Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

François-Félix Tisserand

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Jan 1845

Nuits-St-Georges, Côte-d'Or, France

20 Oct 1896

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Felix Tisserand studiuar në Ecole Normale. Në tezën e doktoratës, e shkruar në 1868, Tisserand zgjeruar Delaunay 's punën në tre-problem organ në orbitën e Hënë. Kjo punë ishte një kontribut të shquar në astronomi matematikore vjen shpejt pas publikimit të vëllimit të dytë të Delaunay 's punojnë në teorinë hënor La Théorie du mouvement de la Lune e cila ishte botuar në 1867. Tisserand pastaj u emërua si asistent-astronom në Observatorin e Parisit.

Kjo ishte një kohë fatkeqe në Observatorin e Parisit që nga Drejtori i saj Le Verrier ishte bërë shumë i popullarizuar pas shtytjen e tij për efikasitetin dhe përpjekjet janë duke u bërë për të hequr atë. Në 1870 Delaunay u emëruar si Drejtor i Observatorit të Parisit për të zëvendësuar Le Verrier. Tisserand tregoi aftësitë e shquar në punën e tij në Observatorin dhe ishte e qartë se ai së shpejti do të arrijë një pozicion ngritur në botën e astronomisë. Në 1873 Tisserand u emërua drejtor i Observatorit Toulouse për të pasuar Daguin, një funksion të cilin e ka mbajtur për pesë vjet.

Në Tisserand Observatori Toulouse caktuar dy astronomët të rinj, Joseph Perrotin dhe Guillaume Bigourdan, për të ndihmuar atë në punën e tij vëzhgimor. As u përvojë në astronomi por Tisserand kishte bërë dy zgjidhje të mirë për të, u formua më shpejt që të rinjtë për t'u bërë astronomët e cilësive të pazgjidhura.

Tisserand nuk e shpenzojnë tërë e pesë viteve të tij si drejtor në Tuluzë. Në 1874 ai shkoi në Japoni për të bërë vërejtje për kalimin tranzit të Venus që kanë ndodhur në atë vit. Një tranzit i Venusit është kur planeti kalon përpara disk i diellit që të shikuara nga Toka dhe Tisserand mori një vit për të bërë udhëtimin në Japoni, të bëjnë vëzhgime të tij, dhe të kthehet në Francë. Në mënyrë që ta mbajmë operativ Observatori Toulouse gjatë kësaj mungese të gjatë Gruey Jules, një mësues në Fakultetin e Shkencave Toulouse u emërua drejtor i përkohshëm. Përvojë ishte Gruey në vend të mirë, sepse ai vazhdoi të u bë drejtor i Observatorit Besançon.

Pas Tisserand u kthye në Francë dhe mori përsëri si drejtor i Observatorit në Tuluzë ai kishte një instrument të ri instaluar. Megjithatë teleskopi 83 centimetër i instaluar në vitin 1875 nuk ishte një sukses i madh që bazë druri nuk ishte aq e qëndrueshme për të lejuar fotografisë. Duke pasur një teleskop që nuk mund të përdoret për të fotografisë në vend ishte për të ardhur keq që shumica e punës astronomike në atë kohë kërkonte që objekti. Tisserand vendosur të ndërmarrë një program të matjen e ndarjes së yjeve binare, por ai zbuloi se mikrometër përdoret për matje të tilla nuk punojnë. Ai vendosi se ai mund të përdorin vetëm teleskopi defektive për vëzhgimin planetet dhe së bashku me asistentët e tij ai bëri vërejtje të hënave të Jupiterit dhe Saturnit.

Nga 1892 deri në vdekjen e tij ai ishte drejtor i Observatorit të Parisit. Kur ai arriti që të marrë postin e punës drejtor ishte duke u ndërmarrë në Observatori mbi photographique Katalogu de la carte du ciel (Katalog fotografik i Harta e Sky). Tisserand mori përsipër detyrën e përfundimit të kësaj pune të mëdha dhe të rregulluar për publikimin e saj.

Tisserand përmendet veçanërisht për katër tekstet, vëllimi i tij i cili është një update i Laplace 's work. Ai botoi Traité de mécanique Celeste, (traktat mbi Mekanikë qiellore), në katër vëllime e cila u shfaq në mes viteve 1889 dhe 1896. Pavarësisht se 100 vjet i vjetër ky libër mësimi është ende referohet nganjëherë për nga shkrimtarët aktual i librave mekanikës qiellore.

Në 1874 ai u zgjodh në Akademinë e Shkencave si anëtar përkatës dhe ishte ngritur në anëtarësimin e plotë në vitin 1878.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland