Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Walther Franz Anton von Dyck

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Dec 1856

Munich, Germany

5 Nov 1934

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ndoshta ne duhet së pari koment që Walther von Dyck nuk ishte i njohur me emrin pikërisht që në rininë e tij, por nga Dyck emrin Walther. Ai ishte ennobled me "von" vetëm shumë më vonë në jetën e tij.

Babai ishte Walther Hermann Dyck ndërsa nëna e tij ishte Marie Royko. Hermann Dyck ishte një piktor dhe ai ishte Drejtor i Kunstgewerbeschule në Berlin, që është Shkolla e Berlinit të Industriale Art. Walther trashëguar pa dyshim aftësitë artistike të babait të tij, por përveç kësaj ai kishte një gamë të gjerë të aftësive të gjithë artet dhe shkencat.

Ai ka studiuar në një numër i universiteteve gjermane, i cili ishte model standard për studentët në atë kohë. Pas fillim studimet e tij në Universitetin e Mynihut, më pas ai kaloi një kohë që studionin në Universitetet e Berlinit dhe Lajpcig. Ai mori doktoratën e tij nga Mynih në vitin 1879 për një tezë të drejtë verzweigte Über Flächen rregullt Riemannsche und die durch sie definierten Irrationalitäten. Mbikëqyrës Teza e tij ishte Klein i cili ishte emëruar në një karrige në Technische Hochschule në Mynih disa vite më parë në 1875.

Në 1880 Klein majtë Mynih të marrë karrige të gjeometrisë në Leipzig. Dyck shkoi në Lajpcig për të marrë një pozicion si Klein 's asistent dhe atje ai paraqiti tezën e tij habilitation, duke marrë pedagog universiteti kualifikim në 1882. Gjatë kësaj periudhe Dyck ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në teorinë grup me publikimin e dy letrave; Gruppentheoretische StudienMathematische Annalen të parë në 1882 dhe të dytë në vitin e ardhshëm.

Klein do të mbetet në Leipzig deri 1886, por Dyck la dy vjet para se profesor kur ai u emërua në Mynih të sapo themeluar Polytechnikum. Në punën e Dyck Polytechnikum së në Mynih është studiuar në detaje. Në Hashagen të veçantë, autori i, shqyrton mënyrën von Dyck provuar për të zgjidhur problemet të cilat u ngritën në trajnimin e inxhinierëve. Von Dyck theksoi se sa e rëndësishme njohuri bazë në matematikë ishte inxhinierë dhe ai ka punuar shumë për të ndërtuar një kurs në përputhje të përfshijë tema të ndryshme.

Dyck do të mbetet në Mynih Polytechnikum për pjesën tjetër të karrierës së tij dhe i dha shërbimi i fortë për atë në mënyra shumë të rëndësishme. Ai u emërua Drejtor i Polytechnikum në vitin 1900 dhe nën udhëheqjen e tij frymëzuar institucion u rrit në statusin e universitetit bëhet Technische Hochschule e Mynihut. Ai shërbeu si rektor i Technische Hochschule për dy terma, para 1903-1906 dhe të dytë 1919-1925.

Nuk ishte një tjetër projekt i rëndësishëm, në të cilën nga Dyck luajtur një rol të rëndësishëm. Ky ishte krijimi i Deutsches Muzeu i Shkencave të Natyrës dhe Teknologjisë. Ideja e parë është sugjeruar nga Oskar von Miller i cili ishte një inxhinier elektrik i cili ishte i dobishëm në ngritjen e industrisë së energjisë elektrike në Gjermani. Në 1903 Miller thjeshtë ndihmën e von Dyck dhe Carl von Linde i cili ishte caktuar profesor i jashtëzakonshëm i dizajnit makine në Polytechnikum Mynih në të njëjtin vit si von u emërua Dyck. Ata propozuan që të ndërtohet një muze në Mynih i cili do të të dyja të ruajnë objekte teknologjik dhe le të vizitorëve të mësojnë në lidhje me parimet shkencore përmes tregon interaktive.

Muzeu Deutsches ishte i pari i këtij lloji dhe idetë e tij ishin kopjuar shpejt nga muzeumet shkenca të tjera rreth botës. Jo vetëm që ishte nga Dyck një nga tre deri në krijimin dhe zhvillimin e muze në fazat e hershme, por ai u emërua si Drejtor i dytë i Muzeut në vitin 1906.

Von Dyck ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për të funksionuar teori, teori grup (ku një rezultat themelor në prezantimet e grupit është emëruar pas tij), topologji (ku ai u ndikua nga puna e Riemann), dhe në teori të mundshëm. Ai dha një kontribut të rëndësishëm për të Gausit - Teorema Bonnet.

Një tjetër projekt i rëndësishëm që nga Dyck ndërmori ishte një për të botuar veprat e plotë të Keplerit, duke përfshirë të gjitha Keplerit 's letra. Ai ndërmori këtë në rolin e tij si sekretar i klasës Bayerische Akademie der Wissenschaften in 1906. Ky projekt ka zgjatur edhe përtej jetës von Dyck me shkrim Vëllimi 7 u paraqitur në vitin 1953, dhe me shkrim Vëllimi 8 në 1963.

Karakter Von Dyck dhe kontributit të përmblodhi në si vijon:

Gjuhësore talentuar dhe një të ngrohtë, lloj-njeri zemre e gjerë dhe interesat e liberale, duke përfshirë artit dhe muzikës, Dyck ishte një dijetar i shquar dhe organizatori dhe një mësues entuziast dhe frymëzues.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland