Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Giuseppe Veronese

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 May 1854

Chioggia, Italy

17 July 1917

Padua, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Giuseppe Veronese ishte lindur dhe rritur në Chioggia që ishte një fshat i vogël peshkimi jo shumë larg nga Venecia. Babai i tij ishte një piktor shtëpisë dhe nëna e Elenora tij Duse ishte e lidhur me një aktore e famshme. Megjithatë, ajo ishte një familje e varfër dhe ata nuk mund të përballojë të financojë Giuseppe përmes universitetit. Në 1872, në moshën tetëmbëdhjetë, Veronese kishte të heqë dorë arsimin e tij për të marrë një punë në Vjenë.

Veronese ishte me fat, megjithatë, dhe vitin e ardhshëm ai ishte në gjendje për të filluar studimet e tij përsëri. Ai e gjeti veten në një mbrojtës Count Nicol ~ Papadopoli që e mbështetën financiarisht atë mënyrë që ai mund të shkojë në Zyrih Politeknik në 1873. Atje ai të paraqitura nga një kurs studimi që përfshinte si inxhinieri dhe matematikë. Megjithatë, ai filloi të korrespondojnë me Kremones, i cili ishte në Universitetin e Romës, në tema matematikore. Ai filloi punë në një letër të Paskal 's hexagram por, pas Kremones' s këshilla, ai shkoi në Romë për të përfunduar studimet universitare.

Veronese Në 1876 u emërua si asistent në gjeometri analitike mbi fuqinë e tij në letër Pascal 's hexagram që ai kishte përfunduar në këtë kohë. Kjo është mjaft i shquar për një duhet të kujtojmë se në këtë pikë Veronese ishte ende duke studiuar gjatë universitare në Romë. Ai u diplomua në vitin 1877 dhe vazhdoi të punojë për të doktoraturës së tij në Romë. Veronese ishte në kontakt me Klein i cili ishte gati për të marrë një karrige të gjeometrisë në Universitetin e Leipzig. Ajo ishte rregulluar që Veronese do të shkonin në Leipzig në 1880 dhe për të shpenzuar vitin 1880-81 kërkimit ndërmarrje nën Klein.

Bellavitis vdiq në nëntor 1880 dhe karrige e tij të gjeometrisë algjebrike në Padua u bë e lirë. Karrige u mbush duke mbajtur një konkurrencë e cila Veronese fitoi dhe ai u emërua në karrige në 1881. Ai e mbajti këtë karrige gjatë gjithë jetës së tij.

Freguglia, në, përshkruan studim Veronese e gjeometrinë në përmasa më të larta. Në 1880 Veronese përshkroi një n-dimensionale Gjeometria projektive, duke treguar se simplifications mund të merren në miratimin e të dimensioneve më të larta. Ai ilustruar faktin se vështirësitë u ngritën kur një sipërfaqe të thjeshtë në dimensionin e lartë ishte parashikuar mbi 3-hapësirë. Kjo ishte një qasje shumë origjinale për të lartë-dimensionale gjeometria projektive se Veronese zhvilluar. Ai është konsideruar të jetë sigurisht një nga themeluesit e kësaj teme për të me të tjerët atë që e kishin konsideruar si të shikuarat Algjebra lineare gjeometri gjeometrik u bë.

Kjo qasje origjinal është bazuar në superioritetin e teknikave gjeometrike intuitive mbi këndvështrimet analitike dhe algjebrike. Veronese kusht Motivime logjike dhe psikologjike ashtu edhe për qëndrimin e tij, i cili në masë të madhe ndikoi shkollën italiane të gjeometrisë për shumë vite.

Veronese shpikur jo-geometries Archimedean që ai propozoi rreth 1890. Megjithatë Peano kritikoi ashpër idenë për shkak të mungesës së ashpërsi të përshkrimit Veronese dhe gjithashtu për faktin se ai nuk e justifikon përdorimin e tij e segmenteve të vogël dhe të pafund. Argumenti rezulton ishte jashtëzakonisht e dobishme për matematikën pasi ka ndihmuar për të qartësuar idenë e vazhduar. Çdo frikën se jo-sistemet Archimedean nuk do të jenë në përputhje ishin treguar të panevojshme shpejt pas kësaj, kur Hilbertit dëshmuar se vërtet ata ishin konsistente.

Ne duhet të përmendim një ose dy aspektet tjera të jetës së Veronese. Ai ka shkruar një numër të teksteve të dobishme shkollën e mesme për matematikë dhe ai u bë gjithashtu i përfshirë në politikë. Ai shërbeu si anëtar i Parlamentit të Chioggia 1897-1900, pastaj më vonë ai shërbeu si një anëtar i këshillit të qytetit Padova, më në fund qenë një senatori nga 1904 deri në vdekjen e tij.

Ai kishte dy nxënës veçanërisht i famshëm. Castelnuovo, një nga më të madh geometers algjebrike të shkollës italiane, ishte nxënës i tij në mes të 1880 dhe Levi-Civita ishte një nga nxënësit e tij rreth dhjetë vjet më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland