Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Jean Gustave Nicolas Baron de la Vallée Poussin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Aug 1866

Louvain, Belgium

2 March 1962

Louvain, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles de la Vallée Poussin 's ati ishte profesor i gjeologjisë në mineralogji dhe Universitetit të Louvain për rreth 40 vjet. Emrin origjinal e familjes ishte Lavallée, një emër me origjinë frëngjisht. Një stërgjysh i Vallée Poussin martuar në familjen e Nicolas Poussin, artisti kryesor frëngjisht të shekullit të 17-të, dhe duke qenë vetë një artist ky stërgjysh shtuar Poussin emrin emrin e tij e La Vallée. Pra, Vallée Poussin vinte nga një familje me interesat e të dy artistike dhe shkencore, por ai ishte edhe një familje me interesat e letrare.

Nga djalëri të tij se ai ishte i inkurajuar nga matematikani Louis-Philippe Gilbert por në Vallée Poussin parë mendonin se ai do të bëhej një prift jezuit. Ai hyri në Kolegjin e Jezuitëve në Mons, por ai gjeti atje të mësimdhënies e papranueshme. Ai ishte i zhgënjyer veçanërisht në mësimin e filozofisë në Kolegjin, kështu që ai u kthye në një temë tjetër, edhe pse ai ende nuk kishte matematikë si interesin e tij kryesore. Ai ka studiuar inxhinieri dhe mori diplomën e tij në atë lëndë. Megjithatë shpejt pas kësaj ai u bë absorbohet nga matematikë të pastër. Ai ka studiuar në Universitetin e Louvain, ku ai ishte i mësuar nga Gilbert që provuar të jetë një mësues i frymëzuar. Gilbert ishte një matematikan i shkëlqyer dhe autor i një libri analizë gjobë. Vallée Poussin gjithashtu studioi në Universitetin e Parisit dhe në Universitetin e Berlinit.

Në 1891 Vallée Poussin u emërua si asistent i Gilbert së në Universitetit të Louvain. Megjithatë bashkëpunim nuk ishte të zgjasë për kohë të gjatë që nga Gilbert vdiq në vitin 1892. Edhe pse vetëm 26 vjeç në kohën Vallée Poussin u zgjodh për të kryesojë Gilbert's.

Hulumtimi i parë Vallée Poussin e matematike ishte në analizë, në veçanti u përqëndruar në integrals dhe zgjidhjet e ekuacioneve diferenciale. Një nga letrat e tij të parë në 1892 mbi ekuacionet diferenciale u dha një çmim nga Akademia Belgjikë. Punojnë më mirë e tij të njohura, megjithatë, u shfaq katër vjet më vonë në 1896, kur ai doli teorema e kryeministrit numër. Kjo thekson se (π x), numri i primes x, tenton të x e / log x si x tenton në pafundësi.

Teorema e kryeministrit numër kishte qenë conjectured në shekullin e 18-të, por në 1896, dy matematicienë të pavarur provuar rezultat, dmth Hadamard dhe Vallée Poussin. Kontributi i parë i madh për të provuar rezultati ishte bërë nga Chebyshev në 1848, atëherë prova ishte hartuar nga Riemann në 1851. Dhënë dy prova të pavarura duke u prodhuar në të njëjtën kohë është se mjetet e nevojshme në analizë komplekse nuk ishin zhvilluar deri në atë kohë. Në fakt, zgjidhja e këtij problemi të madh të hapur ishte një nga motivet kryesore për zhvillimin e analizave komplekse gjatë periudhës 1851-1896.

Në vitin 1900, ndërsa në pushim në Norvegji, u takua Vallée Poussin një familje Belgjikë. Ai u martua me vajzën e talentuar të kësaj familje dhe kjo ishte një martesë shumë të lumtur. Rezultati ishte se ai kishte një shtëpi, ku ai dhe gruaja e tij ishin të lumtur dhe të kënaqur. Ai jetoi në Louvain nga kohën kur ai u emërua i parë ka përjashtim për një periudhë disa jashtë vendit. Gjatë Luftës së Parë Botërore ai ishte ftuar për të Harvardit në 1915 dhe pastaj në Paris në vitin 1916. Midis një numër i famshëm leksione ai dha ishin ato në Fribourg në 1918, Romë në vitin 1923 dhe Houston në vitin 1924.

Për më tepër numri i kryeministrit teorema, kontributet vetëm Vallée Poussin në numrat e kryeministrit ishin të përfshira në dy gazeta në funksion Zeta Riemann që ai botoi në vitin 1916. Hipoteza Riemann, ndoshta më të famshme të të gjitha çështjet ende të hapura të matematikës, është se të gjitha zero komplekse e funksionit Zetës shtrihen në linjë 1 / 2 + b i. Vallée Poussin forcuar rezultatet e provuar nga Hardy në 1914 i cili tregoi se një numër i pafund i zero ishin në atë linjë. Rezultatet Vallée Poussin ishin të kalimit të interesit, megjithatë, për të çartur dhe Littlewood provuar ende rezultatet më të fortë në 1918.

Vallée Poussin gjithashtu ka punuar në përafrimin me funksionet nga polynomials algjebrike dhe trigonometrike 1908-1918. Le të japin kuotën e tyre Vallée Poussin përshkrim të problemit të përafrimit të dhënë në një leksion që ai dha në Houston në vitin 1924:

Më të rëndësishëm të problemeve me të cilat kanë qenë të sulmuar në studimin e përafrimit është ajo e rendit e përafrimit. Le define të parë se çfarë ne kuptojmë me të përafrimit. Për shembull, le të vazhdueshme një funksion f (x) të përfaqësohet me anë të një polinom të n shkallë, dhe le të n P (x) të jenë të tilla një polinom. Dallimi F - P n është humbje e afrimit, dhe është një funksion i x; vlera e tij maksimale në intervalin e përfaqësimit është o përafrimin n. Ky numër pozitiv afrohet 0 si 1 / afrohet n zero, në qoftë se n polinom P zgjedhur mirë. ... Problemi i rendit të përafrimit është më poshtë: Për të vendosur lidhje që ekziston mes o n qëllim të përafrimit, që f (x) mund të pranojnë për një shprehje e fundme e rendit n, dhe pronat diferenciale të funksionit.

Ai pastaj vazhdoi të vënë kontributin e vet për këtë problem në kontekst, edhe pse duhet thënë se ajo është formuluar në një mënyrë shumë modeste:

I ofroi veten fillimet e një përgjigje për këtë problem shumë në vitin 1908, ndërsa studimi përafrimit të dhënë nga Edmund Landau 's integrale. I tregoi gjithashtu se funksioni | x | pranon një përafrim të rendit të 1 / n nga një polinom i n shkallë, dhe kam ngritur çështjen e të vendosur nëse apo jo se ishte qëllim të përafrimit të mirë të mundshme. Kjo pyetje ka caktuar shumë më tepër rëndësi për zhvillimin e subjekt se sa pak rezultate të izoluara që unë e kisha marrë, sepse kjo pyetje shkaktuar shkrim i dy kujtimeve më të rëndësishme në subjekt, një nga D Xhekson dhe tjetri nga Sergei Bernstein.

Punë më Vallée Poussin e mëdha ishte Cours d'analizuar. Burkill shkruan në:

Ishte [ Jordan 's Cours d'Analyse] i cili, siç është regjistruar nga çartur dhe matematikanë të tjerë të gjeneratës së tij, hapi sytë e tyre se çfarë analizë të vërtetë ishte. Nëse Jordan 's është më fisnike e Cours d'Analyse dhe ndoshta Goursat' s (ndihmoi me përkthimin nga Hedrick ) Më gjerësisht lexuar, ajo vështirë se mund të dyshonte se Vallée Poussin është më elegant dhe qartë.

Cours Vallée d'Poussin të shkoi analizojnë përmes edicioneve të ndryshme, secili që përmbajnë materiale të reja. Me 1899, disa vite para publikimit të edicionit të parë, shumica e materialit tashmë ekzistonte në formën e shënimeve leksion. Edicioni i parë i Vëllimi 1 doli në 1903, dhe edicioni i parë i Vëllimi 2 në vitin 1906. Vëllimi i mbuluar diferencimit të funksioneve të një ose më shumë ndryshore, dhe integrimin e funksioneve të një variable të vetme. Vëllimi 2 integrals mbuluar të shumta, ekuacionet diferenciale, dhe gjeometria diferenciale. Traktat ishte shkruar në një mënyrë interesante, duke kombinuar një tekst hyrës me një punë të avancuara për specialistët. Mënyrë kjo u arrit kishte dy madhësive të ndryshme lloji. Nëse një lexues i vetëm lexoni llojin më të madhe atëherë ajo ishte një hyrje të plotë në subjekt për fillestar apo ata të interesuar në të gjitha kërkesat për inxhinieri. Materiali të vogla tip synonte specialist i pastër matematik interesuar në hollësitë më të thellë.

Punës ndryshuar në mënyrë dramatike kur një edicion i dytë u shfaq, Volumi 1 në 1909 dhe Volume 2 në 1912. Shumica e materialit shtesë u shfaq në llojin e vogla dhe të mbuluar tema të tilla si teoria e caktuar, në veçanti Schröder-teorema Bernstein, Lebesgue integrale, funksionet e variacioni kufizohet, teorema kurbë Jordanit, përafrimi polinom, Parseval 's teorema e në seri trigonometrik, Rezultatet e Fejér, etj

Edicioni i tretë i Vëllimi unë përsëri përmbante materiale të reja dhe u botua në vitin 1914. Megjithatë Lufta e Dytë Botërore ndërpreu punën Vallée Poussin së. Gjermanisht translation premtuar nuk u paraqit dhe edicionin e tretë të Vëllimi 2 ishte djegur nga ushtria gjermane kur Louvain pushtuan. Ai do të diskutuar punën Lebesgue integrale, e cila nuk do të ishte botuar në këtë formë, por ai ishte shumë i përfshirë në një monografi më vonë. Ndryshe nga shumë libra të ngjashëm të saj kohe Cours d'analizuar nuk përmban teori komplekse funksion. Edicioni i katërt u botua në 1921 dhe 1922. Ai përfundoi dallim të madh / vogël të shtypura dhe u bë një punë që kanë për qëllim fillestar. Dy volumet e tyre kishte arritur në edicionin e shtatë nga 1938, por ai shkoi me shumë pak ndryshime, pasi edicionin e katërt.

Pas 1925 u kthye në Vallée Poussin ndryshore komplekse, teoria e mundshme dhe përfaqësimin conformal. Tekste të tjera të rëndësishme ishin botuar prej tij në traktin e tij Borel Lebesgue integrale (1916), teoria e afrimit (1919), mekanika (1924), dhe teori potencial (1937). Në 1930 Vallée Poussin u rishikuar 1916 traktin e tij integrals Lebesgue: funksionet Set: klasa Baire kur Luzin 's Ligjeratat në grupe analitike si dhe kërkesat e tyre u botua. Dokument përmban tre letrat e shkruara nga Vallée Poussin të Luzin datës 4 shkurt 1933, 8 mars 1933 dhe 21 mars 1933. Vallée Komentet Poussin në këto letra në fakt, i cili është me interes të madh për atë, që pak Luzin përdorur klasifikime të ndryshme të njëjtë përcakton si ai kishte studiuar. Ai jep falënderim të lartë të Luzin 's libër.

Publikimi i punës Vallée Poussin e logarithmique Le të mundshme, u mbajt nga Lufta e Dytë Botërore dhe publikuar vetëm në 1949.

Vallée Poussin u zgjodh në Akademinë Belgjikë më 1909. Nderon Më shumë do të ndjekin duke përfshirë zgjedhjet për Akademinë e Shkencave Madridit, Shoqëria Napoli e Shkencës, Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave, Instituti i Francës, Accademia dei Lincei, Akademia e Shkencave në Paris, dhe Akademia Kombëtare Amerikane të Shkencave. Nuk ishin festimet në vitin 1928 kur Vallée Poussin kishte mbajtur të kryesojë në të Universitetit të Louvain për 35 vjet dhe sërish festimet në vitin 1943 kur ai ishte 50 vjet kryetar i matematikës në Louvain.

Në 1928, kur ai kishte mbajtur karrige në Louvain për 35 vjet, Mbreti i Belgjikës dhënë titullin Baron në Vallée Poussin në festimet për këtë ngjarje. Në vitin 1961 ai ndarë shpatullën e tij dhe që Vallée Poussin e tij ishte në mesin e viteve '90 të dështuar për të shëruar. Vdekja e tij pasuan një muaj më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland