Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alan Mathison Turing

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 June 1912

London, England

7 June 1954

Wilmslow, Cheshire, England

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alan Turing ishte lindur në Paddington, London. Babai i tij, Julius Mathison Turing, ishte një anëtar britanik i Shërbimit Civil Indian dhe ai ishte shpesh jashtë vendit. Alan e nënës, Ethel Sara Stoney, ishte bija e inxhinier shefi i hekurudhave List dhe prindërit e Alan kishte takuar dhe martuar në Indi. Kur Alan ishte rreth një vit e vjetër nëna e tij u bashkua me burrin e saj në Indi, duke lënë Alan në Angli me miqtë e familjes. Alan u dërgua në shkollë, por nuk duket të jetë marrë ndonjë përfitim kështu që ai u hoq nga shkolla pas disa muaj.

Next ai u dërgua në Shkollën Hazlehurst përgatitore ku ai duket të jetë një mesatare për nxënës të mirë në lëndët më të, por u marrë shumë me këto idetë e tij. Ai u bë i interesuar në shah, ndërsa në këtë shkollë dhe ai gjithashtu u bashkua shoqërisë duke debatuar. Ai përfundoi Përbashkët provimit Hyrja e tij në vitin 1926 dhe pastaj shkoi në Sherborne Shkolla. Tani 1926 ishte viti i grevë të përgjithshme dhe kur ishte në grevë progres Turing cilat ndërrohen 60 milje në shkollë nga shtëpia e tij, jo shumë të kërkuar një detyrë për Turing i cili më vonë ishte që të bëhet një atlet gjobë prej standarde pothuajse olimpike. Ai e gjeti atë shumë të vështirë të përshtatet në atë që pritej në këtë shkollë publike, por nëna e tij kishte qenë i vendosur në mënyrë që ai duhet të ketë një arsim shkollor publik. Shumë nga mendimtarët më parë kanë gjetur shkollimit konvencional pothuajse një proces i pakuptueshëm dhe kjo duket të ketë qenë rasti për të Turing. Gjeniale e tij çuan atë në drejtime të tij më tepër se sa ato që kërkohen nga mësuesit e tij.

Ai u kritikua për të dorëshkrimit të tij, luftuan në anglisht, dhe madje edhe në matematikë ai ishte i interesuar edhe me idetë e tij për të prodhuar zgjidhje për problemet duke përdorur metoda të mësuar nga mësuesit e tij. Përkundër prodhimit përgjigjet pazakonta, Turing fitoi pothuajse çdo çmim të mundshëm matematikës, ndërsa në Sherborne. Në kimi, një subjekt që kishte interesuar atë nga një moshë shumë të hershme, ai kishte kryer eksperimente pas axhendën e vet e cila nuk ka ju lutem mësuesin e tij. Turing drejtor shkolle e ka shkruajtur (shih për shembull):

Nëse ai do të qëndrojë në Shkolla Publike, ai duhet të synojnë të bëhen të arsimuar. Nëse ai do të jetë vetëm një specialist shkencore, ai ka humbur kohën e tij në një shkollë publike.

Kjo thotë shumë më tepër në lidhje me sistemin shkollor që Turing po subjekt se sa ajo ka për veten Turing. Megjithatë, Turing matematikë mësuar të thellë, ndërsa në shkollë, megjithëse mësuesit e tij nuk ishin ndoshta në dijeni të studimeve ai ishte duke e bërë të tij. Ai lexoi Ajnshtajni 's dokumente mbi relativitetin dhe ai gjithashtu lexuar në lidhje me mekaniken kuantike në Eddington' s natyrën e botës fizike.

Një ngjarje e cila do të ndikojë Turing gjatë gjithë jetës së tij u zhvillua në vitin 1928. Ai formoi një miqësi të ngushtë me Christopher Morcom, një nxënës në vitin e lartë në atë shkollë, dhe të dy punuan së bashku për idetë shkencore. Ndoshta për herë të parë Turing ishte në gjendje të gjeni dikë me të cilin ai mund të ndajnë mendimet dhe idetë e tij. Megjithatë Morcom vdiq në shkurt 1930 dhe ishte një përvojë e shkatërrimtar të Turing. Ai kishte një paralajmërim i vdekjes së Morcom në shumë çastit se ai ishte i sëmurë dhe mendonin se kjo ishte diçka përtej asaj që shkenca mund të shpjegoj. Ai shkroi më vonë (shih për shembull):

Nuk është e vështirë të shpjegojë këto gjëra larg - por, unë pyes veten!

Pavarësisht viteve shkollore të vështira, Turing hyrë në King's College, Cambridge, në vitin 1931 për të studiuar matematikë. Kjo nuk u arrit pa vështirësi. Turing ul provimeve bursë në vitin 1929 dhe fitoi një ekspozitë, por jo një bursë. Kënaqur me këtë performancë, ai e mori përsëri në provime vitin e ardhshëm, këtë herë duke fituar një bursë. Në shumë mënyra Kembrixh ishte një vend shumë më e lehtë për njerëzit e pazakonta si Turing se shkolla kishte qenë. Ai ishte tani shumë më tepër në gjendje për të shqyrtuar idetë e tij dhe lexoi Russell 's Hyrje në filozofi matematikore në 1933. Në lidhje me të njëjtën kohë ai lexoi von Neumann 's 1932 tekst në mekanikën kuantike, një subjekt ai u kthye në një numër të herë gjatë jetës së tij.

Vitit 1933 pa fillimet e interesit Turing në logjikën matematikore. Ai lexoi një letër të Klubit Shkencave Morale në Kembrixh në dhjetor të atij viti nga të cilat minuta pas u regjistruar (shih për shembull):

PD Turing lexuar një letër mbi "Matematika dhe logjikë". Ai sugjeroi se një pikëpamje thjesht logjistike të matematikës ishte joadekuat dhe se propozimet matematikore posedonin një shumëllojshmëri të interpretimeve të cilat logjistike ishte thjesht një.

Sigurisht 1933 ishte edhe viti i rritjes së Hitlerit në Gjermani dhe një lëvizje anti-luftës në Britani. Turing u bashkua me lëvizjen anti-luftë, por ai nuk kishte domethënie ndaj marksizmit, as pacifizmin, sikurse ndodhi me shumë.

Turing diplomuar në vitin 1934 pastaj, në pranverën e vitit 1935, ai mori pjesë Max Newman 's kurs të avancuar mbi bazat e matematikës. Ky kurs ka studiuar Gödel 's rezultatet paplotsueshmėrisė dhe Hilbertit' s pyetje decidability. Në një kuptim 'decidability' ishte një pyetje të thjeshtë, duke pasur parasysh pikërisht një propozim matematikore mund të e gjejnë një algoritmi që do të vendosë nëse ishte e vërtetë propozim të rreme. Për propozime shumë të ishte e lehtë për të gjetur një të tillë algorithm. Vështirësia e vërtetë u ngrit për të provuar se për disa propozime të tilla nuk algorithm ekzistonte. Kur jepet një algoritmi për të zgjidhur një problem të ishte e qartë se ai ishte me të vërtetë një algoritmi, ende nuk ka pasur përkufizim i një algoritmi që u rigoroze të mjaftueshme për të lejuar një për të provuar se nuk ka ekzistuar. Turing filloi të punojë në këto ide.

Turing u zgjodh anëtar i King's College, Cambridge, në 1935 për një disertacion Në funksion gabim Gaussian të cilat kanë provuar rezultatet themelore në teorinë e probabilitetit, pra teorema qendrore limit. Edhe pse Teorema qendrore limit kishte qenë zbuluar kohët e fundit, nuk Turing ishte i vetëdijshëm për këtë dhe zbuloi atë në mënyrë të pavarur. Në 1936 Turing ishte nje Prizeman Smith.

Turing arritjet në Kembrixh të kishte qenë për shkak të punës së tij në teori probabiliteti. Megjithatë, ai kishte qenë duke punuar në pyetjet decidability që ndjekin Newman 's kurs. Në vitin 1936 ai botoi Në Numrat llogaritshëm, me një kërkesë për Entscheidungsproblem. Është në këtë letër se Turing futur një makinë abstrakt, që tani quhet një makinë "Turing", i cili u zhvendos nga një shtet në një tjetër duke përdorur një sërë rregullash të saktë fundme ( dhënë nga një tryezë e fundme) dhe në varësi në një simbol të vetëm të lexoj nga një kasetë.

Turing machine mund të shkruaj një simbol në kasetë, apo fshij një simbol nga kasetë. Turing ka shkruajtur:

Disa prej simboleve të shkruar do të formojnë sekuenca e figurave që është dhjetore e numrit të vërtetë që është duke u llogaritur. Të tjerët janë shënime vetëm i përafërt për të "ndihmuar kujtesës". Ajo do të jetë vetëm këto shënime i përafërt që do të jetë përgjegjës për fshirje.

Ai përcaktuar një numër i llogaritshëm si numri real i të cilit zgjerimi i numrit dhjetor mund të prodhohet nga një makinë Turing duke filluar me një kasetë bosh. Ai tregoi se ishte i llogaritshëm, por pasi që vetëm numra countably shumë reale janë llogaritshëm jo, shumica e numrave reale janë llogaritshëm. Ai pastaj e përshkroi një numër i cili nuk është i llogaritshëm dhe vërejtjet se kjo duket të jetë një paradoks që ai duket se e kanë përshkruar në terma fundme, një numër që nuk mund të përshkruhet në terma të kufizuar. Megjithatë, Turing kuptuar burim i paradoks i dukshëm. Është e pamundur për të vendosur (duke përdorur një tjetër Turing machine) nëse një makinë Turing me një tryezë të dhënë udhëzime do tregojë një sekuencë pafund të numrave.

Megjithëse ky dokument përmban ide të cilat kanë rezultuar me rëndësi thelbësore për matematikë dhe shkenca kompjuterike ndonjëherë që ajo shfaq, duke botuar atë në Proceedings of Mathematical Society në Londër nuk provohet lehtë. Arsyeja ishte se Alonzo Church botuar Një problem pazgjedhshëm në teori numër filloreJournal Amerikane të Matematikës në 1936 i cili gjithashtu provon se nuk ka asnjë procedurë vendim për aritmetikë. Qasja Turing është shumë e ndryshme nga ajo e Kishës, por Newman kishte të argumentojnë rastin për botimin e gazetës Turing para Shoqërisë matematike në Londër do të botojë atë. Letër të rishikuar Turing përmban një referencë të Kishës 's rezultatet dhe letër, përfundoi i parë në prill 1936, u rishikua në këtë mënyrë në gusht 1936 dhe ajo u shfaq në shtyp në vitin 1937.

Një karakteristikë e mirë e diskutimeve me rezulton se Kisha ishte Turing u bë një student i diplomuar në Universitetin Princeton 1936. Në Princeton, Turing ndërmori kërkime nën Kishës 's mbikëqyrjen dhe ai u kthye në Angli në 1938, pasi që është kthyer në Angli për pushime verore në vitin 1937 kur ai fillimisht u takuan Wittgenstein. Publikimi i madh i cili erdhi nga puna e tij në Princeton u Sistemet e Logic Bazuar në Ordinals cili u botua në vitin 1939. Newman shkruan në:

Kjo letër është e plotë të propozimeve dhe ideve interesante. ... [Kjo] hedh shumë dritë mbi pikëpamjet e Turing për vendin e intuitës në provë matematike.

Para se kjo letër u shfaq, Turing publikuar dy gazeta të tjera me tema dhe jo më shumë konvencionale matematikore. Një nga këto gazeta diskutuan metodat e përafrimit të grupeve Gënjeshtra nga grupet e fundme. Gazeta tjetër provon rezultatet në shtrirjen e grupeve, të cilat ishin provuar parë nga Reinhold Baer, duke i dhënë një qasje më të thjeshtë dhe të unifikuar.

Ndoshta tipar më i shquar i punës për makinat Turing Turing ishte se ai ishte duke e përshkruar një kompjuter teknologji moderne para se të kishin arritur pikën ku ndërtimi është një propozim realist. Ai kishte provuar në 1.936 letër e tij se një makine universale Turing ekzistuar:

... që mund të bëhen për të bërë punën e ndonjë makine të veçantë me qëllim, që do të thotë të kryejë ndonjë copë e informatikes, në qoftë se një kasetë duke mbajtur të përshtatshëm "udhëzime" është futur në të.

Edhe pse të Turing një kompjuter "ishte një person që kryen një llogaritje, ne duhet të shohim në përshkrimin e tij të një makine universale Turing atë që ne sot e mendojmë si një kompjuter me shirit si program.

Ndërsa në Princeton Turing kishte luajtur me idenë e ndërtimit të një kompjuteri. Pasi kthehet në Kembrixh në vitin 1938 ai fillon të ndërtojë një analoge pajisje mekanike për të hetuar hipoteza Riemann, që shumë e konsiderojnë sot i pazgjidhur problemi më i madh në matematikë. Megjithatë, puna e tij së shpejti do të marrë në një aspekt të ri, sepse ai ishte kontaktuar, menjëherë pas kthimit të tij, me Kodin e Qeverisë dhe Cypher Shkolla që kërkoi atë për të ndihmuar ata në punën e tyre të thyer kodet gjermane "Enigma".

Kur lufta u shpall në vitin 1939 Turing menjëherë shkoi në punë me orar të plotë në Kodin e Qeverisë dhe Cypher Shkolla në Bletchley Park. Edhe pse punën e kryer në Bletchley Parku është mbuluar nga Akti Secrets Zyrtare, njohuri shumë kohët e fundit është bërë publike. Ide e shkëlqyer Turing në zgjidhjen kodet, dhe zhvillimin e kompjuterëve për të ndihmuar thyer ato, mund të ketë shpëtuar më shumë jetë e personelit ushtarak në rrjedhën e luftës se çdo tjetër. Ai ishte gjithashtu një kohë e lumtur për atë:

... ndoshta lumtur të jetës së tij, me qëllim të plotë për inventiveness e tij, një rutinë të butë në formën ditë, dhe një grup të ngjashëm e shokët e-punëtorëve.

Së bashku me një tjetër Welchman matematikan i GP, Turing zhvilluar Bombe, një makinë të bazuar në punën më parë nga matematikanet polake, e cila nga 1940 ishte fundi i dekodimit të gjitha mesazhet e dërguara nga makina "Enigma" e Luftwaffe. Makina Enigma e marinës gjermane ishte shumë e vështirë për të thyer, por ky ishte lloji i sfida që Turing gëzuar. Nga mesi i Qasja statistike 1941 Turing, së bashku me të dhëna kapur, kishte çuar në marinën gjermane sinjalet që decoded në Bletchley.

Nga nëntor 1942 deri mars 1943 Turing ishte në Shtetet e Bashkuara të krijimit të lidhjeve mbi deshifrim çështje dhe gjithashtu në një sistem fshehtësisë fjalim. Ndryshimet në mënyrë gjermanët koduar mesazhet e tyre kishte menduar se Bletchley humbur aftësinë për të deshifroj mesazhet. Turing nuk ishte e përfshirë drejtpërdrejt me shkeljen e suksesshëm të këtyre kodeve më komplekse, por idetë e tij provoi të rëndësi më të madhe në këtë punë. Turing ishte dhënë OBE në 1945 për kontributin e tij jetike për përpjekjet e luftës.

Në fund të luftës Turing ishte ftuar nga Laboratori Fizik Kombëtar në Londër për të hartuar një kompjuter. Raporti i tij propozimin Computing Automatik Engine (ACE) ishte paraqitur mars 1946. Design Turing ishte në atë moment një dizajn origjinal detajuar dhe prospekt për një kompjuter në kuptimin modern. Madhësia e ruajtjes se kishte në plan për ACE konsiderohej nga shumica e atyre që konsiderohen si mendje raport mbi-ambicioz dhe ka qenë vonesat në projekt të miratuar.

Turing kthye në Kembrixh për vitin akademik 1947-48, ku interesat e tij shkonin mbi tema shumë larg nga kompjuterët ose matematikë, në veçanti ai ka studiuar neurologji dhe fiziologjia. Ai nuk e harrojmë për kompjuterë gjatë kësaj periudhe, megjithatë, ai ka shkruajtur dhe kodi për programimin e kompjuterave. Ai kishte interesa jashtë botës akademike gjithashtu, ka marrë deri atletikë seriozisht pas përfundimit të luftës. Ai ishte anëtar i Walton Athletic Club fituar 3 milje kampionatin e tyre dhe 10 milje në kohë rekord. Ai u përplas në maratonën AAA në vitin 1947 dhe u zuri vendin e pestë.

Nga 1948 Newman është profesor i matematikës në Universitetin e Mançesterit dhe ai ofroi Turing një lexuesve atje. Turing dha dorëheqjen nga Laboratori Fizik Kombëtare për të marrë postin në Mançester. Newman shkruan në atë në Mançester:

... kishte filluar punë në ndërtimin e një makine informatikë nga FC Williams dhe T Kilburn. Turing pritje ishte se do të çojë ana matematikore të punës, dhe për disa vite ai vazhdoi të punojë, të parë në projektimin e subroutines prej të cilave më të mëdha për programe të tilla janë ndërtuar një makinë, dhe pastaj, pasi kjo lloj e punës u bë e standardizuar, në problemet më të përgjithshme të analizës numerike.

Në 1950 botoi Turing makineri Computing dhe zbulimitMendje. Kjo është një punë e shquar me mendjen e tij të shkëlqyeshëm krijues i cili duket në parashikimin e pyetjeve të cilat do të dalin si kompjuter i zhvilluar. Ai studioi problemet të cilat shtrihen sot në zemër të inteligjencës artificiale. Ishte në këtë letër 1950 që ai propozoi Turing Test i cili është akoma sot vetë provë të aplikohen në përpjekje për t'iu përgjigjur nëse një kompjuter mund të jetë inteligjente:

... ai u përfshi në diskutime në kontraste dhe ngjashmëritë në mes të makinave dhe intelekt. View Turing së, të shprehura me forcë të madhe dhe zgjuarsi, ishte se ai ishte për ata që e panë një hendek pakalueshme mes dy të them vetëm ku ndryshim porotë.

Turing nuk e harrojmë për pyetjet e decidability e cila kishte qenë pika e nisjes për publikimet e tij të shkëlqyer matematikore. Një nga problemet kryesore në teorinë e prezantimeve grupi ishte pyetja: dhënë ndonjë fjalë në grupe paraqitur finitely ka një algoritmi për të vendosur nëse fjala është e barabartë me identitetin. Post kishin provuar se për semigroups algorithm tillë nuk ekziston. Turing menduar në fillim se ai kishte provuar të njëjtin rezultat për grupe, por vetëm para se të japë një seminar mbi prova të tij, ai zbuloi një gabim. Ai ishte në gjendje për të shpëtuar nga prova e tij të gabuar faktin se ka pasur një problem semigroup cancellative me fjalë pazgjidhshëm dhe ai botoi këtë rezultat në vitin 1950. Boone përdorur ide nga kjo letër nga Turing për të provuar ekzistencën e një grupi me fjalë problem i pazgjidhshëm në vitin 1957.

Turing u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1951, kryesisht për punën e tij për makinat Turing në 1936. Me 1951 ai ishte duke punuar në zbatimin e teorisë matematike me format e biologjike. Në vitin 1952 ai botoi pjesën e parë të studimit të tij teorike të morphogenesis, zhvillimin e modelit dhe formës së në organizmat e gjallë.

Turing u arrestua për shkelje të statutit homoseksualizmit britanike në vitin 1952 kur ai raportoi me detaje të policisë e një çështje homoseksual. Ai kishte shkuar në polici për shkak se ai ishte kërcënuar me shantazh. Ai u gjykua si një homoseksual më 31 mars 1952, duke ofruar asnjë mbrojtje tjetër përveç se ai e pa asgjë të keqe në veprimet e tij. Gjetur fajtor ai ishte dhënë alternativat e burgut ose oestrogen injeksione për një vit. Ai pranoi fundit dhe u kthye në një gamë të gjerë pursuits akademik.

Jo vetëm që ai shtyp përpara me studimin e mëtejshëm të morphogenesis, por ai gjithashtu ka punuar për ide të reja në teori kuantike, mbi përfaqësimin e grimcave elementare nga spinors, dhe në teorinë e relativitetit. Edhe pse ai ishte krejtësisht i hapur për seksualitetin e tij, ai kishte një pakënaqësi tjera që ai ishte i ndaluar për të folur për shkak të Aktit Secrets Zyrtare.

Operacion deshifrim në Bletchley Parku u bë bazë për deshifrim i ri dhe puna e inteligjencës në GCHQ. Me luftë e ftohtë këtë u bë një operacion i rëndësishëm dhe Turing vazhdoi të punojë për GCHQ, megjithëse Manchester kolegët e tij ishin plotësisht në dijeni të kësaj. Pas dënimit të tij, pastrimin e tij të sigurisë u tërhoq. Më keq se kjo, oficerët e sigurisë ishin tani shumë i shqetësuar se dikush me njohuri të plotë të punës në vazhdim e sipër në GCHQ u etiketohet tani një rrezik të sigurisë. Ai kishte shumë kolegë të huaj, si ndonjë akademik do, por policia filloi të hetojë vizitorët e tij të huaj. Një festë që Turing mori në Greqi në vitin 1953 shkaktoi tmerr në mes oficerëve të sigurisë.

Turing vdiq nga helmimi cyanide kalium gjatë kryerjes së eksperimente elektrolizë. Cyanide u gjet në një gjysmë ngrënë mollë pranë tij. Një hetim gjyqësor arriti në përfundimin se ai ishte vetë-administruar, por nëna e tij mbajtur gjithmonë se ai ishte një aksident.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland