Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gyula Vályi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Jan 1855

Marosvásárhely, Transylvania, Hungary

13 Oct 1913

Kolozsvár, Hungary (now Cluj, Romania)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gyula Vályi 's ati ishte një gjyqtar dhe një anëtar i patundur i Kishës kalvinist. Nëna Gyula ishte një descendent i titulluar Dózsa György (1470-1514), i cili udhëhoqi një ushtri në një kryqëzatë kundër turqve që më vonë u bë një revoltë fshatar kundër fisnikërisë hungareze. Pas humbjes së ushtrisë György Dózsa u ekzekutua. Gyula kishte një vëlla më të vjetër Gábor Vályi i cili vazhdoi të bëhet një profesor e statistikave.

Vályi ka lindur në Marosvásárhely, i cili ishte një qytet i famshëm për ndonjë matematikan hungarez për t'u dhënë lindur në lidhje me Farkas Boljait dhe János Bolyai. Ai ndoqi shkollën në Marosvásárhely ku ai tregoi aftësitë e tij matematikore, por ishte një djalë i turpshëm që përzier pak me miqtë. Pas diplomimit nga shkolla, ai shkoi në Kolozsvár, kryeqyteti i Transilvanisë, ku ai mori pjesë në universitet. Universiteti i Kolozsvár ishte një universitet të sapo-formuar Vályi kur hyri ajo, duke themeluar në vitin 1872. Ndryshe nga disa të tjerë ai ishte i pavarur nga Kisha dhe ajo u krijua me matematikë, si një subjekt i rëndësishëm, që nga fillimi se kishte një fakultet të matematikës dhe shkencave natyrore.

Pas kualifikimit si një mësues i matematikës dhe fizikës nga Universiteti i Kolozsvár, Vályi ishte dhënë një bursë për të lejuar atë që të ndërmarrë studime të mëtejshme jashtë vendit. Kjo bursë ia ka mundësuar që të kalojë dy vjet duke studiuar në Universitetin e Berlinit, ku ekipi i shquar i Kummer, Borchardt, Weierstrass dhe Kronecker qenë pedagog. Ishte në këtë kohë që ai filloi të ndërmarrë kërkime matematikore, në problemet e parë zgjidhjen e paraqitura në Lapok ditar Müegyetemi. Disertacion i doktoratës e tij ishte në teorinë e helikë që çoi në zhvillimin e tij nje teori e ekuacione pjesore diferenciale të rendit të dytë. Teza e tij ishte botuar në Kolozsvár në 1880 dhe në vitin e ardhshëm, ai u bë një dozent në Universitetin e Kolozsvár.

Vályi u emërua profesor i fizikes teorike në Kolozsvár në 1884, dhe në vitin e ardhshëm edhe ai u bë profesor i matematikës pedagog në analizë, gjeometrinë dhe teoria e numrave. Le të përmendim një problem të veçantë ai e konsideron. Supozoni se ne jemi të dhënë një trekëndësh. Pastaj pedale trekëndësh është se formuar nga këmbët e lartësi. E dytë të këmbës trekëndësh trekëndësh origjinal është pedale trekëndësh trekëndësh të këmbës, dhe pedal pedale është trekëndësh trekëndësh i n (-1) rr pedale trekëndësh. Vályi kërkuar që trekëndëshat janë të ngjashme me datë e tyre n pedale trekëndësh (që është, ata kanë këndvështrime të njëjtë). Për n = 1 ka dy trekëndëshat të tilla, për n = 2 ka 10, per n = 3 ka 54, për n = 4 ka 228, për n = 5 ka 990 dhe për n = 6 ka 3.966. Vályi gjithashtu bëri studime të gjera e gjeometrise projektive, në veçanti studiuar reciprocitetit polare, dhe përdoren funksionet eliptik të studiuar kthesa e tretë me qëllim. Një nga problemet e teorisë së tij të preferuar ishte numri i të gjeni të gjithë trekëndëshat me anët e gjatësisë numër të plotë zonën e të cilit dhe rrethues janë dhënë nga të njëjtin numër. Vályi tregoi se ka pesë trekëndëshat pikërisht me këtë pronë.

Shikimi Vályi e përkeqësuar me shpejtësi dhe ai duhej të leksion pa shënime, sepse ai nuk mund t'i lexoni ato. Një nga studentët e tij e përshkroi leksionet e tij (shih për shembull ose):

Në leksionet e tij Vályi trajtohen në mënyrë rigoroze me matematike, përmbajtur nga çfarëdo, të themi, vërejtjet filozofike. Ai shkoi nëpër detajet vogël e llogaritjeve me kujdes të madh, dhe praktikisht nuk ka falë gabimet në aftësitë e tij të jashtëzakonshme në llogaritje. Sasia e materialit ishte mbuluar gjithmonë të konsiderueshme, por çdo gjë ishte e rregulluar në mënyrë të qartë që, së bashku me kujtesën e tij të mrekullueshme, e lejuar (dhe sytë e tij të detyruar) edhe atë të flasë pa shënime. Vályi e ligjëratave nuk ndjekin gjithmonë të njëjtin model. Nga literaturë të veçantë të lexoni me zë të lartë atë rregullisht çdo vit ai mund të zgjedhë dhe i aftë në leksionet e tij ato artikuj që e bëri sigurisht më të përsosur. Kështu shumica e materialit ndërtuar gradualisht deri në përmirësimin e teksteve edhe në formën më pak se autentik botuar nga studentët. Ka qenë dy kurse të Vályi që mezi ndryshuar me kalimin e kohës. Njëri prej tyre paraqiti teorinë bazë të funksioneve, në të Vályi pas Weierstrass mjeshtër të vjetër të tij dhe përfshin teorinë e funksioneve eliptik. Tjera të interesuara me János Bolyai 's "Shtojca"; në atë kurs Vályi, sidomos në vitet e para të mbërthyer rendit dhe përmbajtjen e pjesëve të Boljait' s kryevepër.

Vályi mbetur në Kolozsvár jetën e tij pavarësisht nga të gjitha duke u ofruar një rang profesori në Budapest. Ai që në pension në 1911, në gjendje për të parë, ai ishte krejtësisht i varur nga kujtesa e tij për të dhënë leksione dhe ai ndjeu se kujtesa e tij kishte filluar të dështojë. Kjo është një shenjë se si ai e mori seriozisht përgjegjësitë e tij se ai menjëherë në pension kur ai ndjeu se ai nuk ishte më në gjendje për të dhënë nxënësve të tij cilësinë e mësimdhënies që ata meritojnë.

Pas Vályi në pension, ai shkoi për të jetuar me Gábor vëllain e tij që kishte në pension, edhe me këtë kohë. Pas vdekjes së tij këto fjalë u tha në një haraç të tij (shih për shembull ose):

Tragjedia e jetës e cila ka përfunduar tani është se trupi i tij i dobët penguar përdorimin e plotë të energjisë intelektuale që ai zotëronte në bollëk. Vályi arritje, megjithatë, është e jashtëzakonshme dhe të qëndrueshme ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland