Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Bartel Leendert van der Waerden

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Feb 1903

Amsterdam, Netherlands

12 Jan 1996

Zurich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Si një nxënës i shkollës së BL van der Waerden tregoi premtim shquar dhe ai zhvilloi për vete ligjet e trigonometri. Ai studioi matematikë në universitetet e Amsterdamit dhe Göttingen nga 1919 deri 1925.

Vitin 1924 ai kaloi në Göttingen studiuar me Emmy Noether. Doktoraturës e tij, e mbikqyrur nga Hendrik de Vries, u dha nga Amsterdami për një tezë mbi themelet e gjeometrisë algjebrike. Në 1928 ai mori habilitation e tij nga Göttingen.

Vitit 1928 ishte e zënë për van der Waerden. Ai mori një pozitë në Universitetin e Rostock por ishte emëruar në një lectureship në Groningen në të njëjtin vit. Në 1931 ai u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Leipzig ku ai u bë një koleg i Heisenberg.

Para dhe pas Luftës së Dytë Botërore van der Waerden pasur probleme si një i huaj nga nazistët. Edhe pse punon në Gjermani ai refuzoi të heqë dorë nga shtetësia e tij holandez dhe jeta e tij ishte bërë i vështirë.

Pas Luftës së van der Waerden punuar për Shell në Amsterdam në matematikë e aplikuar. Në 1947 ai vizitoi Shtetet e Bashkuara do të Johns Hopkins University. Ai u kthye në vitin 1948 në një karrige të matematikës në Amsterdam, ku ai qëndroi deri në 1951. Në 1950 Karl Fueter vdekur dhe van der Waerden ishte caktuar për të mbushur karrige vakant në Cyrih në 1951.

Ndikimin e tij në departamentin në Cyrih ishte shumë e madhe. Si edhe një varg pothuajse e pabesueshme e interesave të hulumtimeve matematikore, van der Waerden stimuluar kërkimore në Cyrih me mbikëqyrjen mbi 40 studentët e doktoraturës gjatë viteve të tij atje. Në fakt van der Waerden ishte që të mbetet në Cyrih për pjesën tjetër të jetës së tij.

Van der Waerden punuar në gjeometrinë algjebrike, Algjebra abstrakte, grupet, topologji, teoria numër, gjeometri, Kombinatorika, analiza, teoria e probabilitetit, statistika matematike, mekanika kuantike, historinë e matematikës, historinë e fizikës moderne, historinë e astronomisë dhe histori e shkencës antike.

Në Gjeometria algjebrike Waerden van der përcaktuar pikërisht nocionet e dimensionit të një shumëllojshmëri algjebrike, një koncept i përkufizuar intuitive para. Puna e tij në gjeometrinë algjebrike përdor teori ideale në unaza polinom krijuar nga Artin, Hilbert dhe Emmy Noether. Vepra e tij gjithashtu e bën përdorimin e konsiderueshme e teorisë së fushave algjebrike.

Punë më të famshme Van der Waerden Algjebra është botuar në vitin 1930. Kjo dy raportet e punës për algjebër vëllim zhvilluar nga Emmy Noether, Hilbert, Dedekind dhe Artin.

teori Galois ai tregoi rezultat asymptotic që pothuajse të gjitha ekuacionet algjebrike përbërëse kanë grupit të plotë simetrike si grup Galois. Ai rezultate në teori invariant, grupet lineare, grupet Gënjeshtra dhe përgjithësuar disa nga Emmy Noether 's rezultatet në unaza.

Në teori grup ai studioi grupe Burnside B (3, r) me gjeneratorë r dhe 3 përfaqësues. Këto janë zgjidhjet e problemit Burnside. Këto grupe ishin treguar të fundme nga Burnside. Në 1933 Waerden van der gjetur mënyrë të saktë dhe strukturën e grupeve B (3, r). Ai tregoi se qëllim i B (3, r) është 3 N (r) ku shpjegues

N (r) = r + r (r -1) / 2 + r (r -1) (-2 r) / 6.

Në mesin e shumë librave të tij historike janë wetenschap Ontwakende (1950) e përkthyer në Anglisht si Shkencë Zgjimi (1954), dhe Algjebra Gjeometria në antik Qytetërimeve (1983) dhe A History of Algjebra (1985). Historia e matematikës nuk ishte një temë vetëm ai u kthye për të në fund të jetës: letër e tij të rëndësishme Die Arithmetik der Pythagoreer u shfaq në vitin 1947.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland