Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Giovanni Enrico Eugenio Vacca

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Nov 1872

Genoa, Italy

6 Jan 1953

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Giovanni Vacca shkoi në shkollë në Gjenova dhe në këtë kohë ai ishte politikisht shumë aktiv. Në 1892 ai ndihmoi Filippo Turati, një avokat i ri nga Milano, për të gjetur Partia e Punëtorëve Italian (partito LAVORATORI dei italiani). Vit pas partisë u emërtua Partia Socialiste italiane (partito Socialista Italiano). Partia ishte kryesisht sociale demokratike. Ai besonte në luftë klasash dhe që kanë për qëllim për të fituar vende në parlament. Partia kishte shikime marksiste, por ai pritet të ndikojë ngadalë njerëzit drejt pikpamjet e veta.

Vacca hyri në Universitetin e Genoa për të studiuar matematikë. Megjithatë në 1894 Crispi tretur Partisë dhe udhëheqësit e Partisë, duke përfshirë Vacca u dëbuan nga Genoa. Hashr ishte në 1897 dhe, për fat të mirë, kjo lejohet Vacca të diplomuar atë vit para se të lëvizin larg nga Genoa. Ai shkoi në Torino ku ai u bë Peano 's asistent në nëntor 1897.

Në 1899 shkoi në Vacca Hannover për të studiuar dorëshkrimet e pabotuar e Leibniz. Pas vitit Vacca Ndërkombëtare të parë mori pjesë në Kongresin e filozofisë e cila u mbajt në Paris në vitin 1900. Në Kongresin e Vacca u takua Couturat dhe, vitin e ardhshëm, Couturat shkruante në parathënie e La Leibniz Logique de:

Puna jonë në logjikën e Leibniz ishte përfunduar pothuajse (të paktën kemi menduar ashtu) kur ne kishim kënaqësi, në Kongresin Ndërkombëtar të Filozofisë (gusht, 1900), e duke e bërë njohje e z. Giovanni Vacca, në atë kohë asistent matematikore në Universitetin e Torinos, i cili kishte shqyrtuar, viti më parë, dorëshkrime e Leibniz ruajtur në Hannover, dhe kishte nxjerrë prej tyre disa formula e logjikës futet në "Formulaire de Mathématiques" e z. Peano. Ishte ai që na zbuluar rëndësinë e punëve të pabotuar të Leibniz, dhe na frymëzoi me dëshirën për t'u konsultuar me ata nga ana e tij.

Në 1903 Vacca botoi një përmbledhje të veprave të shkurtër nga Leibniz dhe disa nga letrat e tij të cilat nuk ishin publikuar më parë. Megjithatë para kësaj, në vitin 1902, pozita Vacca si Peano 's asistent i erdhi fundi dhe ai ishte kthyer në Genoa.

Megjithë shpërbërjen e Partisë Socialiste italiane në vitin 1894, ai ishte ringjallur në fund të Vitet 1890 dhe fitoi 32 vende parlamentare në 1900. Vacca, të kthimit të tij në Genoa në vitin 1902, ka punuar për Partinë përsëri bëhet një anëtar i Këshillit Socialiste dhe gjithashtu një anëtar i administratës së partisë kombëtare. Megjithatë Vacca vazhdoi punën e tij matematikore dhe i dha një kurs në Universitetin e Genoa në logjikën matematikore.

Vacca Në 1904 u kthye në Torino dhe ishte asistent Peano për një vit. Megjithatë Vacca kishte nga kjo kohë ende një interes të tretë përveç matematikës dhe politikë. Ai ishte bërë i interesuar në kinezisht si fillim si 1898 kur kishte qenë një ekspozitë kineze në Torino dhe ai kishte disa mësime në kinezisht nga dy misionarë të cilët ishin kthyer nga Kina. Në 1905, ky interes në kinezisht u bë rrugë që Vacca vendosur për t'u ndjekur.

Ai shkoi në Firence të studiojnë gjuhën kineze në universitet. Vailati po mësonte në Firence në këtë kohë dhe dy tashmë e dinte njeri tjetrin nga koha e tyre në Torino. Ata e interesave të përbashkëta dhe me siguri matematikore Vacca vazhduar studimin e tij matematikore dhe interes në historinë e matematikës. Në fakt Vacca do të jetë një nga redaktorët e Vailati 's mbledhur punon, botuar në 1911, dy vjet pas Vailati' s vdekjes.

Vacca kaloi 1907-08 në Kinë perëndimore, shpenzimet e një vit në qytetin e Cheng-tu. Pas kthimit të tij në Firence iu dha për studimet e doktoraturës e tij kinez në vitin 1910 dhe vitin e ardhshëm, ai u emërua në një post mësimdhënie letërsisë kineze në Universitetin e Romës. Në 1922 doli Vacca profesor e tij të vjetër i Histori-Gjeografia e Azisë Lindore të kryesojë në Firence. Vacca mësuar gjuhën kineze dhe letërsisë atje derisa ka dalë në pension në vitin 1947.

Megjithë ndryshimin e tij temë në mes të karrierës, Vacca vazhdoi studimet e tij kinez dhe matematike në paralele. Për shembull në vitin 1928 Peano paraqiti një letër nga Vacca më Fermat 's metodën e prejardhje të Akademisë së Shkencave të Torinos. Gjatë karrierës së tij ai botoi rreth 130 gazeta, 47 në lidhje me interesat e tij kinez, më 38 dhe 45 hulumtimet matematikore në historinë e matematikës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland