Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John von Neumann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Dec 1903

Budapest, Hungary

8 Feb 1957

Washington D.C., USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John von Neumann u lind János von Njuman. Ai u bëri thirrje Jancsi si një fëmijë, një formë e János vogël, pastaj më vonë ai u thirr Johnny në Shtetet e Bashkuara. Babai i tij, Max Njuman, ishte një bankier të lartë dhe ai ishte rritur në një familje të zgjeruar, që jetojnë në Budapest, ku si një fëmijë ai Gjuhët e mësuar nga governesses gjermanisht dhe frengjisht që ishin të punësuar. Megjithëse ishin familje hebreje, Max Neumann nuk zbatojnë praktika të rrepta e se feja dhe familje duket se përzierje traditave hebreje dhe të krishtera.

Është gjithashtu me vlerë duke shpjeguar se si djalin Max Neumann mori "von" për t'u bërë János von Njuman. Në 1913 Max Neumann blerë një titull, por nuk ndryshonin emrin e tij. Biri i tij, megjithatë, e përdorur formën gjerman von Neumann ku "von" tregohet titullin.

Si një fëmijë von Neumann tregoi se ai kishte një kujtesë të jashtëzakonshme. Poundstone, në, shkruan:

Në moshën gjashtë, ai ishte në gjendje të shkëmbejnë shaka me atin e tij në greqisht klasike. Familjes Neumann nganjëherë argëtuan gjallë me demonstratat e aftësisë Johnny për të kujte libra telefon. Një mysafir do të zgjidhni një faqe dhe kolona e librit telefonit me hamendje. Young Johnny lexuar kolona mbi disa herë, pastaj i dorëzoi librin prapa mysafir. Ai mund të përgjigjen për çdo pyetje vënë atij (që ka numër emra të tillë dhe të tillë?) Ose lexojnë, adresat dhe numrat në rregull.

Në 1911 von Neumann hyrë gjimnazit Lutheran. Shkolla kishte një traditë të fortë akademik i cili duket të jetë e vlefshme për më shumë se sa përkatësinë fetare si në sytë Neumann dhe në ato të shkollës. Mësues matematike shpejt e njohur e tij gjeniale von Neumann dhe shkollim të veçantë ishte vënë për të. Shkolla kishte një matematikan i shquar një vit përpara von Neumann, dmth Eugene Wigner.

Lufta e Parë Botërore kishte relativisht pak efekt mbi arsimin e von Neumann, por, pas përfundimit të luftës, Béla Kun kontrolluar Hungaria për pesë muaj në 1919 me një qeveri komuniste. Familjes Neumann u largua në Austri si pasura u sulmua. Megjithatë, pas një muaji, ata u kthyen për të përballuar problemet e Budapest. Kur qeveria Kun të dështuar, fakti se ajo kishte qenë e përbërë kryesisht prej hebrenjve do të thotë se populli hebre u qortuar. Situatat e tilla janë të lirë të logjikës dhe faktin se Neumann ishin kundër qeverisë së Kun nuk shpëtojë ata nga persekutimi.

Në 1921 von Neumann përfunduar arsimin e tij në gjimnaz Lutheran. Letra e parë e tij e matematikës, të shkruar së bashku me Fekete asistent në Universitetin e Budapestit i cili kishte qenë tutoring tij, u botua në 1922. Megjithatë Max Neumann nuk e donte birin e tij për të marrë një subjekt që nuk do ta sjellë atë pasuri. Max Njuman i kërkoi Theodore von Kármán të flas për djalin e tij dhe për t'i bindur atë për të ndjekur një karrierë në biznes. Ndoshta nga Kármán ishte personi i gabuar për të kërkuar për të ndërmarrë një detyrë të tillë, por në fund të gjithë ranë dakord për subjekt kompromis të kimisë për studime von Neumann's universitet.

Hungaria nuk është një vend i lehtë për ata me origjinë çifute për shumë arsye dhe atje ishte një kufizim të rreptë për numrin e studentëve hebre i cili mund të hyjë në Universitetin e Budapestit. Sigurisht, edhe me një kuotë të rreptë, të dhënat e von Neumann i fitoi lehtësisht atë një vend për të studiuar matematikë në 1921, por ai nuk mori pjesë në leksione. Në vend të kësaj ai gjithashtu hyri në Universitetin e Berlinit në 1921 për të studiuar kimi.

Von Neumann studioi kimi në Universitetin e Berlinit deri 1923 kur ai shkoi në Zyrih. Ai arritur rezultate të jashtëzakonshme në provimet e matematikës në Universitetin e Budapestit, pavarësisht nuk ndjekin ndonjë kurse. Von Neumann marrë diplomën e tij në inxhinieri kimike nga Technische Hochschule në Zürich në vitin 1926. Ndërsa në Cyrih ai vazhdoi interesin e tij në matematikë, pavarësisht studiuar kimi, dhe interacted me Weyl dhe Pólya të cilët ishin të dy në Zürich. Ai madje mori një nga Weyl 's kurse kur ai u mungon nga Cyrih për një kohë. Pólya tha:

Xhoni ishte nxënës vetëm unë kam qenë kurrë frikë. Nëse në rrjedhën e një leksion i deklaroi një problem i pazgjidhur, shanset janë se do të vijnë tek unë sa më shpejt të jetë leksion ishte mbi, me zgjidhje të plotë në një scribbles pak në një gabim në letër.

Von Neumann marrë doktoraturë e tij në matematikë nga Universiteti i Budapestit, edhe në 1926, me një tezë në teorinë e caktuar. Ai botoi një përkufizim të numrave rendor kur ai ishte 20, përkufizimi është e përdorur sot.

Von Neumann leksione në Berlin 1926-1929 dhe në Hamburg 1929-1930. Mirëpo ai gjithashtu ka mbajtur një Fellowship Rockefeller për të mundësuar atij të ndërmarrë studime Akademik në Universitetin e Göttingen. Ai studioi nën Hilbertit në Göttingen gjatë 1926-27. Në këtë kohë von Njuman kishte arritur statusin e famshëm:

Nga mesi i tij njëzetat, fama von Njuman kishte përhapur në mbarë botën në bashkësinë matematikore. Në konferenca akademike, ai do të gjejë veten e tij vuri në dukje si një gjeni të rinj.

Veblen ftuar von Neumann në Princeton për leksion mbi teorine kuantike në vitin 1929. Veblen iu përgjigjur se ai do të vijë pas marrë pjesë në disa çështje personale, von Neumann shkoi në Budapest, ku ai u martua me të fejuarën e tij Marieta Koveshi para se të vendoste se për Shtetet e Bashkuara. Në 1930 von Neumann u bë një lektor në vizitë në Universitetin Princeton, është emëruar profesor në vitin 1931 atje.

Ndërmjet viteve 1930 dhe 1933 von Neumann mësim në Princeton, por kjo nuk ishte një nga pikat e tij të fortë:

Linjë e tij lëng i mendoi se ishte e vështirë për ata që më pak të talentuar për t'u ndjekur. Ai ishte i njohur për nga ekuacionet e shpejtë në një pjesë të vogël të dërrasë e zezë në dispozicion dhe fshirja shprehje para se studentët mund të kopje e tyre.

Në kontrast, megjithatë, ai kishte një aftësi për të shpjeguar idetë e komplikuar në fizikë:

Për një njeri të cilin e komplikuar paraqitet matematika nuk ka vështirësi, ai mund të shpjegojë konkluzionet e tij për të uninitiated me kthjelltësi mahnitëse. Pas një bisedë me një gjithmonë u larguar me një ndjenjë se problemi ishte me të vërtetë të thjeshtë dhe transparente.

Ai u bë një nga gjashtë profesorë të matematikës origjinal (JW Alexander, A Ajnshtajni, M Morse, o Veblen, J von Neumann dhe H Weyl) në 1933 në të sapo-themeluar Instituti për Advanced Study in Princeton, një qëndrim ai e mbajti për të mbetur e jetën e tij.

Gjatë viteve të para se ai ishte në Shtetet e Bashkuara, von Neumann ka vazhduar të kthehen në Evropë gjatë verë. Deri në 1933 ai ende mbanin poste të akademik në Gjermani, por dha dorëheqjen këto kur nazistët erdhën në pushtet. Ndryshe nga shumë të tjerë, von Neumann nuk ishte i përndjekur politik, por më tepër ai shkoi në Shtetet e Bashkuara kryesisht sepse ai mendonte se perspektiva e posteve akademike ka qenë më mirë se në Gjermani.

Në 1933 von Neumann u bë bashkë-redaktor i analet e matematikës dhe, dy vjet më vonë, ai u bë bashkë-redaktor i Compositio Mathematica. Ai e mbajti të dyja këto editorships deri në vdekjen e tij.

Von Neumann dhe Marieta Marina kishte një vajzë në vitin 1936, por martesa e tyre përfundoi në divorc në vitin 1937. Vit pas ai u martua me Klara Dan, edhe nga Budapesti, të cilin ai u takua në një nga vizitat e tij evropiane. Pas martesës, ata lundronin në Shtetet e Bashkuara dhe bëri shtëpinë e tyre në Princeton. Ka von Neumann ka jetuar një mënyrë jetese në vend të pazakontë për një matematikan i lartë. Ai ka pasur gjithmonë parti:

Partitë dhe natës zhvilloi një thirrje të veçantë për të von Neumann. Ndërsa në Gjermani mësimore, von Njuman ishte një banor i kabare-epokës qark Berlin natës.

Martuar Tani Klara partive vazhdoi:

Partitë në shtëpinë e von Neumann ishin të shpeshta, dhe i famshëm, dhe të gjatë.

Ulam përmbledh punën e von Neumann në. Ai shkruan:

Në punën e tij rinor, ai kishte të bënte jo vetëm me logjikën matematikore dhe teoria axiomatics e caktuar, por, njëkohësisht, me përmbajtjen e vetë teorisë caktuar, marrja e rezultate interesante në teori masë dhe teorisë së variablave të vërtetë. Ishte në këtë periudhë gjithashtu se ai filloi punën e tij klasik në teorinë kuantike, themeli matematikore të teorisë së matjes në teori kuantike dhe mekanikë i ri statistikor.

Text Mathematische tij Grundlagen der Quantenmechanik (1932) ndërtuar një kornizë solide për mekanikën kuantike të reja. Van Hove shkruan në:

Mekanika kuantike është shumë me fat për të tërhequr të vërtetë, në vitet e parë pas zbulimit të tij në 1925, interesi i një gjeni matematike e shtat von Neumann's. Si rezultat i kësaj, kuadri matematikore të teorisë ishte i zhvilluar dhe aspektet formale të rregullave të saj tërësisht romanin e interpretimit u analizuan nga një njeri i vetëm në dy vite (1927-1929).

Vetë-algebras adjoint e operatorëve të kufizohet lineare në një hapësirë Hilbertiane, të mbyllura në topologji operatorit të dobët, u paraqitën në vitin 1929 nga von Neumann në një letër në Mathematische Annalen. Kadison shpjegon në:

Interesin e tij në teori ergodic, prezentimeve grupore dhe mekanika kuantike kontribuoi dukshëm në realizimin e von Neumann se një teori e operatorit të ishte algebras fazë tjetër të rëndësishëm në zhvillimin e kësaj zone të matematikës.

Algebras operatori i tillë u quajtur "Unaza e operatorëve" nga von Neumann dhe më vonë ata u quajtur W *- algebras nga disa Matematikanë të tjera. J Dixmier, në vitin 1957, i quajtur ato "algebras von Neumann" në Algebras tij monografi të operatorëve në hapësirë Hilbertit (algebras von Neumann). Në gjysmën e dytë të 1930 dhe 1940 von Neumann, duke punuar me bashkëpunëtor të tij FJ Murray, vuri themelet për studimin e von Neumann algebras në një seri themelore të letrave.

Megjithatë von Neumann është e dini për shumëllojshmëri të studimeve të ndryshme shkencore. Ulam shpjegon se si ai u drejtua kah teoria e lojës:

Vetëdijes Von Neumann i rezultatet e arritura nga matematikanet e tjera dhe mundësitë e natyrshme që ato ofrojnë është e habitshme. Hershëm në punën e tij, një letër nga Borel në pronë Minimax udhëhequr atë të zhvilluar ... ide të cilat kulmuan më vonë në një nga krijimet e tij më origjinale, teoria e lojrave.

Në teori lojë von Neumann provuar teoremen Minimax. Ai gradualisht zgjeruar punën e tij në teori lojë, dhe me bashkë-autor Oskar Morgenstern, ai shkroi tekstin klasik Teoria e Lojrave dhe Ekonomike Behaviour (1944).

Ulam vazhdon në:

Një ide e Koopman mbi mundësitë e trajtimit të problemeve të mekanikës klasike me anë të operatorëve në një hapësirë të stimuluar atë funksion për të dhënë prova e parë matematikisht rigoroz të një teorema ergodic. Haar 's ndërtimin e masës në grupe të dhënë frymëzim për të pjesshëm të tij e mrekullueshme Zgjidhja e problemit të pestë Hilbertit s ', në të cilën ai provoi mundësinë e prezantimit të parametrave analitike në grupe kompakte.

Në 1938 American Mathematical Society dha Çmimin Bôcher të John von Neumann për funksionet e tij kujtime Gati periodike dhe grupeve. Kjo u publikua në dy pjesë në transaksionet e American Mathematical Society, pjesën e parë në vitin 1934 dhe pjesën e dytë në vijim viti. Rreth kësaj kohe von Neumann u kthye në matematikë aplikohet:

30 Në mes 's, Xhoni ishte i shtangur me problemin e turbullt hydrodynamical. Ishte pastaj se ai u bë i vetëdijshëm për mistereve themelor objekt i ekuacioneve jo-lineare diferenciale pjesore. Puna e tij, nga fillimet e Luftës së Dytë Botërore, të bëjë një studim të ekuacionet e hidrodinamikë dhe teoria e goditjeve. Dukurive të përshkruara nga këto ekuacioneve jo-lineare janë analytically enigmatik dhe nuk e përfill depërtim edhe cilësore me metoda të pranishëm. Punë numerike dukej atij mënyrën më premtuese për të marrë një ndjenjë për sjelljen e sistemeve të tilla. Kjo impelled atë për të studiuar mundësitë e reja të llogaritje në makinat elektronike ...

Von Njuman ishte një nga pionierët e shkencës kompjuterike duke bërë një kontribut të rëndësishëm për zhvillimin e dizajnit logjik. Shannon shkruan në:

Von Neumann kaloi një pjesë e konsiderueshme e viteve të fundit të jetës së tij të punës në [teori automata]. Ai përfaqësonte për të një sintezë e interesin e tij në fillim të logjikës dhe teorisë prova dhe punën e tij më vonë, gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe pas, në kompjuterët në shkallë të madhe elektronike. Përfshirë një përzierje të matematikës të pastër dhe të zbatohen, si dhe shkencat e tjera, teoria automata ishte një fushë ideale për të von Neumann e intelektit të gjerë. Ai solli atë shumë njohuri të reja dhe i hapur deri të paktën dy drejtime të reja të kërkimit.

Ai teorinë e avancuar automata celulare, mbështeti miratimin e pak si një matjen e memorjes kompjuterike, dhe të zgjidhen problemet në marrjen e përgjigjeve të besueshme nga komponentët e kompjuterit të pasigurta.

Gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore, von Neumann ka shërbyer si konsulent për forcat e armatosura. Kontributin e tij me vlerë përfshihet një propozim i metodës implosion për sjelljen e karburantit bërthamor në shpërthim dhe pjesëmarrja e tij në zhvillimin e bombë me hidrogjen. Nga 1940 ai ishte anëtar i Komitetit Këshillëdhënës Shkencor në Ballistic Research Laboratories në Ground Proving Aberdeen në Maryland. Ai ishte anëtar i Byrosë Marinës e artilerisë 1941-1955, dhe një konsulent në Los Alamos Scientific Laboratory 1943-1955. Nga 1950-1955 ai ishte anëtar i Forcave të Armatosura e armëve speciale e projektit në Uashington, DC Në 1955 Presidenti Eisenhower e emëroi atë të Komisionit të Energjisë Atomike, si dhe në 1956 ai mori Çmimin Enrico Fermi e saj, duke e ditur se ai ishte i sëmurë me kancer incurably.

Eugene Wigner shkroi për vdekjen e von Neumann's:

Kur von Neumann incurably kuptoi se ishte i sëmurë, logjika e tij e detyruan atë të kuptojnë se ai do të pushojë të ekzistojë, dhe kështu të pushojë të ketë mendime të ... Ishte copëton zemrën për të parë zhgënjimin e mendjen e tij, kur të gjitha shpresat u shkuar, në luftën e saj me fatin e cila u shfaq në atë të pashmangshme, por e papranueshme.

Në vdekjen e von Neumann është përshkruar në këto kushte:

... mendjen e tij, amulet në të cilën ai kishte qenë gjithmonë në gjendje të mbështetet, ishte duke u bërë më pak i besueshëm. Pastaj erdhi mosfunksionimi i plotë psikologjik, panik, britmat e terrorit pakontrollueshme çdo natë. Edward Teller mik i tij tha: "Unë mendoj se von Neumann vuajtur më shumë kur mendjen e tij nuk do të funksiononin më, se unë kam parë ndonjëherë asnjë qenie njerëzore vuajnë."

Kuptim Von Neumann e pacenueshmëri, ose thjesht dëshira për të jetuar, ishte duke luftuar me fakte i pandryshueshëm. Ai dukej të ketë një frikë e madhe e vdekjes deri e fundit ... Nuk arritjet dhe jo shumën e ndikimit mund të shpëtojë atë tani, pasi ata gjithmonë kishin në të kaluarën. Johnny von Njuman, i cili dinte se si të jetojnë në mënyrë të plotë, nuk e di se si të vdes.

Ajo do të jetë pothuajse e pamundur që të jap edhe idenë e një sërë nderimet që ishin dhënë për të von Neumann. Ai ishte Colloquium Lektor i Shoqërisë American Mathematical në 1937 dhe mori çmimin e saj Bôcher përmendur më sipër. Ai mbajti Lectureship Gibbs e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1947 dhe ishte President i Shoqërisë në 1951-53.

Ai u zgjodh në akademitë shumë përfshirë Exactas Academia Nacional de Ciencias (Lima, Peru), Akademinë Nazionale dei Lincei (Romë, Itali), amerikane Akademia e Arteve dhe Shkencave (USA), American Philosophical Society (USA), Instituto di scienze Lombardo e Lettere (Milan, Itali), Kombëtare Akademia e Shkencave (SHBA) dhe Royal Netherlands Akademia e Shkencave dhe Letra (Amsterdam, Holandë).

Von Neumann mori dy Awards presidenciale, Medaljen e Meritës në vitin 1947 dhe Medaljen e Lirisë në 1956. Gjithashtu në 1956 ai mori Çmimin përkujtimor, Albert Einstein dhe Enrico Fermi çmimin e përmendur më lart.

Peierls shkruan:

Ai ishte antiteza e "flokëgjatë" matematikë don. Gjithmonë ujdisur mirë, ai e kishte si shikime gjallë në politikën ndërkombëtare dhe çështjet praktike si për problemet matematikore.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland