Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Vito Volterra

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 May 1860

Ancona, Papal States (now Italy)

11 Oct 1940

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vito Volterra 's interes në matematikë filluar në moshën 11 kur ai filloi të studiojë Lazhandrian' s Gjeometri. Në moshën 13 ai filloi të studiojë Trupin Tre Problem dhe bërë një përparim ndarjes nga koha në intervale të vogël mbi të cilin ai mund të konsiderojë forca konstante.

Familja e tij ishin shumë të dobët (i ati i tij kishte vdekur kur Vito ishte dy vjeç), por pas të ndjekur ligjërata në Firence ai ishte në gjendje të vazhdojë të Pizës në 1878. Në Pisa ai studioi nën Betti, diplomohen Doktor i fizikës në 1882. Teza e tij mbi hidrodinamikë përfshirë disa rezultate të Stokes, zbuluar më vonë por në mënyrë të pavarur nga Volterra.

Ai u bë Profesor i Mekanikë në Pizës në 1883 dhe, pas Betti 's vdekjes, ai i zënë Kryetari i Mathematical Physics. Pasi u emëruar në Kryetari i Mekanikë në Torino ai u emërua në Kryetari i fizikës matematike në Romë në vitin 1900.

Volterra konceptuar idenë e një teori të funksioneve të cilat varen nga një sërë të vazhdueshëm të vlerave të një tjetër funksion në 1883. Hadamard ishte vonë për të futur fjalën "funksional" i cili zëvendësoi origjinal Volterra terminologjisë së. Në 1890 Volterra tregoi me anë të gur e tij funksionale se teoria e Hamilton dhe Jacobi për integrimin e ekuacione diferenciale nga dinamika mund të zgjatet për probleme të tjera të fizikës matematikore.

Gjatë viteve 1892-1894 Volterra botuar letrat mbi ekuacionet diferenciale të pjesshme, veçanërisht cilindrike ekuacioni i valë.

Puna e tij më e njohur është bërë në ekuacionet integrale. Ai filloi këtë studim në 1884 dhe në 1896 ai botoi gazeta në atë që tani quhet "një ekuacioni integrale e tipit Volterra '. Ai vazhdoi të studiuar aplikimet funksional analizë të ekuacionet integrale prodhojnë një numër të madh të letrave në përbërjen dhe funksionet e permutable.

Gjatë Volterra Lufta e Parë Botërore u bashkua Forcave Ajrore. Ai e bëri shumë Udhëtimet në Francë dhe Angli për të nxitur bashkëpunimin shkencor. Pas luftës ai u kthye në Universitetin e Romës dhe interesat e tij u zhvendos në biologji matematike. Ai studioi ekuacion Verhulst dhe kurbë logjistike. Ai gjithashtu shkroi mbi predator-ekuacioneve pre.

Në 1922 Fashizmi kapi Itali dhe Volterra luftuan kundër tij në Parlamentin italian. Megjithatë nga 1930 Parlamenti u hiqet dhe kur Volterra refuzuan të marrin një betim për besnikëri ndaj qeverisë fashiste në vitin 1931, ai u detyrua të largohet nga Universiteti i Romës. Nga viti në vijim ai ka jetuar kryesisht jashtë vendit, kryesisht në Paris, por edhe Spanja dhe vende të tjera.

Volterra ishte ofruar një diplomë nderi nga Universiteti i St Andrews në 1938, por mjeku i tij nuk e lejon atë të udhëtojë për në Skoci për të marrë atë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland