Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernest Vessiot

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 March 1865

Marseilles, France

17 Oct 1952

La Bauche, Savoie, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Përgjithshme Ernest Vessiot 's babai ishte një mësues shkolle, pastaj më vonë ai u emërua inspektor i shkollave fillore. Vessiot prandaj erdhën nga një sfond akademik. Ai mori pjesë lycée në Marsejë, pastaj u ul provimin pranues për Supérieure Ecole Normale në Paris.

Në provimin pranues Vessiot u rendit i dyti në Hadamard dhe pas kësaj ai ka studiuar në të njëjtën klasë si Hadamard. Pas diplomimit nga Supérieure Ecole Normale, Vessiot pranuar një post mësimdhënie në Lion në 1887.

Në 1892 ai paraqiti disertacionin e doktoraturës në grupet e transformimeve lineare, në veçanti studimin veprimit të këtyre grupeve në zgjidhjet e pavarur e një ekuacion diferencial.

Pas dhënies së doktoraturës së tij, Vessiot mësohet në një numër vendesh, Lille, Toulouse, Lyon dhe së fundi në Paris në vitin 1910. Ai u emërua në postin e Drejtorit të prestigjioz Supérieure Ecole Normale në Paris, dhe ai ka vazhduar të mbajë këtë post deri sa ka dalë në pension në 1935. Në rolin e tij e drejtorit ai mbikëqyrur ndërtimin e laboratorëve të reja fizike në Supérieure Ecole Normale.

Vessiot aplikuar grupe të vazhdueshme për studimin e ekuacioneve diferenciale. Ai shprehu rezultatet e Drach (1902) dhe Cartan (1907) dhe zgjeruar edhe integrals Fredholm të ekuacione pjesore diferenciale.

Vessiot ishte caktuar për balistikë gjatë Luftës së Parë Botërore dhe bëri zbulime të rëndësishme në këtë fushë. Ai u nderua me zgjedhje të Académie des Sciences në 1943.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland