Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Oswald Veblen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 June 1880

Decorah, Iowa, USA

10 Aug 1960

Brooklyn, Maine, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oswald Veblen 's prindërit ishin Andrew Anderson Veblen dhe Kirsti Hougen. Ati Andrew Veblen ishte një krijues norvegjez kabinet por u bë një fermer pas emigruar nga Norvegjia në Shtetet e Bashkuara në 1847. Një nga vëllezërit e Andrew Veblen së, Thorstein Bunde Veblen, ishte një ekonomist i mirënjohur dhe kritik social. Andrew Veblen, ishte më i madh i prindërve të tij dymbëdhjetë fëmijë dhe ai ishte një mësues në Kolegjin Luteri në Decorah, Iowa, në kohën Osvald u lind. Ai u largua Luteri Kolegji kur djali i tij Osvald ishte një vit i vjetër dhe ai u bë profesor i matematikës dhe fizikës në Universitetin e Iowa.

Veblen frekuentuar shkollën në Iowa City para se të hyjnë në Universitetin e Iowa në vitin 1894, duke marrë AB e tij në 1898. Pas një viti kaloi si laborator një asistent në Universitetin e Iowa, Veblen kaluar një vit në Universitetin e Harvardit, ku ai u dha një BA dytë në 1900, para se të shkojnë në Universitetin e Çikagos për të ndërmarrë kërkime. Archibald shkruan në:

Ai mori pjesë kryesore e trajnimit të tij matematikore në Universitetin e Çikagos nga kjo trio frymëzues Bolza, Maschke, dhe Eliakimi Moore. Nën drejtimin e tyre ai vendosi bazën për punën e rëndësishme se ai ishte vonë për të arritur në fushën e themelet e gjeometrisë, gjeometria projektive, topologji, invariants diferenciale dhe spinors. Disertacioni i tij citohet shpesh nën Moore, në një sistem të aksiomat e gjeometrise Euklidiane, e ndjekur trendin e zhvillimit të Pasch (1882) dhe Peano (1889, 1894) më tepër se sa ajo e Hilbert (1899) dhe Pieri (1899).

Në fakt Veblen Moore i parë i impresionuar kur ai mori pjesë në seminarin e tij në 1901. Kur Moore botuar Në aksiomat e gjeometrise projektive në vitin e ardhshëm ai pranoi kontributin Veblen e, shkrim:

... pyetje dhe vërejtjet e anëtarëve të kësaj lënde, në veçanti Z. O Veblen, kanë qenë një burim i stimul më shumë.

Disertacion doktorature Veblen së, të mbikqyrur nga Moore, kishte të drejtë një Sistemi i aksiomat për Gjeometria dhe ai u shpërblye me doktoratë të tij nga Universiteti i Çikagos në 1903. Në të Veblen dha një sistem të bazuar në pika aksiomë dhe rendin në vend se në nocionet tradicionale të pikës, vijës dhe avion. Ai paraqiti dymbëdhjetë aksiomat për gjeometri Euklidiane që ai provuar të jetë një sistem i plotë i aksiomat dhe ai e provoi edhe pavarësinë e aksiomat. Ai kaloi dy vjet në Harvard pas dhënien e doktoraturës së tij si një shok në matematikë. Gjatë kësaj kohe ai efektivisht mbikëqyrur studimet e doktoraturës e Robert Moore, zyrtarisht një student i Eliakimi Moore-s, i cili u dha një doktoraturë në vitin 1905 për një disertacion të drejtë vë në vargje të hipotezave për Gjeometria. Veblen Gjatë kësaj periudhe ka punuar në tezën e tij duke në një formë për botim dhe një sistem i aksiomat për gjeometri u paraqit si një dokument 41 faqe në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1904. Tashmë në këtë kohë ai kishte filluar të ndërmarrë kërkime në topologji (ose Zbavitje analiza si ajo quhej atëherë) dhe ai botoi Teoria mbi kthesa aeroplan në jo-Zbavitje në vargje analizë në vitin 1905.

Leaving Harvardit, Veblen mësoi matematikës në Universitetin Princeton 1905-1932. Emërimi i tij fillestar për të Princeton në vitin 1905 ishte si një preceptor, një pozicion të ri i cili Woodrow Wilson, presidenti i Princeton, i futur në një përpjekje për të ngritur nivelin e bursë në universitet. Veblen u martua me Mary Elizabeth Dikson Richardson në vitin 1908. Ajo ishte motra e Owen Richardson i cili ishte profesor i fizikës në Princeton, dhe më vonë vazhdoi të marrë çmimin Nobel për fizikë në vitin 1928. Veblen dhe gruaja e tij Elizabeta nuk kishte fëmijë. Dy vite pas martesës së tij, në vitin 1910, u gradua në Veblen profesor i matematikës në Princeton.

Gjatë Luftës së Parë Botërore ai kishte shërbyer si një kapiten i parë, më vonë si një pengesë në ushtri. Ai kërkoi një komisioni në Departamentin e artilerisë në pranverën e vitit 1917 dhe u emërua në Zyrën e balistikë Hulumtime në re Ground Aberdeen Proving në Maryland. Pas trajnimit themelor gjatë verës së 1917, ai mbërriti në Ground Proving më 4 janar 1918. Veblen kryesuar Divizionin e Eksperimentale balistikë e cila ishte strukturë matematikore kërkimore në Ground Proving. Ai filloi mbledhjen e të dhënave në varg një armë 2,95 inç. Ai pastaj ka punuar mbi problemin e transferimit të të dhënave të papërpunuara në tabelat e rezultateve dhe për këtë ai kishte një staf prej njerëzve për të ndërmarrë gjatë llogaritjet dore. Ai punësuar Jozefi Ritt të ngarkuar me këta kompjuterë. Puna e tij çoi në teori të reja balistikë. Shih për detaje të punës që ka ndërmarrë gjatë kësaj periudhe.

Veblen u nderua nga Princeton në vitin 1926, kur emrin e tij, Henry B Fine Profesor i matematikës. Në vitin akademik 1928-29 ai dha mësim në Oksford, si pjesë e një shkëmbimi me GH çartur. Në vitin 1929 janë siguruar fonde për të Bukura në Hall Princeton dhe Veblen siguruar shumicën e ideve që hyri në dizajnin e saj. Ai donte Matematikanë në Bukura Hall të jetë në gjendje të:

... grup vetë për inkurajimin dhe mbështetjen reciproke. [Kjo duhej të jetë një vend ku] rekrutuar të rinj dhe luftëtar i vjetër [mund të kemi] ato kontakte jozyrtare dhe lehtë se janë kaq të rëndësishme për secilin prej tyre.

Megjithatë ai gjithashtu donte një dhomë e rezervuar për profesorët që nga:

... nuk kuptohet gjithmonë nga ata të cilët përpiqen të sjellin për marrëdhënie më të ngushta midis fakultetit dhe studentëve [është] që në të gjitha format e marrëdhënie shoqërore dispozitat për jetën private janë po aq të rëndësishme sa ato për afërsinë.

Në vitin 1932 ai kaloi kohë në Gjermani dhe leksione në Göttingen, Berlin dhe Hamburg. Zund shkruan se kjo përvojë:

... i dha atij një paraqitje e shkurtër e parë dorën e turbullt afrohet në Gjermani, dhe ai më pas ka punuar pa pushim për të ndihmuar refugjatët vend që erdhën në Shtetet e Bashkuara.

Warren Leon Cohen, në një intervistë në vitin 1984, kujton qëndrimin Veblen ndaj vendosjes Matematikanë refugjatëve:

Ishte Depresioni. Young Matematikanë amerikanë janë gjetur të vështirë për të marrë detyra të caktuara dhe pyetja nëse duhet të sjellë në Matematikanë të huaj për të zënë poste të cilat pastaj nuk do të jetë në dispozicion për Matematikanë amerikanë u debatohet. Veblen mori atë që unë do ta quaja pamje më të gjerë. Unë hezitoj t'ia atribuonte shikime te Veblen, por konsiderata që duket se kanë actuated tij ishin dy: një shqetësim për mirëqenien e matematikës vetë, human dhe një shqetësim për disa individë të cilët kishin talent. Veblen ishte një njeri i madh, dhe populli për të cilin ai e ka bërë të mundur të vijnë në Shtetet e Bashkuara të dhënë një kontribut të madh në matematikë. GD Birkhoff kundërshtoi atë në këtë. ... [Birkhoff thënë] "Në qoftë se këta njerëz të shquar të vijnë dhe të marrin pozitat, Matematikanë i ri amerikan do të bëhet hewers e drurit dhe mbathje të ujit."

Veblen ndihmoi të organizojë Instituti për Advanced Study in Princeton në 1932, dha dorëheqjen rang profesori B Henri Bukura për t'u bërë profesor i parë në Institutin në të njëjtin vit. Ai kishte Alexander, Ajnshtajni, von Neumann dhe Weyl, të gjitha Matematikanë ai kishte zgjedhur, si anëtarë të Institutit origjinale.

Interes Veblen në themelet e gjeometrisë çoi në punën e tij në sistemet aksiomë e gjeometrise projektive. Ai botoi geometries fundme projektive me WH Bussey në vitin 1906, në një gjeometri Collineations fundme projektive (1907), dhe jo-geometries Desarguesian dhe jo-Pascalian (1908). Së bashku me John Wesley Young ai botoi gjeometria projektive (1910-18). Parë i dy vëllime në këtë libër janë shkruar së bashku me dy autorët, por vëllimi i dytë ishte për shkak Veblen vetëm. Futja në këtë punë justifikon studimin e fondacioneve:

Edhe një hapësirë të kufizuar të përkushtuar në këtë vëllim të fondacioneve mund të duket si një pengesë nga pika pedagogjik e parë në disa Matematikanë. Për këtë ne vetëm mund të përgjigjeni që, sipas mendimit tonë, një njohuri adekuate të gjeometrisë së nuk mund të merret pa vëmendje në themelet e tij. Ne besojmë, për më tepër, se trajtim abstrakt është veçanërisht i dëshirueshëm në Gjeometria projektive, sepse ajo është nëpërmjet fundit që disiplina të tjera gjeometrike janë më të lehtë të koordinuar. Që nga ajo është më e natyrshme per te derivuar disiplinat gjeometrike lidhur me emrat e Euklidit, Dekarti, Lobachevsky etj nga Gjeometria projektive se gjeometria projektive të rrjedhin nga një prej tyre, është e natyrshme për të marrë themelet e gjeometrisë projektive si themel të të gjitha gjeometri.

Ne kemi përmendur më lart se puna e parë Veblen mbi topologji duk pak para se ai arriti në Princeton. Ai vazhdoi të themelojë Princeton si një nga qendrat kryesore në botë për hulumtim topologji. Analiza Faqe (1922) ka siguruar mbulimin e parë sistematike të ideve themelore të topologji dhe kontribuoi në zhvillimin e topologji moderne.

Menjëherë pas Ajnshtajni 's teorinë e relativitetit të përgjithshëm u shfaq Veblen u kthye në vëmendjen e tij Gjeometria diferenciale. Kjo punë çoi në aplikime të rëndësishme në teorinë e relativitetit, dhe shumë nga puna e tij gjithashtu gjetur aplikim në fizikë atomike. Puna e tij invariants e formave katror diferencial (1927) është një trajtim sistematik të gjeometrisë Riemann ndërsa puna e tij, të shkruar së bashku me nxënësit e tij, Henry Whitehead, themelet e gjeometrisë diferenciale (1933) jep përkufizimin e parë e një manifold differentiable.teori relativiteti projektive (1933) ai dha një trajtim të ri të spinors, përdoret për të përfaqësuar spin elektronike.

Veblen ishte një anëtar aktiv i American Mathematical Society, duke shërbyer si zëvendës Shoqëria-president në 1915 dhe president në 1923-24. Ai ishte Lektor Colloquium për Shoqëri në vitin 1916 kur ai dha një seri leksionesh në topologji. Si president i Shoqërisë American Mathematical ai ishte udhëheqës i matematikës amerikane dhe përpjekjet e tij për të rritur fondet për hulumtim është shpjeguar në Feffer ku shkruan:

Midis luftërave botërore, të gjitha profesionet shkencore në Shtetet e Bashkuara ka pësuar rritje të madhe. Përvojat e udhëheqësit shkencor të kohës së luftës whetted appetites e tyre për vazhdimin e disa lloj të koncentruar, i financuar programet kërkimore. Kthyer jo qeveria, por në vend të filantropi, fizikantet dhe kimistë punuar për të vë baste të njëpasnjëshme prestigjin e tyre të pasluftës në mbështetje më të madhe për kërkime të lirë. Udhëheqësit e komunitetit amerikan matematikore kërkohet gjithashtu për të zgjeruar bazën e tyre të mbështetjes, por nuk gjeti veten përballen me pengesa unik. Përpjekjet për të mbledhur para për të përkrahur hulumtimet matematikore pasur rezultate të përziera. [Më i rëndësishëm u] përpjekje të udhëhequr nga Oswald Veblen në 1.920 s për të mbledhur fonde për të mbështetur matematika përmes Princeton University dhe American Mathematical Society në kontekstin e kësaj klime të zgjerimit për shkencat fizike.

Veblen u zgjodh në shoqëri Filozofik amerikane dhe Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) dhe u nderua me anëtarësimet e shumë shoqëri të tjera nëpër botë. Për shembull, ai ishte anëtar i Shoqërisë matematike në Londër, duke shërbyer në këshillin në vitin 1928 kur ai ishte zëvendësuar çartur në Oksford. Oxford më tej nderuar atë me një D.Sc. nderi në vitin 1929, ndërsa në të njëjtin vit ai u nderua nga Universiteti i Oslos për rastin e festimeve njëqindvjeçar për Abel. Ai u zgjodh në Akademinë daneze e Shkencave, Akademia e Shkencave (Paris), polonisht Akademia e Shkencave, Shoqëria Mbretërore e Edinburgut dhe një numër të akademive të tjera kombëtare, për shembull, Irlanda, Italia, dhe Peru. Përveç një diplomë nderi nga Oxford, ai mori nderon të ngjashme nga universitetet e Edinburg, Glasgow, Hamburg, dhe Oslo. Ai ishte bërë një kalorës e Rendit Royal Norvegjisë e Shën Olaf, një nder i cili kishte qenë gjithashtu dhënë babait të tij.

Sa për karakteristikat e tij personale ai ishte:

... Një person i angazhuar për modesti të madhe dhe hajmali personale.

LW Cohen tha:

Veblen kishte shumë karakteristika të mrekullueshme. Ai ishte një njeri i llojit.

Veblen dashur jashtë dhe kjo ishte ide e tij, i cili çoi në Princeton blerjen e një vend pyjore për Institutin për Advanced studim në mënyrë që anëtarët të mund të shkojnë për shëtitjet fshat. Shtëpinë e tij ishte në akra tetëdhjetë e pyjore të cilat ai quajtur Herrontown drurit. Ai dhe gruaja e tij u largua Herrontown Wood për të Mercer County si një vend ku:

... ju mund të merrni larg nga makina dhe vetëm ecin dhe ulem.

Në vitet e tij të fundit Veblen u bë pjesërisht i verbër dhe i hartuar një numër të ndihmave për njerëzit e verbër, një nga të cilat ishte prodhuar dhe shpërndarë nga Fondacioni Amerikan për Blind.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland