Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Venn

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Aug 1834

Hull, England

4 April 1923

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John venn 's nënë, Marta Sykes, erdhi nga Swanland pranë Hull dhe vdiq, ndërsa ai ishte ende mjaft një djalë i ri. Babai i tij ishte Henri Rev venn i cili, në kohën e lindjes së Gjonit, ishte rektor i famullisë së Drypool, pranë Hull. Henry Rev venn, edhe vetë një shoku të Mbretëreshës së, ishte nga një familje e dallim. Babai i tij, gjyshi i Gjonit, ishte John Rev venn i cili kishte qenë rektor i Clapham në Londër jug. Ai u bë udhëheqës i Sekti Clapham, një grup i krishterë ungjillore në qendër të kishës së tij. Ata fushatë me sukses për heqjen e skllavërisë, mbështeti reformën e burgut dhe parandalimin e sportive mizor, dhe e mbështetën punën misionare jashtë vendit.

Nuk ishte vetëm gjyshi venn's i cili luajti një rol të shquar në lëvizjen e krishterë ungjillore, sepse kështu e bëri ati i tij Henri Rev venn. Shoqëria për misione në Afrikë dhe Lindje u themelua nga ungjillore të klerit Kisha e Anglisë në 1799 dhe në 1812 u emërtua misionare Kisha Shoqëria për Afrikën dhe Lindjen. Henri Rev venn u bë sekretar në këtë shoqëri në 1841 dhe në mënyrë që të kryejë detyrat e tij u shpërngul në Highgate pranë Londrës. Ai e mbajti këtë pozitë deri në vdekjen e tij në 1873.

Siç mund të pritet nga formimi i tij familjar, Gjoni ishte shumë e sollën deri në mënyrë rigoroze, dhe atje nuk ishte ndonjë mendim tjetër përveç se ai do të ndjekë traditën e familjes në priftërisë. Ai ndoqi shkollën e parë Sir Roger Cholmley në Highgate, atëherë privat Islington Përgatitor Shkolla.

Kur ai hyri Gonville dhe Caius College Cambridge në tetor 1853 ai kishte:

... aq e lehtë dhe një i njohur me librat e çdo lloji që ai mund të thuhet se ka filluar atje njohuritë e tij të letërsisë.

Duke qenë i dha një bursë e matematikës në vitin e dytë të studimit, ai u diplomua si grindavec i gjashtë në Tripos matematike te 1857, do të thotë se ai u rendit në vendin e gjashtë nga ata studentë që ishin të dhënë një shkallë Klasa e parë në matematikë. Ai u zgjodh anëtar i Gonville dhe Caius College menjëherë pas diplomimit, dhe dy vjet më vonë u shugurua prift. Në fakt vit pas diplomimit të tij, në vitin 1858, ai ishte paracaktuar një dhjak në Ely, atëherë pasi të koordinimit të tij si prift ai kishte shërbyer si një ndihmës familltar e parë në Cheshunt, Hertfordshire, dhe pastaj për një vit si ndihmës familltar në Mortlake, Surrey.

Në 1862 ai u kthye në Cambridge University si një lektor në Morale Shkenca, studimin dhe mësimin logjikë dhe teoria e probabilitetit. Ai tashmë ishte bërë i interesuar logjikë, filozofi dhe metafizikën, leximi traktatet e De Morgan, Boole, John Austin, dhe John Stuart Mill. Kthehu në Kembrixh ai tani gjetur interesa të përbashkëta me shumë akademikë të tilla si Todhunter. Ai gjithashtu ka luajtur një rol të madh në zhvillimin e Shkencave Morale Tripos për shumë vite. Ai leksione dhe shqyrtuar Tripos, zhvillimin e një atmosferë miqësore mes ligjëruesit dhe studentëve.

Venn zgjeruar Boole 's logjikë matematike dhe është i njohur mirë për të Matematikanë dhe logicians për rrugën e tij skematik i përfaqësimit të vendos, dhe sindikatat e tyre dhe udhëkryqet. Ai konsiderohet si tre disqe R, S, T dhe si subsets tipike e një sërë U. kryqëzimet e këto disqet e tyre dhe ndajnë U plotëson në 8-rajonet jo mbivendosje, sindikatat të cilat japin 256 kombinime të ndryshme Boolean e R origjinal sete, S, T.

Venn ka shkruajtur Logjika e fatit në 1866 që Keynes e përshkroi si:

... habitshme origjinale dhe ndikuan në mënyrë të konsiderueshme zhvillimi i teorisë së statistikave.

Në 1867 u martua me Suzana venn Carnegie Edmonstone, vajza e Charles Edmonstone Rev. Ata kishin një fëmijë, një djalë John Archibald venn, i cili u bë president i Queen's College, Cambridge, në 1932, dhe ndërmori projekte kërkimore bashkëpunuese të mëdha me babain e tij se i japim më shumë detaje më poshtë.

Logjika simbolike venn botuar në 1881 dhe Parimet e empirike Logic në 1889. Dytë i tyre është jo më pak origjinale, por e parë u përshkrua nga Keynes si:

... ndoshta punën e tij më të qëndrueshëm në logjikën.

Në venn 1883 u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore dhe në të njëjtin vit u dha një Sc.D. nga Cambridge. Rreth kësaj kohe karrierën e tij ndryshuar për herë te drejtim për në të njëjtin vit se ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore, ai u largua priftërisë. Biri i tij, John Archibald venn, shkroi nekrologji babait të tij në Dictionary of Kombëtare Biografia dhe sqaroi pozicionin:

Ajo kishte pushuar gjatë të konsiderohet si një anomali për një klerik të predikoj fenë ungjillore kufizuar atëherë dhe në të njëjtën kohë, pa mungesë sinqeriteti vogël, t'i përkushtohej në mënyrë aktive për studime filozofike, por ... gjetur veten akoma më pak në simpati me pamjen klerikal ortodoks, venn availed veten e Aktit Student Aftësi të Kufizuara. Nga një kuadër natyrisht spekulative e mendjes, ai u dua të them se më vonë, për shkak të ndryshimit të mëvonshme në lidhje me mendimin pranuar Tridhjetë e nëntë Artikuj, ai mund të vazhdimisht kanë mbajtur urdhërat e tij, ai mbeti, me të vërtetë, gjatë gjithë jetës së tij një njeri i sinqertë bindje fetare.

Interes venn u kthyen në drejtim të historisë dhe ai u shpreh këtë ndryshim në drejtim, duke dhuruar mbledhjen e tij të madh të librave në logjikë bibliotekën e Universitetit Kembrixh në 1888. Ai ka shkruar një histori të kolegjit të tij, duke botuar Historia biografik e Gonville dhe Caius College 1349-1897 në 1897, të cilat:

... përfshirë një sasi e madhe e kërkimit tepër i kujdesshëm dhe metodik midis universitetit, peshkopit, dhe të dhënat tjera.

Kronikë e një familje klerike (1904) gjurmë historinë e familjes së tij kthehet në shekullin e shtatëmbëdhjetë dhe rekord se ai ishte gjenerata e tetë të familjes së tij për të patur një arsim universitar. Në vitin 1910 ai botoi një vepër në biografi historike, përkatësisht një traktat mbi John Caius, një nga themeluesit e Kolegjit të tij. Tre vjet më vonë ai botoi studentor Jeta e hershme që mblidhen shumë e shkrimeve të tij duke e përshkruar atë që jeta ishte si në ditët e para të Universitetit të Kembrixhit. Ai pastaj ndërmori detyrën madh i hartimin e një histori të Universitetit të Kembrixhit Cantabrigienses Alumni, vëllimi i parë i cili u botua në 1922. Ai u ndihmua nga djali i John Archibald venn e tij në këtë detyrë e cila u përshkrua nga historiani tjetër në këto kushte:

Është e vështirë për të gjithë ata që nuk e ka parë punën e saj duke bërë të kuptojnë shumë të madh të kërkimit të përfshira në këtë ndërmarrje të madhe.

Ishte:

... asgjë më pak se një listë "biografike të të gjithë nxënësve të njohur, të diplomuarit, dhe mbajtës i zyrës në Universitetin e Kembrixhit nga herë më të hershme të 1900". ... Venns, babai dhe i biri, kursyer asnjë industrisë në ndërtimin e këtyre të dhënave, të cilat janë me vlerë të jashtëzakonshme për historianët dhe genealogists ...

Pjesa e parë përmbante emrat e 76.000 dhe mbuluar periudhën deri në 1751. Në kohën e vdekjes venn's pjesa e dytë, që mbulon periudhën 1751-1900, ka ekzistuar në dorëshkrim dhe përmbante një mëtejshëm 60.000 emra.

Venn kishte aftësi të tjera dhe të interesave të shumë, duke përfshirë një aftësi të rrallë në ndërtimin e makinave. Ai përdori aftësitë e tij për të ndërtuar një makinë për bowling balls kriket që ishte aq i mirë se kur ekipi australian Cricket vizituar Kembrixh në 1909, makine venn's clean bowled një nga yjet e saj më të lartë katër herë.

Djalin e tij i jep këtë përshkrim:

Rezervë e ndërtuar, ai gjatë gjithë jetës së tij ishte një maratonist gjobë dhe bimë kacavjerrëse mal, një botanist mprehtë, dhe një folës i shkëlqyer dhe gjuhëtar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland