Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ivan Matveevich Vinogradov

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Sept 1891

Milolyub, Velikie Luki, Pskov province, Russia

20 March 1983

Moscow, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ivan Matveevich Vinogradov 's nënë ishte një mësues dhe babai i tij, Matvei Avraam'evich Vinogradov, ishte prift në Milolyub, një fshat në qarkun LUKI Velikie e krahinës Pskov i Rusisë. Arsimin e zakonshme për birin e një prifti ishte në një shkollë të veçantë kishtar, por sepse Ivan tregoi aftësitë e tij shkencore, prindërit e vendosur në 1903 për ta dërguar atë në shkollë ishin ai do të merrte një shkencor në vend se arsimit klasik. Ivan 1903 nga i ati ishte prift në Kishën e Shenjtë në qefin Velikie LUKI, dhe ajo ishte në atë qytet që Ivan frekuentuar shkollën 1903-1910.

Ai studioi në universitetin në Shën Petersburg, hyjnë Fakultetin e matematikës dhe fizikës atje në vitin 1910. Dy nga mësuesit e tij atje, AA Markov dhe Ya V Uspenskii, të dy kishin interesat në teori probabiliteti dhe numrin dhe interesin Vinogradov në teori numër rrjedh nga kjo periudhë. Ai u diplomua me shkallën e tij të parë në 1914 dhe, për shkak të punës së tij të shquar në shpërndarjen e mbetjeve katror dhe jo-mbeturinat, ai ishte i inkurajuar për të vazhduar studimet e tij, e mbikqyrur nga Uspenskii.

Diplomë master i tij ishte përfunduar në 1915 (shih dhe):

Ndërsa ai ishte duke u përgatitur për provimin me sukses Master me syllabus e saj shumë të gjerë, Vinogradov ishte duke punuar mbi probleme shumë të vështira në teorinë e numrave ...

Ai vazhdoi të punojë në mbetjeve katror, duke fituar një bursë në 1915 në rekomandimin e Steklov. Ai përgjithësuar rezultatet e Voronoy mbi problemin pjesëtues Dirichlet cila lejoi atë të marrë vlerësimet për numrin e pikave integrale midis një kurbë dhënë y = f (x) e x-boshtit.

Vinogradov është shumë vetëm me mendje në qasjen e tij në matematikë dhe arriti të shkojë përpara me hulumtim të thellë, pavarësisht vështirësive që dalin nga e para Luftës së Parë Botërore, dhe pastaj nga turbullira të shkaktuara nga revolucioni rus. Pavarësisht nga përpjekjet e tij më të mirë, ka qenë, sigurisht, problemet të cilat ai nuk mund të tejkalohen. Kryesisht këto fjalë mungesa e komunikimit mes Rusisë dhe Perëndimit në mënyrë që ai ishte në dijeni të rezultateve të Weyl dhe të tjerët që ishte mjaft e rëndësishme për punën e tij dhe, në mënyrë të ngjashme, Matematikanë në Perëndim ishin kryesisht në dijeni të rezultateve Vinogradov së.

Ai dha mësim në Universitetin Shtetëror të Perm 1918-1920. Universiteti Shtetëror i Perm, e themeluar në vitin 1916, u quajt Molotov Universiteti për një kohë, dhe tani shteti Gorky Universitetit. Emërimi i tij i parë ishte si një pedagog, por pas një viti ai u graduar profesor. Në 1920 ai u kthye në Shën Petersburg, në dy postime, e si profesor në Institutin Politeknik, dhe të tjera si pedagog në universitet. Ai dha një kurs në teorinë e numrit në universitet e cila do të jetë bazë për tekstin e tij të famshme mbi Parimet e teorisë së numrit subjekt. Ai ishte graduar profesor në universitet, ne vitin 1925, duke u bërë kreu i probabilitetit dhe teoria numrin seksion.

Nga rreth 1930 ai u bë i përfshirë thellë me administratën e matematikës në një nivel kombëtar, por puna e tij studimor u amazingly paprekur nga ngarkesën e punës të rënda. Rreth kësaj kohe ai bëri të gjitha bazat organizative për themelet e Institutit matematike Steklov në Akademinë e Shkencave të BRSS në Leningrad. Ai bëhet drejtor i parë i Institutit Steklov në vitin 1934, duke shkuar në Moskë, kur Akademia e lëvizi Instituti atje, dhe vazhdon të mbajë udhëheqje deri në vdekjen e tij. Si një tregues i veprimtarisë së tij kërkimore gjatë kësaj periudhe ajo është vlerë duke vënë në dukje se ai botoi rreth 12 letra në secilin prej viteve 1934-1938. Si ai arriti këtë në krye të detyrave të tij të rënda administrative është mjaft i shquar.

Gjatë kohës e tij si kreu i Institutit Steklov, Vinogradov diskutuar me Luzin fushat kërkimore të cilat duhet të theksohen në Institutet Sovjetik matematikore. Këto janë: pyetjet themelore e analizës matematike dhe fizika, zona të veçanta e teorisë së funksionit të ndryshores reale; Teoria e numrit dhe teoria e Galois, teoria e probabilitetit, Mekanika teorike, metodat e aplikuara të analizave.

Le të shikojmë tani pak në kontributet kryesore matematikore bërë nga Vinogradov. Rëndësinë e përmbledh trigonometrike në teorinë e numrave ishte treguar i parë nga Weyl në vitin 1916. Në vitin 1920 punën e çartur dhe Littlewood zhvilluar Weyl 's metodat për të sulmuar probleme të tjera në teori numër analitik. Megjithatë ajo ishte Vinogradov i cili, në një seri të letrave në 1930, solli metodë për potencialin e tij të plotë. Metodat e tij ka arritur kulmin e tyre në disa teorema mbi teorinë e numrave kryesor i shkruar në vitin 1937 e cila ofron një zgjidhje të pjesshme të hamendësoj Goldbach. Në të Vinogradov dëshmuar se çdo numër i plotë mjaft i madh i rastësishëm mund të shprehet si shumë e tre primes. Në (ose për artikuj dhe janë identike) autorët shkruajnë:

Ai paraqiti dhe zhvilluar dy metoda themelore, të cilat mund të përshkruhen shkurtimisht si "teknikë formën bilinear 'dhe' teorema thotë vlera. Ata kanë mundur të bëhet progres në një sërë problemesh. Për shembull, në atë që është ndoshta pjesë e tij më të njohur të punës [në lidhje me disa teorema teoria e numrave kryeministrit (1937)], ai ishte në gjendje për të kombinuar teknikën bilinear formë me çartur - Metoda Littlewood në mënyrë që të zvogëlojë Goldbach tresh problem me atë të kontrolluar një numër i caktuar të rasteve.

Hulumtimet e fundit në llojin e problemeve të studiuar nga Vinogradov tregon se metodat e tij janë ende më të fuqishme në dispozicion për të arritur rezultate akoma më tej.

Vinogradov ka dhënë një kontribut shumë të tjera, për shembull për teorinë e shpërndarjes së mbetjeve të pushtetit, jo-mbetjeve, treguesit dhe rrënjët e primitiv. Ai shpesh u kthye në temë të letrës së tij kërkimore në gabim term në një formulë asymptotic zbuluar nga Gausit. Libri përmban artikuj gjashtëmbëdhjetë nga Vinogradov që ai zgjedhur veten si ato ai ndjehet ishin më të rëndësishme. Gazeta përfshirë: Në shpërndarjen e pushtetit dhe mbetjeve nonresidues (1918); Në shpërndarjen e pjesëve të pjesshëm të vlerave të një funksion të një variable (1926); Waring 's Teorema (1928) dhe përfaqësimi i një numri të rastësishëm një shumë prej tre primes (1937). Dy të metodën e tij monographsThe e shumat trigonometrik në teorinë e numrave dhe variante të veçanta të metodës së shuma trigonometrik janë edhe në libër.

Ndikimin e tij jashtë Bashkimit Sovjetik ishte shpejt të dukshme. Edhe në Edmund Landau 's tre punë vëllim në teorinë e numrave, botuar në vitin 1927, rëndësi i është dhënë me metodat Vinogradov së. Megjithatë ai rrallë udhëtuar jashtë Bashkimit Sovjetik, edhe pse ai bëri vizitë St Andrews në vitin 1958 si kreu i delegacionit të Bashkimit Sovjetik matematike Ndërkombëtar (IMU). Ai pastaj vazhdoi të Kongresit Ndërkombëtar në Edinburg. Chandrasekharan, një ish-president i IMU ka shkruajtur (shih or):

Vinogradov kryesoi delegacionin e Bashkimit Sovjetik për të Kuvendit të Përgjithshëm të tretë 3 IMU në St Andrews, që u zhvillua pak para Kongresit Ndërkombëtar i matematikanëve në Edinburg në vitin 1958. ... Vinogradov kryesoi delegacionin sovjetik përsëri në 5-të i Përgjithshëm Asamblesë në Dubna në vitin 1966.

Unë dhe ai përdoret për të bisedoj në anglisht. Ne kemi takuar për orë të gjata, nganjëherë duke diskutuar matematikë dhe matematikanet, në raste të tjera për gjëra të tjera. Unë nuk kishte vështirësi në të kuptuarit e tij anglisht, dhe përgjigjet e tij tregoi se ai e kuptoi se çfarë kam thënë. Unë e di se ai mund të lexoni dhe të kuptoni po aq mirë gjermanisht, megjithëse ai nuk donte veçanërisht të flasë gjermanisht.

Ai ka mirëpritur matematikanë që vizitoi atë në Moskë. Një vizitor i tillë, Chandrasekharan, shkruan:

Ai ishte mikpritës i shkëlqyer dhe tepër i përpiktë. ... Askush nuk i cili ka qenë në shtëpinë e tij si një mysafir mund ta harrojë mikpritjen e tij të ndershme.

Autorët e (shih gjithashtu), megjithatë, Vinogradov kritikojnë duke thënë se ai ishte një njeri i vetëm tipike me një karakter të vështirë, të interesuar vetëm në studimin e tij matematikore dhe në forcimin e Institutit të tij.

Një konferencë ndërkombëtare u mbajt në Moskë për të shënuar ditëlindjen e tij të 80-të. Vinogradov dha një darkë për pjesëmarrësit në shpenzimet e tij dhe drejtuar personalisht ftesa. Procedurë e konferencës ishin botuar në 1973 me Vinogradov si redaktor i përgjithshëm.

Vinogradov pranuar nderon shumë për arritjet e tij matematikore. Ai mori nderimin më të lartë Akademia e Shkencave të BRSS mund të japin, gjegjësisht Lomonosov Medaljen e artë. Ai gjithashtu mori nderon shumë të tjera sovjetike të tilla si: Hero i Bashkimit Sovjetik, në dy raste, Renditja e Leninit, në pesë raste, Order of Hammer dhe Sickle, në dy raste, Urdheri i Revolucionit tetor, Çmimi e Stalinit; dhe Çmimin Leninit. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1942 dhe të Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1939.

Gjithmonë një njeri i aftë, dhe krenar për palestër e tij fizike, ai mbeti i shëndoshë dhe aktive e tij në fillim të viteve '90.

Njëqind vjet pas lindjes së tij, më 14 shtator, një konferencë në teorinë numri analitik ishte organizuar, e ndjekur nga 'Vinogradov leksione'. Neni jep përmbledhjet e Vinogradov 10 një orë 'leksione' kushtuar teori numrin dhe probleme të ngjashme në gjeometrinë algjebrike.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland