Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francis Robbins Upton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1852

Peabody, Massachusetts, USA

10 March 1921

Orange, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Francis Upton Bowdoin studioi në College, Brunswick dhe pastaj ai shkoi në Berlin, ku ai ka studiuar nën Helmholcit.

Ai u kthye në SHBA dhe studiuar në Universitetin Princeton. Ai u bë studente e parë për të fituar zyrtarisht, nga provim, një shkallë të diplomuar nga Princeton. Ai ka marrë shkallën e Master i Shkencës nga Princeton në vitin 1877 pasi u udhëzuar nga Cyrus Fogg Brackett. Ishte Brackett që, në 1889, e themeluar në Princeton shkolla e parë e inxhinierisë elektrike në Shtetet e Bashkuara.

Pas marrjes Upton diplomë masteri e tij ka punuar me Thomas Edison mbi probleme matematikore të lidhur me pajisje të tilla si llambë i flaktë, njehsor vat-orë dhe dynamos të mëdha. Edhe pse Edison ishte një gjeni si një shpikës ai nuk kishte arsimim formal ashtu ishte në gjendje të përkthejnë intuita e tij në matematikë. Për këtë ai u mbështet në Upton të cilët kanë prodhuar formulimet matematikore të ideve Edison's.

Upton shkoi për të jetuar në Menlo Park, New Jersey, pasi ai ka punuar në laborator se Edison kishte vendosur në atë fshat në 1876. Laboratori ishte një mjedis të shquar Upton kërkimore për të ndërmarrë reseach in e tij të pajisur mirë se shumica e laboratorëve të universitetit kryesor, ai pushtoi pajisjet mirën në dispozicion. Galvanometers, bateri e magazinimit, Spiralet induksion, kimike tela, pajisje fotografike dhe një falsifikuar ishin në dispozicion. Ai gjithashtu kishte një bibliotekë hulumtim ku botimet shkencore janë mbajtur. Rreth njëzet machinists kualifikuar, përveç fizikani matematikore Upton, me personel që ishte parë ndonjëherë laborator industriale kërkimore.

Në 1879 projektimit të dritës llambë elektrike ishte e përsosur. Pavarësisht nga disa shkencëtarë të shquar duke parashikuar se bulbs dritën elektrike në një qark nuk do të punojë, një llambë mundësuar nga aktual prodhuar nga dynamos u shfaq më 21 tetor 1879. Ishte shtëpi Upton në Menlo Park cila ishte shtëpia e parë private në botë të ndriçuara me energji elektrike, duke u mundësuar llambat nga një stacion në Menlo Park në gjendje të ndriçimit 30 bulbs.

Upton u bë një partner dhe menaxheri i përgjithshëm i Punëve Edison llambë e cila ishte themeluar në 1880. U bë pjesë e Kompanisë Elektrike Përgjithshëm në 1892.

Princeton tani ka Robbins Francis Upton emrin Fellowships kujtesa e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland