Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Wilder Tukey

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 June 1915

New Bedford Massachusetts, USA

26 July 2000

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Tukey 's prindërit, Ralph H Tukey dhe Ada M Tukey, e njohur se Gjoni kishte potencial të madh, ndërsa ai ishte ende vetëm një fëmijë, në mënyrë që ata të rregulluar për të që të jenë të arsimuar në shtëpi sesa në shkollë. Kjo ishte e mundur që prindërit e tij ishin vetë mësuesit e shkollës së mesme të cilët janë trajnuar në klasike. Në fakt ajo ishte nëna e Gjonit Ada i cili ndërmori më të mësimdhënies e të birit të saj që, si një grua e martuar, ajo e kishte të ndaluar të punojnë si mësues me kohë të plotë në Massachusetts në atë kohë. Kjo ishte një arsim që në masë të madhe ndikohet Gjoni gjatë gjithë jetës së tij:

Metoda e tyre edukative ishte për t'u përgjigjur në pyetjet e Gjonit duke ofruar të dhëna dhe pyetje më tepër se sa duke i dhënë një përgjigje të drejtpërdrejtë, një karakteristikë që Gjoni të trashëguara dhe të përdoren në të gjithë karrierën e tij.

Gjoni kishte gjithashtu edhe dobi të një bibliotekë të shkëlqyer publik në New Bedford që posedonin edhe gazeta të tilla si Gazeta e Shoqërisë Kimike Amerikane dhe transaksionet e Shoqërisë Amerikane matematike. Ai ishte në gjendje, pra për të marrë arsimin e tij në një nivel të lartë para se të hyjnë në universitet . Edukimi i tij formal filloi vetëm kur ai hyri Brown University në Providence, Rhode Island, për të studiuar matematikë dhe kimi.

Pas Brown University i dha atij një Diplomë Bachelor në kimi në vitin 1936 dhe një Diplomë Master në kimi në vitin e ardhshëm, Tukey shkoi në Princeton University në vitin 1937 duke synuar të studimit për doktoraturë në kimi e tij. Në fakt ai ka studiuar të dy matematikës dhe kimisë në vitin e tij të parë, por ishte i zhgënjyer për të gjetur se Princeton, nuk e lejon atë të veprojë si një asistent laboratori kimisë si ai e kishte bërë në Braun. Në disa herë gjatë këtij viti ai bërë një tranzicion të qetë nga kimi në matematikë dhe e mori provimeve kualifikuese Doktor në matematikë në 1938. Hulumtim Tukey ishte e mbikqyrur nga Lefschetz dhe ai mori doktorata e tij në 1939 për një disertacion në Denumerability topologji i cili u botua në vitin 1940 si Konvergjenca dhe uniformitetit në topologji. Ai kishte tashmë kishte tre gazeta të botuar para doktoraturë tij ishte dhënë dhe, pas diplomimit, ai u caktua si instruktor në Princeton.

Ngjarjet e jashtme do të luajnë një rol të madh në drejtim të karrierës së Tukey kryesisht si rezultat i atij bashkimin zyra e Kontrollit të zjarrit Studim për të kontribuar në drejtim të përpjekjeve të luftës. Ky titull mund të ngatërrojë lexuesin modern për hulumtim nuk ishte që kanë të bëjnë me 'zjarr' si në djegie, por zjarri në vend 'si në studimet e artilerie. Përfshirë këtu punën e statistikave dhe Tukey shpejt gjetur punë shumë të dëshirë e tij:

Kryesor ka pasur probleme matematikore, përfshirë balistikë, armë dhe kontrollin e artilerisë, duke gjetur varg, duke llogaritur drejton për të lëvizur synimet dhe kështu me radhë. ... ka sugjerim që mund të ketë qenë i përfshirë në kodin e thyer.

Ka qenë statisticians tjera në Princeton, gjithashtu kontributin e saj për përpjekjet e luftës, në veçanti dhe Wilks Cochran, dhe Tukey së shpejti filloi me shkëmbimin e ideve të këtyre njerëzve.

Kur mbaroi Lufta e Dytë Botërore në vitin 1945 Wilks, me këtë kohë dhe të vetëdijshëm për talentin e shquar statistikore Tukey, ofroi atij një post në statistikat brenda departamentit të matematikës në Princeton. Sidoqoftë një post të mos ishte e mjaftueshme për të absorbuar energjinë e tij dhe, edhe në vitin 1945, u bashkua me Tukey AT & T Bell Laboratories, ku kolegët e tij të përfshira Shewhart, Hamming dhe Shannon. Ai gjithashtu kaloi një sasi e madhe e kohës në Uashington mbi biznesin e qeverisë. Vetëm një qen i punës si Tukey mund të ketë luajtur një rol të tillë të madh në të gjitha tre prej këtyre veprimtarive.

Në 1950 u martua me Rapp Elizabeth Tukey Louise që, pas martesës së tyre, bëri një karrierë si një tregtari antike. Ata nuk kishin fëmijë, por motra e Elizabeth Phyllis ishte i martuar me Frank Anscombe i cili ishte gjithashtu një statisticien që ndonjëherë bashkëpunuar me Tukey. Phyllis dhe Frank kishte katër fëmijë të cilët kanë qenë vizitorët e shpeshtë të shtëpisë Tukey. Thompson shkruan:

John Tukey çuar në një epokë të re e statistikave. Ai pyetje supozimet Fisherian e pasigurisë të rregullta dhe na dha njohuri në parregullsi të botës reale. Punën e jetën e tij të përbëhej kryesisht për të zbuluar se si për të mbledhur dhe analizuar të dhënat. Si mësoi, ai me kënaqësi na ka mësuar mënyrat e përballimit me një botë në të cilën nuk kishte pasiguri, por vetëm paqartësi rreth pasigurisë. Si një çift akademik, Gjoni dhe Elizabeth Tukey arritur standardet më të larta për urtësi dhe mirësi.

Kontributi i parë Tukey kryesore të statistikave të ishte futja e tij të teknikave moderne për vlerësim të spectra seri kohë. EJ hannan, rishikimi Tukey gazeta për këtë temë shkruan:

Ato tregojnë një uniformitetit të shquar të qëndrimit të karakterizuar nga një njohje reale të kompleksitetit të situatës, një mosbesim konsekuent të teorisë asymptotic, përdorimi i teknikave standarde statistikore si ofrues të standarteve dhe jo se (duke thënë) intervale të sakta besimit, i vazhdueshëm në pyetje të supozimeve, theks mbi aspektet kompjuterike, theks mbi mënyrat e paraqitjes së analizës, ky prezantim në mënyra të njohura për shfrytëzuesit kryesore në vend se në mënyra të miratuar në trajtimet matematikore, njohja e hershme të cilësive superiore të pajisjeve digjitale për qëllime të përgjithshme (në krahasim me pajisje analoge) dhe një magjepsje spikatur me fjalë të reja dhe frazat, disa prej të cilave janë bërë themeluar. Nuk është, natyrisht, edhe futjen e metodave të reja, disa prej të cilave kanë provuar të jetë e rëndësishme. Këto përfshijnë metodat për vlerësimin spectra, spectra nga momentet më të lartë, demodulation kompleks, metodat për përcaktimin e madhësisë dhe shenjë e impulseve fillestar vëzhguar pas transmetimit nëpërmjet një (më shumë ose më pak) Sistemi caktuar lineare dhe analiza e Furierit logaritëm fantazme të një vlerësim të dalloj bën jehonë.

Tukey përshkruar zhvillimin e tij në mënyrë ai mendonte për objekt të tij në hyrje të letrës së tij të ardhshëm e të dhënave analizë të botuar në vitin 1962:

Për një kohë të gjatë kam menduar se unë isha një statisticien, i interesuar në inferences nga veçantë të përgjithshme. Por siç e kam shikuar statistikat matematikore zhvillohen, unë kam pasur shkak për çudi dhe në dyshim. Dhe kur kam menduan se pse teknika të tilla si analiza spektër të kohës seri kanë provuar në mënyrë të dobishme, është bërë e qartë që të tyre që kanë të bëjnë me aspekte të luhatjet janë, në rrethana shumë, të një rëndësie më të vogël sesa që do të aspekteve tashmë janë kërkohet për të trajtuar në mënyrë efektive me rastin e thjeshtë e të dhënave shumë të gjerë ku luhatjet nuk do të jetë më një problem. Të gjitha në të gjitha, unë kam ardhur që të mendojnë se interesi im qendrore është në analizën e të dhënave ...

Në vitin 1965, në një letër me JW Cooley botuar në Matematikë të llogaritje, ai futi Furierit rëndësishëm shpejtë transformimi algorithm. Për shumë njerëz kjo do të jetë puna për të cilat është i njohur mirë. Megjithatë, kjo është vetëm një pjesë e vogël e një numri të madh të zonave me të ai dha një kontribut të rëndësishëm. Puna e tij mbi filozofinë e statistikave dhe e kërkimeve është e përmbledhur nga AD Gordon të përfshijë temat e mëposhtme:

... Dobia dhe kufizimin e statistikave matematikore, rëndësinë e metodave që kanë të analizave statistikore që janë të fuqishëm për shkelje të supozimet përdorimin e tyre, duhet të mbledh diçka përvojën e sjelljen e metodave specifike të analizës në mënyrë që të japin udhëzime mbi përdorimin e tyre; rëndësinë e lejon mundësinë e të dhënave të ndikuar zgjedhjen e metodës me të cilën ata janë analizuar, nevojën për të hedhur poshtë statisticians rolin e "mbrojtës të së vërtetës provuar, dhe për t'i bërë ballë përpjekjeve për të siguruar dikur-për-të gjitha zgjidhjet e rregullt mbi -unifications e subjektit, natyrën përsëritës e të dhënave analitike; implikimet e pushtetit në rritje, dhe disponueshmërinë e objekteve cheapness informatikë, trajnimi i statisticians.

Tukey shpenzuar gjithë karrierën e tij në Princeton. Ai u bë drejtor i themeluar rishtazi Statistika Research Group kur ajo u krijua në 1956. Ai ishte Kryetar i parë i Departamentit të Statistikave të cilat u krijua në Princeton në vitin 1965, që mbajnë pozitën për katër vjet. Në AT & T Bell Laboratories, Tukey ishte përfshirë në zhvillimin e kompjuterëve elektronik. Ai mbajti një pozitë të lartë në Departamentin e Statistikave dhe analizën e të dhënave nga koha që u ngrit në AT & T në vitin 1952.

Tukey gjithashtu dha kontribut të konsiderueshëm në analizën e grindje dhe problemin e bërjes së njëkohshme inferences në lidhje me një sërë vlerash parametër nga një eksperiment të vetëm. Shumë nga letrat e tij janë shkruar me të tjerët dhe një nga bashkë-autorë, F Mosteller shkruan në:

John pëlqen të punojë me të tjerët, dhe shumë prej tyre kanë pasur kënaqësinë të marrin pjesë në gjeniale e tij. Shumëllojshmëri të shënojë dhe gjerësi arritjet e tij. Ai punon me sukses në dy probleme të mëdha dhe të vogla-shkallë dhe në të dy problemet praktike dhe teorike. ... Ai është gjithnjë i etur për t'iu përgjigjur pyetjeve të reja, dhe ai jep bujarisht të kohës së tij dhe ideve.

Stil pedagog Tukey ishte e pazakontë. McCullagh në përshkruan një leksion Tukey dha në Imperial College, Londër, në vitin 1977:

Tukey ambled në podium, një arush i madh e një njeri i veshur me pantallona baggy dhe një këmishë e zezë punuar me shtiza. Këto mund të ketë qenë një herë një palë matching por të vjela ishte i tillë që ai ishte i dëgjuar për të treguar. ... Me kujdes dhe me qëllim një listë të krerëve ishte chalked në dërrasë e zezë. Fjalë erdhi tepër, jo shumë, si parcela mbipeshë, të dhënë në një ritëm të ngadalshëm i vendosur. ... Kur ai ishte i plotë, u kthye për t'u përballur me Tukey audiencës dhe podium ... "Komente, pyetje, sugjerime?" ai kërkoi audiencë ... Si ai ka pritur për një përgjigje, ai clambered mbi podium dhe manoeuvred derisa ai ishte ulur këmbëkryq përballen audiencës. ... Ne në audiencë ulur si spektatorë në kopshtin zoologjik duke pritur për bear e madhe për të lëvizur apo thonë diçka. Por bear i madh duket se do të bëjnë të njëjtën gjë, dhe ndjenjë nuk ishte rehat.

McCullagh sugjeron se:

... Tukey pëlqente të luajnë lojëra rrugën e tij për t'i bërë njerëzit që të kuptoj se për veten e tyre gjërat që ai tashmë e dinte. Më shumë se çdo gjë tjetër, ai pëlqente të japë dhe të marrë një argument, por ai pritet edhe pikëpamjet e tij për të triumfuar, dhe ata zakonisht u.

Tukey u dhënë nderon shumë për kontributin e tij të pazgjidhura. Këto përfshijnë dhënien Wilks SS e Shoqatës Statistikore Amerikane në vitin 1965, SHBA Medaljen Kombëtare të Shkencave në vitin 1973 dhe Medaljen e Nderit nga Instituti i Inxhinierëve elektronike dhe elektrike në vitin 1982.

Ai kishte pak kohë për interesa jashtë aplikuar ekspertiza e tij shkencore, por ai ka gëzuar lexim science fiction dhe novela mister. Puna e tij e mori atë në shumë fusha të papritura të tilla si pasurimin e uraniumit, duke punuar në zhvillimin e avionit spiun U2, dhe ai të përfaqësuar Shtetet e Bashkuara në konferencë për çarmatimin bërthamor në Gjenevë në vitin 1959. Përveç kësaj ai shërbeu më shumë panele raportimit mbi çështje të tilla si mjedisi dhe të regjistrimit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland