Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francesco Giacomo Tricomi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 May 1897

Italy

21 Nov 1978

Torino, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Francesco Tricomi studiuar e parë në Universitetin e Bolonjës, pastaj në Universitetin e Napolit. Emërimi i tij i parë akademik ishte leksion në Padova, pastaj ai shkoi në Universitetin e Romës.

Universiteti i Firences Tricomi ofroi një karrige të matematikës të cilat ai i pranuar, por, pas pak vitesh, ai shkoi përsëri për të marrë karrige të matematikës në Torino. Në fakt para se ai shkoi në Torino ai kishte botuar tashmë një letër në vitin 1923 e cila ishte bërë shumë e njohur. Në këtë letër ai ka studiuar teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore e tipit të përzier, në veçanti ekuacion

yu xx + viti u = 0,

njohur tani si ekuacion Tricomi '. Ekuacioni i rëndësishëm u bë në përshkrimin e një objekti lëviz me shpejtësi supersonik. Sigurisht, nuk kishte avion supersonik në vitin 1923, por ishte ekuacioni të luajë një rol të madh në studimet e mëvonshme të fluturimit supersonik.

Kohë Tricomi në Torino ishte ndikuar nga Lufta e Dytë Botërore dhe puna e tij u ndërprenë për një kohë. Pastaj, disa vjet pas përfundimit të luftës, ai ishte i përfshirë në projekt Bateman. Në 1946 Bateman vdekur dhe Erdélyi kryesoi një ekip, i cili përfshinte dhe Magnus Tricomi, duke punuar në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni publikoj gamë të gjerë të materialeve të lëna nga Bateman. Ekipi i prodhuar 3 vëllime e Funksionet e Lartë Transcendetral dhe 2 volumet e Tabelat e shndërron Integrale.

Në 1950 Tricomi u kthye nga Shtetet e Bashkuara të Torinos për të vazhduar të shquar prodhimin e tij kërkimore. Lista e Tricomi e autobiografi 300 dokumente, ndërsa 46 të mëtejshme janë të shënuara në. Këto dokumente mbulojnë një gamë të gjerë të temave duke përfshirë integrals njëjës, ekuacione diferenciale dhe integrale, operatorët pseudodifferential, funksional transformon, funksione të veçanta, teoria e probabilitetit dhe aplikimet e saj në teorinë e numrave.

Siç edhe ka "ekuacionin Tricomi 'emrin e tij, ka edhe funksione të veçantë të quajtur' funksioneve Tricomi '.

Tricomi ishte një redaktor i Aequationes Mathematicae nga koha revistës u themelua deri në vdekjen e tij. Redaktorët e përshkroi atë si:

Një njeri i hapur, kundërshtar i hapur i diktaturave të të gjitha ngjyrave, të sloppiness, e abstragim për hir të abstraksionit, dhe e "botojnë apo sindromi i humbasë", interesat e tij shkoi përtej kërkimit matematikore. Këtu përmendim vetëm interesin e tij në mësimin e matematikës dhe në punën e përshkrues, që çoi atë për të shkruar disa libra të shkëlqyer, të përkthyera në fund nga italiane e tyre origjinal në anglisht, frëngjisht, gjermanisht dhe rusisht.

Libra gjobë referohet në këtë citat ishin me siguri shumë të lartë me atë të sugjeruara nga koment modest Tricomi shkruante në parathënie e një prej tyre:

Ndoshta nuk kanë arritur të bëjnë gjëra të vështira lehtë, por të paktën unë nuk e kanë bërë një temë e lehtë të vështirë.

Tricomi kishte një interes të thellë në problemet në lidhje me historinë e matematikës dhe ka botuar shumë artikuj të rëndësishëm në këtë temë. Në fakt, referenca për artikuj mbi Riemann, Hadamard, Enriques dhe Fubini shkruar prej tij paraqiten në këtë Arkivi.

Ndikimin e tij në matematikë shkon edhe më tej rezultatet e hulumtimit të tij mbresëlënëse. Shkrimet e tij kanë bërë një kontribut të rëndësishëm drejt zhvillimit të sotmë të shkencës. Si redaktorët e Aequationes Mathematicae shkruani:

... problemet ... që ai e ka zgjidhur dhe teoritë që ai ka inicuar dhe të tjerët kanë vazhduar për të punuar mbi të, do të mbajë emrin e tij të gjallë. Kalimin e tij larg është një humbje e madhe për bashkësinë ndërkombëtare matematikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland