Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Argelia Velez-Rodriguez

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1936

Havana, Cuba

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Argelia Vélez-Rodriguez 's emrit para se ajo ishte martuar Argelia Vélez. Babai i saj ishte Pedro Vélez dhe ai ka punuar në Kongres Kuban nën Fulgencio Batista. Batista u zgjodh president i Kubës në vitin 1940 dhe në fillim ai qeverisur mirë. Ai përmirësuar sistemin arsimor i Kubës dhe në përgjithësi bërë vendin më të pasur, por gjithashtu bëri një marrëveshje e madhe e pasuri për veten e tij.

Argelia, i cili ka lindur në një familje katolike romake Zi, ishte sjellë deri në Kubë në kohën e kësaj gjendjeje përmirësuar. Ajo ndoqi nje shkolle fillore katolike romake dhe tregoi aftësinë e saj në matematikë në një moshë të re kur ajo fitoi një konkurs në shkollë aritmetike e saj kur ajo ishte nëntë vjeç. Ajo vazhdoi shkollimin e saj në një shkollë katolike romake e mesme gjatë periudhës së pas Fulgencio Batista në pension nga qeveria. Kjo ishte një periudhë e korrupsionit të përhapur në qeveri Kuban dhe në 1952 Batista u kthye në pushtet nga një revoltë të ushtrisë.

Në kohën që rimori pushtetin Batista Vélez u studiuar matematikë në Institutin Marianao. Ndryshe nga vende të tilla si Shtetet e Bashkuara, nuk ka pasur diskriminim racor në Kubë në këtë kohë e as u ka diskriminim ndaj grave. Vélez pësuar asnjë problem në këto rezultate, por Kuba ishte duke kaluar një kohë të keqe me Batista tani qeverisin si një diktator brutal, kontrollin e universiteteve, shtypit, dhe Kongresi ku babai Vélez të punuar. Raul Rodriguez Vélez martuar në vitin 1954, ndërsa ajo ishte një universitare dhe ne tani do të referohemi saj si Vélez-Rodriguez. Fëmijën e tyre të parë, një djalë, ka lindur në vitin 1955.

Pas fitimit të Bachelor's Degree saj nga Instituti Marianao në vitin 1955, Vélez-Rodriguez vazhdoi rrugën për në studimet pasuniversitare në Universitetin e Havanë. Këtu shumica e mësuesve e saj ishin gra dhe të gjithë e kishin doctorates, kështu që ishte krejtësisht e natyrshme për një grua në Kubë të jetë ndërmarrja studimet e doktoraturës në matematikë. Megjithatë, si ne vërejti më lart, Vélez-Rodriguez ishte Zi. Vetëm rreth 10% e popullsisë ishte Kuban Zi dhe asnjë grua të Zi ka marrë një doktoraturë në matematikë.

Punën e saj e studimit të doktoratës përbëhet ekuacioneve diferenciale që u ngrit në studimin e orbitave astronomike. Ajo paraqiti disertacionin e doktoraturës Përcaktimi i saj i Orbitat Duke përdorur metodën Talcott dhe doktorata e saj është dhënë nga Universiteti i Havanë në vitin 1960. Ajo u bë gruaja e parë e Zi të marrë një doktoraturë në matematikë në Universitetin e Havanë. Gjatë studimeve të saj doktoraturës Vélez Rodriguez fëmijë të dytë, një vajzë, ka lindur në vitin 1959.

Mirëpo situata në Kubë kishte ndryshuar përsëri nga 1960. Fidel Castro ka marrë kontrollin e Kubës në janar 1959, me pak e opozitës si qeveria e korruptuar e Batista ishte shumë jopopullore, Batista dhe kishte ikur. Kastro filloi procesi i çmontimit strukturës kapitalist në Kubë dhe futja e një stil sovjetik qeveria komuniste. Vélez-Rodriguez u bë në rritje të pakënaqur me Kuba komunist dhe në vitin 1962 shkolla katolike romake që djali shtatë vjeçar i saj i vjetër ishte pjesë është marrë përsipër nga qeveria komuniste. Në këtë pikë ajo vendosi për të shkuar në Shtetet e Bashkuara në mënyrë që fëmijët e saj mund të kemi një arsim të mirë.

Vélez-Rodriguez emigroi nga Kuba me Shtetet e Bashkuara në vitin 1962. Burri i saj, megjithatë, nuk ishte në gjendje të largohen nga Kuba me të dhe ai u detyrua të qëndrojë në Kubë për tre vjet deri sa ai ishte në gjendje të bashkohet me gruan e tij. Edhe pse jeta në shumë mënyra ishte shumë më mirë në Shtetet e Bashkuara se sa që kishte qenë në Kubë, ka pasur një lidhje në të cilin ajo sigurisht nuk ishte dhe ky ishte diskriminim që ajo tani të dyja pësuan sepse ajo ishte e Zi dhe për shkak se ajo ishte një matematikan grua .

Në 1962 Vélez-Rodriguez filloi mësimin e matematikës dhe fizikës në Texas College. Ajo ishte në vitin 1970 që ajo të parë u përfshinë me programet e edukimit shkencor i Fondacionit Kombëtar i Shkencës, dhe kjo shënon fillimin e asaj që do të bëhet përfundimisht punën e jetës së saj. Ajo dha mësim në disa kolegje dhe shkolla për nxënës të Zi përpara se të bashkohet Peshkopi College në Dallas, Texas, në vitin 1972. Ajo ishte në vitin 1972 që Vélez-Rodriguez u bë një qytetar amerikan. Në Peshkopi Kolegji ajo ishte një profesor dhe ajo u emërua kryetar i Departamentit të Shkencave Matematike 1975-1978. Ajo vazhdoi të eksperimentojnë me mënyrat e matematikës të mësimdhënies e cila do të jetë veçanërisht e dobishme për studentët e pakicës dhe studentë me disavantazhe.

Në vitin 1979 ajo mori leje nga peshkopi Kolegji mungesë të bëhet një menaxher programi me Institucionet e Pakicave Programi i Shkencave Përmirësime në Uashington, DC Ajo nuk u kthye në Peshkopi College, megjithatë, për në vitin 1980 ajo u bë drejtor i Programit të Shkencës të pakicave Përmirësimi në US Department of Education.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland