Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ulugh Beg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1393

Soltaniyeh, Timurid, Persia (now Iran)

27 Oct 1449

Samarkand, Timurid empire

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ulugh Beu ishte nip i Timur pushtuesi, i cili është i njohur shpesh si Tamerlane (nga Timur-I-Timur Leng kuptim Lame, një titull për shpërfillje të përdorura nga armiqtë e tij persiane). Edhe pse në këtë arkiv, ne jemi të interesuar kryesisht në arritjet e Ulugh Beu në matematikë dhe astronomi, ne duhet të shqyrtojmë historinë e zonës që ajo kishte ndikim të madh mbi jetën e Ulugh Beu.

Timur, gjyshi Ulugh Beu e, erdhi nga fisi Barlas turk i cili ishte një fis mongol që jetonte në Transoxania, sot në thelb Uzbekistan. Ai bashkuar disa Turko-fiseve mongol nën udhëheqjen e tij dhe të paraqitura nga një pushtim, me ushtritë e tij e ngritur me shtiza, e zona zënë tani nga Irani, Iraku dhe Turqia lindore.

Menjëherë pas tij Ulugh nip Beu ishte lindur, Timur pushtuar India dhe nga 1399 ai kishte marrë kontrollin e Delhit. Timur vazhdoi pushtimet e tij duke zgjeruar perandorinë e tij në perëndim 1399-1402, duke fituar mbi fitoret Mamluks egjiptian në Siri dhe osmanët në një betejë pranë Ankarasë. Timur vdiq në vitin 1405 ushtritë e tij kryesor në Kinë.

Pas vdekjes Timur së perandorisë së tij u vu në dyshim në mesin e bijve të tij. Babai Shah Rukh Ulugh Beu ishte i biri i katërt i Timur dhe, nga 1407, ai kishte fituar kontroll të përgjithshëm i shumicës së perandorisë, duke përfshirë Iranin dhe Turkistan rifiton kontrollin e Samarkand. Samarkand kishte qenë kryeqyteti i perandorisë Timur, por, edhe pse Ulugh nipin e tij Beg ishte sjellë deri në gjykatë Timur, ai ishte i rrallë në atë qytet. Kur Timur nuk ishte në një nga fushatat e tij ushtarake ai u largua me ushtrinë e tij nga vendi në vend dhe gjykata e tij, duke përfshirë nipi i tij Ulugh Beu, ka udhëtuar me të.

Në 1409 Shah Rukh vendosur të bëjë Herat në Khorasan (sot në Afganistan perëndimore kapitale) e tij të re. Shah Rukh vendosi aty duke e bërë atë një qendër tregtare dhe kulturore. Ai themeloi një bibliotekë atje dhe u bë një mbrojtës i arteve. Megjithatë Shah Rukh nuk heqë dorë Samarkand, por ai vendosi që t'i jepte të birit të tij Ulugh Beu i cili ishte më i interesuar në bërjen e qytetit në një qendër kulturore, se sa ai ishte në politikë apo pushtimit ushtarak. Edhe pse Ulugh Beu ishte vetëm gjashtëmbëdhjetë vjet të vjetra, kur babai i tij e vuri në kontroll të Samarkand, ai u bë zëvendësi i babait të tij dhe ai u bë sundimtar i rajonit Mawaraunnahr.

Ulugh Beu ishte kryesisht një shkencëtar, në veçanti një matematikan dhe astronom. Megjithatë, ai sigurisht që nuk e lënë pas dore artin, marrja me poezi dhe histori dhe studiuar Kur'anin. Në 1417, për të shtyrë përpara studimin e astronomisë, Ulugh Beu filloi ndërtimin e një medrese e cila është një qendër për arsimin e lartë. Medrese, fronting Sheshi Rigestan në Samarkand, ka përfunduar në 1420 dhe pastaj Ulugh Beu filloi të emërojë shkencëtarët më të mirë ai mund të gjeni në postet atje si lektorë.

Ulugh Beu ftuar al-Kashi për t'u bashkuar me medrese e tij në Samarkand, si edhe rreth gjashtëdhjetë shkencëtarë të tjerë duke përfshirë Kadi Zada. Ka pak dyshim se, përveç Ulugh Beu veten, el-Kashi ishte astronom dhe matematikan kryesor në Samarkand. Letra që el-Kashi shkroi babait të tij kanë mbijetuar. Këto janë shkruar nga Samarkand dhe të japë një përshkrim i mrekullueshëm i jetës shkencore atje. Përmbajtjen e një nga këto letra ka botuar vetëm kohët e fundit, shih.

Në letrat el-Kashi vlerëson aftësitë matematikore e Ulugh Beu por shkencëtarë të tjerë në Samarkand, vetëm Kadi Zada fituar respektin e tij. Ulugh Beu udhëhequr takime shkencore ku problemet në astronomi u diskutuan lirshëm. Zakonisht këto probleme janë shumë të vështira për të gjithë, përveç el-Kashi dhe letra të konfirmojë se al-Kashi ishte bashkëpunëtori të afërt të Ulugh Beu në medrese e tij në Samarkand.

Përveç medrese, Ulugh Beu ndërtoi një observator në Samarkand, ndërtimi i kësaj në fillim të vitit 1428. Observatori, i cili ishte në formë rrethore, kishte tre nivele. Ajo ishte mbi 50 metra në diametër dhe 35 metra e lartë. Drejtori i Observatorit ishte Ali-Kudschi, një astronom mysliman. El-Kashi dhe matematikanët dhe astronomët të tjera të caktuar për të punuar në medrese edhe Observatori Ulugh Beu së.

Në mesin e instrumenteve të ndërtuara posaçërisht për Observatori është një sektor aq i madh se një pjesë e tokës është dashur të hiqen për të lejuar atë që të përshtatet në Observatori. Ka pasur edhe një sekstant mermer, një triquetram dhe një sferë armillary. Arritjet e shkencëtarëve në Observatori, duke punuar atje nën drejtimin Ulugh Beu dhe në bashkëpunim me të, janë diskutuar në detaje në. Ky libër i shkëlqyer dhënave arritjet kryesore të cilat përfshijnë mëposhtme: metodat për të dhënë zgjidhje të sakta e përafërt e ekuacioneve kubike; punojnë me teoremen binom; tavolina saktë Ulugh Beu e sinusit dhe tangents saktë deri në tetë numra pas presjes dhjetore, formula e trigonometri sferike dhe të veçantë rëndësi, Katalogu Ulugh Beu e yjeve, katalogu i parë gjithëpërfshirës yjor që nga ajo e Ptolemeut.

Ky katalog yll, Zij-i Sultani, vendosur standarde për vepra të tilla deri në shekullin e shtatëmbëdhjetë. Botuar në 1437, ai jep pozicionin e 992 yjeve. Katalogu ishte rezultatet e një përpjekje të kombinuar nga një numër i njerëzve që punojnë në Observatori duke përfshirë Ulugh Beu, el-Kashi, dhe Kadi Zada. Si dhe tryezat e vrojtimeve bërë në Observatori, punës përmban llogaritjet kalendarike dhe rezultatet në trigonometri.

Rezultatet trogonometric përfshijnë tabelat e sinusit dhe tangents dhënë në intervale 1. Këto tabela shfaq një shkallë të lartë të saktësisë, duke qenë të saktë të paktën 8 numra pas presjes dhjetore. Llogaritje është ndërtuar mbi një përcaktimi të saktë të mëkatit që Ulugh Beu 1 zgjidhen duke treguar që ajo të jetë zgjidhje e ekuacionit kubik të cilën ai pastaj zgjidhen me metoda numerike. Ai mori

mëkat 1 = 0,017452406437283571

Përafrim është korrekt

mëkat 1 = 0,017452406437283512820

që tregon saktësinë e shquar që Ulugh Beu arritur.

Vëzhgimet e bëra në Observatori solli në dritë një numër të gabimeve në computations e Ptolemeut i cili kishte qenë pa pranuar pyetje deri në atë kohë. Dhënat nga të tij Observatori i lejohet Ulugh Beu për të llogaritur gjatësinë e vitit si 365 ditë 5 orë 49 minuta 15 sekonda, një vlerë mjaft të saktë. Ai shfaqi të dhëna në lidhje me Sun, Moon dhe planetet. Të dhënat e tij për lëvizjet e planeteve rreth një vit, si aq shumë të veprës së tij, shumë të saktë:

... dallimi në mes të dhënave Ulugh Beu dhe atë të kohëve moderne relationg të [Saturni, Jupiteri, Marsi, Venus] bie brenda kufijve nga dy deri në pesë sekonda.

Politikë Ulugh Beu nuk ishin deri në shkencë e tij dhe, pas vdekjes së babait të tij në 1447, ai ishte në gjendje të mbajë pushtetin pavarësisht qenë një bir të vetëm. Ai u vendos përfundimisht me vdekje në Samarkand në nxitjen e djalit të tij 'Abd al-Latif. Varri i tij u zbulua në vitin 1941 në mauzole ndërtuar nga Timur në Samarkand. U zbulua se Ulugh Beu ishte buired në rrobat e tij, i cili është i njohur për të treguar se ai u konsiderua si një dëshmor. Shkaktuar lëndime të tij ishin të dukshme kur trupi i tij u shqyrtuar:

... rruazë e tretë i qafës së mitrës është shkëputur nga një instrumenti të mprehtë në mënyrë të tillë që një pjesë kryesore të trupit dhe një hark të cilat u ndërprenë rruazë pastër, goditje, goditi nga majta, ulur edhe nëpër qoshe të drejtën e nofulla të ulët dhe buzë e saj më të ulët.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland