Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward Burr Van Vleck

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 June 1863

Middletown, Connecticut, USA

2 June 1943

Madison, Wisconsin, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward Van Vleck 's nënë ishte Ellen Maria Burr dhe babai i tij ishte Gjon Monroe Van Vleck. Xhon Van Vleck ishte një mësues i matematikës dhe astronomisë në Universitetin Wesleyan nga 1853 deri në vdekjen e tij në 1912. Atje ai mësoi HS Bardhë dhe FS Woods dhe ishte i njohur edhe në shkallë kombëtare, në mënyrë të veçantë ai ishte një nga dy nën-presidentët e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1904, Bolza të tjera tani. Edward ishte i njohur si Ned nga babai i tij dhe miqtë.

Edward Van Vleck ndjekur Middletown Shkolla e mesme, pastaj Wilbraham Akademia para se të hyjnë në Universitetin Wesleyan në 1880. Këtu ai u mësoi matematikën nga babai i tij dhe jetonte në shtëpinë e prindërve të tij gjatë viteve të tij të studimit në universitet. Në këtë fazë interesat e tij ishin në matematikë, fizikë dhe astronomi dhe pas diplomimit me një AB në 1884 ai kaloi një vit si asistent në laboratorin fizikës në Universitetin Wesleyan.

Van Vleck Në 1885 u bë një student i diplomuar në Universitetin Johns Hopkins, ku interesat e tij ende shkonin përmes matematikës, fizikës dhe astronomisë. Ai studioi matematikë atje nën Craig, Njukomb dhe Story, dhe fizika sipas Henry Rowland. Pas dy vjetësh ai u bë i bindur se matematika ishte temë për të. Ai u këshilluar më pas nga babai i tij se ai duhet të udhëtojë në Göttingen në Gjermani për të vazhduar studimet e tij.

Në Universitetin e Göttingen, Van Vleck ndjekur leksione nga Klein, Burkhardt, Fricke, Schur, Shvarc, Woldemar, Voigt, Ueber dhe të tjerët. Doktoraturës e tij u dha nga Göttingen në 1893 për tezën me titull Zur Kettenbruchentwicklung Laméscher und ähnlicher Integrale shkruar nën Klein 's mbikëqyrje. Teza studiuar integrals hyperelliptic dhe të ngjashme në fraksionet e vazhdueshme. Pas kthimit në Shtetet e Bashkuara në 1893 Van Vleck u caktua si instruktor në Universitetin e Wisconsin. Në të njëjtin vit ai u martua me Hester Laurence Raymond, ata kishin një djalë, John Hasbrouck Van Vleck, i cili ka lindur në 13 mars 1899.

Ne duhet ta shënoj këtu se Gjoni Hasbrouck Van Vleck u arsimua në Universitetin e Wisconsin, Madison, dhe pastaj në Universitetin e Harvardit, ku ai ka marrë doktoraturë e tij në 1922. Ai punoi në Universitetin e Minesotës, Universiteti i Wisconsin, atëherë Universiteti i Harvardit, ku ai ishte profesor Hollis e matematikës dhe filozofisë natyrore 1951-1969. Ai prodhuar teoria kuantike e parë mekanike të magnetizëm. Ai u dha Çmimin Nobel për fizikë në vitin 1977 për punën e tij mbi sjelljen e elektroneve në, materialet magnetike noncrystalline solide.

Duke iu kthyer të përshkruajë karrierën e Edward Van Vleck Burr, pasi që një mësuesi i matematikës në Universitetin e Wisconsin 1893-1895, ai u kthye në Universitetin Wesleyan si një profesor i asociuar. Në 1898 ai u graduar profesor, përsëri duke të Universitetit të Wisconsin në vitin 1906, ku ai ka mbetur si një profesor derisa ka dalë në pension në vitin 1929.

Pothuajse të gjitha gazetat e kërkimit Vleck Van ishin në fushën e teorisë së funksionit dhe ekuacione diferenciale. Për shembull, ai botoi Në përcaktimin e një seri të funksioneve Sturm për nga llogaritja e një përcaktues të vetme (1899), Mbi kriteret lineare për përcaktimin e rreze konvergjence e një serie fuqi (1900), Mbi konvergjenca e fraksionet e vazhdueshme me elemente komplekse (1901), Një përcaktimin e numrit të rrënjëve reale dhe imagjinare e seri hypergeometric (1902), Mbi një shtrirje të 1894 e Stieltjes biografi (1903), dhe mbi dhënien e një teoremë të Poincare për ndryshim-ekuacioneve (1912). Në autorë të diskutuar mbi një nga letrat e Van Vleck. Ata shkruajnë:

Një diskutim i është dhënë një letër nga 1908 Vleck E amerikan Van. Është argumentuar se Van Vleck provuar zero parë një ligj, duke parashikuar një zero-ligji i Borel dhe, më të habitshme, që i Kolmogorov. Një përshkrim i shkurtër i evolucionit të lidhura midis teorisë dhe teoria e probabilitetit masë është dhënë. Duke ndjekur hapat e vet Van Vleck në pasojat që rrjedhin nga zero e tij-një ligj, një rezultat ( "zgjeruar teoremen e Van Vleck") është dhënë e cila është drejtpërdrejt e krahasueshme me Borel 's ligjin e numrave normale. Së fundi, ai është treguar se Vleck Van zero-një ligj, i cili në parim i përgjithshëm që bie në mes të Borel dhe atë të Kolmogorov, dallohet më tej në atë që jep hap të rëndësishëm në krijimin atë që mund të jetë shembull më të hershme në teori ergodic e një metrically transformim kalimtare.

Ndoshta për çudi, për një njeri me talente të tij, prodhimi e tij të vetëm mbi tridhjetë artikuj matematikore mund të duket shumë modeste. Kjo shpjegohet nga Birkhoff në ku ai shkruan:

... sa vjet vazhdoi, vetë-imponuar kërkesa për elegancë dhe thjeshtësi ushtroi një ndikim frenuese mbi prodhimin e Van Vleck së.

Langer dhe Ingraham në ndjenjat shprehen ngjashëm. Van Vleck konsiderohet:

... rezultati matematik nuk ishte diçka që do të transmetohet për rastësi në publik. Ajo duhet të jetë pjesë e një strukturë kulturore dhe, si e tillë, ajo duhet të shprehet me saktësi dhe elegance.

Van Vleck u American Mathematical Society Colloquium ligjërues në 1903 duke i dhënë gjashtë ligjërata në seri të ndryshme dhe fraksionet e vazhdueshme. Ai botuar këto leksione në vëllimin e parë të seri American Mathematical Society Publikime Colloquium. American Mathematical Society ishte me fat të kemi mbështetjen e Van Vleck si dhe atë të babait të tij. Van Vleck ishte një redaktor i transaksioneve të Shoqërisë American Mathematical 1905-1910, zëvendës-president në 1909, dhe presidenti i 1913-1914. Ai i dha adresën e tij në pension presidenciale në rolin e pikë-vendosur teori në gjeometri dhe dinamika. Ndoshta kontributin e tij më të mëdha për shoqëri erdhi në 1911 kur veprimet e tij ishin të parë të Shoqërisë të mbetet si një Shoqëri të vetme kombëtare në vend të thyer në të vogla lokale shoqërive. Kriza u ngrit mbi Bôcher ku do t'i jepte adresën e tij presidenciale. John Hasbrouck Van Vleck, shkruar në, rikujtoi ngjarjet:

Në atë kohë nuk ishte ndjenjë e hidhur, sidomos nga grupi Çikago, se nuk kombëtar, në vend se sektorial, takimet u zhvilluan në perëndim të Alleghenies. ... Ati Grupi i Harvardit ishte veçanërisht i bindur: Osgood, unë kujtoj se, pretendoi se ai vuajtur nga pagjumësia në qoftë se ai e la Kembrixh. ... Cole, Sekretari i Shoqërisë, dukej të ishte i gatshëm për të vendosur për një plan për të më shumë ose më pak Balkanise atë, ndërsa babai im besonte se organizata duhet të jetë kombëtare në fushën.

Më 27 shkurt 1911 Bôcher shkroi Van Vleck (shih):

Kam shkruar këtë mëngjes të Kol ... duke thënë se unë do të jap adresën time për president në Çikago. Duke bërë këtë unë të jepnin gjykimin tim, i cili tregon se nuk ka qëllim të dobishme do të realizohet, për të tutë. Ju jeni në tokë dhe duhet të dinë.

Van Vleck besonte se veprimet e tij ishin:

... shmangur një pushim të hapur në American Mathematical Society.

Në vitin 1916 në Universitetin e Çikagos kremtoi 25 vitet e saj të parë dhe si pjesë e Tremujori-Centennial Celebration ata dhënë Van Vleck një doktoratë nderi më 6 qershor 1916. Citim thotë:

Nga American Mathematical Society dikur president dhe botues i transaksioneve; këshilltar gjithmonë i urtë dhe udhëheqës, matematikan krijuese dhe hetues i suksesshëm në teorinë e funksioneve, dhe në teoritë e ekuacione diferenciale dhe ndryshim dhe ekuacionet e funksionale, për këto shërbime të shquara në matematikë, dhe veçanërisht e rëndësishme tuaj për hulumtime në lidhje me ekuacionet e funksionale dhe fraksionet analitike të vazhdueshme.

Në këtë rast Van Vleck mbajti një fjalim mbi tendencat aktuale të hulumtimit matematikore.

Interesat e tij janë përshkruar si:

Udhëtimi dhe mbledhjen e artit japonez ... Mbledhjen e tij nga këto kopje, që numërojnë mijra objekte, është shumë i shquar, dhe një nga koleksionet private të mëdha.

Kontributet e tij janë të përmbledhura në si vijon:

Van Vleck u kujtua nga kolegët e tij si një dijetar i kulturuar dhe i shquar që bëri shumë për të pasuruar jetën dhe karrierën e atyre që e njihnin atë.

Ne duhet të kini parasysh se Universiteti i Wisconsin emrin një sallë për atë më 13 maj 1963, njëzet vjet pas vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland