Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georg Freiherr von Vega

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Mar 1754

Zagorica, Ljubljana, Slovenia

26 Sept 1802

Vienna, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Prindërit e Jurij Vega (Georg është versioni gjerman e emrit të tij) ishin bujq të varfër, babai i tij vdes kur Jurij ishte 6 vjeç. Ai ndoqi shkollën në Lubjanë deri 19 vjeç kur ai u bë një inxhinier lundrimit. Ai hyri në shërbimin ushtarak në 1780, si profesor i matematikës në Shkollën artileri në Vjenë. Ai ishte një mësues të talentuar dhe shkrimtar, me një aftësi të madhe si një kalkulator.

Vega shkroi mbi artileri, por ai është i kujtohet mirë për tryezat e tij të logarithms dhe funksionet trigonometrike. Tavolina shtatë figura e tij log u bazuar në ato të Vlacq dhe ishin të famshëm për saktësinë e tyre. Llogaritjet janë bërë me ndihmën e ushtarëve të cilët ishin të dhënë një dukat ari për çdo gabim ata gjetur. Libri i tij i parë i logarithms shfaq në 1783. Tavolina logarithmorum completus Edition ™ u shfaq në 1794 dhe edicionin e 90-të u shfaq në vitin 1924.

Vega shkroi një libër mësimi katër vëllim Vorlesungen über die Mathematik (1782, 1784, 1788, 1800). Ky libër përmban gjithashtu tabela trigonometrik.

Vega llogaritur π për 140 vende, një rekord i cili qëndroi për më shumë se 50 vjet. Kjo shfaqet në një letër që ai i botuar në 1789.

Si një njeri ushtarak Vega ishte përfshirë në disa luftëra. Në vitin 1788 ai luftoi kundër turqve në një betejë afër pozicioneve të Beogradit armë komandues. Ai luftoi edhe kundër frëngjisht në shumë beteja, në këtë kohë e revolucionit dhe luftërave në Evropë.

Në shtator 1802 Jurij Vega ishte raportuar të humbur. Një kërkim ka qenë i pasuksesshëm, derisa trupi i tij ishte gjetur në Danub, pranë Vjenës. Shkaku zyrtar i vdekjes ishte një aksident, por dyshojnë shumë, që ai u vra.

Foto është shfaqur nga një bankë sllovene 50 tollar notë të lëshuar në nderim të tij. Një pullë slloven ka qenë gjithashtu nxorri të respektojnë atë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland