Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Evangelista Torricelli

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Oct 1608

Faenza, Romagna (now Italy)

25 Oct 1647

Florence, Tuscany (now Italy)

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Evangelista Torricelli 's prindërit ishin Gaspare Torricelli dhe Caterina Angetti. Kjo ishte një familje mjaft të dobët me Gaspare qenë një punëtor i tekstilit. Evangelista ishte më i madh nga prindërit e tij tre fëmijë, ka dy vëllezër më të rinj të paktën njëri prej tyre vazhdoi të punojë me leckë. Kjo është mjaft për kredi e prindërve të tij se ata e shihnin se djali i tyre i madh kishte talentin e shquar dhe mungojnë burimet për të siguruar një arsim për atë vetë, ata i dërguan atij të xhaxhait të tij i cili ishte një murg Camaldolese. Brother Jacopo pa se Evangelista ka dhënë një shkollim të shëndosha derisa ai ishte i vjetër sa për të hyrë në një shkollë jezuit.

Torricelli hyrë në një Kolegjin e Jezuitëve në vitin 1624 dhe studioi matematikë dhe filozofi atje deri në 1626. Nuk është krejtësisht e qartë në të cilën ai studioi College, me historianët më të besuar se ai ndoqi Kolegjin e Jezuitëve në Faenza, ndërsa disa besojnë që ai hyri Collegio Romano në Romë. Çfarë është padyshim rasti është se pas një studimi në Kolegjin jezuit ai ishte atëherë në Romë. Disa fakte janë të qarta, të thotë se babai i Torricelli vdiq në ose para 1626 dhe që nëna e tij u shpërngul në Romë, sepse ajo ishte me siguri që jetojnë atje në vitin 1641 në kohën e vdekjes së saj. Vëllezërit e dy Torricelli gjithashtu shkoi në Romë dhe përsëri ne e dimë të sigurt se ata jetonin atje në vitin 1647. Ngjarjet më shumë gjasa të duket se pas Gaspare Torricelli vdiq, Caterina dhe dy bijtë e saj më të rinj u zhvendos në Romë për të qenë me Evangelista i cili ishte tashmë ose që jetojnë atje ose për të lëvizur në atë qytet.

Në Torricelli Kolegjin jezuit tregoi se ai kishte talente të papaguar dhe xhaxhai i tij, Brother Jacopo, të rregulluar për atë për të studiuar me Benedetto Castelli. Castelli, i cili si Jacopo ishte një murg Camaldolese, mësohen në Universitetin e Sapienza në Romë. Sapienza ishte emri i ndërtesës që Universitetin e Romës zënë në këtë kohë dhe që i dha emrin e vet të Universitetit. Nuk ka asnjë dëshmi se Torricelli u regjistruar aktualisht në universitet, dhe ai është pothuajse e sigurtë se ai ishte thjesht duke u mësuar nga Castelli si një marrëveshje privat. Si edhe të mësohet matematika, mekanikë, hidraulikë, dhe astronomi nga Castelli, Torricelli u bë sekretar i tij dhe ka mbajtur këtë post 1626-1632. Kjo ishte një marrëveshje që do të thoshte se ai ka punuar për Castelli në këmbim të mësimit ai ka marrë. Shumë më vonë ai e mori mësimin Castelli kur ai u mungon nga Roma.

Ka ende nuk ekziston një letër që i shkroi Torricelli Galileo më 11 shtator 1632 dhe kjo na jep disa informacione shumë të dobishme në lidhje me përparimin shkencor Torricelli së. Galileo kishte shkruar për të Castelli, por, që Castelli ishte larg nga Roma në kohë, Torricelli e tij sekretari i shkroi Galileos të shpjegojë këtë fakt. Torricelli ishte një njeri i ri dhe ambicioz, dhe ai shumë admiruar Galileos, kështu që ai mori mundësi për të informuar Galileos të punës së tij matematikore. Torricelli filloi nga Galileo Galileo se ai ishte një matematikan profesionale dhe se ai kishte studiuar tekstet klasike të Apollonius, Arkimedi dhe Teodosit. Ai kishte lexuar gjithashtu pothuajse çdo gjë që Matematikanë bashkëkohore Brahe, Kepler dhe Longomontanus kishte shkruar dhe ai i tha Galileo, ai ishte i bindur nga teoria e Koperniku se Toka sillej raundin e diellit. Për më tepër, ai kishte studiuar me kujdes Dialogut Lidhur Dy Shefi Sistemet e Botës - Ptolemeut dhe Kopernikan që Galileo kishte publikuar rreth gjashtë muaj para se të Torricelli shkruante letrën e tij.

Ishte e qartë nga letrën e tij se Torricelli ishte i hipnotizuar nga astronomi dhe ishte një përkrahës i fortë i Galileo. Megjithatë inkuizicionit ndaluar shitjen e Dialogut Galileos dhe urdhëroi që të paraqiten në Romë para tyre. Pas gjyqit të Galileos në vitin 1633, Torricelli kuptoi se ai do të jetë në terren e rrezikshme sikur ai të vazhdojë me interesat e tij në teori Kopernikan kështu që ai qëllimisht u zhvendos vëmendjen e tij mbi fushat matematikore që dukej më pak e diskutueshme. Gjatë nëntë viteve të ardhshme ai shërbeu si sekretar i Giovanni Ciampoli, një mik i Galileos, dhe ndoshta një numër i profesorëve të tjerë. Ne nuk e dimë ku Torricelli ka jetuar gjatë kësaj periudhe, por, si Ciampoli shërbeu si guvernator i një numri të qyteteve në Umbria dhe pritjen, ka gjasa që ai jetoi për periudhat në Montalto, Norcia, San Severino dhe FABRIANO.

Nga 1641 Torricelli kishte përfunduar shumë e punë që ai ishte për të botuar në tri pjesë si geometrica Opera në vitin 1644. Ne do t'i japim më tepër hollësi nga kjo punë më vonë në këtë biografi, por për momentin ne jemi të interesuar në të dytë të tre pjesë gravium De MOTU. Kjo zhvillohet kryesisht në zhvillimin e Galileos 's studimin e levizjes alegorik e predha që i ishte shfaqur në diskurset dhe demonstrime matematike në lidhje me dy shkenca të reja të botuar në vitin 1638. Torricelli ishte sigurisht në Romë në fillim të vitit 1641, kur ai kërkoi Castelli mendimin e tij për gravium De MOTU. Castelli ishte aq i impresionuar sa që ai i shkroi vetë Galileo, në këtë kohë që jetojnë në shtëpinë e tij në Arcetri pranë Firences, të shiquarat përsipër nga oficerë nga inkuizicioni . Në prill 1641 Castelli udhëtuar nga Venecia dhe në Romë, në mënyrë, u ndal në Arcetri për t'i dhënë një kopje të Galileo dorëshkrim Torricelli dhe sugjerojnë se ai punësuar atë si një asistent.

Torricelli mbetur në Romë, ndërsa Castelli ishte në udhëtimet e tij dhe i dha leksionet e tij në vendin e tij. Edhe pse Galileo ishte e prirur që të ketë ndihmën Torricelli atje ishte një vonesë para se kjo mund të ndodhë. Në Castelli njëra anë nuk u kthye në Romë për disa kohë, ndërsa vdekja e nënës Torricelli të vonohet më tej largimin e tij. Më 10 tetor 1641 Torricelli mbërriti në Galileo 's shtëpi në Arcetri. Ai ka jetuar atje me Galileo dhe gjithashtu me Viviani i cili tashmë ndihmuar Galileo. Ai vetëm kishte disa muaj me Galileon, megjithatë, para se shkencëtari i famshëm vdiq në janar 1642. Vonesën e kthimit të tij në Romë për një kohë pas vdiq Galileo, Torricelli u caktua për të pasuar Galileo si matematikan gjykatës për të Grand Duka Ferdinando II i Toscana. Ai nuk ka marrë titullin e Gjykatës filozof që Duka e Madhe që kishte mbajtur edhe Galileo. Ai e mbajti këtë post deri në vdekjen e tij që jetojnë në pallatin ducal në Firence.

Në kërkim të arriturat Torricelli e ne duhet së pari të vënë veprën e tij matematikore në kontekst. Një nxënës i Castelli, Bonaventura Cavalieri, mbajti kryetari i matematikës në Bolonjë. Cavalieri paraqiti teorinë e tij të indivisibles në Geometria yll indivisibilis continuorum botuar në vitin 1635. Metoda ishte një zhvillim i metodë Arkimedi "për lodhje duke inkorporuar Keplerit 's teorinë e sasive të vogla infinitesimally gjeometrike. Kjo teori lejuar Cavalieri për të gjetur, në një mënyrë të thjeshtë dhe të shpejtë, rajon dhe vëllimit të figurave të ndryshme gjeometrike. Torricelli studioi metodat që propozohet nga Cavalieri dhe në fillim ishte e dyshimtë e tyre. Megjithatë, ai shpejt u bë i bindur se këto metoda të fuqishme ishin të sakta dhe filluan për t'i zhvilluar ato më tej vetë. Në fakt ai përdori një kombinim i metodave të reja dhe të vjetra, duke përdorur metodën e indivisibles për të zbuluar rezultatet e tij, por shpesh duke i dhënë një dëshmi klasike gjeometrik të tyre. Ai dha kjo sepse ai dyshonte saktësinë e metodës së indivisibles, jo sepse ai donte që të japë një provë:

... në përputhje me metodën e zakonshme të geometers lashtë ...

në mënyrë që lexuesit të mos njohur me metodat e reja do të jetë ende i bindur për korrektësinë e rezultateve të tij.

Me 1641 ai kishte provuar një numër të rezultateve impresionuese duke përdorur metoda që ai do të publikojë tre vjet më vonë. Ai shqyrtoi tri shifrat dimensionale e rradhës së fituar nga një poligonin e rregullt në lidhje me një aks të simetrie. Torricelli gjithashtu llogaritur zonë dhe qendra e gravitetit të cycloid. Rezultatet më të shquar e tij, megjithatë, rezultoi nga zgjerimi i tij i Cavalieri 's metodën e indivisibles për të mbuluar indivisibles lakuar. Me këto mjete ai ishte në gjendje të tregojnë se zona e rradhës së pakufizuar të një hiperbolë drejtkëndëshe në mes y boshtit dhe një pikë fikse mbi kurbë, rezultoi në një volum i caktuar kur rrotullohen raundin y-aks. Vini re që ne kemi deklaruar këtë rezultat në simbol modern i bashkërenduar gjeometrinë e cila ishte krejtësisht i papërshtatshëm për Torricelli. Ky rezultat e fundit, e përshkroi si:

... një perlë e letërsisë matematikore të kohës ...

është shqyrtuar në detaje në, ku ajo është e vuri në dukje se, menjëherë pas publikimit të tij në vitin 1644, rezultati ngjallur interesim të madh dhe admirimin për shkak se ajo u krejtësisht kundër intuitës e matematikanë të periudhës.

Ne përmendur rezultatet Torricelli mbi cycloid dhe këto kanë rezultuar në një mosmarrëveshje midis tij dhe Roberval. Diskuton artikull:

... një letër të datës tetor 1643, me të cilën Torricelli merr në kontakt me Roberval dhe raportet e tij në lidhje me pikëpamjet e tij dhe rezultatet në qendër të gravitetit të parabolë, parabolas semigeneral, sipërfaqe të cycloid dhe historinë e saj, solide e revolucionit të gjeneruara nga një prerje konike dhe solide hiperbolik akute.

Ne gjithashtu duhet të theksohet një tjetër kontributin e mirë të bërë nga Torricelli ishte në zgjidhjen e një problemi për shkak të Fermat kur ai i vendosur pikë në planin e një trekëndësh në mënyrë që shuma e distancat e saj nga vertices është minimale (të njohur si qendër e isogonic trekëndësh). Ky kontribut, të përshkruar në detaje në, është përmbledhur në këtë letër si vijon:

Rreth 1640, Torricelli shpikur një zgjidhje gjeometrike për një problem, të formuluara e parë thuhet se në fillim të 1600 s nga Fermat: "dhënë tri pikë në një plan, të gjeni një pikë të tillë që të katërt shumë i distanca e saj për të tre pikat e dhënë është aq i vogël të jetë e mundur ".

Torricelli ishte personi i parë për të krijuar një vakum të qëndrueshme dhe për të zbuluar parimin e një barometër. Në 1643 ai propozoi një eksperiment, e kryer më vonë nga kolegu i tij, Vincenzo Viviani, që tregoi se presioni atmosferik përcakton lartësinë në të cilën një lëng do të rriten në një tub i përmbysur mbi të njëjtën të lëngshme. Ky koncept çoi në zhvillimin e barometër. Torricelli shkroi një letër për mikun e tij Michelangelo Ricci, i cili si ai kishte qenë një student i Castelli, më 11 qershor 1644. Në këtë fazë Torricelli ishte në Firence, shkrim Ricci shoku i tij i cili ishte në Romë.

Kam quajtur tashmë vëmendjen për disa eksperimente filozofike që janë në zhvillim e sipër ... kanë të bëjnë me vakum, parashikuar jo vetëm për të bërë një vakum, por për të bërë një instrument i cili do të shfaqin ndryshime në atmosferë, që është nganjëherë herë më të rënda dhe denser dhe në të tjera të lehtë dhe të hollë. Shumë kanë argumentuar se një vakum nuk ekziston, të tjerët pohojnë se ekziston vetëm me vështirësi, në dritën e ndot e natyrës, unë e di jo ai i cili pretendon se ekziston lehtë pa asnjë rezistencë nga natyra.

Nëse ka ekzistuar një vakum ishte një pyetje e cila kishte qenë për të debatuar rreth shekujve. Aristoteli kishte deklaruar thjesht se një vakum ishte një kontradiktë logjike, por vështirësitë me këtë kishte çuar shkencëtarët Rilindjes për të modifikuar këtë kërkesë natyrës se "abhors një vakuum" i cili është në përputhje me ata që besojnë Torricelli sugjeron një vakum ekziston pavarësisht 'neveri e natyrës '. Galileo kishte vërejtur dëshmi eksperimentale se një pompë thithje vetëm mund të rrisë të ujit prej rreth nëntë metra, por nuk kishte dhënë një shpjegim i gabuar bazuar në forcë "të krijuar nga një vakum". Torricelli pastaj përshkruan një eksperiment dhe jep për herë të parë shpjegim të saktë:

Ne kemi bërë shumë anije xham ... me tuba dy kubitë të gjatë. Këto ishin mbushur me merkur, fund i hapur u mbyll me gisht, dhe tuba ishin kthyer pas në një enë ku atje ishte zhiva. .. Ne pamë se një hapësirë bosh u formua dhe se asgjë nuk ka ndodhur në anijen ku kjo hapësirë u formua ... Unë pretendojnë se forca që i mban zhiva nga rënie është jashtme dhe forca që vjen nga jashtë tub. Në sipërfaqen e merkurit i cili është në tas mbështetet pesha e një shtylle të milje pesëdhjetë e ajrit. A është kjo një habi që në anije, në të cilat nuk ka prirje merkurit dhe pa neveri, madje as më i vogël, për të qenë atje, ai duhet të hyjë dhe të duhet të rriten në një kolonë të lartë të mjaftueshme për të bërë ekuilibrin me peshën e ajrit të jashtëm që ta detyrojë atë?

Ai u përpoq për të shqyrtuar vakum që ai ishte në gjendje të krijojë dhe provë të shëndoshë nëse udhëtuar në një vakuum. Ai gjithashtu u përpoq për të parë nëse insekte mund të jetojnë në boshllëk. Megjithatë ai nuk duket se ka pasur sukses me këto eksperimente.

gravium De MOTU e cila u botua si pjesë e 1644 geometrica Torricelli i operas, Torricelli gjithashtu provoi se rrjedha e lëngshme me një hapje është proporcional me rrënjë katrore për lartësinë e të lëngshme, një rezultat i njohur tani si teorema Torricelli së. Kjo ishte një tjetër kontribut i shquar që ka çuar në disa sugjerojnë se ky rezultat e bën atë themeluesi i hidrodinamikë. Gjithashtu në De Torricelli MOTU gravium studiuar lëvizje projektil. Ai zhvilluar Galileo 's ide mbi trajektore alegorik e predha filluar horizontalisht, duke i dhënë një teori për predha nisur në çdo kënd. Ai gjithashtu dha tabelave numerike e cila do të ndihmojë Gunners gjeni madhështi korrekt e armëve të tyre për t'i dhënë varg të kërkuara. Tre vjet më vonë ai mori një letër nga Renieri e Genoa i cili pohoi se ai kishte kryer disa eksperimente që kundërshtoi teorinë e trajektoret alegorik. Të dy i përgjigjej në këtë temë me Torricelli duke thënë se teoria e tij ishte në fakt në bazë të injoruar efektet e caktuara që do ta bënte të dhënat eksperimentale paksa të ndryshme.

Torricelli jo vetëm kishte aftësi të mëdha në punën e teorik, por ai po ashtu kishte aftësi të mëdha si një krijues i instrumenteve. Ai ishte një mulli të aftë lente, duke e bërë teleskopët shkëlqyer dhe të vogla, të përqëndrohet shkurtër, microscopes thjeshtë, dhe ai duket se ka mësuar këto teknika gjatë kohës që jetonte me të Galileos. Gliozzi shkruan në:

... një lente Torricelli e teleskop ... u shqyrtuar në vitin 1924 ... duke përdorur një zbërthim i pakëndshëm. Ajo u gjet e mjeshtëri të hollë, SOS shumë në mënyrë që një fytyrë u pa se është më mirë se machined pasqyrë marrë një sipërfaqe referimi ...

Në fakt ai ka bërë para shumë nga aftësitë e tij në lente rëndë në periudhën e fundit të jetës së tij në Firence dhe Duka Madh i dha dhurata të shumta në këmbim të instrumenteve shkencore.

Pjesa më e madhe e punës matematikore dhe shkencore Torricelli nuk ka mbijetuar, kryesisht sepse ai botoi vetëm punën e kemi përmendur më sipër. Përveç letra të cilat kanë mbijetuar e cila na tregoni fakte të rëndësishme në lidhje me arritjet e tij, ne gjithashtu kemi disa ligjërata të cilat ai dha. Këto ishin mbledhur dhe i botuar pas vdekjes së tij dhe do të përfshijë të cilin ai dha kur ai u zgjodh në Accademia della Crusca në vitin 1642 dhe shtatë të tjerë të caktuar për të Akademisë gjatë viteve të ardhshme. Një nga këto ishte në erë dhe është e rëndësishme për të ishte përsëri Torricelli e parë për t'i dhënë shpjegim të saktë shkencore, kur ai propozoi që:

... Erërat janë prodhuar nga ndryshimet e temperaturës e ajrit, dhe kështu densitet, në mes të dy rajoneve të tokës.

Ne e referuara më lart që të argumentin midis Torricelli dhe Roberval lidhje cycloid, dhe në vitin 1646 Torricelli filloi mbledhjen e së bashku korrespondencën që ka kaluar në mes të dy në temë. Është e qartë se Torricelli ishte një njeri i ndershëm që mendonin se i nevojitej për të publikuar materiale për të paraqitur të vërtetën për të botës. Nuk mund të ketë asnjë dyshim se këto dy matematicienë të madhe kishin bërë zbulime të ngjashme për cycloid por asnjëri nuk kishte qenë ndikuar nga idetë e tjetrit. Megjithatë, para se ai të përfunduar detyrën e përgatitjes korrespondencës për publikim Torricelli kontraktuar tifoid në tetor 1647 vdiq disa ditë më vonë në moshë të re e 39, ndërsa në kryeministri i tij si një matematikan kërkimore dhe shkencëtar.

Orë para vdekjes së tij ai u përpoq për të siguruar që dorëshkrimet e tij të pabotuar dhe letra t'i jepet dikujt për të përgatitur për botim dhe ai ia besoi atyre të mikut të tij Ludovico Serenai. Pas as Castelli as Michelangelo Ricci do të ndërmarrë detyra dhe ndonëse Viviani ranë dakord për të përgatitur materiale për botim ai nuk arriti të kryer detyrën. Disa dorëshkrime Torricelli ishin humbur dhe nuk ishte deri 1919 se materialet e mbetura u botua si Torricelli kishin dëshiruar. Veprat e tij janë botuar e mbledhura me Gino Loria dhe Xhuzepe Vassura si botuesit, janë botuar tre vëllime dhe në 1919 vëllimi i katërt në vitin 1944 rreth 300 vjet pas vdekjes së Torricelli. Mjerisht materiale mbetur prej tij, duke mbajtur nënshkrimin e tij, u shkatërrua në Muzeun Torricelli në Faenza në vitin 1944.

Kontributin e shquar Torricelli të thotë se ai kishte jetuar ai me siguri do të ketë bërë zbulime të tjera të rëndësishme matematikore. Koleksionet e paradokse të cilat u ngritën përmes përdorimit të papërshtatshëm gur ri u gjetën në dorëshkrimet e tij dhe të tregojnë thellësinë e kuptimit të tij. Në fakt ai mund të vërtetë kanë bërë kontribute që kurrë nuk do të jetë e njohur, për gamën e plotë të ideve të tij nuk janë regjistruar si duhet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland