Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Herbert Westren Turnbull

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 Aug 1885

Tettenhall, Wolverhampton, England

4 May 1961

Grasmere, Westmoreland, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Herbert Turnbull 's ati, William Peveril Turnbull, ishte një Inspektor HM e Shkollave. Sigurisht babai Turnbull ishte i interesuar në matematikë dhe përcjellë entuziazmin e tij për subjekt të ri Herbert, birit të vet. Në Parathënie për zbulimet e matematike e Newton (1945) thanks Turnbull babait të tij për një citat të cilat:

... është marrë nga një leksion të Njutonit që ai i dha një grup i minatorëve Nottinghamshire shtatëdhjetë vjet më parë.

Kjo do të thotë se babai i Turnbull i dha leksion për Njutoni në Vitet 1870. Turnbull edhe datat interesin e tij në historinë e matematikës në fëmijërinë e tij, me shkrim të veçantë në të njëjtën Hyrje:

Interesi im në datat e Njutonit nga fëmijëria: aftësitë e tij matematikor ishte i njohur si edhe në tryezën mëngjesin e familjes si batsmanship të GP bujar.

Herbert u arsimua në Sheffield Grammar School. Ai shkoi deri në Trinity College, Cambridge, ku ai kishte një dallim të madh karrierës së Dytë duke u vendosur në grindavec Tripos matematike (do të thotë se ai u rendit e dyta ndërmjet atyre që i dha një shkallë Klasa e parë) dhe, në 1909, ai ishte fituesi i Çmimi Smith.

Pas diplomimit, Turnbull mësoi në Kolegjin e Shën Catharine së, Cambridge (1909), dhe pastaj në Universitetin e Liverpool (1910). Ai shkruan në një letër që ofron një takim të parë në St Andrews të Ledermann:

Unë natyrisht vështrim prapa në fillimin tim në pedagog në të menduarit e pozicionit tuaj të tanishme. Pas im i parë jashtë Kembrixh (ku dha një kurs në një afat) ishte në Liverpool dhe përfshirë të paktën tre grupe të reja leksione të përgatitur, dhe në një afat katër grupe.

Turnbull martuar Ella Drummond Uilliamson në 1911. Ajo ishte bija e Canon HD Williamson. Herbert dhe Ella Turnbull kishte një fëmijë.

Pas një viti e tij si lektor në Universitetin e Liverpulit, Turnbull mësohen në Universitetin e Hong Kongut, duke u bërë mjeshtër në Kolegjin e Shën Stefanit në Hong Kong në vitin 1911, dhe drejtor i Universitetit Hostel dy vjet më vonë. Hostel Universiteti ishte e drejtuar nga Kisha e Shoqërisë Misionare si pjesë e Universitetit të Hong Kongut. Shoqëria, e themeluar nga klerikët e Kishës Ungjillore e Anglisë në 1799, theksoi besimin biblik, konvertimin personal, dhe devotshmërisë. Turnbull kishte detyra si lektor matematike në Universitetin përveç kujdestar që të hostel. Ai mbanin poste të tij në Hong Kong University deri 1915.

Pas kthimit të tij në Angli, Turnbull punoi si mësues në një shkollë për tre vjet në shkollë kryesore të pavarur në Repton në qarkun e Derbyshire në veri të Anglisë. Ai mësoi në shkollë djemtë e famshme 'e Repton e cila kishte një histori të gjatë, duke themeluar në 1556 në ndërtesat që përfshinte një Paresia rivendosur Augustinian themeluar në 1172. Pas kësaj u bë një Turnbull një Inspektor Shkollat, duke hyrë në këtë fazë të njëjtin profesion si ai i babait të tij. Nga 1919-1926 ai ishte një shoku në Kolegjin St John's, Oxford mbajtur Fellowship Fereday gjatë kësaj periudhe.

Si një universitare në Kembrixh Turnbull ishte bërë i hipnotizuar nga temën e teorisë invariant. Ai botoi dy gazeta për problemet algjebër klasike në vitin 1910 dhe 1911, pas një letër më tej në 1916 pas kthimit të tij në Angli. Në 1919 ai botoi dy gazetat më shumë, por përfshirjen e tij në hulumtimet matematikore ka qenë e kufizuar domosdoshmërisht nga punët që ai kishte mbajtur gjatë këtyre viteve.

Turnbull u emërua Regius Profesor i Matematikës në Kolegjin e Bashkuara të Shën Salvator dhe Shën Leonard në Universitetin e St Andrews në 1921. Ai kishte vetëm pesë dokumente publikohen para se të emërohej në këtë karrige, por cilësia e tij ishte e qartë për të gjithë të interesuarve. Ai e mbajti Kryetari Regius derisa ka dalë në pension në vitin 1950 kur ai u pasua si Regius Profesor i matematikës nga Copson. Në Ledermann përshkruan një ngjarje interesante që ka ndodhur shpejt pasi ai mbërriti në St Andrews në vitin 1934. Ledermann shkruan:

[Turnbull] ishte shumë i sjellshëm dhe i durueshëm, kur shumica e komunikimit tonë ishin të penguar nga komandën time të dobët të gjuhës angleze. Para se ai u emërua në Kryetari Regius e matematikës në St Andrews Turnbull Profesor ka qenë një misionar në Kinë. Ai kishte zgjedhur disa prej gjuhës lokale atje. Një ditë ai më tha: "Walter, unë po shoh ju keni disa vështirësi të shprehur veten. A do të ju ndihmojë nëse ju foli në kinezisht?" Unë e falënderoi atë për ofertën e tij, por i kërkoi atë, me të kërkuar ndjesë, të vazhdonte me gjuhën angleze.

Turnbull ishte i interesuar në algjebër, ndërtimin e veçanërisht invariant teoria mbi punën e Gordan dhe Clebsch. Si Ledermann shkruan në:

Ishte për të ardhur keq për atë që tashmë në 1.920 's modës në kërkimin algebraical kishte ndryshuar në mënyrë drastike, dhe puna e tij origjinale mbi invariants nuk ka marrë njohje që do të kishte gjetur dy dekada më parë.

Sa i përket qasjes Turnbull në matematikë ajo ishte:

... konkrete dhe zyrtar në kuptimin që ai kërkoi të zgjidhë problemet nga një formalizëm efektive se sa nga një analize konceptuale të strukturave bazë. Temat e tij ishin algebraical, por ai ishte i dashur e paraqitjes së tyre kundër një sfond gjeometrike.

Turnbull ishte gjithashtu e interesuar në historinë e matematikës. Ai shpjegon në Parathënie për librin e tij pak matematikanëve Madhe qëndrimin e tij ndaj studimeve historike në matematikë. Ne kuotë këtu për dy arsye. Së pari ajo na tregon diçka të karakterit Turnbull dhe qëndrim ndaj matematikës. Së dyti ne lidhje sepse ky arkiv web është drejtuar nga një server që ne kemi quajtur pas Turnbull dhe në këtë arkiv të historisë së matematikës jemi përpjekur të ndjekim të menduarit Turnbull për subjekt:

Dobia e matematikës në shkencat mëtejshëm është njohur zakonisht, por jashtë radhët e ekspertëve të hetimit ka pak në natyrën e tij dhe qëllimin si një aktivitet të qëllimshme njerëzore. Pa dyshim kjo është për shkak të disfavor të pashmangshme që studimi matematikore është ngopur me teknike nga fillimi në fund. Plotësisht të vetëdijshëm për vështirësitë në ndërmarrje, unë kam shkruar këtë libër të vogël në shpresën se ajo do të ndihmojë për të zbuluar diçka nga fryma e matematikës, pa e rënduar padrejtësisht lexuesit me simbolizmin ndërlikuar. ... Kam provuar për të treguar se si një matematikan mendon, se si imagjinata e tij, si dhe arsyen e tij, shpie atë në aspekte të reja të vërtetën.

Turnbull botuar vetë studimin e tij historike në matematikë në James Gregory Sasia treqindtvjetor (1939). Në bibliotekën tonë në St Andrews kopje e këtij vëllimi është i shkruar në dorën e vet Turnbull's:

DE Rutherford
me shumë urimet më të mira
nga
HW Turnbull
Tetor 1939

Në Parathënie për këtë punë Turnbull përshkruan se si ai i zbuluar në letra nga Collins James Gregory:

... në një pako të dokumenteve të shquar origjinale në Bibliotekën e Universitetit të St Andrews ... Për herë të parë shqyrtoi dokumentet në St Andrews në 1932, kur u zbulua se Gregori, pranuesit origjinal të letrave, e kishte përdorur hapësira e tyre bosh për regjistrim për mendimet e tij matematikore. Si rezultat i shqyrtimit të kujdesshëm është vendosur se Gregori bërë disa zbulime mbresëlënëse dhe i padyshimtë, veçanërisht në gur dhe teorinë e numrave, e cila kurrë nuk botoi. Ai ishte, për shembull, duke punësuar Taylor dhe zgjerimet Maclaurin më shumë se dyzet vjet më parë e askujt tjetër.

Vepra të mëdha Turnbull e shkruar bukur përfshijnë Teoria e Përcaktorët, matricat, dhe Invariants (1928), matematikanëve i Madh (1929), Teoria e Ekuacione (1939), zbulimet matematike e Newton (1945) dhe Një Hyrje në Teoria e Canonical matricave (1945), e cila ishte shkruar së bashku me Aitken.

Zbulimet e matematike e Njutonit u ngrit nga dy leksione të cilat Turnbull dhënë të Njutonit. Parë është dhënë në një takim të Shoqërisë matematike Edinburg në dhjetor 1942 për të përkujtuar përvjetorin e 300-të e Newton 's lindjes. E dytë u dha në një takim të matematike në Universitetin e Edinburgut Jetesor dhe shoqëri. Turnbull shkruan:

Pa hyrë në detaje shumë kam provuar të shpjegojë - sa më shumë punën e geniuses mund të shpjegohet - çfarë çoi Njutonit për këto zbulime. Interes pozitiv e ofruar nga mendon gamë e mrekullueshme të mbuluara nga puna në fillim të tij matematikore ofron një temë të përshtatshme për këtë studim të shkurtër, dhe i bën të panevojshëm një përpjekje që të merren me polemikat që plot viteve të tij të më vonë.

Kjo është kaq tipik i Turnbull që ai zgjodhi për të theksojë aspektet jashtëzakonshme pozitive e Newton 's jetës dhe të punës.

Pasi ka dalë në pension në vitin 1950 Turnbull, me kërkesë të Shoqërisë Mbretërore, filloi të punojë në Korrespondencë e Isaac Newton. Dy vëllime të kësaj pune të rëndësishme u botuan para vdekjes së tij.

Turnbull pranuar nderon shumë për punën e tij, më kryesore të zgjedhjeve të tij si një anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1932. Ai u zgjodh edhe të Shoqërisë Mbretërore të Edinburg, duke marrë Medaljen Keith e tyre dhe qitje Victoria jubileut Çmimin.

Matematikë Jashtë Turnbull kishte disa interesave të mëdha. Një nga këto ishte muzika, ku ai ishte një pianist i shkëlqyer, duke luajtur në një orkestër dhomë. Një tjetër e tij do ishte alpinizëm dhe si një anëtar i Klubit Alpin ai bëri ascents shumë pa ndihmën e një udhëzues. Ledermann shkruan në:

Afër mundësitë e tij për praktikën u dhanë në shkëmbinjtë e St Andrews gji. Ai zbuloi katërmbëdhjetë mënyra up "Maiden Rock". Zotërim të "Rock dhe gisht" nuk ishte pikërisht pjesë e planin mësimor matematikore, por shumë një studenti me përvojë në këtë emocion i mrekullueshëm formimin e tij të parë të rrokut ngjitje nën drejtimin e profesorit të tij të matematikës.

"Maiden Rock" dhe "Rock dhe me këmbë" janë shumë të zjarrtë që kanë mbijetuar si deti ka larë larg materiale përreth. Ata janë afër cliffs në anën jugore të St Andrews gji.

Ledermann shkruan e Turnbull për:

... dashamirësi dhe i kujdesshëm - ai ishte një njeri i bukur.

Në ai shkruan se si Profesor dhe Znj Turnbull:

... mikpritjen e zgjeruar për studentët dhe miqtë e panumërt. Në këto tubime Znj Turnbull ishte një zonjë hirshme dhe gjallë. Drojë e pashmangshme i gjallë i ri ishte duke tejkaluar nga lojrat dhomë, por theksoj e mbrëmje, për ata që mund ta çmojmë atë, u arritjet në dy pianos nga profesori dhe zonja Turnbull. Duke luajtur e tyre, shumë muzikore dhe exquisitely përzier, ishte një shprehje e bukur e një partneriteti të harmonishme.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland