Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Isaac Todhunter

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Nov 1820

Rye, Sussex, England

1 March 1884

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Isaku Todhunter 's babai, Xhorxh Todhunter, ishte një ministër në një kishë në thekër. Ai vdiq kur Isaku ishte gjashtë vjeç dhe kjo la familje në vështirësi të rënda financiare. Nëna e Isakut lëvizur në Hastings dhe hapi një shkollë vajzash. Todhunter u dërgua në një shkollë në Hastings, por nuk tregojnë ndonjë premtim edhe është përshkruar si "jashtëzakonisht prapambetur '. Megjithatë, pasi që janë dërguar në një shkollë të re të përcaktuar nga JB Austin nga Londra, Is-hakun bërë përparim të shkëlqyer.

Pas largimit shkollë ai u bë një mjeshtër asistent shkollës në një shkollë në Pecham por mori pjesë në klasa mbrëmje në Universitetin e Londrës, ku ai u mësoi nga De Morgan. Ai kaloi provimet e hyrjes dhe fitoi një bursë për të studiuar matematikë në Universitetin e Londrës, ku, përveç De Morgan, ai u mësoi nga Silvester. Ndërsa duke marrë kursin e tij shkallë Todhunter gjithashtu ka punuar si mësues i matematikës në një shkollë të madhe në Wimbledon. Ai mori një BA nga University College në Londër në 1842 dhe pastaj një MA në 1844 me një çmim të lartë për të shënuar në provim.

Ai shkoi në Kembrixh Kolegjin St John's, duke hyrë në Kolegjin e 1844 dhe të bëhet grindavec të lartë dhe prizeman Smith në 1848. Ai u zgjodh një shoku të kolegjit në 1849 dhe mësoi aty për 15 vjet. Ai gjithashtu ndërmori punën si mësues privat dhe PG Tait dhe EJ Routh ishin në mesin e nxënësve të tij. Një nga nxënësit e tij ishte Leslie Stephen, babai i autorit Virginia Woolf, i cili studioi matematikë në Kembrixh me Todhunter si mësues i tij. Stephen dha një përshkrim i lezetshëm i Todhunter si vijon:

Ai jetoi në një atmosferë të përsosur e matematikës: librat e tij, të gjitha shkonin në mënyrë neatest, dhe e mbuluar me letër uniformë ngjyrë kafe, ishin matematikore. Flisni e tij, ne në çdo rast, ishte një matematikë të rrumbullakët. Madje edhe karrige dhe tryeza e tij e kufizuar në mënyrë rigoroze në kërkesat e nxënësve, dhe modeli mbi qilim e tij, duket se matematika frymëmarrje. Me çfarë proces misterioz është se ai ruan të informatave të grumbulluara ndryshme dhe e dinte të gjitha për ngjarjet e kohës (për të tilla kam zbuluar më pas të vërtetë) Unë kurrë nuk kam qenë në gjendje të guess. Ndoshta ai imbibed atë nëpërmjet poret e lëkurës së tij. Ende më pak mund të imagjinohet se si ndodhi që ai ka publikuar një seri e tërë e punëve të shkëlqyera matematikore. Ai ndoshta ka shkruajtur ato në interstices momentale të kohës në mes të një nxënës e hyrjes studio e tij dhe një tjetër duke e lënë atë.

Në ka një përshkrim të interesave Todhunter e cila sugjeron se ai kishte interesa më shumë jashtë matematikës se studentët e tij realizohet:

Jetës Todhunter ishte kryesisht ai i një vetmuar zellshëm. Industrinë e tij të qëndrueshme dhe shpërndarja metodike e kohës së tij ia ka mundësuar të marrë një njohje të gjerë me literaturë të përgjithshme dhe të huaj, dhe përveç të qënit një dijetar të shëndoshë latine dhe greke, ai ishte njohur me frëngjisht, gjermanisht, spanjisht, italisht, dhe gjithashtu rusisht, hebraishte, dhe sanskritisht. Ai ishte i përgatitur mirë në historinë e filozofisë, dhe në tre raste ka vepruar si pedagog për tripos shkencave morale. Zakonet e tij dhe shijet u singularly thjeshtë dhe me një natyrë të butë me mirësi ai të bashkuar një sens të lartë të nderit, një simpati të ngrohtë me të gjitha që u është llogaritur për të avancuar kauzën e studimit të vërtetë shkencor në universitet, dhe humor të konsiderueshme.

Todhunter përparuar nga shokët e të pedagog kryesor matematike në Kolegjin St John's, ku ai kundërshtoi të gjitha përpjekjet për të reduktuar rolin qendror e Euklidit në kurset e matematikës. Silvester kishte thënë në fjalimin e tij britanik Shoqata e 1869:

Unë duhet të gëzohem për të parë ... Euklidi nder braktisi apo varrosur më thellë se ndonjëherë ka peshë të shëndoshë, nga nxënës të arrijnë ....

Todhunter u përgjigj:

Çfarëdo që mund të ketë prodhuar pëlqejnë të Euklidit në matematikan i shquar ..., nuk ka asnjë bazë për të menduar se ai do të kishte qenë më mirë i kënaqur me të zëvendësuesit të cilat tani janë ofruar dhe të rekomanduara në vendin e vet.

Todhunter ishte gjithmonë i gatshëm për t'iu përgjigjur argumenteve dhe kur Tait tha:

Nga shumica e dokumenteve në disa gazeta tona matematikore, e do të udhëhiqet pothuajse të mendojnë se Matematikanë britanikë janë shumë krenari për të përdorur një metodë të thjeshtë, ndërsa një e panevojshme kompleks të kishte.

Todhunter u përgjigj:

Marr poshtë disa nga këto vëllime, dhe duke e kthyer mbi faqet të gjej artikull pas artikulli Profs Cayley, Salmon dhe Silvester, për të mos përmendur shumë emra të tjerë shumë të shquar. Ideja e eseve të përpunuar për ndryshimin e këtyre Matematikanë shquar duket për mua diçka si guxim regjistruar në poezinë me të cilën një hero mbinjerëzor ngjitet në majë të Olimpit indian dhe shfuqizon frone e Vishnu, Brahma dhe Siva.

Në 1864 dha dorëheqjen Todhunter miqësi e tij në Kolegjin St John's, të cilin ai u detyrua të bëjë si ai dëshironte të martohej. Martesa e tij të Louisa Davies Anna Maria u mbajt në 13 gusht 1864. Todhunter kishte qenë zgjedhur anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1862. Ai u bë anëtar themelues i Shoqërisë matematike në Londër në 1865 së bashku me De Morgan.

Në 1874 Todhunter u zgjodh si një nderi kolegët e St John's College, por ai ishte i sëmurë marrë në 1880 dhe, që nga ajo kohë, gjendjen e tij shëndetësore u përkeqësua. Ai u bë progresivisht më të paralizuar me një sëmundje që çoi në vdekjen e tij.

Todhunter është i njohur mirë për tekstet e tij dhe shkrimet e tij në historinë e matematikës. Ndër librat e tij janë Analitike statikë (1853), avionit koordinon Gjeometri (1855), Shembuj të gjeometrisë Analitike në tre dimensione (1858). Ai gjithashtu shkroi disa tekste më elementare, për shembull, Algjebra (1858), Trigonometria (1859), Teoria e Ekuacione (1861), Euklidi (1862), Mekanikë (1867) dhe matje (1869).

Ndër librat e tij në historinë e matematikës janë A History of Teoria e probabilitetit matematike nga Koha e Paskalit me atë të Laplace (1865, ribotuan 1965) dhe Historia e teoritë matematike të terheqjen (1873).

Qarkullim të gjerë nga librat e tij është përshkruar në:

Nuk traktatet matematike në lëndët elementare arritur ndonjëherë ndoshta në mënyrë të gjerë qarkullim një dhe, duke u miratuar nga qeveria indiane, ata janë përkthyer në urdu dhe gjuhë të tjera orientale.

Todhunter marrë shumë çmime për kontributin e tij në matematikë. Përveç në bashkësinë e Shoqërisë Mbretërore ai ka shërbyer në Këshillin e saj në 1874, vit në të cilin ai u dha Çmimin Adams për punën e tij Hulumtimet mbi gur e variacioneve.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland