Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Thomas Tutte

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 May 1917

Newmarket, Suffolk, England

2 May 2002

Waterloo, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William tutte 's babai ishte William Xhon tutte i cili ishte një kopshtar pasuri, dhe nëna e tij Newell Annie ishte një kuzhinier dhe grua shtëpie. Bill, pasi ai ishte i njohur me miqtë dhe kolegët e tij, ka lindur në Newmarket, Suffolk, Angli, në një kohë kur prindërit e tij ishin duke punuar në Fitzroy House, Newmarket kalë garash të qëndrueshme. Në vitet e hershme e tij, megjithatë, Bill jetoi në disa qytete të ndryshme varësisht nga ku babai i tij ishte duke punuar. Periudhë të gjatë që e familjes kaloi në një vend të vetëm ishte afër Whitby në Yorkshire, por kur Bill ishte pesë vjeç, i ati i tij pati një punë në të Armëve Rutland Hotel në Newmarket. Bill dhe prindërit e tij u kthyen për të jetuar në fshatin e Cheveley rreth tre milje në lindje të qytetit ku vilë i tyre ishte pranë kishës fshatit Cheveley. Menjëherë pas kësaj filloi edukimin e tij, Bill ndjekin shkollën fillore në fshat.

Kur ai ishte njëmbëdhjetë vjeç, Bill ishte dhënë një bursë për të Kembrixh dhe Qarkut Dita e Shkollës. Në këtë shkollë ai shkëlqeu në studimet e tij, por kjo nuk ishte e matematikës që frymëzoi atë për të parë në këtë kohë subjekt e tij e preferuar ishte kimi. Gjetja e një kopje të zgjoj Ball 's libër matematike Recreations dhe Ese në bibliotekë, ndërsa ai ishte ne kete shkolle ai filloi të marrë një magjepsje me problemet e teorisë grafik i lexuar në lidhje në këtë libër, por kjo nuk ishte e mjaftueshme për të ndryshuar mendje e tij rreth studimit kimi në universitet.

Në 1935 tutte shkoi deri në Trinity College, Cambridge, për të studiuar Shkencat Natyrore Tripos marrë kimi si subjekt e tij kryesore. Menjëherë pas mbërritjes në Kembrixh interesin e tij në matematikë ishte e mjaftueshme që të ketë atë bashkuar matematike Trini e Shoqërisë së shpejti dhe ai bëri me disa miqtë e Matematikanë. Ai u diplomua me një diplomë në kimi dhe filloi kërkimore, shpejt prodhimin e tij të parë dy publikime të cilat janë dokumente në kimi botuar në 1939.

Kjo ishte, megjithatë, me miqtë e tij matematikore Brooks R Leonard, Cedric AB Smith dhe Arthur H Stone se tutte ka shkruajtur letra e tij e ardhshme. Ata kishin gjetur një problem në HE Dudeney 's libër puzzles Canterbury-t dhe probleme të tjera kurioz (1931) në lidhje me një decomposing R drejtkëndësh në sheshe. Një squaring e n qëllim të R është një dekompozimi i drejtkëndësh në sheshe-n jo mbivendosje. Nëse sheshet janë të gjitha të pabarabartë, squaring quhet perfekt, dhe në këtë rast R quhet drejtkëndësh të përsosur. Dehn kishte studiuar problemin squaring në 1903 dhe dëshmoi se mund të jetë një drejtkëndësh katror nëse dhe vetëm nëse palët e saj janë të përputhshëm dhe nëse ajo mund të jetë katror atëherë ka pafundësisht shumë squarings përsosur. Në letër që tutte dhe tre miqtë e tij të botuar në Fletoren matematike Duka në vitin 1940 ata lidhur një grafik me një squaring dhe duke shikuar në rrjedhën e një elektrik aktual me grafik qortua Dehn 's teorema dhe i provoi ato të reja.

Në këtë fazë të Luftës së Dytë Botërore kishte filluar dhe tutte qenë i angazhuar në kërkime në kimi në Kembrixh. Tutori e tij kuptuan se aftësitë e tij matematikore do ta bënte atë një person me vlerë për të ndërmarrë punën për dëshifrimin e kodeve në Bletchley Parkut dhe, në janar 1941, ai filloi punë atje. Arritjet e tij në Bletchley Park janë përshkruar në citim kur ai ishte inducted si Zyrtar i Rendit e Kanadasë në tetor 2001:

Si një matematikan i ri dhe codebreaker, ai deshifruar një seri e kodeve gjermanisht encryption ushtarak i njohur si PESHKUT. Kjo ka qenë përshkruar si një nga bëmat më të mëdha intelektuale e Luftës së Dytë Botërore.

Edhe pse kjo punë ishte për shumë vite të mbuluara nga Akti Secrets Zyrtare, tutte ndjeu në gjendje të flasim për atë në festimet e 80 vjetorit të tij shtatëmbëdhjetë në 1997. Në vitin e ardhshëm ai i dha leksion "peshku dhe unë", që është riprodhuar në, duke i dhënë një llogari terheqese. Ne ndoshta duhet të japim disa detaje më shumë nga kjo punë e rëndësishme.

Mesazhet e parë PESHKUT në dispozicion të atyre në Parkun Bletchley për dëshifrimin kishte qenë transmetuar nga ushtria gjermane në vitin 1941 në Athinë për qëllim që të merren në Vjenë. Më 30 gusht 1941 një gabim është bërë nga një operator radio-gjerman i cili transmetohet dy mesazhet e koduara të gjatë dy herë. Të dy ishin të koduara duke përdorur të njëjtën fillestar 12 kodi tregues letër, por mesazhi i dytë korrigjohen pikësimit në e parë. Përdorimi i këtyre dy mesazhe tutte ishte në gjendje të nxjerr një përfundim strukturën e makinës dërguar porosi pas katër muajsh pune intensive.

Duke shqyrtuar modele në karaktere, tutte konkludohet se makina kishte dërguar mesazh një rrotë me 41 sprockets, dhe një rrotë e dytë me 31 sprockets. Duke punuar me të tjerët ai më në fund zbuloi se makina ka 12 rrota dhe ata të vendosur se si ata ishin të lidhur. Duke punuar jashtë strukturës së makinës kodimin thjesht nga mesazhet, një detyrë e vështirë në dukje padurueshme, tutte vendosur rreth shkrim algoritme PESHKUT deshifroj mesazhe. Në 1943 sofistikimi i shifrim dhe deshifrim është rritur duke përdorur algoritme ana tutte u bë shumë e vështirë. Një kompjuter i quajtur kolos ishte ndërtuar për të kandiduar algoritme deshifrim tutte dhe suksesin e tyre ka luajtur një rol jetik në drejtim të përfundimit të luftës. Përkundrazi cuditerisht, megjithëse shumë të tilla si Turing u nderuan për kontributin e tyre në Bletchley Park, tutte nuk mori nderon të ngjashme.

Në fund të Luftës së Dytë Botërore tutte u kthye në Kembrixh, por jo tani për të përfunduar një doktoraturë në kimi, por në vend të studimit për doktoraturë e tij në matematikë. Pavarësisht nga të cilët nuk kanë kualifikimet formale në këtë fazë, Trinity College zgjedhur tutte në një Fellowship Kërkimit në Matematikë. Ai ka punuar në algjebër dhe teoria grafiku, duke kombinuar dy të prodhuar të parë kontributin e tij të shquar në teorinë matroid. Ajo kishte qenë Whitney që kishte hedhur idenë e një matroid në një letër në Journal Amerikane të Matematikës në 1935. Tutte ishte botuar letra së shpejti në shumë aspekte të ndryshme të teorisë grafiku.

Në 1946 ai botoi Në qarqet e Hamiltonit, ndërsa në vitin e ardhshëm dy gazetat letër Një familje prej grafikët kubik dhe një rrjet në teori grafiku. Tutte për hapje të trekëndëshat barabrinjës në trekëndëshat barabrinjës (1948) vijon një temë të ngjashme për të parë letra e tij matematikë më rectangles squaring. Në të njëjtin vit ai botoi një letër në ndoshta më e famshme e të gjitha problemeve teori grafiku Në katër-supozim ngjyra. Donald Coxeter në Universitetin e Torontos kishte shqyrtuar disa nga këto letra dhe me siguri ishte plotësisht në dijeni të potencialit të shquar tutte. Pas dhënies së doktoraturës së tij në 1948 Coxeter tutte ftuar për të marrë një post në Universitetin e Torontos. Në vijim vitin tutte martuar Dorothea Mitchell, ata nuk kishin fëmijë.

Tutte mbetur në Toronto deri 1962 kur ai u bashkua fakultetit në Universitetin e Waterloo. Universitet ishte vetëm pesë vjeç kur ai u emërua dhe ai së shpejti vulosur personalitetin e tij në matematikë me krijimin e universitetit Departamenti i Kombinatorika dhe Optimizimi. Bill dhe Dorothea lëvizur në një shtëpi në Perëndim Montrose, përgjatë lumit Grand, ku tutte të vazhdonin të jetonin pas daljes në pension të tij në vitin 1984 deri në vdekjen e gruas së tij, 1994. Bill Cunningham dhe Daniel më të rinj, në propozimin e tutte për çmimin e madh në vitin 2001, shkroi për kohën e tij në Waterloo:

Ai ka kontribuar shumë në krijimin e karakterit të saj dhe vendosjen e reputacionit të tij në matematikë kombinator. Ai ishte një përbërës i rëndësishëm në recetë që prodhuar Fakultetin e Matematikës në 1967. Ai u emërua Drejtor Nderi i Qendrës për Kërkime Cryptographic në vitin 1998.

Tutte ka shkruajtur shumë gazeta të shquar (matematike Përshtypje lista 168 letrat nga tutte) dhe libra. Ndër librat e tij janë: Lidhshmëria në grafikët botuar në vitin 1966, Hyrje në teorinë e matroids (1971), bazuar në një seri të ligjëratave të dhënë nga tutte në Korporatën Rand në 1965; Graph Theory (1984) dhe Graph Theory si I Have Njohur It (1998) i cili jep një llogari interesante se si ai zbuloi shumë rezultatet e tij themelore.

Ritmi në të cilën grafiku zhvilluar teori ishte mjaft mbresëlënëse në mënyrë që kur tutte ka shkruajtur Lidhshmëria në grafikët në vitin 1966 ai u shpreh në parathënie:

Grafiku teori tani është një subjekt shumë i gjerë për prezantim të mjaftueshme në një libër të këtij madhësisë. Të ballafaquar me alternativa e të shkruarit e një sondazhi të cekët pjesa më e madhe e teorisë së grafik ose e dhënies së një llogari të arsyeshme të thellë të një pjesë të vogël, unë kam zgjedhur të fundit.

Në fakt, ai zgjodhi për të mbuluar rezultatet nga teoria e përgjithshme e grafikët undirected si shtigjet e Euler, simetri e grafikët, nënbarkëz, dhe rezultatet më jo-ndashmëri dhe lidhje trefishtë.

Në vitin 1984 botoi tutte Grafiku Teoria e cila përmban një parathënien e shkruar nga C Nash St JA-Williams:

Kjo është si me vend dhe me fat që në teorinë e volumit në grafik Enciklopedia e Matematika dhe Aplikacionet e saj ka një autor kontributet e të cilit në grafik teori janë - në mendimin e shumë njerëzve - i paarritshëm. Në të vërtetë, stilin dhe përmbajtjen e librit tradhtuar gjithë ndikimin e punës së vet profesori tutte dhe shije dalluese të qasjes së tij personale në këtë temë. ... [T] e tij nuk është aspak "vetëm një libër në teorinë grafik, që nga trajtimi i [shumë tema qendrore e teorisë së grafik] është bashkuar në një tërësi koherente me qasjen shumë individuale e Profesor tutte. Për më tepër, temat më të zakonshme janë leavened me disa 'surpriza të këndshme ", të tilla si teoria e tërheqëse autorit e dekompozimit të grafikët në 3-lidhje' 3-blloqe ', një qasje interesante dhe të shquar në rrjetet elektrike, dhe - ndoshta në veçanti -- Teorema e klasifikimit për sipërfaqe të mbyllura.

Tutte ka marrë nderon shumë të larta për punën e tij. Ne kemi përmendur më lart se ai ka marrë Rendit e Kanadasë dhe para se ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore e Kanadasë, dhe një anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Në vitin 2001 mori çmimin tutte $ 5,000 nga Qendra de recherches mathématiques në Montreal dhe Instituti për Hulumtime në Fushat e Shkencave Matematike në Toronto. Citim e përshkroi atë si:

... figura udhëheqëse botërore në grafik dhe teoritë matroid. Në teori grafik ai krijoi rezultatet themelore për përputhen, lidhja, simetri në grafikët, rindërtimin, ngjyrosje, qarqeve Hamiltonit, grafikët më lartë sipërfaqet, numërimit grafik dhe polynomials grafiku. Në teori matroid, ai është pionier i vetëm më i rëndësishëm. Një rezultat të thellë është karakterizimin e tij matroids rregullt në kushtet e të miturve të përjashtuar. Një tjetër është karakterizimin e tij matroids grafike. Këto kanë siguruar bazë për punë thelbësore strukturore në këtë fushë.

Sa i përket karakterit tutte e Norman Biggs shkruan në se ai ishte:

... një njeri shumë i trembur [me një temperament] patrazuar ...

Ai gjithashtu na tregon se:

Gruaja e tij do të bemoan faktin se fundjavë duhej të shpenzohen për hulumtim, sepse kishin frikë se Bill frymëzim matematikore do të thahet para se ai ishte 40 (të paktën, kjo është çfarë ai i tha asaj).

Në mënyrë të qetë e tij ai ka gëzuar njohje që shoqëruan rritjen e popullaritetit dhe statusin e teorisë grafik, subjekt ai kishte ndërtuar. Matematikanë Outstanding u tërhequr për të punuar në këtë fushë, shumë prej tyre të frymëzuar nga rezultatet më parë tutte së. Ajo ishte e duhur që ditëlindjen e tij të 80-të duhet të shënohen nga një festim në Waterloo, ku ai ishte në gjendje për të folur për punën e tij në një audiencë që vlerësoi plotësisht atë që ai e kishte arritur.

Në vitin 1996, ai u kthye në qytetin e tij në shtëpi e Newmarket, Suffolk, Angli, por u kthye në Waterloo, Kanada, në vitin 2000.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland