Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Egbert Rudolf van Kampen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 May 1908

Berchem, Belgium

11 Feb 1942

Baltimore, Maryland, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Egbert van Kampen 's prindërit kishin jetuar në Holandë deri në disa vite para se djali i tyre i tretë lindi Egbert kur ata u zhvendos në Belgjikë. Babai Egbert ishte punësuar si llogaritar, duke punuar në fabrikën e makinave Minnerva në Antwerp. Gjatë Luftës së Parë Botërore familja u vendos në Amsterdam për të jetuar me të afërmit. Pas përfundimit të luftës ata u zhvendos përsëri, këtë herë në Hagë, ku ndoqi Egbert Eerste shkollë Christelijke. Ai u diplomua në 1924 me punën e shquar që çoi në raportet në shtypin e talentin e shquar e tij matematikore.

Pas diplomimit të tij nga shkolla, van Kampen hyrë Universiteti i Leiden. Pas diplomimit me një shkallë të parë ai vazhdoi të ndërmarrë kërkime në matematikë. Në 1927 ai udhëtoi për në Göttingen, ku ai u takua van der Waerden i cili ishte ndërmarrja e hulumtimeve ka për habilitation e tij. Ai gjithashtu u takua Aleksandrov në Göttingen, për këtë periudhë rreth Aleksandrov shpenzuar çdo verë atje. Diskutimet me këto dy matematicienë provuar të rëndësishme për kërkime van Kampen dhe ai filloi të studiojë mënyra për të bërë një përkufizim i kënaqshëm topological e një shumëllojshmëri. Kthehu në Universitetin e Leiden, studimin e tij ishte e mbikqyrur nga Woude Willem van der, edhe vetë një student i Pieter Schoute. Van Kampen parashtruar tezën e tij Die kombinatorische und Topologie vdesin Dualitaetssaetze në Universitetin e Leiden dhe u dha doktoraturës e tij në vitin 1929.

Para dhënies së doktoraturës së tij, van Kampen kishte kaluar muaj të verës të 1928 në Universitetin e Hamburgut, ku ai ka punuar me Artin. Puna e parë Van Kampen botuar ishte një shembull i një nyjë e cila u shfaq në Abhandlungen Hamburg në vitin 1928. Fjongo counterexample për të siguruar një rezultat që Artin kishin pretenduar të jetë e vërtetë në 1925. Në këtë fazë në karrierën e tij van Kampen u afrua nga Universiteti Johns Hopkins në Shtetet e Bashkuara dhe ofroi një pozitë, por ai ishte ende shumë i ri për të hyrë në Shtetet e Bashkuara ashtu vendosur për të punuar në Evropë para se të marrin deri ofertë nga Johns Hopkins. Ai pranoi një takim si një asistent të Schouten, i cili ishte profesor i matematikës në Universitetin e Delft. Schouten punuar gjithë jetën e tij në analizën tensori dhe edhe pse kjo duket mjaft larg hiqet nga temat që van Kampen kishte qenë ndërmarrje hulumtim më, megjithatë ai bashkëpunoi me Schouten në tre gazeta të analizave tensori, botuar në vitin 1930, 1931 dhe 1933. Megjithatë ai vazhdoi të punojë në idetë topological, në komplekset embedding veçanti në hapësirë Euklidiane.

Në 1931 van Kampen majtë Evropën dhe shkoi në Shtetet e Bashkuara për të marrë pozicionin që ai kishte qenë të ofruara në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore, Maryland. Atje ai u takua Zariski i cili kishte mësuar në Johns Hopkins University si një dijetar Johnston nga 1927 deri 1929 kur ai u bashkua fakultetit. Zariski kishte punuar në grup themelore të komplementit të një kurbë algjebrike, dhe ai e kishte gjetur të gjeneratorëve dhe marrëdhëniet themelore për grupin, por nuk ishte në gjendje për të treguar se ai kishte gjetur marrëdhënie të mjaftueshme për të dhënë një prezantim për grupin. Van Kampen zgjidhur problemin, duke treguar se marrëdhëniet Zariski ishin të mjaftueshme, dhe rezultati është i njohur tani si Zariski-van Teorema Kampen.

Van Kampen vitit 1933 kaloi në Universitetin e Princeton, ku JW Alexander, A Ajnshtajni, M Morse, o Veblen, von Neumann, dhe H Weyl ishin duke punuar në të sapo-themeluar Instituti për Advanced Study. Pak para këtij Pontryagin, i cili kishte punuar mbi problemet në topologji dhe algjebër, kishte studiuar dual. Ai e kishte vërtetuar se grupet kompakte abelian janë të dyfishtë të grupeve të veçantë abelian, dhe von Njuman ishte i interesuar në zgjerimin këtë rezultat. Van Kampen u bë i interesuar në Pontryagin 's dual dhe shkroi gazeta gjashtëmbëdhjetë për këtë temë, duke përfshirë një artikull të shkëlqyer studim i publikuar në 1935.

Në 1935 van Kampen filloi të punojë në një fushë të ndryshme të matematikës kur ai u bë i interesuar në punën që Wintner ishte ndërmarrje. Wintner kishte punuar në Johns Hopkins që nga 1930, viti para van Kampen ardhur, dhe interesat e tij ishin në pothuajse-funksioneve periodike dhe ekuacione diferenciale. Van Kampen ishte bërë përfshirë me studimin e gati-funksioneve periodike, kur ai kishte vizituar Princeton, dhe von Njuman kishte shpjeguar atij se si Pontryagin 's rezultatet dual mund të zgjatet duke përdorur pothuajse funksioneve periodike. Van Kampen publikuar një letër për pothuajse funksioneve periodike në Journal of Mathematical Society në Londër në 1937, duke botuar gazeta e tij të parë të përbashkët me Wintner Në transformimet kanonike e sistemeve të HamiltonitJournal Amerikane të Matematikës në vitin e mëparshëm.

Nga fundi i 1930 Pamjeje për Kampen ishte ankuar për dhimbje koke në letra që ai shkroi për familjen e tij në Belgjikë. Në mjekët e parë mendonin se problemi ishte që vijnë nga qafa e tij dhe ai kishte fizioterapia në përpjekje për të kuruar dhimbjen. Megjithatë koke u përkeqësua dhe kanceri u diagnostikua me origjinë nga një shenjë e lindjes së tij pranë veshit të majtë. Në prill 1941 Pamjeje për Kampen hyrë në spital dhe mjekët operohet për të hequr rritje malinje. Në operacionin e parë ishte menduar që të ketë qenë i suksesshëm dhe Pamjeje Kampen rifilloi mësimin në vjeshtën e vitit 1941. Megjithatë dhimbje koke shpejt u kthye edhe më të rënda se më parë, dhe ai e ka humbur dëgjimin në veshin e majtë. Me shpejtësi përkeqësimit të shëndetit të tij, van Kampen hyrë në spital përsëri në dhjetor 1941 dhe një tjetër operacion është kryer në janar të vitit 1942. Kjo nuk ishte e suksesshme dhe Pamjeje Kampen lapsed në humbje ndjenjash më 10 shkurt dhe vdiq në ditën në vijim.

Gjatë dokumentet përfundimtare të tij sëmundje van Kampen ishin ende shfaqen në shtyp. Shtatë letra u shfaq në vitin 1939, katër mbi statistikat dhe tre në funksionet thuajse periodike. Wintner ishte një autor të përbashkët të katër prej këtyre gazetave, Kosove e tre, dhe dy kishin Pamjeje për Kampen si autor i vetëm. Pesë letra u shfaq në vitin 1940, njëri prej tyre një artikull të madh mbi 30 faqe në gjatësi në Journal amerikan i matematikës me masa Zot titullin produkt dhe convolutions pafund. Gjithashtu në vitin 1940 ai botoi një letër të shkruar së bashku me Erdos, Kosove dhe Wintner: Ramanujan shuma dhe pothuajse funksioneve periodike. Tre gazetat më shumë u shfaq në shtyp në vitin 1941 dhe në kohën e vdekjes së tij ai kishte 54 letra të shtypura, në një arritje e jashtëzakonshme për një periudhë prej 12 vjetësh. Pesë vjet pas vdekjes së Wintner van Kampen botoi një letër Në shpërndarjen asymptotic e geodesics në sipërfaqet e revolucionit që ai e ka bërë një punë të përbashkët me van Kampen që përmbante ide të cilat dy kishin qenë duke punuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland