Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Otto Toeplitz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Aug 1881

Breslau, Germany (now Wroclaw, Poland)

15 Feb 1940

Jerusalem (under the British Mandate at the time)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oto Toeplitz erdhi nga një familje çifute e cila përmbante disa mësues të matematikës. Dy i ati i tij, Emil Toeplitz, dhe gjyshin e tij, Julius Toeplitz, mësohet matematikës në një gjimnaz dhe ata gjithashtu të botuar gazeta e matematikës. Oto ishte sjellë deri në Breslau dhe ai mori pjesë në një gjimnaz në këtë qytet. Background familjen e tij e bëri të natyrshme që ai gjithashtu duhet studim matematikë.

Pas përfundimit të arsimit të mesëm të tij në Breslau, Toeplitz hyrë universiteti atje për të studiuar matematikë. Pas diplomimit, ai vazhdoi me studimet e tij të gjeometrisë algjebrike në Universitetin e Breslau, duke u dhënë doktoraturë e tij në vitin 1905.

Në 1906 Toeplitz shkoi në Göttingen. Dieudonné, në përshkruan disa nga Toeplitz punën që bëri gjatë viteve të shtatë të tij në Göttingen. Kur ai mbërriti atje Hilbertit ishte kompletuar teorinë e tij të ekuacioneve integrale. Ky ndikim shumë të madh që filloi të Toeplitz Rework teoritë klasike e formave më hapësira n-dimensionale për hapesirë dimensionale të pafundme. Ai shkroi pesë dokumente që lidhen drejtpërdrejt me Hilbert 's teori fantazme. Gjithashtu gjatë kësaj periudhe ai botoi një letër për proceset mbledhje dhe zbuloi idetë bazë të asaj që po quhet tani 'operatorëve Toeplitz'. Kur Toeplitz arriti në Göttingen, Hellinger ishte një studente e doktoraturës atje. Shpejt u bë dy miqtë dhe ata do të bashkëpunojnë nga afër për shumë vite. Hellinger majtë Göttingen në 1909, katër vjet para Toeplitz, por përpara se të dy janë tashmë duke prodhuar dokumente të përbashkët.

Kjo nuk ishte deri në 1913 se Toeplitz iu ofrua një post mësimdhënie si profesor të jashtëzakonshëm në Universitetin e Kiel. Ai u gradua profesor i zakonshëm në Kiel në vitin 1920. Nje projekti i madh i përbashkët me Hellinger për të shkruar një artikull të madh enciklopedi mbi ekuacionet integrale, që ata punuan për më shumë vjet, u bë gjatë kësaj kohe dhe doli në shtyp në vitin 1927. Në 1928 Toeplitz pranuar një ofertë nga një karrige në Universitetin e Bonit.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Megjithatë, kishte një klauzolë përjashtim të cilat, ndër të tjera, jo-i liruar Arianėt që kishin qenë në postin e para 1914. Toeplitz mbajtur postin e tij pedagog në Bon në vitin 1933.

Megjithatë Toeplitz u shkarkua nga kryetari i tij nga nazistët në 1935 pavarësisht klauzolë përjashtim në Ligjin e Shërbimit Civil i cili ishte thjesht shpërfillur pas vendimeve në kongresin e partisë Nurembergut në vjeshtën e vitit 1935. Toeplitz nuk kishte lënë në çast Gjermani në 1933, kur nazistët erdhën në pushtet. Si një çifut krenar ai ka filluar punën për komunitetin hebre nga ajo kohë. Në një nivel lokal ai bashkuar fëmijët e shkollës hebreje në Bon afërsi të saj dhe sjelljen e tyre në një shkollë çifute që ai themeloi. Në një vend të gjerë nga niveli i zgjedhur studentë të talentuar për bursa të cilat lejohet atyre për të studiuar jashtë vendit. Eva wohl vajza e tij shkruan:

Sigurisht kjo ishte shumë e dhimbshme për të që të kuptojë se disa nga kolegët e tij në universitet kishin rënë në grackën nazistët, ende ka mbetur një grusht shokë shumë besnik me të cilin ai punoi deri në ditën e emigrimit të tij. Babai im ishte shumë i lumtur që kanë mundësi të emigrojnë në Palestinë (siç ishte atëherë) në 1939 dhe të jetë në gjendje për të ndihmuar në ndërtimin e Universitetit të Jeruzalemit. Ai kishte plane të mëdha për modernizimin e universitetit, por për fat të keq ai u bë shumë i sëmurë dhe vdiq një vit pas ardhjes së tij.

Toeplitz punuar në forma të pafund kuadrate dhe lineare. Në vitin 1930 ai zhvilloi një teori e përgjithshme e hapësirave pafund dimensionale dhe kritikoi Banach 's punën si shumë abstrakte. Në një letër të përbashkët me Köthe në vitin 1934, Toeplitz futur, në kontekstin e hapësirave sekuencë lineare, disa koncepte të reja të rëndësishme dhe teorema. Köthe, në, përshkruan:

... mënyra ndonjëherë i ngathët e të menduarit tonë ...

që çuan në zbulimet e tyre. Ai gjithashtu ka të bëjë si problem isomorphism për hapësira Sekuenca u shfaq në fsheh si një problem i ri në F bërthamore ()-hapësira me bazë.

Toeplitz ishte gjithashtu shumë i interesuar në historinë e matematikës. Për shembull ai shkroi një libër të shkëlqyer në historinë e gur gur: Një Qasje gjenetike (1963). Ajo fillimisht u botua pas vdekjes në gjermanisht në 1949 redaktuar nga G Köthe. Një temë historike e cila ishte e interesuar thellësisht atë lidhje midis matematikës greke dhe filozofinë greke. Ai ishte një vizitor i shpeshtë në seminarin Matematikë Frankfurtit në vitet 1920 dhe '30, ku Hellinger shoku i tij ka punuar nga viti 1914, dhe ka historinë e matematikës ka luajtur një rol të madh. Toeplitz besuar:

... se vetëm një matematikan i shtat është i kualifikuar të jetë një historian i matematikes.

Kjo ishte jo vetëm historinë e matematikës që i interesuar jashtë zonës së tij të kërkimit në matematikë. Ai shkroi një libër në matematikë popullor në bashkëpunim me H Rademacher. Kjo punë, gëzimit e matematikës, ka qenë ribotuan shumë herë gjatë viteve. Toeplitz ishte gjithashtu shumë i interesuar në matematikë shkollë dhe kohë të përkushtuar shumë për të.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland