Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gheorghe Vranceanu

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 June 1900

Valea Hogii, Vaslui, Romania

27 April 1979

Bucharest, Romania

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxhe Vranceanu ka lindur në një familje të fshatarëve të varfër. Ai ndoqi shkollën fillore në fshatin e tij dhe, ndërsa në shkollën fillore mësuesi i tij, G Arnautescu, realizuar potencialin e tij të madh. Arnautescu ndihmuar Xhorxhe për të kaluar në Vaslui High School në 1912, ku George zbuluar dashurinë e tij të matematikës.

Vranceanu ishte dhënë një bursë për të studiuar në Adamachi Iasi Universitetit, që ai hyri në 1919, dhe atje ai u mësoi matematikën nga Alexandru, Vera Myller, Simeoni Sanielevici, Viktor Valcovici dhe Simeon Stoilow, të gjitha Matematikanë i njohur rumun i asaj kohe. Vranceanu ishte shumë konsiderohet shumë nga profesorët e tij dhe, më 15 shkurt 1922, ai u diplomua nga Universiteti i Jashi. Megjithatë, ndërsa ende një student në vitin e tij të tretë, u emërua Vranceanu, më 1 dhjetor 1921, si një asistent të seminarit matematikën në kërkesën e S Sanielevici. Pas një karriere të shkëlqyer universitare Vranceanu shkoi të parë në Göttingen në vitin 1923 ku ai studioi nën Hilbert, pastaj ai shkoi në Romë për të studiuar për doktoraturë e tij në matematikë.

Në Romë Vranceanu studiuar nën Levi-Civita, marrjen e doktoraturës së tij më 5 nëntor 1924 për një disertacion sopra una Teorema di Weierstrass e le applicazioni padisë stabilita muzikë e cila i dha një provë të re të një teoremë në dekompozim i funksioneve analitike të ndryshores më shumë dhe studiohen edhe aplikimet e teorema e në mekanikë. Bordi shqyrton përbëhej nga 11 profesorë, të kryesuar nga Volterra. Teza e tij doktorature, dhe të gjitha botimet e tij të mëparshme, aplikimet përkatëse të analizave të mekanikës. Vranceanu kthye në Iasi, dhe, në vitin 1926, ende në zhvillim ide e sugjeruar nga Levi-Civita, Vranceanu zbuluar nocionin e një jo-hapësirë holonomic. Ky koncept Sot është emëruar pas Vranceanu.

Edhe pse vetëm 26 vjeç kur ai e bëri këtë zbulim të shquar, ai shpejt u kthye atë në një njeri i famshëm. Ai u emërua pedagog në Universitetin Iasi dhe pastaj, gjatë vitit 1927-1928, ai u dha një bursë Rockefeller për të studiuar në Francë dhe në Shtetet e Bashkuara. Në Paris ai ka punuar me Elie Cartan dhe pastaj ai shkoi në Shtetet e Bashkuara, ku ai ka studiuar në Universitetin e Harvardit dhe Princeton University. Ai u takua Birkhoff dhe Veblen dhe më vonë ata u bënë miq të mirë. Kur bursë e tij erdhi në një fund ai iu ofrua një pozitë si profesor, por ai preferoi të kthehej në Rumani, që marr postin e tij në Jashi.

Në 1929 Vranceanu lëvizur në Cernauti Universiteti ku ai u emërua profesor i gjeometrisë analitike, atëherë ende në Cernauti ai u emërua profesor i diferencuar dhe Integrale Gjeometri në vitin e ardhshëm. Pas 10 vite të aktivitetit të mëdha matematikore në Universitetin Cernauti, ai u pyet për të mbushur në rang profesori në Universitetin e Bukureshtit e cila ishte bërë vakant mbi vdekjen e George Titeica në 1939. Në 1948 Vranceanu u emërua Shef i Gjeometria dhe Topologji në Universitetin e Bukureshtit. Ai në pension nga kryetari i tij në 1970, duke vazhduar për të marrë një interes aktiv në matematikë në universitet.

Gjatë kohës së tij në Cernauti Universitetin Vranceanu u bë i njohur si një nga geometers udhëheqëse në botë. Në vitin 1928 në Kongresin Ndërkombëtar të matematikës në Bolonjë, nocioni i jo-holonomic hapësirë që ai kishte zbuluar u studiua nga Schouten dhe Cartan. Ndërkohë Vranceanu bërë zbulime të reja në gjeometri globale.

Në Universitetin e Bukureshtit Vranceanu filloi të organizojë biblioteka matematikës në një mënyrë të ngjashme me një në Jashi. Ai formoi grupin e vet të geometers rinj dhe së bashku ata ka shkruajtur tekstet mësimore, si edhe 4 volume të një teksti gjeometrinë diferenciale, më vonë të përkthyera në gjermanisht dhe frëngjisht. Përveç kontributin e tij të madhe për shkencën, Vranceanu mori një interes aktiv në politikë. Në vitin 1944 ai ishte një nga themeluesit e një lëvizje që u përpoqën për të parandaluar Rumani nga luftën kundër Rusisë.

Vranceanu organizuar Instituti matematike e Akademisë Rumune, një hap shumë i rëndësishëm për hulumtime teorike dhe të aplikuara në vendin e tij. Deri në vdekjen e tij, ai ishte redaktor i Studimeve matematike dhe Hulumtimet dhe Roumaine Revue de Mathématiques Pures et Appliquées. Ai u përpoq të bëjë të njohur të gjitha zbulimet rumun në matematikë për të bashkësisë ndërkombëtare matematikore. Ai gjithashtu e organizuar shumë konferenca shkencore, si brenda dhe jashtë Rumanisë, e fundit duke u mbajtur në shtator 1978 në Kraiova. Ai ishte shumë në demend si pedagog, duke ftuar të leksion në botë mbi 30 institucione-gjerë, për shembull ai leksione në universitetet në Paris, Romë, Princeton, Moscow, Pekinit, Berlin, Londër, Salamanca, Gjenevë dhe shumë të tjerë.

Gjatë karrierës së tij, Vranceanu botuar mbi 300 artikuj në revista të gjithë botën. Ato mbulojnë të gjitha degët e gjeometrinë moderne, nga teoria klasike e sipërfaqeve për nocionin e jo-hapësirave holonomic që ai zbuloi, duke krijuar metoda efikase dhe zgjidhjen e problemeve themelore. Tema të tjera që ai studjoi përfshijnë njehsim diferencial absolut i congruences, mekanika analitike, ekuacione pjesore diferenciale të rendit të dytë, jo teori holonomic unitar, hapësira conformal lidhje, metrics sferike dhe në hapësira projektive, grupet e gënjej, Gjeometria diferenciale globale, grupe diskrete e hapësira affine lidhje, në vend hapësira Euklidiane lidhje, hapësira Riemannian e lidhjes konstante, varietete differentiable, Embedding e hapësirave lente në hapësirë Euklidiane, vektoret tangjent i sferave dhe sferave ekzotike, metodë ekuivalenca, jo-lineare hapësira lidhje, dhe Gjeometria e sistemeve mekanike .

Vranceanu fituan çmime shumë, si në vendin e tij dhe gjetkë. Ai u zgjodh për të Akademisë Rumune si një anëtar përkatës në vitin 1946, pastaj si një anëtar i plotë në vitin 1955. Nga 1964 ai ishte President i Seksionit Matematika e Akademisë Rumune. Ai fitoi një çmim të Qeverisë (1952) dhe medalje të tjera dhe çmime për përsosmëri. Ai u dha grada nderi nga Universiteti i Bolonjës (1967) dhe Iasi University (1970). Ai u zgjodh gjithashtu me Universitetin e dei Peloritana Pericolanti ne Messina (1968) dhe Flamand Akademisë Mbretërore të Brukselit (1970). Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Liège në vitin 1972.

Vranceanu shërbeu si një anëtar të Komitetit Ndërkombëtar të Bashkimit matematike Ndërkombëtare për shumë vite dhe, në atë kapacitet, ai ishte i përfshirë në botimin e veprave të plotë të Elie Cartan. Zv Vranceanu Në 1975 u zgjodh president i Bashkimit Ndërkombëtar matematike.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland