Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Eugene Uhlenbeck

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Dec 1900

Batavia, Java (now Jakarta, Indonesia)

31 Oct 1988

Boulder, Colorado, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxh Uhlenbeck 's paraardhësit e parë kishte ardhur nga Gjermania, por pastaj më vonë gjeneratave të ishin hollandeze dhe shërbeu në koloni holandeze. Babai i tij, Eugenius Marius Uhlenbeck u lind në Java në atë që u quajt atëherë holandisht East Indies, por tani është Indonezia. Në 1893 Eugenius Uhlenbeck, i cili ka shërbyer në ushtrinë holandeze East Indian, u martua me Anne Marie Beeger që ishte vajza e një gjeneral i madh holandez. Dy nga fëmijët e tyre vdiqën nga malaria në një moshë shumë të re por katër mbijetuan. Nga fëmijët e mbijetuar Xhorxh ishte fëmija i dytë, me një motër më të vjetër Annie dhe dy vëllezërit më të rinj Jan Willem dhe Eugenius Marius.

Kur Xhorxh ishte gjashtë vjeç familja u vendos përgjithmonë në Holandë, duke ngritur shtëpi në Hagë. Xhorxh Ka frekuentuar shkollën fillore ndjekur nga shkollës së mesme, ose shkollë të lartë Burger siç u quajt atëherë. Uhlenbeck tha:

Unë kam qenë një nxënës shumë i sjellshëm, shumë i sjellshëm. Unë gjithmonë ka punuar shumë rregullisht dhe unë kam qenë gjithmonë shumë e mirë në klasë. Unë sigurisht nuk ishte e qartë deri në vitet e fundit në shkollën e mesme është ajo që unë do të bëjë.

Megjithatë, si me kaq shumë njerëz, ai u ndikuar nga një mësues i shkollës shkëlqyer. Në disa vitet e fundit e tij në shkollë mësuesi i tij fizike fort e inkurajoi atë, i dha atij tekstet mbi gur diferenciale dhe integrale dhe sugjeroi që ai të lexoni tekste universitare në matematikë dhe fizikë. Një nga librat që e bëri atë entuziast rreth fizikës u Lorencit 's Leksione ne Fizike cilën ai lexuar në Bibliotekën Mbretërore në Hagë.

Edhe pse Uhlenbeck kryer shumë mirë në provimet e shkollës e tij përfundimtar në korrik 1918, ai nuk u lejua të hyjë në një universitet që nga studimet e tij nuk e kishte përfshirë greke dhe latine. Kjo nuk ishte faji i tij, thjesht se ai ndoqi shkollën nuk ofrojnë këto tema. Ai nuk kishte zgjidhje, por për të hyrë në Institutin e Teknologjisë në Delft. Ai zgjodhi për të studiuar inxhinieri kimike atje, por pak më pas, kur janë ndryshuar rregullat nga qeveria hollandeze që ishin greke dhe latine nuk më të kërkuara për hyrjen e universitetit, ai u largua nga Instituti i Teknologjisë. Duke kaluar vetëm një semestër studiuar inxhinieri kimike ai filloi studimet e tij universitare në University of Leiden.

Uhlenbeck ishte dyfish i lumtur që të jetë në gjendje për të bërë lëvizje, së pari sepse ai e kishte gjithmonë të kërkuar për të studiuar fizikë dhe matematikë në universitet, por edhe sepse ai ka menduar se ai nuk kishte shkathtësi për të ndërmarrë një lëndë praktike. Në fizikë Leiden u mësoi nga Ehrenfestit, HK Onnes dhe JP Kuenen ndërsa Lorencit, deri në atë kohë në pension nga kryetari i tij, erdhi në të leksion një herë në javë. Uhlenbeck bleu një kopje të Boltzmann 's Leksione mbi dinamikën e gazit dhe ka studiuar këtë në kohën e tij, duke vazhduar rrugën e të mësuarit të cilat ai kishte miratuar në shkollë. Në fillim gjeti atë se po thuajse e pamundur për të kuptuar, por pas leximit të një artikull fjalor enciklopedik nga Ehrenfestit ajo filloi të bëjë kuptim. Nga ai mori pjesë në këto ligjërata mbi themelet e analizave ai gjeti shumë të dëshirë të tij, duke gjetur se ashpërsi e analizës ishte veçanërisht i kënaqshëm për atë. Më pas në karrierën e tij Ehrenfestit do të inkurajojë atë të paraqesë matematika e tij me më pak ashpërsi.

Uhlenbeck prindërit nuk e gjeti të lehtë për të siguruar mbështetjen e nevojshme financiare për atë në universitet. Për ul shpenzimet, ai udhëtoi për çdo ditë nga Haga në Leiden, një udhëtim i gjatë dhe i mundimshëm. Në vitin e tij të dytë si një Uhlenbeck universitare studiuar Maxwell 's teori të cilën ai shkroi në detaje të madh. Kjo pjesë mbresëlënëse të punës çoi në atë që i dha një bursë për vitin e tretë të studimit që u barra financiare larg nga prindërit e tij. Ndërsa ai kishte bërë në shkollë, Uhlenbeck punuar jashtëzakonisht e vështirë dhe kryhet edhe në provimet e tij të fundit në dhjetor 1920.

Pas diplomimit, ai filloi studimet pasuniversitare në Leiden nën mbikqyrjen e Ehrenfestit. Në mënyrë për të mbështetur financiarisht veten e tij, megjithatë, ai kishte për të punuar. Ai mori një kohë të pjesshme pune si mësues në një shkollë të vajzave në Leiden e cila i dha atij të holla të mjaftueshme për të lejuar atë të marrësh me qira një dhomë. Në udhëtime të fundit çdo ditë ishte mbi. Ai u vendosën poshtë për të punës për master të gradës së tij që ndjekin kurse të përfshirë leksion. Pais shkruan:

Diplomuar Ehrenfestit leksione përbëhej nga një kurs dy-vjeçare: Teoria e Maxwell, duke i dhënë fund me teorinë e relativitetit dhe disa elektrone, një vit, dhe mekanika statistikore, duke përfunduar me strukturën atomike dhe teoria kuantike e tjera. Uhlenbeck mori pjesë në këto ligjërata dhe mori instruksione shtesë në matematikë.

Në shtator 1922, para se të marrë master të gradës së tij, Uhlenbeck mori mundësinë të kalojnë kohën e punës në Itali, kur ai pranoi një takim si një mësues privat për të birin e ambasadori holandez në Romë. Ai e mbajti këtë punë deri në qershor 1925, por ai u kthye në Holandë çdo verë. Ai përfundoi punën për Master në shkallën e tij pas një viti e më pas ai u shqyrtuar dhe marrë diplomë në shtator 1923. Menjëherë pas dhënies së Uhlenbeck shkallë u kthye në Itali dhe, më Ehrenfestit 's këshilla, bëri kontakt me Enrico Fermi. Ky doli të jetë një miqësi e rëndësishme për të dy burrat.

Mirëpo përkundër këtij kontakti me shkencëtarët, interesat akademike Uhlenbeck u kthyen drejt historisë. Kur të emërimit të tij në Itali i dha fund dhe ai ishte kthyer në Holandë ai ishte afër për të bërë një vendim për të bërë një historian. Ehrenfestit, të etur për të mbajtur atë një shkencëtar, sugjeroi që ai të punojë për atë për një kohë dhe i dha Uhlenbeck një takim për dy vjet si asistent i tij. Ai sukses Struik që u ishin dhënë një Fellowship Rockefeller. Shumë shpejt pas marrjes deri takim, duke punuar me një student pasuniversitar Goudsmit Samuelit, Uhlenbeck bërë më të rëndësishme zbulimin e tij shkencore, kur ai zbuloi spin elektronike.

Në janar 1925 pauli kishte propozuar që elektronike duhet të jepet një numër shtesë i katërt kuantike që ishte një numër i plotë gjysmë. Kjo ishte një nga të dhëna që çoi Uhlenbeck të arrijë në idenë e tjerr elektronike. Ai shkroi (shih për shembull):

... kjo ka ndodhur me mua se, që prej (kisha mësuar) cdo numer kuantik korrespondon në një shkallë të lirisë së elektronike, pauli 's kuantike Numri i katërt duhet të thotë se elektroneve kishte një shkallë të tjera të lirisë - në fjalë të tjera elektronike duhet të të rradhës.

Koncepti i ngacmuar menjëherë Niels Bohr, pauli, Ajnshtajni, Heisenberg dhe të tjerë të interesuar në teorinë kuantike. Punës Uhlenbeck e përparuar mirë dhe veçanërisht i rëndësishëm ishte Oskar Klein 's emërim në Leiden. Shpejt u bë dy miq dhe shkëmbyen idetë, veçanërisht në Klein 's ide rreth pesë relativitetit dimensionale.

Punën e doktoraturës Uhlenbeck ishte shkruar në Kopenhagë, ku ai kaloi dy muaj kushtuar shkrim intensiv të disertacionit të tij. Kjo ishte me rëndësi themelore në mekanikën kuantike, systematising nocione statistikore dhe zgjerimin në idetë e tjerr elektronike e cila kishte shpallur dy vjet më parë. Menjëherë pasi që është shqyrtuar në tezën e tij, Uhlenbeck u emërua në Michigan. Ai u martua me Items Ophorst në gusht 1927 pas, në muajin e mëposhtme, ai arriti në Ann Arbor për të marrë emërimin.

Ai u kthye në Holandë për të marrë një karrige në Utrecht në 1935. Karrige bosh ishte bërë për shkak të mbajtësit, Kramers, të lëvizte në Leiden për të marrë karrige ka mbetur vakant pas Ehrenfestit kryer vetëvrasje. Ai mori leje nga Utrecht në vitin 1938 të kalojë një vit si profesor vizitues në Universitetin Kolumbia në Nju Jork, por pas një kohe të shkurtër prapa në Holandë ai u largua përsëri për Shtetet e Bashkuara në gusht 1939 pak para shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore.

Nga 1943 deri 1945 ka punuar në MIT Uhlenbeck si një anëtar i ekipit të punës për zhvillimin e radarit. Pastaj, pas përfundimit të luftës, ai u kthye në Ann Arbor, ku, pasi kaloi 1948-49 në Princeton, ai u emërua profesor Henry Cahart në Miçigan në vitin 1954. Katër vjet më vonë, në 1960, ai u transferua në Institutin e Rockefeller në Nju Jork, ku ai mbeti në stafin derisa në pension në vitin 1971.

Si dhe punën themelore të mekanikës kuantike, Uhlenbeck punuar në strukturën atomike dhe teoria kinetike e lëndës. Ai shprehu Boltzmann 's ekuacion të gazrave të dendura dhe shkroi dy letra të rëndësishëm në lëvizje Brownian. Fizika temë kryesore në të cilat ai ka punuar gjatë gjithë karrierës së tij ishte statistikore. Qëllimi i kësaj teme ishte për të kuptuar marrëdhëniet midis fizikës në nivel atomike dhe se në nivel makro. Në 1955 ai shpjegoi tërheqjen e zonës për atë:

Për mua charms e madhe e fizikës statistikore qëndron në lidhjen e saj me pjesë të matematikës me të cilën përndryshe e rrallë vjen në kontakt.

Uhlenbeck kishte një ndikim shumë të rëndësishëm në mekanikë statistikore dhe solli një zonë e cila ishte shumë e ndryshme dhe pa lidhje në një lloj të gjithë të strukturuar. Ai ishte gjithmonë shumë i mprehtë në qartësi dhe një qasje logjike për të gjitha problemet që studiohet. Cohen, një student i Uhlenbeck të, na tregon shumë për karakterin Uhlenbeck në.

... [Uhlenbeck] këshillohen shpesh se më tepër se sa duke u përpjekur të jetë origjinal, kjo ishte shumë më e rëndësishme që të jetë i qartë dhe të saktë dhe të përmbledhur kritike statusin e tanishëm të një fushe në traditën e Ehrenfestit. Ai me mençuri vërejtur se ajo shpesh është me vlerë të qëndrueshme nuk është kontributi i parë origjinale në një problem, por jo përfundimtar në mënyrë të qartë dhe të shkruar në mënyrë kritike sondazh. Kjo është sigurisht ajo që ai e bëri në këtë dokument lëvizje Brownian!

Sa i përket stilit të letrave Uhlenbeck së, Cohen shkruan:

Dokumente janë të gjitha Uhlenbeck relativisht të shkurtër dhe dal nga ngjeshje e tyre, precision, dhe qartësia, honed imët në një kuptim më të thellë e një problemi themelor në fizikë statistikore. Ato nuk përmbajnë derivations gjatë formale dhe janë pothuajse të gjithë që synon të problemeve konkrete. ... ata ishin të një bujari klasik, pastërtinë matematikore dhe qartësi ... Ai ndjeu se diçka me të vërtetë origjinale e bëri vetëm një herë - si elektron-tjerr - pjesën tjetër të kohës e të shpenzuar në një sqaruar bazat.

Cohen edhe komente mbi cilësinë e lartë të mësimdhënies Uhlenbeck në:

Ai ishte një mësues i frymëzuar. Me të organizuar superbly dhe tejet i qartë ligjëratave, ai vendosi të zhveshur për të gjithë për të parë strukturën e bukur e mekanikës statistikore, të bazuara mbi parimet e etërve të themelimit, Maxwell, Boltzmann, dhe Gibbs. Kështu ai transmetohet në një brez i ri që ai të jetë konceptuar thelbin e kaluara dhe rrugën për të ardhmen. Duke vepruar kështu, ai shkolluar gjeneratat disa fizikanëve në mekanikës statistikore në një stil të rrallë në këtë shekull.

Uhlenbeck pranuar nderon shumë për punën e tij. Këto përfshijnë emërimin e tij në profesor Lorencit në 1955, dhe duke shërbyer si President i Shoqërisë Amerikane Fizike në 1959. Ai u dha Medaljen e Planck në 1965, Medaljen e Lorencit i Akademisë Mbretërore të Shkencave hollandez në vitin 1970, Medaljen Kombëtare të Shkencës nga Shtetet e Bashkuara në vitin 1977, dhe Çmimin Woolf në vitin 1979.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland