Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

François Viète

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1540

Fontenay-le-Comte, Poitou (now Vendée), France

13 Dec 1603

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

François Viète 's babai ishte Etienne Viète, një avokat në Fontenay-le-Comte në Francë perëndimore rreth 50 km në lindje të qytetit bregdetar e La Rochelle. Nëna François ishte Marguerite Dupont. Ai ndoqi shkollën në Fontenay-le-Comte dhe u zhvendos më pas në Poitiers, rreth 80 km në lindje të Fontenay-le-Comte, ku ai ishte shkolluar në Universitetin e Poitiers. Duke pasur parasysh profesionin e babait të tij, nuk është për t'u habitur që Viète studioi ligj në universitet. Pas diplomimit me një diplomë në ligjin 1560, Viète hyri profesionit ligjor, por ai vetëm ka vazhduar në këtë rrugë për katër vjet përpara se të vendosë të ndryshojë karrierën e tij.

Në 1564 Viète mori një pozitë në shërbim të Antoinette d'Aubeterre. Ai ishte punësuar për të mbikëqyrur shkollimin e vajzës Antoinette i Catherine, i cili më vonë do të bëhet Shën Katrina e Parthenay (Parthenay është rreth gjysmë-rrugë në mes Fontenay-le-Comte dhe Poitiers). Catherine babai vdiq në 1566 dhe d'Antoinette Aubeterre u zhvendos me vajzën e saj në La Rochelle. Viète lëvizur në La Rochelle me punëdhënësin e tij dhe vajzën e saj.

Kjo ishte një periudhë trazirash të mëdha politike dhe fetare në Francë. Charles IX, mbret ishte bërë i Francës në 1560 dhe së shpejti pas, në 1562, në frëngjisht Luftërat e fesë filluan. Kjo është një bruto mbi-thjeshtimit të themi se këto luftërat ishin midis protestantëve dhe katolikëve romakë por luftimeve ndërmjet fraksioneve të ndryshme do të vazhdojë më dhe jashtë deri pothuajse në fund të shekullit. Në 1570 Viète la La Rochelle dhe u zhvendos në Paris. Edhe pse ai kurrë nuk ka qenë i punësuar si një shkencëtar profesionist ose matematikan, Viète tashmë ishte duke punuar mbi tema në matematikë dhe astronomi dhe punën e tij të parë të botuar matematikore u shfaq në Paris në 1571. Ndërsa Viète ishte në Paris, Charles IX autorizuar masakrën e Huguenots, të cilët ishin një grup gjithnjë e më të fuqishme të protestantët frëngjisht, më 23 gusht 1572. Kjo duhet të ketë qenë një kohë jashtëzakonisht e vështirë për Viète për të, edhe pse jo aktiv në të shkaktojë protestante, ai ishte një kalvinist francez vetë. Charles nuk jetoi shumë gjatë pas kësaj ngjarje, me sa duket masakrën e bezdisshëm atë për pjesën tjetër të jetës së tij. Megjithatë, më 24 tetor 1573 Charles caktuar Viète për qeverinë e Brittany cila u bazuar në Rennes.

Viète lëvizur në Rennes të marrin pozitën e tij për këshilltar atje. Ai ka mbetur në Rennes deri në mars 1580 kur ai u kthye në Paris. Charles IX kishte vdekur më 30 maj 1574 dhe, në vdekje Charles 'Henry III u bë mbret. Henri bërë koncesione të Huguenots protestante në 1576 dhe katolike formuar Lidhja e Shenjtë që të kujdeset për interesat e tyre nga veprimet ushtarake. Në këtë atmosferë të tensionuar Viète u emërua nga Henry III, si këshilltar mbretëror i vetmuar më 25 mars 1580, dhe ai u bashkangjitur në parlament në Paris.

Në 1584 Liga e Shenjtë u forcua kur vëllai i Henry III vdiq dhe Henri protestante e Navarre u bë trashëgimtar i fronit. Nga frika se mund të fitojnë kontrollin protestantët në Francë, Lidhja e Shenjtë më të fuqishëm luftuan për shkak katolike romake. Gjykata mbretëror përmbante qëllimet e fraksioneve të ndryshme politike dhe në 1584 pozitën Viète si një kalvinist francez i njohur u bë i pabazuar dhe ai u dëbuan nga armiqtë e tij politike nga gjykata. Leaving Paris, Viète shkoi në Beauvoir-sur-Mer, ne bregdetin e rreth 130 km në veriperëndim të qytetit të tij shtëpinë e Fontenay-le-Comte. Gjatë pesë viteve që ai kaloi në Beauvoir-sur-Mer, Viète ishte në gjendje t'i përkushtohej tërësisht në studimet e tij matematikore. Në shumë mënyra armiqtë Viète matematikë e bëri një favor, sepse ishte gjatë kësaj periudhe pa detyra formale që më e rëndësishme e matematikës Viète ishte bërë.

Në 1587 Henri i Navarre mundi ushtrinë e Henry III. Një rritje e popullit të Parisit, një bastion i Lidhjes së Shenjtë, më 12 maj 1588, të shkaktuara mbret të largoheshin për në Chartres. Në këtë fazë Henry III dërguar për Viète dhe, në prill 1589, solli atë përsëri në parlament e tij i cili ishte vendosur tani deri në Tours. Henry III u pajtuar me Henry i Navarre (që është e përshtatshme që të kombinojnë forcat e) dhe së bashku ata u përpoqën për të rimarrë në Paris në 1589. Henry III ishte, megjithatë, i vrarë nga një murg dominikan më 1 gusht të atij viti.

Philip II të Spanjës, një kampion i Kundër-Katolike Romake Reformat, mbështetur Lidhja e Shenjtë nga dërgimin e parave dhe trupa në Francë. Pas vrasjes së Henry III, Filipi mori fronin e Francës për vajzën e tij, Isabella Clara Eugenia. Një letër të Filipit të datës 28 tetor 1589 shkruar në kodin ra në duart e Henri i Navarre i cili ishte për t'u bërë mbret të ardhshëm, Henry IV.

Pas vrasjes së Henry III, Viète punuar për Henry IV. Ai tani ishte në një pozitë të qëndrueshme, si një mbështetës protestante e Mbretit protestante. Viète ishte shumë mirë i njohur për aftësitë e tij matematikore me këtë kohë dhe, si një nga përkrahësit më besnikë, Henry IV, ajo ishte e natyrshme për të, Henry kthehet në Viète të deshifroj mesazhet që janë dërguar në armik të tij Filipit II të Spanjës. Ajo mori Viète kohë për të goditur kodin e komplikuar. Në fillim ai ishte i vetëm në gjendje të deshifroj pjesë e mesazhit dhe pjesëve përcillet Henry IV, por përfundimisht Viète dërgoi atë mesazh decoded plotësisht më 15 mars 1590. Megjithatë:

... kur Filipi, duke supozuar se shifër nuk mund të thyer, zbuloi se frëngjisht ishin në dijeni të planeve të tij ushtarak, ai u ankua për Papa se magji e zezë ishte duke u punësuar kundër vendit të tij.

Viète Edhe pse nuk ishte një matematikan profesional, ai kishte leksion në matematikë. Për shembull në 1592 ai ligjëroi lëndët në Tours dhe diskutoi kërkesat e fundit që mund të rrethit katror, një kënd trisected, dhe kubike dyfishuar duke përdorur vetëm sundimtarit dhe busull. Ai tregoi në këto leksione se "provat" që ishte botuar më parë në vitin qenë zhgënjyes.

Në vitin 1592 Henry IV nuk ka kontroll në Paris, dhe ai u kundërshtua ende nga Lidhja e Shenjtë në Francë të cilët u mbështetën nga Spanja. Henry kthehet përsëri në katolicizëm në korrik 1593, ndoshta për arsye politike dhe jo fetare. Viète ndjekur shembullin e mbretit të tij dhe të konvertohet edhe në katolicizëm. Konvertimit Henry ishte sigurisht në fuqi, për rezistencë kundër tij pakėsuar dhe ai mori në Paris më 22 mars 1594. Henry deklaruar luftë Philip II të Spanjës në janar 1595 dhe vazhdoi për të fshirë nga rezistenca nga Lidhja dhe aleatët e saj spanjisht.

Gjatë periudhës së përmendur në paragrafin e mëparshëm, Viète kishte ardhur përsëri për të shpëtuar Mbretin duke zgjidhur një problem matematikor. Në 1593 Roomen kishte propozuar një problem i cili përfshirë zgjidhjen e një ekuacioni i shkallës 45. Ambasadori nga Hollanda i bëri komentet për Henry IV nga cilësia e dobët e Matematikanë frëngjisht duke thënë se nuk mund të zgjidhë francez Roomen 's problem. Henri vënë problemin Viète që zgjidhur atë duke e kuptuar se ka pasur një lidhje themelor trigonometrik. Si rezultat i kësaj miqësie një u rrit deri në mes Viète dhe Roomen. Viète propozuar problemin e tërhequr një rrethi të prekë 3 qarqet dhënë Roomen (Problem Apollonian) dhe Roomen zgjidhen duke përdorur hyperbolas, botuese rezultat në 1596. Viète veten, botuar përgjigjja e tij për të Roomen 's problem në 1595, duke deklaruar në hyrje:

Unë, që nuk pretendoj të jetë një matematikan, por që, kurdo që të ketë kohë të lirë, kënaqësi në studimet matematike ...

Viète vazhdoi të shërbejë Henry IV në Paris deri 1597 kur ai u kthye në qytetin e tij në shtëpi e Fontenay-le-Comte. Dy vjet më vonë ai ishte kthyer në Paris, sërish në shërbim të Henry IV, por ai u shkarkua nga Henry më 14 dhjetor 1602. Ai vdiq pothuajse saktësisht një vit më vonë.

Disa nga puna e parë Viète ishte drejtuar drejt prodhimit të një pune të madhe në coeleste matematike astronomi Ad harmonicon. Kjo ishte një punë e cila nuk u botua, por katër dorëshkrime, njëri prej tyre një autograf, kanë mbijetuar dhe u rizbulua nga Libri. Përmbajtja e këtyre dorëshkrimeve janë përshkruar në ku thuhet se Viète ishte i interesuar thjesht në gjeometria e teorive planetare e Ptolemeut si dhe Koperniku, dhe nuk e konsiderojnë çështjen nëse teoritë e përfaqësuar realitetin aktual fizik. Ndoshta jo çuditërisht Viète erdhën në përfundim se Koperniku 's teori nuk ishte e vlefshme gjeometrik.

Edhe pse harmonicon Ad coeleste nuk u botua, ka filluar botimin Viète Mathematicus Canon në 1571 e cila ishte menduar si një hyrje në traktat matematike astronomi. Mathematicus Canon mbulon trigonometri, ai përmban tabela trigonometrik, ajo gjithashtu i jep matematikë pas ndërtimin e tabelave, dhe detajet se si të zgjidhin dy aeroplan dhe trekëndëshat sferik. Është interesante se në pjesën e dytë të Viète Mathematicus Canon:

... shkruajtur fraksionet dhjetore me pjesën pjesshëm të shtypura të tipit më të vogël se integrale dhe e ndarë nga kjo e fundit nga një vijë vertikale.

Viète futur simbol i parë sistematik algjebrike në librin e tij "Në isagoge analyticam Artem botuar në Tours in 1591. Titulli i punës mund të duket i çuditshëm, sepse kjo do të thotë "Hyrje në artin analitik", e cila zor se e bën atë të tingëllojë si një libër algjebër. Megjithatë, nuk ka gjetur Viète matematikë arabisht në simpati e tij dhe duke u bazuar punën e tij në Matematikanë italianë si Cardan, dhe punën e Matematikanë antik grekë. Një do të duhet të them, megjithatë, se kishte Viète kishte një kuptim më të mirë të matematikës në arabisht ai mund të ketë zbuluar se shumë nga idetë që ai të prodhuar janë të njohur tashmë për të parë Matematikanë arabisht.

Në traktat të tij Në Artem Viète isagoge analyticam demonstruar vlerën e simboleve futur letra të panjohura të përfaqësojë. Ai sugjeroi se duke përdorur letra si simbole për sasi, të dy të njohur dhe të panjohur. Ai përdori zanore për panjohura dhe consonants për sasi të njohur. Konventa ku letra pranë fillimit të alfabetit përfaqësojnë sasi të njohur, ndërsa letra pranë fund përfaqësojnë sasi të panjohur u prezantua më vonë nga Dekarti në La Gèometrie. Kjo konventë është përdorur sot, njerëzit shpesh pa e kuptuar se një konventë është duke u përdorur në të gjitha. (Në qoftë se kam kërkuar për një zgjidhje të hanxhar = askush b pyet: "Për cilën sasi mund të zgjidhë ekuacionin?")

Viète bërë shumë përmirësime në teorinë e ekuacioneve. Megjithatë, nëse ne do të jenë rreptësisht të saktë ne duhet të themi se ai nuk ka të zgjidhur ekuacionet e si i tillë, por më tepër ai zgjidhur problemet e proportionals cilin ai deklaron në mënyrë eksplicite është mjaft e njëjta gjë si zgjidhjen e ekuacioneve. Megjithatë, ai ishte i kufizuar nga një kusht për homogjenitet të dimension. Problemi është se nëse ne kërkojmë një zgjidhje i x 3 + x = 1 atëherë ne kërkojmë zgjidhje për një problem që nuk ka kuptim gjeometrik. Për x 3 është një kub, ndërsa x është një linjë e qartë se nuk ka kuptim për të shtuar një objekt tre dimensionale të një objekti një dimensionale. Viète prandaj shikuar për zgjidhje të ekuacioneve të tilla si 3 A + B = B 2 A 2 Z ku, duke përdorur konventën e tij, A ishte e panjohur dhe B dhe Z janë knowns. Dimensionet këtu janë "e saktë" çdo afat është i dimensionit 3. Viète shkroi në Në isagoge analyticam Artem (shih ose):

Ligji i parë dhe të përhershëm të barazisë apo proporcione të cilat, për shkak se ajo është konceptuar nga sasi të homogjen quhet ligji i sasive homogjen, është kjo: sasi të homogjen duhet të krahasohet me sasi homogjen.

Ai paraqiti metodave për zgjidhjen e ekuacionet e shkallës së dytë, tretë dhe të katërt. Ai e dinte lidhjen mes rrënjëve pozitive të ekuacioneve dhe koeficientët e pushteteve të ndryshme të sasinë e panjohur. Ndoshta ia vlen duke vënë në dukje se fjala "koeficient" është në fakt për shkak të Viète. Kur Viète aplikuar metodat numerike për të zgjidhur ekuacionet që ai bëri në potestatum De numerosa ai dha metoda të cilat ishin të ngjashme me ato të dhëna nga më parë Matematikanë arabisht. Për shembull metodat e tij janë krahasuar me ato të Sharaf el-Din el-Tusi në letër dhe. Në autori i parë argumenton se edhe pse metodat duket të jetë i ngjashëm në shikim të parë, ka dallime të rëndësishme. Ai deduces se puna e Viète nuk është i bazuar në atë të Sharaf el-Din el-Tusi. Ne, megjithatë, Rashed argumenton se metodat e Sharaf el-Din el-Tusi dhe e Viète janë shumë të afërt me të vërtetë.

Viète gjithashtu shkroi libra në trigonometri dhe gjeometria si geometriae Supplementum (1593). Ai i dha zgjidhje gjeometrike për të dyfishuar një kubike dhe trisecting një kënd në këtë libër.

Në 1593 Viète botoi një libër të dytë, i cili në shumë mënyra ishte e motivuar nga kursi i tij në Tours leksion në vitin e mëparshëm (që kemi përmendur më lart), duke shqyrtuar probleme të ndryshme të tilla si dyfishimit kubike, trisecting një kënd dhe ndërtimit tangjent në çdo pikë në një spirale Archimedean. Gjithashtu, në këtë libër, ai llogaritet π për 10 vende duke përdorur një poligonin e 6 2 16 = 393.216 palët. Ai përfaqësoi gjithashtu π si një produkt pafund e cila, për aq sa është e njohur, është përfaqësimi më të hershme të pafund të π.

Së fundi duhet përmendur se Viète quhet shpesh "babai i algjebër". Ndërsa autori i argumenton këtë, nga njëra anë, është e padrejtë në algebraists shumë mirë që i parapriu Viète. Nga ana tjetër është e padrejtë të Viète që kontributet e tij kishin një rëndësi shumë më të gjerë matematikore.

Ajo gjithashtu do të jetë interesante të dini se sa idetë e Viète u ndikuar nga ato të Harriot. Në një citat nga një libër rreth Harriot shkruar në vitin 1900 nga H Stevens është dhënë:

... duket se Harriot 's sistemin e analitikë apo algjebër u bazuar në atë të shokut të tij dhe korrespondent François Viète si Viète u bazuar avowedly në atë të lashtë. ... Kredi plotë është dhënë nga Harriot dhe miqtë e tij matematikani i shquar frëngjisht.

Edhe pse kjo duket të bëni Harriot 's vartësinë nga Viète qartë, një do të duhet të them se dy burra japin qasje shumë të ngjashme me zgjidhjen e ekuacioneve algjebrike, ende Harriot tregon kuptim më të thellë se nuk Viète. I [EFR] ndjejnë se duhet të lejojë mundësinë që idetë rrodhi në të dy drejtimet dhe algjebër Viète duhet të ketë përfituar nga korrespondenca e tij me Harriot.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland