pranueshme vendimi, dhe rregullat Minimax vendim, dhe provon se një rregull Minimax vendimi ka një rrezik të vazhdueshëm sipas kushteve të caktuara rregullsinë.

Uolld edhe përgjithësime të zhvilluar problemin e lojtar për shkatërrim të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në analizat statistikore vijues. Ai shpiku temë e analizës vijues në përgjigje të kërkesës për metodat më efikase të kontrollit të cilësisë industriale gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ideja këtu është e thjeshtë ishte ende Uolld e parë për të ndërtuar atë në një teori statistikor. Është më mirë për të analizuar të dhënat sequentially të prodhuara në vend se të mbledhë të gjitha të dhënat dhe pastaj të analizojnë atë. Në këtë qasje nuk ka zgjedhur një mostër madhësi fikse por mund fund mostrave në çdo kohë nëse rezultatet e justifikojnë atë.

Uolld ishte e parë për të zgjidhur problemin e përgjithshme e testeve vazhdues i hipotezave statistikore. Pronë optimale të testit vijues raporti probabilitet u conjectured nga Vald në 1943 dhe, në një letër të përbashkët me Wolfowitz në vitin 1948, ai provoi këtë pronë. Kjo e lidhur me punë ishte shumë më qëllim në aplikimet praktike dhe teorema e tij mbi shpërndarjen e numrit të kërkuar të vërejtjet, dhe probabilities lidhur me gabime, gjetur aplikacione të menjëhershme. Rezultatet e tij kryesore në analizën vijues dhe teoria e funksioneve të vendimit, një tjetër temë e cila ishte themeluar prej tij, u mblodhën së bashku në monografi Sequential Analiza e tij (1947).

Një e interesave të vazhdueshëm Uolld nga koha e tij të punës me Karl Schlesinger u ekonomi. Ai provoi rezultatet të rëndësishme, ndoshta më të madh për ekzistencën e një zgjidhje për model konkurrues ekonomik, i cili, siç kemi theksuar më lart është shkruar për Menger 's seminar. Puna e tij të tjera në këtë fushë lidhur me:

... korrigjimet sezonale pas here seri, formula e përafërt për numër indeksi ekonomik, indiferenca sipërfaqet, ekzistenca dhe unike e zgjidhjeve të formave të zgjatur të sistemit të Walrasian ekuacionet e prodhimit, problemi Cournot duopoly, dhe më në fund, në punën e tij përdoren shumë i shkruar me Mann (1943), ekuacionet stochastic ndryshim.

Uolfouic shkruan në se:

Një nga kontributet e tij të madh për të statistikave të ishte sjellë në atë saktësi matematikore në formulimin e problemeve matematikore dhe ashpërsi në argument. Këto cilësi, të cilat ishin shpesh mungon kur ai filloi karrierën e tij statistikore në vitin 1938, kanë transformuar subjekt - edhe pse jo domosdoshmërisht në kënaqësinë e të gjithëve.

Kjo nuk ishte vetëm në hulumtim që Uolld kishte një ndikim të shquar në statistika, por edhe pse ai vetëm mësoi për rreth dhjetë vjet, ai gjithashtu kishte një ndikim të shënuar si një mësues. Cilësitë e saktësi dhe të njëjtën ashpërsi ai tregoi në hulumtim u sollën në mësimin e tij, por kjo nuk do të thotë se leksionet e tij ishin të ndërlikuara. Në kundërshtim me leksionet e tij ishin të njohur për qartësi e tyre dhe:

Ai ishte një mjeshtër në rezultatet e komplikuara që rrjedhin në mënyra të amazingly thjeshtë.

Vëren që studentët e tij mori gjatë leksioneve të tij në Kolumbi janë qarkulluar dhe për shkak të qartësisë së tyre ata arritën të papaguar studentët që studjojnë në universitetet e statistikave shumë të ndryshme në Shtetet e Bashkuara.

Pas Uolld emigruar në Shtetet e Bashkuara ai u takua Lucille Lang dhe dy ishin të martuar. Në 1950 Uolld marrë një ftesë nga qeveria indiane që të leksion mbi të dhënat statistikore në atë vend. Ai shkoi në Indi me gruan e tij dhe tragjikisht të dy ata u vranë në një aksident ajror.

Freeman, i cili mori pjesë Uolld e ligjëratave në Kolumbia, shkruan në lidhje me karakterin Uolld:

Uolld ishte dhe njeri mjaft i butë, i zhytur thellë në punën e tij. Ai ishte mjaft i përmbajtur nga flisni të vogla, dhe ai kishte hobi pak. Por ai nuk ishte indiferent ndaj njohjes ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland